• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. DOBROMIROVIĆ

30.08.2022

13:29

Kurti je gotov?! ŠIPTARSKI EKSTREMISTA USPEO DA OKRENE SVE PROTIV SEBE

Reuters/Laura Hasani

Politika

Kurti je gotov?! ŠIPTARSKI EKSTREMISTA USPEO DA OKRENE SVE PROTIV SEBE

Podeli vest

Lažni premijer lažne države Kosovo Aljbin Kurti najavio nove izbore jer mu je iz SAD, EU, NATO, ali i iz Tirane, poručeno da neće da podrže njegove ratne planove

Takozvani premijer lažne države Kosovo Aljbin Kurti uspeo je da svojom ekstremnom politikom protiv sebe okrene veći deo međunarodne zajednice, ali i dobar deo političke elite u Tirani, pa zato sada najavljuje vanredne izbore i "vraćanje mandata narodu"!?!

Samo tri dana posle dogovora o ličnim kartama i odustajanja od "viznog režima" za Srbe na severu pokrajine, Kurti je sazvao sastanak na koji pozvao i sve lidere opozicije kako bi ih 'upoznao sa sadržajem dijaloga' sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Prištinski stručnjaci to tumače kao traženje izlaza iz trenutne političke situacije, kojoj je bitno, kako saznajemo, doprinela i jasna poruka iz SAD, EU, NATO, ali i iz Tirane, da ne podržavaju Kurtijeve ratne planove!

Ne zna šta će

Kako prenose prištinski mediji, Kurtijevom pozivu na sastanak za sada se odazvao samo lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj, dok šefovi DPK Memlji Krasnići i DSK Ljumir Abdidžiku još razmišljaju šta da rade. Na tom sastanku, tvrde prištinski analitičari, Kurti će pokrenuti pitanje vanrednih izbora.

Beži od pritiska...

Kurti traži vanredne izbore kako bi osmislio političku formulu za široku koaliciju, jer su mu dosadili dijalog sa Srbijom i međunarodni pritisak

Ridvan Beriša

Ridvan Beriša, bivši glavni i odgovorni urednik RTK3 i autor emisije Debata na RTK, kaže da Kurti traži vanredne izbore kako bi osmislio političku formulu za široku koaliciju, jer mu je "dosadio dijalog sa Srbijom i međunarodni pritisak".

- Najbolji izlaz za Kurtija jesu izbori. Jedinstvo u odnosu na Srbiju jeste od vitalnog značaja, ali ja sam skeptičan da li je Kurti sposoban da bude lider. Hajde da vidimo... Ja mu uopšte ne verujem! Senka haosa uvek će pratiti njegov profil haotičnog političara - naglašava Bariša.

Da u ovome i te kako ima istine, potvrđuju i naši dobro obavešteni diplomatski izvori, koji kažu da Kurti razmišlja o vanrednim izborima zato što je izgubio podršku onih koji su ga do juče podržavali.

- Kurtijeva ekstremna, ratnohuškačka politika i stalne pretnje nisu dobro prihvaćeni u većem delu političke javnosti. To ne podržavaju ni SAD, EU, NATO, pa čak ni Tirana. Sa svih ovih adresa Kurti je dobio jasnu poruku da su protiv njegovih ratnih planova protiv Srbije i Srba na severu Kosova. To je, uostalom, jedan od razloga zbog kojih je i odustao od uvođenja takozvanog izlazno-ulaznog dokumenta. S obzirom na to da je izgubio podršku, Kurti sada ozbiljno razmišlja o vanrednim izborima... - objašnjava naš izvor.

Foto: Beta

Mazljum Baraliju, analitičar iz Prištine, kaže da je Kurti u velikom problemu i da bi zbog toga lideri opozicionih partija trebalo da se odazovu njegovom pozivu na sastanak.

- Pojačan je međunarodni pritisak, Kosovu je zato preko potrebno jedinstvo za nastavak dijaloga sa Srbijom. Neki važni međunarodni predstavnici promenili su stavove prema Prištini. Prvo su govorili da ne treba da postoji ZSO van ustavnih okvira, a sada kažu da se mora formirati i vrši se veliki pritisak na Prištinu. To je nametnuto čestim sastancima sa predsednikom Vučićem - naglašava Baraljiju.

Moj ugao

DUŠAN JANJIĆ, ANALITIČAR

Dogovor o dokumentima između Beograda i Prištine dobra je stvar, ali problemi se nisu rešili. Ovo su takozvane mere prevencije sukoba, kako bi se stvorili uslovi da bismo se možda jednog dana vratili dijalogu.

Isti princip

Petar Petković, direktor Kancelarije za KiM, na drugoj strani kaže da na Kosovu nije sve gotovo, pošto ostaje veliki problem tablica.

- Uspeli smo da odložimo krizu, ali samo za određeno vreme. Imamo veliki problem iza vrata, a to su tablice, jer nije prošao ni dan od dogovora o ličnim kartama, a Kurti već preti i najavljuje da će za dva meseca krenuti sa primenom odluke od 29. juna kojom KM tablice više ne smeju da postoje i moraju da budu zamenjene "RKS" tablicama lažne države Kosovo. Mi to ne prihvatamo i tražimo dogovor po istom principu kao za lične karte. Ako smo uspeli da sačuvamo srpske lične karte za KiM, to znači da isti princip mora da ostane i za tablice - zaključuje Petković.

Da se ja pitam

DALIBOR JEVTIĆ, GRADONAČELNIK ŠTRPCA

Oni koji napadaju predsednika Srbije Aleksandra Vučića suštinski napadaju mir. To su ti dobrovoljni davaoci tuđe krvi, koji nam kažu: "Idemo u rat da se vi bijete i da vi ginete."

Vučić: Priština da se ne igra konfliktom u regionu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je za Rojters da veruje da će Zapad ozbiljno poručiti Prištini da se ne igra konfliktom u regionu.

- Ne verujem da Priština želi ozbiljan razgovor ili ozbiljan dijalog, jer oni misle da mogu da nametnu svoje planove uz podršku Zapada. Verujem, ipak, da će te zemlje koje štite takozvanu nezavisnost 'Kosova' uveriti režim u Prištini da se ne igra sa konfliktom u regionu, regionu koji je svakako pun problema. Više razgovora i šatl-diplomatija izaslanika EU i SAD očekujem narednih nedelja - rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, Srbija je samo pozornica za "posrednički rat između Istoka i Zapada".

- Bez dileme, ovde postoji posredni sukob između Istoka i Zapada. Pokušavamo da preživimo sa što manje rana i ožiljaka, koliko god je to moguće - kazao je Vučić.

Čekajte, bre!

PETRIT ZOGAJ, ANALITIČAR IZ PRIŠTINE

O postignutom sporazumu Kosova i Srbije priča se već dva dana, ali još nije jasno da li je on i potpisan. Niko ga nije objavio. Ne razume se da li je u pitanju stari sporazum ili nešto novo.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Ðurić: Kurti se hvali da nije ispoštovao dogovore
Politika

Ðurić: Kurti se hvali da nije ispoštovao dogovore

Ambasador Srbije u Vašingtonu Marko Ðurić, izjavio je da se premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti otvoreno hvali celom svetu da nije ispoštovao dogovore kojima su posredovali SAD i EU, a da je Srbija ispunila dosta tačaka Vašingtonskog sporazuma

30.08.2022

07:19

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

„Grobarska molitva“: Kup naš nasušni daj nam danas...
Partizan

„Grobarska molitva“: Kup naš nasušni daj nam danas...

Navijači Partizana, naviknuti od košarkaša iz crno-bele porodice da pola veka unazad raznoraznim trofejima pune riznicu, teško su podneli sušan period od odlaska Duška Vujoševića do povratka Željka Obradovića i „dana pobede“. Posebno pamte generaciju koju je pre šest-sedam godina vodio Aleksandar Džikić i koja se poput Spartanaca u Termopilima srčano i do poslednje kapi znoja suprotstavljala daleko moćnijem protivniku.

24.04.2024

08:00

Planeta

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april
Balkan

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april

Savez Srba Slovenije i Muzej žrtava genocida, zajedno sa Srpsko kulturno društvo Maribor i SKUD Velenje organizovali su prethodnih dana u Velenju i Mariboru projekcije naših igrano-dokumentarnih filmova pod nazivom ,,Srbija veća od straha: Predavanje o tišini profesora Pavlovića“ i „Dve Brankove Kozare“.

24.04.2024

10:19

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija