• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

21.09.2022

16:11

(VIDEO) VUČIĆ ZA AMERIČKU TELEVIZIJU "NJUZMAKSTV": Nadam se da će pobediti mir - mnogo puta sam pričao s Putinom, ne verujem da on blefira!

printscreen

Politika

(VIDEO) VUČIĆ ZA AMERIČKU TELEVIZIJU "NJUZMAKSTV": Nadam se da će pobediti mir - mnogo puta sam pričao s Putinom, ne verujem da on blefira!

Podeli vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji boravi u Njujorku na 77. Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacije, dao je ekskluzivni intervju za američku televiziju "NJuzmaks", u jednoj od kultnih emisija čuvenog autora Roba Finetrija

Predsednik je prvo upitan o situaciji na Kosovu i Metohiji.

– Da, verujemo da smo uspešno rešili situaciju sa kojom smo se borili pre nekoliko nedelja, ali moramo da nađemo kompromisno rešenje, moramo da ulažemo u to, opet mislim da smo uspešno deeskalizirali krizu na Kosovu i Metohiji.

 

 

Predsednik je u studiju sa bivšim američkim specijalnim izaslanikom za Balkan Ričardom Grenelom koji mu je odmah postavio o dijalogu s Prištinom na šta je odgovorio da je kompromis uvek bolji.

- Srbija ima tradicionalno dobre odnose i sa Rusijom i Ukrajinom ali smo osudili invaziju na Ukrajinu u skladu sa Poveljom UN. S druge strane, imamo drugačije odnose s Rusijom kad je reč o energetskom sektoru - rekao je predsednik podsetivši da u skladu sa Vašingtonskim sporazumom koji je potpisan u prisustvu bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa Srbije versifikuje svoje energetske izvore - krak preko Bugarske i Severne Makedonije.

Foto: youtube/Newsmax TV

Vučić je dodao da kompanija Rivian, američka kompanija koja proizvodi električna vozila, otvara centar za razvoj i istraživanja.

- Imali smo velikih problema sa litijumom u prošlosti, i ja sam napravio neke političke greške. Ali ja mislim da je dobra poslovna kriza razlog zašto Rivian dolazi u Srbiju. Oni su tražili atraktivnu zemlju za investiranje, a mi imamo i subvencije i pametne ljude. Mi smo šampioni Evrope po privlačenju stranih direktnih investicija. Čak 3.3 milijarde evra smo privukli u našu zemlju - kazao je on.

Foto: youtube/Newsmax TV

Predsednik je rekao da ne želi da govori kao politički analitičar, na pitanje da li Putin blefira pokretanjem mobilizacije.

- Mi se nadamo da će mir pobediti, i da će svi uraditi sve da se postigne kompromis. To je bolje nego čekati nečiji poraz. Mnogo puta sam govorio sa Putinom, i ja ne verujem da on blefira. To je sve što mogu da kažem - rekao je Vučić.

Foto: youtube/Newsmax TV

On je rekao da prvi put vidi izjavu predsednika Irana Ebrahima Raisija o holokaustu, i istakao da su Srbi bliski prijatelji Jevreja, i da se holokaust dogodio.

- Takođe verujem da su zločini počinjeni protiv Jevreja tokom Drugog svetskog rata neoprostivi i ne smeju biti zaboravljeni. Tokom Drugog svetskog rata, u nacističkoj Nezavisnoj Državi Hrvatskoj postojao je veliki logor, zvao se Jasenovac. Postojao je i logor u Beogradu. Taj objekat u Beogradu je bio uništen, mi smo rešili da obnovimo to mesto, da obnovimo sećanja. Ja sam se sreo sa Ester Bajer, i ona mi se zahvalila. Tako je bila puna energije, ona je pokazivala na mesto gde se danas nalazi kafić, a gde je ubijen njen otac i mnogi, mnogi Jevreji. Kada su pobili Jevreje, Nemci su tada ubijali Srbe. Ona mi je rekla da je prišla ljudima koji su pili kafu, i rekla im da je to stratište - rekao je predsednik.

Foto: printscreen

Vučić je dodao da će to biti veličanstveno mesto koje će simbolizovati snažne veze Srba i Jevreja.

On je kroz smeh rekao da je pitanje o razlici između vlasti predsednika Bajdena i Trampa najteže od svih.

- Sreo sam predsednika Bajdena četiri puta, Trampa dva puta. Bajden je jedan od najbolje pripremljenih političara, za bilo koju diskusiju. Tramp je veoma harizmatičan, kao buldožer, uvek hoće da vidi rezultate. On je shvatio da nas ekonomija može povezati na Balkanu, i posvetili su se konkretnim problemima kako bi poboljšali živote. Čak 20 federalnih agencija je pokušalo da nam pomogne, kako bi sve strane napredovale ekonomski. Povećanje trgovinske razmene, i sa SAD i u regionu, Amerika je podržala Otvoreni Balkan, je značajno za sve - zaključio je predsednik Vučić.

Podsetimo, u Njujorku je juče počela debata svetskih lidera na 77. Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, a otvaranju je prisustvovao predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

 

 

Generalna debata traje do 26. septembra, a Vučić će se obratiti danas.

Na Generalnoj debati će učestvovati čak 92 predsednika država i kraljeva i 58 predsednika vlada, dok će ostale državne delegacije predstavljati potpredsednici država i vlada i ministri spoljnih poslova.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
vucic genocidas

pre 1 godinu

Bolesnik fasisticki smrdljivi pizdousni

mirko

pre 1 godinu

Genaralna debata svetskih lidera jeste prilika da se čuje stav Srbije. Napadnuti smo sa svih strana, otimaju našu teritoriju, pri tom mi treba da se sa tim saglasimo.

mirjana

pre 1 godinu

Ocekujemo konstruktivan govor i stav od strane Vucica o najvaznijim temama kako za Srbiju tako i za Evropu.Imace svet mnogo toga da cuje od strane predsednika Vucica.

mirjana

pre 1 godinu

Sa nestrpljenjem očekujemo obraćanje našeg predsednika,jer on jedini,iskreno kaže sve što treba!Očekujem transparentno i mudro izlaganje našeg presednika..

mirjana

pre 1 godinu

Jedva cekam da cujem i vidim kakav ce utisak da ostavi Vučićev govor.Amerika će napokon saznati mnogo više o mukama kroz koje su Srbi istorijski prolazili a samim tim i o značaju Kosova za nas.

Ja

pre 1 godinu

Dobicemo po usima jer ne uvodimo sankcije Rusiji navodno zbog energetike a placamo najskuplje gorivo u regionu, hahah. Nema mleka, struja poskupela, ma sve poskupelo.

Ilija

pre 1 godinu

Znaju i na Zapadu svi da Putin ne blefira. Ne vodi on rat samo protiv Ukrajine, vodi protiv EU, pa i Amerike, protiv svih koji naoružavaju Ukrajinu. Nažalost rat i to onaj najgori, nuklearni, jeste pretnja za sve.

njanja

pre 1 godinu

Predsednik Vučić je svojom odgovornom politikom našu zemlju ojačao napravio od nje ekonomskog tigra a pre svega ostvario zadovoljstvo građana.

Nikola

pre 1 godinu

Srbija zemlja mira a to isto zeli i ostalim zemljama!

Zarko

pre 1 godinu

Svima bi mir i stabilnost trebali da budu prioritet

Slavica

pre 1 godinu

Vucic je za sve u pravu, konacno resenje za KiM mora se iznaci, jer to je srpska zemlja.

Anjica1476

pre 1 godinu

Svi se nadamo tome da ce pobediti mir o da ce se zavrsiti rat u Ukrajini

Stefan

pre 1 godinu

Vucic je poslao jasnu poruku a to je da zeli da mir pobedi.

Masa

pre 1 godinu

Trenutnu krizu jesmo prebodili, ali znamo koliko se sluze lazima, i na pomolu ce opet biti kriza. Verujem da ce Vucic naci resenje.

Vucko

pre 1 godinu

Ovo uopste nije mala stvar.Pricati na americkoj televiziji o Srbiji je nesto posebno.

Stefan

pre 1 godinu

Ako se neko zalaze za mir to je Vucic i to je pokazao mnogo puta.

Marko

pre 1 godinu

Srbija je zemlja mira i stabilnosti a to isto zeli i svim ostalim zemljama

Nena

pre 1 godinu

Svi se nadamo miru!Predsednik Vučić se trudi da održi mir jer nam je dosta ratovanja.

Stjepan

pre 1 godinu

Svi mi zelimo da se kriza sa Rusijom i Ukrajinom zavrsi pregovorima i kompromisnim resenjem.Da bude mir i stabilnost kao kod nas

Irena

pre 1 godinu

Mir i stabilnost su nam sada svima potrebni, u ovo vreme kada ce biti teskih dana, lepo je rekao Vucic.

