• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

31.08.2022

09:12

Postavljeni disklejmeri na svim administrativnim prelazima!

Kosovo onlajn

Politika

Postavljeni disklejmeri na svim administrativnim prelazima!

Podeli vest

"Disklejmeri" koji jasno pokazuju da obostranim prihvatanjem ličnih dokumenta Srbija ne priznaje, niti će ikada priznati nezavisnost Kosova postavljeni su na svim carinskim punktovima na adminstrativnim prelazima sa Kosovom i Metohijom, ali i na svim prelazima sa susednim zemljama

"Disklejmeri" su dvojezični - ispisani na srpskom i engleskom jeziku. Table dimenzija 50x70 centimetara postavljene su jedna pored druge na svim carinskim punktovima na adminstrativnim prelazima sa Kosovom i Metohijom, ali i na svim prelazima sa susednim zemljama.

Foto: Kosovo onlajn

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je pre nekoliko dana da je Srbija spremna da izda jedan opšti disklejmer za prihvatanje dokumenata, ali da ima uslov i da se čeka garancija EU.

Mi smo Albancima rekli dve stvari, što se tiče dokumenata. Možemo da ih izdajemo i vama i nama, ali nama je važno da Srbi sa KiM mogu da se kreću i ulaze i izlaze sa teritorije KiM. Mi smo spremni da prihvatimo njihova dokumenta, ali da izdamo jedan opšti "disklejmer" koji bi istakli na administrativni prelazima, čime bi prihvatili njihova dokumenta.

U njima je objašnjeno da se omogućavanje korišćenja ličnih karata izdatih od strane Prištine vrši isključivo iz praktičnih razloga, radi omogućavanja slobode kretanja i da se to ne može tumačiti kao priznavanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

Omogućavanje ličnih karata od strane Prištine se vrši samo iz praktičnih razloga, radi olakšavanja položaja pojedinaca i omogućavanja slobode kretanja, u skladu sa Sporazumom o slobodi kretanja postignutim u Dijalogu 2011. godine, ne može se tumačiti kao priznavanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, ne prejudicira određivanje konačnog statusa Kosova i ne može se tumačiti kao pristanak Beograda na odstupanje od Rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 (1999).  

Disklejmeri su postavljeni dan uoči početka primene novog režima.

Foto: Informer

Podsetimo, u subotu, 27. avgusta Beograd i Priština su postigli dogovor o ličnim dokumentima, po kome je zvanični Beograd pristao da ukine ulazne i izlazne dokumente za nosioce ličnih karata izdatim u Prištini, a Priština se složila da ih ne uvodi za nosioce srpskih ličnih karata.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija