• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: D. KLJAJIĆ

22.08.2022

07:00

POTVRĐENA OPTUŽNICA ZA PETROVAČKU CESTU! Hrvati i dalje brane ubice dece u 'Oluji'

Novosti

Politika

POTVRĐENA OPTUŽNICA ZA PETROVAČKU CESTU! Hrvati i dalje brane ubice dece u 'Oluji'

Podeli vest

Apelacioni sud u Beogradu potvrdio je prvu optužnicu protiv hrvatskih oficira za ubistvo srpskih izbeglica na Petrovačkoj cesti 1995. godine u zločinačkoj akciji 'Oluja'

Hrvatsko ministarstvo spoljnih poslova, na drugoj strani, i dalje negira zločine i štiti ubice dece!?!

Potvrđenom optužnicom obuhvaćena su četvorica pripadnika hrvatskog ratnog vazduhoplovstva Vladimir Mikac (67) iz Ptuja, Zdenko Radulj (69) iz Osijeka, Željko Jelenić (69) iz Pule i Danijel Borović (64) iz Varaždina. Oni se terete za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u saizvršilaštvu.

U ovom zločinu ubijeni su Darinka Drča (68) i njeni unuci Jovica Drča (6) i Mirjana Dubajić (21), brat i sestra Nevenka (11) i Žarko (9) Rajić, Krstan Vuković (44) i njegov sin Darko (13), kao i Branko Stijelja (72) i njegov sin Mirko (34). Još najmanje pedeset osoba je ranjeno i osakaćeno, a među njima je najviše bilo dece.

S druge strane, Ministarstvo pravosuđa Hrvatske saopštilo je da od Srbije nije primilo zvaničnu informaciju o podizanju ili potvrđivanju optužnica protiv četvorice pilota.

Suđenje u odsustvu?!

Dalji korak bi trebalo da bude da Veće za ratne zločine Višeg suda odluči da se hrvatskim oficirima sudi u odsustvu
Savo Štrbac, direktor 'Veritasa'

'Hrvatska Vlada će iskoristiti sve mehanizme koje ima na raspolaganju da zaštiti hrvatske pilote i dostojanstvo Domovinskog rata', piše u saopštenju.

Komentarišući ove navode, direktor 'Veritasa' Savo Štrbac kaže da je bilo očekivano da optužnica bude potvrđena.

- Dalji korak bi trebalo da bude da Veće za ratne zločine Višeg suda odluči da se hrvatskim oficirima sudi u odsustvu. Verujem da će takva odluka ubrzo biti doneta - zaključuje Štrbac.
 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Potvrđena prva optužnica za ratne zločine u "Oluji"!
Hronika

Potvrđena prva optužnica za ratne zločine u "Oluji"!

Apelacioni sud u Beogradu potvrdio je rešenje Višeg suda u Beogradu kojim je potvrđena prva optužnica koju je sprsko Tužilaštvo za ratne zločine podiglo protiv četvorice oficira hrvatskog ratnog vazduhoplovstva za zločine počinjene u vojno policiskoj akciji "Oluja" dogovorenoj na sastanku vojnog i političkog rukovodstva Hrvatske na Brionima 31. jula 1995. godine

20.08.2022

08:59

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17