Tanja

pre 1 godinu

Srbija je oduvek imala dobre odnose sa Rusijom

Aleksandra

pre 1 godinu

Kompromisno rešenje kada je u pitanju KiM je uvek najbolja opcija i Beograd nema problem da sa Prištinom sedne za sto i pregovara, ali jedno je sigurno KiM je južna srpsja pokrajina i prava Srba na mir i bezbedan život se moraju poštovati.Tako se Srbija isto ophodi i prema Ukrajini i Rusiji.

Zare

pre 1 godinu

Ratovi nikome nista dobro nisu doneli i zato se uvek treba zalagati za mir

Ruta

pre 1 godinu

Smatram da su imali jako dobrog politickog sagovornika kao sto je Vucic, i da su i sami iznenadjeni njegovim odgovorima sa stavom.

Stefan

pre 1 godinu

Vucic i na istoku i na zapadu govori isto da se zalaze za mir.

caca

pre 1 godinu

Srbija se bori za mir,kako kod nas,tako i za sve,samo mir donosi dobro!

stefan

pre 1 godinu

Generalno,mir je potreban citavom svetu i za to se treba boriti

Jovana

pre 1 godinu

Srbija ce naći nacin da sacuva mir i izbegne sve potencijalne sukobe u Evropi i na Balkanu!

Suza

pre 1 godinu

Vučic vodi odgovornu politiku nase zemlje i jača je na svim poljima!

Jelena

pre 1 godinu

Srbija neće kvariti svoje dobre odnose sa Rusijom

Popov

pre 1 godinu

Bez mira i stabilnosti nema ni prosperiteta drzava

Jovana

pre 1 godinu

Srbija je dovoljno mudra da sacuva mir i stabilnost jer samo tako mozemo da napredujemo!

Patak

pre 1 godinu

Srbija vodi odgovornu i samostalnu politiku koja ima za cilj ocuvanje mira i stabilnosti

Uros

pre 1 godinu

Od kad je Vučic na vlasti nasa zemlja je stabilnija i jača!

Jovana

pre 1 godinu

Zivimo u teskim vremenima, punim tenzija, ali Srbija ce naci nacina da sacuva mir i stabilnost!

Nikola

pre 1 godinu

Srbija je zemlja potencijala. Precednik se trudi da odrzi dobre odnose sa svima ali ne podilazi nikome.

Vojka

pre 1 godinu

Presednik je u celom gostovanju pokazao odmerenost i mudrost pravog drzavnika pritom ne izbegavajuci odgovore ni na najteza pitanja sto je novinare prilicno zateklo

Popovic

pre 1 godinu

Sve ovo sto je Vucic rekao na ovoj Americkoj televiziji je istina koja ce sve zaboleti

stevo

pre 1 godinu

Vucicu je interes Srbije i naroda na prvom mestu u ova teska i sumorna vremena

Jovana

pre 1 godinu

Srbija je spremna da se bori za ocuvanje mira u svim zemljama jer je to jedini nacim da lepo zivimo!

Pavlovic

pre 1 godinu

Nije vreme da biramo stranu,vec da po svaku cenu sacuvamo mir i stabilnost,nacionalne i drzavne interese

Mila

pre 1 godinu

Predsednik Vučić je ponos Srbije,bravo na toj televiziji nas je lepo predstavio da narod Amerike jednom shvati ko je Srbija,da iako smo mala zemlja imamo veliki ponos. ??

Jovana

pre 1 godinu

Mir i stabilnost, to je ono za sta ce Srbija da se bori u regionu i u svetu!

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)
Live TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)

Život pod terorom Aljbina Kurtija na Kosovu i Metohiji još uvek predstavlja ogroman problem za Srbe koji tamo žive, a Zapad, sa svojim licemernim ponašanjem i dvostrukim aršinima, ne doprinosi rešavanju situacije. Na ovu temu u "Info jutru" televizije Informer govorio je predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković.

23.04.2024

12:40

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)
Live TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)

Zašto se pitanje navodnog genocida u Srebrenici poteže danas, 29 godina kasnije, dok na Bliskom istoku Izrael svakodnevno ubija veliki broj palestinskih civila? Ko stoji iza sramne rezolucije i šta je skriveni motiv za nju? Na ovu temu, u "Info jutru" Informer TV, govorio je Vladimir Marinković, predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva.

23.04.2024

10:06

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija