• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: E. I.

19.09.2022

11:54

OTKRIVAMO SUMNJIVE FINANSIJE LIDERA "NE DAVIMO BEOGRAD"! Dobrica se dobro opario od politike

Informer

Politika

OTKRIVAMO SUMNJIVE FINANSIJE LIDERA "NE DAVIMO BEOGRAD"! Dobrica se dobro opario od politike

Podeli vest

Finansijsko udruženje 'Pravo na grad', koje je registrovano na adresi stana Dobrice Veselinovića, 2017. imalo prihode od 575.000, a 2020. čak 15.081.000 dinara

Dobrica Veselinović, propali kandidat 'zelene koalicije' za gradonačelnika Beograda, čovek koji se u javnosti predstavlja kao volonter i skromni lik iz naroda, zapravo je milioner koji samo od jednog udruženja ima godišnji prihod od više od 128.000 evra!?!

Veselinovićevo finansijsko udruženje 'Pravo na grad' 2020. godine 'zaradilo je' 15.081.000 dinara, dok je 2017. prihodovalo 'samo' 575.000 dinara. Koliki je prihod ovog udruženja bio prošle, 2021. godine, nije poznato, jer još nije predat finansijski izveštaj, što izaziva sumnju budući da su izveštaji prethodnih godina predavani na vreme. Veselinović je, takođe, u julu ove godine izbrisao svoje ime iz APR-a i više nije zastupnik udruženja 'Pravo na grad'.

'Dobar dečko'

Elem, dok je Beograđanima 'prosipao' priču o sebi kao dobrom dečku iz komšiluka koji je volonterski, bez ikakve plate, angažovan na raznim ekološkim u humanitarnim projektima, Dobrica Veselinović zapravo zgrtao milione.

Osim inicijative 'Ne davimo Beograd', koja dobija na stotine hiljada evra donacija od zelenih pokreta sa Zapada, još jedna Dobričina 'firma' odlično posluje i ostvaruje porast prihoda na kojem bi mu pozavideli i ozbiljni biznismeni.

Foto: Informer

Udruženje 'Pravo na grad' osnovano je aprila 2016. godine, sa sedištem na Novom Beogradu, nedaleko od Arene, baš na adresi Veselinovićevog stana.

U prvoj godini poslovanja udruženje je imalo prihod od 'simboličnih' 575.000 dinara ili 4.900 evra (po sadašnjem srednjem kursu evra). Naredne godine takođe ne beleži neki uspeh, pa ima prihod od 470.000 dinara, ali već 2019. godine 'Pravo na grad' prihoduje čak 9.948.000 dinara iliti blizu 95.000 evra! To je više od 20 puta iliti 2.100 odsto!

I za 2020. godinu podaci su impresivni: prihod Veselinovićevog udruženja bio je čak 15.081.000 dinara ili nešto više od 128.000 evra!

NDBG finansira Kurtijev čovek!

Kako je Informer već pisao, pokret 'Ne davimo Beograd' (NDBG), čiji je Dobrica Veselinović visoki funkcioner, ogroman novac dobija od Hakija Abazija, direktora 'Rokfeler fondacije' za Zapadni Balkan. Haki Abazi je, pored toga, i poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbina Kurtija.

Abazi i 'Rokfeler fondacija' novac uplaćuju preko udruženja 'Mikro art', čiji je osnivač Veselinovićev kolega iz NDBG Radomir Lazović.

Finansijski izveštaj za 2021. godinu, prema dostupnim podacima, još nije podnet, a u APR-u stoji zabeležba da je Dobrica Veselinović u julu ove godine izbrisan sa pozicije zastupnika ovog udruženja!?! Umesto njega, na toj poziciji sada je izvesni Predrag Momčilović, aktivista pokreta "Ne davimo Beograd".

Dobrica Veselinović nije juče odgovarao na pozive i poruke Informera, pa smo ostali uskraćeni za objašnjenje čime se to on bavi u udruženju 'Pravo na grad' i ko mu i za šta sve daje ovolike pare.
Prljavi novac

Foto: Informer

S druge strane, član Predsedništva SNS Đorđe Todorović, koji je i otkrio 'sumnjive finansije' Veselinovića, kaže da Veselinović pokušava da sakrije čitav ovaj slučaj.

- Brisanje iz registra jeste samo pokušaj da se finansijski izveštaj za 2021. godinu ne poveže sa prljavim novcem koji je korišćen u njihovoj izbornoj kampanji, jer bismo onda tačno znali čiji su ti 'zeleni' danas u Skupštini. Jer kako da objasnite rast prihoda od preko 2.100% samo u jednoj godini?! Radi se o milionima! Zato i nije logično da Veselinović naprasno donese odluku da se odriče svega... Nadležni sve ovo moraju da istraže, jer postoji osnovana sumnja u poreklo novca - apeluje Todorović.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Lazni Bot

pre 1 godinu

Na vlasti sve sirotinja voze se polovne škode živi se u 30 kvadrata a opozicija sve punišići.

šta li sve INTERPOL zna o Dani

pre 1 godinu

Sve što cveta htelo bi da cveta, al' ne sme da počne da smeta ?

Milan

pre 1 godinu

Под хитно донети закон о страним агентима. Плаћенике ставити на тај списак и решена ствар.!

Ja

pre 1 godinu

Sta je problem? Udruzenje dobija pare od poznatog privatnog lica. Ispitajte nazadnjacka udruzenja koja isisavaju novac iz drzavnig budzeta. To je nasa briga i nas novac a ne ovo, licemeri. Da ne pricamo o nazadnjackim firmama, tetkama iz Kanade, stanovima u Bugarskoj itd.

Zaharova

pre 1 godinu

U opoziciji samo bogatasi a na vlasti siromasi,verujemo vam kao onoj sirotinji na vlasti sto je rekao pederi nece setati

KoleM

pre 1 godinu

Kad pročitam ovakve budalaštine dođe mi iz inata da glasam za Dobricu.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17