• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Kosovo onlajn

14.08.2022

23:50

ŠVAJCARCI OTKRILI DOUŠNIKA KOJI JE OPTUŽIO SRBIJU DA PRIPREMA UBISTVO DIKA MARTIJA! Šiptarski dvostruki agent u zamenu za "informacije" izdejstvovao "program zaštite" i preseljenje za porodicu!

Politika

ŠVAJCARCI OTKRILI DOUŠNIKA KOJI JE OPTUŽIO SRBIJU DA PRIPREMA UBISTVO DIKA MARTIJA! Šiptarski dvostruki agent u zamenu za "informacije" izdejstvovao "program zaštite" i preseljenje za porodicu!

Podeli vest

Prema navodima Radio-televizije Švajcarske (RTS) osoba koja je dojavila vlastima te zemlje da srpske tajne službe spremaju atentat na senatora Dika Martija je nekadašnji agent sa Kosova

Doušnik koji je krajem 2020. godine upozorio je Saveznu policiju da takvi planovi, rođen je na Kosovu i radio je za jugoslovensku tajnu službu, ali i je bio dvostruki agent i sarađivao sa još nekoliko evropskih službi. On se pojavio u emisiji "Fokus" na RTS.

- Jasno je da se on infiltrirao u krugove organizovanog kriminala i svoje podatke prodaje policiji i obaveštajnim službama. Sarađivao je sa belgijskom, nemačkom i švajcarskom tajnom službom. Smatra se veoma pouzdanim izvorom - navodi švajcarski medij.

Kako se u tekstu dodaje, saznao je za postojanje zavere protiv bivšeg tužioca senatora Dika Martija u jesen 2020. dok je istraživao za Nemce Srbiju i Kosovo.

- Bili bi apsolutni profesionalci koji bi izvršili atentat bez traga. Jedan od njih je već doneo oružje u Švajcarsku. Nacionalisti i protivnici nezavisnosti Kosova - navodi se u dokumentu Ministarstva za javne poslove Švajcarske, piše RZS.

Po njegovoj tadašnjoj informaciji, ti ljudi se nadaju da bi za ubistvo Dika Martija bila okrivljena kosovska vlada, koja bi na taj način bila diskreditovana na međunarodnom nivou. On je tada švajcarskim vlastima dao i imena onih koji planiraju atentat.

Ozbiljna greška

- Dao sam im veoma dobre informacije. Ali onda su švajcarske vlasti napravile veliku grešku, ne razumem kako su mogli tako nešto - rekao je doušnik.

Prema njegovom svedočenju, švajcarske vlasti su odmah po dobijanju njegovih informacija uputile zahtev sa informacijama svojim kolegama u Beogradu. Zahtev je sadržao i imena planera atentata.

- Odmah su shvatili ko ih je izdao. Bio sam u to vreme u Prištini, spreman da otputujem u Srbiju da nastavim istragu. Zvali su me iz Švajcarske da bi mi kazali da treba da budem oprezan i da prekinem svaki kontakt sa srpskom grupom. Bio sam besan! Švajcarci su sve pokvarili - rekao je doušnik.

Dvostruki agent ipak odlazi u Srbiju u pokušaju da "ubedi kriminalce" da informacije ne dolaze od njega.

- Uzaludan napor. Prećeno mu je. Shvata da mu je život u opasnosti - piše RTS.

Pod zaštitom u Švajcarskoj

Švajcarske vlasti su tada ponudile doušniku da dođe i skloni se u Švajcarsku sa suprugom i decom, obezbeđujući mu anonimnost.

Početkom 2021. doušnik se preselio sa porodicom u Švajcarsku i nalazi se u programu zaštite svedoka. Dodeljen mu je novi identitet.

- Bio sam zaštićen i davali su mi 1.000 franaka nedeljno. To nije mnogo s obzirom na to da sam sve izgubio. Uništili su mi trideset godina karijere - rekao je doušnik.

Međutim, pokvario je odnose sa Saveznom policijom. Nije poštovao striktno bezbednosna pravila programa zaštite svedoka. Čak je odlazio u susednu državu bez da je upozorio Švajcarce.

- Istina je da nisam poštovao sva uputstva. Ali ja imam ćerku u inostranstvu. Švajcaraci su mi obećali da mogu da je vidim - kaže doušnik.

Početkom 2022. švajcarske vlasti obaveštavaju dvostrukog agenta da više neće imati pravo na program zaštite svedoka.

- Na proleće sam otišao iz Švajcarske, nisam imao izbora. Švajcarci su me odbacili kao psa - rekao je doušnik.

Nadležni, koje je kontaktirao RTS, nisu želeli da komentarišu ovu aferu.

Danas se dvostruki agent krije u zemlji u susedstvu Švajcarske, navodi RTS.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Dragče

pre 1 godinu

Pričam ti priču! Šiptari prave priču kako bi opet ocrnili Srbe za nešto što nisu a i ne bi uradili! Prave priču da su Srbi loši momci. Čuj spremali atentat, likvidaciju nekog stranog zvaničnika. Pričam ti priču. To je ista priča kao da Rusi bombarduju elektranu Zaporožije koju oni sami drže! Bombarduju sami sebe???! Srbija je dovoljno u teškoj situaciji da nam ne pada na pamet da uradimo nekom stranom zvaničniku bilo šta loše. Jedino je moguće da su Šiptari planirali da urade zlodelo za koje bi optužili Srbe!!

Verka

pre 1 godinu

Moram da se javim povodom ovog smrada.najvecu gresku je Tito ucinio namerno, sto su im otvoreni univerziteti i skole na njihovom siptarskom jeziku.tada je Kosovo i Metohija data tjs poklonjena Siptarima.taj narod koji je po prirodi prost,primitivan i glup.e to je Tito radio namerno da bi uvredio i ponizio Srbski Narod.i dalje ga Srbi drzite u kuci cveca u srcu Srbije.treba ga proglasiti za zlocinca Srbskog roda i da zaboravimo da je ikada i postojao.

Sale

pre 1 godinu

Svi ga znaju samo mi ne saznasmo ime. A nasa sluzba bi ubila jedinog coveka ko je sa nase strane? On kao licnost nije dovoljno ni promovisan pa da bi ubistvo imalo karakter budjenja javnost. Mora da je Gejlenski pisao skript, kao onaj Rusi zauzeli atomsku centralu pa sada pucaju na sebe.

Rajko

pre 1 godinu

Eee..zemljo otvori se.. Šiptarski Đems Bond..???

Žigolo

pre 1 godinu

"Švajcarci su me odbacili kao psa" Kao prvo, svakom čoveku sa malo mozga, ne samo u Srbiji, bilo je istog trena jasno da je to uradio neki šiptar sa Kosova. Drugo, a šta je on očekivao? Da će Švajcarska da ga plaća do kraja života? Ko je izdao jednom neće imati problem da izda i drugi i treći i ko zna koji put. Neka bude zadovoljan da ga nije pojeo mrak jer se upravo to dešava višestrukim špijunima i doušnicima.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Makedonija je izabrala! Šiljanovska Davkova je predsednica, VMRO-DMPNE nanao istorijski poraz Pendarovskom i SDSM
Rezultati nisu konačni ali...

Makedonija je izabrala! Šiljanovska Davkova je predsednica, VMRO-DMPNE nanao istorijski poraz Pendarovskom i SDSM

Prema prvim rezultatima do sada prebrojanih glasova sa biračkih mesta kada je reč o predsedničkiom izborima u Severnoj Makedoniji, prednost kandidata VMRO-DPNE Gordane Šiljanovske Davkove u odnosu na Stevu Pendarovskog iz Socijaldemokratskog saveza (SDSM) je ogromna. Šiljanovska Davkova je dobila podršku 169.195 glasača, a Pendarovski 69.710 birača!

08.05.2024

21:16

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija