• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: tanjug

14.08.2022

16:52

SAOPŠTENJE EEAS-a PROMAŠENO! Petković: Samo dolivaju ulje na vatru i ohrabruju Kurtija da destabilizuje region!

Tanjug/Miloš Milivojević

Politika

SAOPŠTENJE EEAS-a PROMAŠENO! Petković: Samo dolivaju ulje na vatru i ohrabruju Kurtija da destabilizuje region!

Podeli vest

Opredeljenje Beograda i predsednika Aleksandra Vučića za dijalog i rešavanje problema na Kosovu i Metohiji političkim i miroljubivim sredstvima nikada se nije dovodilo u pitanje, i zato je današnje saopštenje Evropske spoljnopolitičke službe (EEAS) potpuno promašeno, kao i niz prethodnih apela briselske administracije na "obe strane", saopštio je danas direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković

- Činjenica da Aljbin Kurti i njegov ekstremistički režim čine šta im je volja jeste između ostalog i posledica nedelovanja EU u situacijama kada su oštre reakcije i mere protiv privremenih institucija samouprave u Prištini bile neophodne - ukazao je Petković u saopštenju.

On je rekao da se EEAS nažalost, radije opredeljuje za besplodne apele na "obe strane", koji su samo dolivanje ulja na vatru, ohrabrenje Kurtiju i podsticaj njegovim nastojanjima da destabilizuje prilike na Kosovu i Metohiji i u čitavom regionu.

Petković je ukazao da kao što "obe strane" nisu odgovorne za to što Prvi briselski sporazum gotovo deceniju nije sproveden, iako je njegov garant bila EU, tako ni za seriju provokacija Prištine i Kurtijeve pretnje silom ne mogu biti odgovorni i Beograd i Priština.

- Umesto što praznom retorikom deli odgovornost između nasilnika i žrtve, a Srbi na Kosovu i Metohiji su nedvosmisleno žrtva agresivnog i šovinističkog delovanja Prištine, EEAS bi konačno morao da zauzme odlučniji stav i kaznenim merama spreči Kurtijev ratoborni pohod, jer će na kraju, ukoliko se situacija otrgne kontroli, odgovornost deliti ne Beograd, već oni koji su mogli da blagovremeno i preventivno deluju a nisu - poručio je Petković.

On je istakao da Beograd čvrsto ostaje na putu miroljubive saradnje sa svima u regionu, pa i sa privremenim institucijama samouprave u Prištini, i odbija da prihvati bilo kakvu odgovornost za ničim izazvana gaženja elementarnih ljudskih prava i napade na bezbednost srpskog naroda u našoj južnoj pokrajini, saopšteno je iz Kancelarije za KiM.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija