• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug/Informer

24.08.2022

21:27

OVAJ JE LUD! MILANOVIĆ BI DA HRVATSKA SUDI VUČIĆU! Besan je zbog optužnice za ubistvo dece na Petrovačkoj cesti! Vučića optužio da je divljao u Hrvatskoj 95!

Beta

Politika

OVAJ JE LUD! MILANOVIĆ BI DA HRVATSKA SUDI VUČIĆU! Besan je zbog optužnice za ubistvo dece na Petrovačkoj cesti! Vučića optužio da je divljao u Hrvatskoj 95!

Podeli vest

Hrvatski predsednik Zoran Milanović izjavio je danas da Srbija nema pravo da podiže optužnice protiv hrvatskih ratnih komandanata i dodao da će Hrvatska sutra "ako bude loše volje" optužiti predsednika Srbije Aleksandra Vučića

- Mi imamo instrumente da reagujemo. Beograd, predsednik Aleksandar Vučić i njegovi saradnici su odlučili da je sada zgodan trenutak podići optužnice protiv četiri hrvatska ratna komandanata, od kojih ja dvojicu lično poznajem i mogu praktično garantovati, mogu dati ruku za njih da, recimo, nisu nacionalisti, da nisu odgovorni za ništa - rekao je Milanović u Varaždinu.

Milanović je ocenio da su optužnice još jedan razlog za sastanak hrvatskog Vijeća za nacionalnu sigurnost da bi se uskladila reakcija Zagreba.

On je rekao da uopšte ne želi da ulazi u tu vrstu rasprave jer "Srbija nema pravo podizati takve optužnice", prenosi Hina.

- Hrvatska će sutra optužiti njihovog aktualnog predsednika, ako bude loše volje, zato što je divljao na teritoriji Hrvatske ''95. godine, a ne na Petrovačkoj cesti, kao u pesmi Branka Ćopića, na kojoj su se navodno dogodila ta dela u kojima su navodno poginula neka deca - rekao je Milanović.

Foto: Novosti

Hrvarski avioni raketirali su izbegličku kolonu na petrovačkoj cesti

Dodao je da mu je žao zbog toga, ali da za to neće odgovarati hrvatski komandanti.

- Ja nikad ne idem na tu bednu patetiku da spominjem hrvatsku decu kao žrtve u ratu. Postoje deca, ljudi, građani, postoje hrvatska deca, ali ako čuješ nekoga da govori ''srpska deca'' u političkom diskursu, znaj da je to varalica i to opasna varalica - poručio je Milanović.

Izrazio je nezadovoljstvo reakcijom hrvatske vlade i upitao šta će Hrvatska preduzeti da zaštiti svoje zapovednike.

Prema njegovim rečima, poenta je u tome da Srbija sebi uzima za pravo da sudi za sve događaje koji su se dogodili bilo gde na prostoru bivše Jugoslavije i bilo kad.

- Hrvatska to ne radi, mada je u puno jačoj političkoj i opšte jačoj poziciji od Srbije, zato što pokušavamo igrati fer - rekao je Milanović.

HRVATSKI ADVOKAT NOBILO: Srbija, ne da ima pravo da sudi, već ima strašan argument za zločin na Petrovačkoj cesti!

Foto: Printscreen You Tube

Hrvatski advokat Anto Nobilo kaže da na osnovu zakona o univerzalnoj jurisdikciji Srbija ima nadležnost za podizanje optužnica protiv hrvatskih pilota, da Hrvatska teško zbog toga može da prigovara Srbiji jer i sama u svom krivičnom zakonu ima univerzalnu jurisdikciju, ali i da, kako ističe, zvanični Beograd ima "strašan argument'', jer ovaj zločin niko nije istražio 27 godina
Nobilo kaže da je nedopustivo i neodgovorno govoriti da je ovde reč o političkim optužnicama i ističe da Hrvatska ne može da preti Srbiji vetom na članstvo u EU, zbog toga što je kao kandidat pokrenula postupak za zločin koji se evidentno dogodio.
- Kad se to tako otvoreno govori, mislim da se pravi šteta Hrvatske. Ne sme se zloupotrebljavati pravo u političke svrhe. To je temelj funkcionisanja pravne države - rekao je Nobilo.
Ističe da je jedini način da Hrvatska pomogne svojim pilotima da se uključu u proces.
- Dakle, celi niz radnji koje predstavljaju klasičnu advokatsku odbranu treba napraviti u Hrvatskoj, povezati se s kolegama u Beogradu, tamo jednostavno angažovati advokate koji će biti profesionalno plaćeni, država može snositi taj trošak i obezbediti najbolju moguću odbranu tim pilotima. To je pomoć pilotima, a ove floskule neka se pogledaju u ogledalo i neka pogledaju u istoriju - to neće pomoći našim pilotima u tom postupku - rekao je Nobilon gostujući na zagrebačkoj N1 tv.
Hrvatska, kaže, može da kaže da je nekorektno što Srbija u odnosu na Hrvatsku koristi univerzalnu jurisdikciju.
- Ali Srbija ima strašan argument, da 27 godina niko nije istražio ovaj zločin i utvrdio činjenice, pa ako ima elemenata, i procesuiranja. Ne samo to, na zahteve bosanskog tužilaštva, na čijoj teritoriji se sve dogodilo, Hrvatska nije odgovarala. Teško možemo prigovarati Srbima za univerzalnu jurisdikciju, kad 27 godina nismo reagovali - rekao je Nobilo.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Avatar

pre 1 godinu

Steta sto vi nemate jednog Brana Copica da ostavi vasoj deci u amanet sva zlodela koja ste cinili. Pozajmicemo im mi dela naseg Copica!!!

Andrej

pre 1 godinu

Hrvatima je Vucic trn u oku, to je vec svima jasno

Nena

pre 1 godinu

Jadni Hrvati,naivni!Taman posla da su oni odgovorni za neki zločin nad Srbima!Umesto da se stide oni bi još da vraćaju nekim optužnica protiv Vučića !Strasno!

Mimi

pre 1 godinu

Ako Milanović ništa ne krije što toliko skače kad se pomenu optužnice od strane Srbije? Čemu tolika histerija? Problem je očito u tome što Srbija ima podebeo argument da podigne optužnicu.

Dara

pre 1 godinu

To sto se vi poznajete licno je jos jedan argument da se ti komandiri detaljno preispitaju i uzmu za osumnjicene

Hana

pre 1 godinu

Milanović je ogorčen čovek koji stalno napada i ima nacionslističke ispade. Srbija mu je trn u oku, stalno negoduje. Ni traga od nekog državnika kakav bi trebao biti.

Soko

pre 1 godinu

Ma nije bilo Petrovacke ceste kao sto nije bilo Jasenovca...

Nena

pre 1 godinu

Bice da je Milanovic stvarno lud!Umesto da ćute I priznaju svoju krivicu za zločine nad Srbima oni bi još da se bune...

Dostaa

pre 1 godinu

Srecom postoje sminljeni dokazi o svemu na osnovu cega Srbija moze da tuzi Hrvatsku, jer ako slusamo vas mi ni ne postojimo, mi smo iluzija. Nikad nismo ni postojali...

Ana

pre 1 godinu

Srbiji se sve zamera i osporava. Ako treba da se sudi za počinjene zločine sudiće se bez izuzetka, neće Hrvatska biti amnestirana. Ne može ona da bira i kroji istoriju po svojoj volji.

Ana

pre 1 godinu

Vučić je trn u oku svima. Milanoviću naročito. To nije ništa novo. Uspeh se ne prašta.

ratko

pre 1 godinu

pa naravno daustasa divlja cim oseti krvon bi da opet kolje milanovis idiot

Ana

pre 1 godinu

Svako mora da odgovara za počinjena krivična dela, bez izuzetka. Hrvatska želi da zaštiti svoje građane, ali bezuspešno.. Međunarodni propisi su isti za sve. Milanović ne želi da prizna da je Srbija u usponu i da prevazilazi Hrvatsku spi svim pitanjima.

Ana

pre 1 godinu

Milanović je uvek neprijateljski nastrojen prema Srbiji, posebno prema Vučiću, koji državu vodi napred i bori se. Što se tiče zločina, oni nikad ne smeju biti zaboravljeni, posebno prema nedužnoj deci.

Anja

pre 1 godinu

Milanović sigurno smeta to što Srbiju vodi jedan veliki lider i patriota, kakav je gospodin Vučić.

VamTam

pre 1 godinu

Ovaj čovek ima dva problema, prvi što se zove Zoran a drugi - preziva se Milanović.

Lana

pre 1 godinu

Sta reče,garantuje da nisu nacionalisti , ali zato si ti sigurno i zlikovac i ubica i nacionalista i možeš da pljunes našem Vučicu pod prozor , zlikovce !!! A ti tvoji piloti i ti ćete sigurno biti uskoro po zatvorima, visicete sigurno , a mi ćemo se slatko smejati .jebite se ustaše, crkli dabogda ubice dece i starih !!!!

maks

pre 1 godinu

U Jasenovac čete moči JEDINO kad srbija dostavi arhivu NDH na uvid javnosti. Da je vidi čitava planeta. I kada se sve to temeljito istraži i iskopa. Pred međunarodnom komisijom. Kladim se u milijun eura da če JEDINO srbija biti PROTIV toga. Pa kada objasni zašto, JAVNO, onda čemo razgovarati o "poseti" Jasenovcu.

Normalac

pre 1 godinu

Hvala komšija ali prvo ćemo mu mi ovde suditi za mnogo teže stvari.

veljko

pre 1 godinu

Srbi za svoju neslogu izlozeni su stalnim nepravdama.Ostaje samo zaljenje,zasto du Srbi najneslozniji narod na planeti.Sta vise reci:Gde nema sloge tu caruje zlo.

Marko

pre 1 godinu

Čemu tolika nepriteljivost. Srbija je uvek za saradnju

Sofika

pre 1 godinu

Milanović i drugi ostrašćeni Hrvati treba da shvate da Srbija traži samo ono što je realno a to je da se ispita zločin protiv Srpske dec koji se odigrao na teritoriji Hrvatske. Oni, kao članica EU, bi to trebalo mnogo racionalnije da prihvate.

Glasinac

pre 1 godinu

Može Milanović da besni koliko hoće, Srbija neće odustati od toga da se zločinci izvedu pred lice pravde.

Glasinac

pre 1 godinu

Milanoviću bi bilo bolje da zločince strpa iza brave umesto što ih proglašava herojima.

Veljko M

pre 1 godinu

Gospodine Milanoviću, ne podiže se optužnica protiv nekog zbog nečije volje, nego da li je taj neko učinio nekakav zločin. Dobro znaš da Vučić nije učinio nikakav zločin i da nema razloga za podizanje optužnice protiv njega.

Branko N

pre 1 godinu

Gospodine Milanoviću, ništa nas neće sprečiti da preduzimamo mere da se zločinci nađu iza brave.

Željko

pre 1 godinu

27 godina niko nije istražio zločin na Petrovačkoj cesti i utvrdio činjenice u vezi sa tim, zato što Hrvati kriju svoje zločince kao zmija noge.

Saša

pre 1 godinu

Srbija će istrajati na tome da zahteva privođenje licu pravde onih koji su izvršili pokolj nad nedužnim srpskim civilima na Petrovačkoj cesti, sve dok izvršioci ovog gnusnog zločina ne budu iza rešetaka.

Milan Š

pre 1 godinu

Gospodine Milanoviću, one koji su ubijali decu na kraju stigne ruka pravde.

Lazar

pre 1 godinu

Zato što brani zločince sa Petrovačke ceste, Milanović se postaje njihov saučesnik i zbog toga i sam treba da se nađe na sudu.

Milan

pre 1 godinu

Štiteći hrvatske ratne zločince i sam Zoran Milanović postaje zločinac koga treba izvesti pred lice pravde.

Zoran

pre 1 godinu

Srpska nejač ubijena u zločinu na Petrovačkoj cesti mora biti osvećena privođenjem licu pravde onih koji su izvršili ovaj gnusni zločin nad nedužnim narodom, civilima, ženom i decom.

Icko

pre 1 godinu

Milankovic treba da podnese ostavku na mesto predsednika hrvatske,zato što nije taj posao za njega.

Milutin

pre 1 godinu

Ta deca koju tretiras kao pse, imaju svoje ime i prezime!

Baki

pre 1 godinu

Retko kada je Milanović imao normalne izjave. Trebalo bi da mi sudimo svim Hrvatima zločincima u ratu, a pogotovu generalima. Kakve veze Vučić ima sa tim? Prolupao čovek.

Bojan

pre 1 godinu

Zar ni malo srama nemas, ni malo morala, covece, ubijena su deca, zene, starci, pa zar mozes mirno spavati???

Srdjan

pre 1 godinu

Milanoviću Iz očiju se vidi dvoličnost i ustaštvo.

Bojan

pre 1 godinu

Ovaj Milanović se ponaša kao prostak a ne kao predsednik države koja je članica EU.

Dejan

pre 1 godinu

LUDILO HRVATSKE JE IZ DANA U DAN SVE VEĆE I VEĆE...

Srdjan

pre 1 godinu

Ludi hrvati bi da sude Vučiću zbog izrečene istine.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Da li je Danka Ilić kidnapovana? Dete od dve godine nije moglo samo da ode!
Live TV

Da li je Danka Ilić kidnapovana? Dete od dve godine nije moglo samo da ode!

Devojčica Danka Ilić nestala je u utorak u 13.45 u selu Banjsko Polje kod Bora i još nije pronađena! Posle opsežne potrage u kojoj je učestvovalo na hiljade spasilaca uz pomoć helikoptera i dronova, pretraga terena je obustavljena, a istražuje se i mogućnost otmice. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je Nebojša Perović, advokat.

29.03.2024

10:00

CIA radi predsedniku Vučiću o glavi! Glavni problem su domaći neprijatelji!
Live TV

CIA radi predsedniku Vučiću o glavi! Glavni problem su domaći neprijatelji!

Američka Centralna informativna agencija radi o glavi predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i za to ima pomoć ljudi koji su u neposrednom okruženju šefa naše države! Ovo tvrdi Aleksandar Vulin, bivši direktor Bezbednosno-informativne agencije. Na ovu temu su u "Info jutru" govorili Milenko Jovanov, član Predsedništva SNS i Dejan Vukelić, urednik Sprskog portala.

29.03.2024

09:18

Protiv Srbije vođen je nuklearni i hemijski rat! Kanceri u našoj zemlji daleko su agresivniji nego u Evropi!
Live TV

Protiv Srbije vođen je nuklearni i hemijski rat! Kanceri u našoj zemlji daleko su agresivniji nego u Evropi!

Serijalom dokumentarnih filmova o NATO agresiji nad Srbijom obeležavamo 25 godina od početka bombardovanja naše zemlje. Za 78 dana agresije na Srbiju je bačeno 22.000 hiljade tona projektila, među kojima 37.000 hiljada zabranjenih, kasetnih bombi, bombi sa osiromašenim uranijumom. Žena koja je među prvima u našoj zemlji pričala o zastrašujućim posledicama NATO bombardovanja je doktora Danica Grujičić, ministarka zdravlja. Ona je bila gošća "Info jutra".

29.03.2024

08:45

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

Zločinci iz Novog Sada dobili 16 godina robije za otmicu i mučenje: Sve je počelo od odbijanja mušterije
Hronika

Zločinci iz Novog Sada dobili 16 godina robije za otmicu i mučenje: Sve je počelo od odbijanja mušterije

Milan Pandurеvić (37) iz Bogatića i Biljana Ćosić (52) iz istog mеsta s boravištеm u Novom Sadu, kojima sе pripisujе da su prе dvе godinе počinili otmicu njеnog klijеnta u prostituciji, uz maltrеtiranjе oštеćеnog i iznuđivanjе novca, osuđеni su jučе u novosadskom Višеm sudu prvostеpеnom prеsudom na dеsеt i šеst godina zatvora.

29.03.2024

09:22

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija