• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. DOBROMIROVIĆ

27.09.2022

07:00

POTVRĐENO PISANJE INFORMERA! Počeo diplomatski napad na našu državu! EU PRETI SRBIJI!

Tanjug/Tara Radovanović

Politika

POTVRĐENO PISANJE INFORMERA! Počeo diplomatski napad na našu državu! EU PRETI SRBIJI!

Podeli vest

Portparol EU Peter Stano otvoreno zapretio Beogradu zbog 'približavanja Rusiji'. Nemoguća je saradnja sa Putinovim režimom koji čini toliko zločina, poručio Stano i zatražio da Srbija odmah uvede sankcije Moskvi

Evropska unija juče je otvoreno zapretila Srbiji zbog "približivanja Rusiji", a sve to zbog potpisivanja strateški nevažnog, protokolarnog sporazuma o diplomatskim konsultacijama sa ruskim ministarstvom spoljnih poslova! Portparol EU Peter Stano poručio je da je "nemoguća saradnja sa Putinovim režimom koji čini toliko zločina" i da Brisel očekuje od Srbije da odmah uvede sankcije Moskvi!?!

Ovim je samo potvrđeno pisanje Informera da Zapad priprema opšti napad na našu državu. Razlog za to jeste govor predsednika Aleksandra Vučić u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, na koji moćnici iz EU i SAD nikako ne mogu argumentovano da odgovore, pa onda kao povod za udar na našu državu licemerno koriste diplomatski sporazum kakav su sa Rusijom potpisale i zemlje članice EU!?!

Ozbiljan strah

Kako saznajemo, predsednik Vučić juče je imao vrlo neprijatan sastanak s nemačkim diplomatama, a iz zapadnih centara moći sada već otvoreno i njemu i drugim državnim funkcionerima prete. Te pretnje su toliko ozbiljne da je jedan broj članova Vlade već u ozbiljnom strahu i otvoreno se zalaže za momentalno uvođenje sankcija Moskvi!? Naši odlično obavešteni diplomatski izvori prenose da se sa Zapada Srbiji preti ponovnim uvođenjem viza, zatvaranjem fabrika i potpunim zaustavljanjem investicija! Istovremeno, najvišim državnim funkcionerima stižu i lične pretnje - da će im biti uništene karijere, da će biti diskreditovani, optuženi za korupciju i kriminal, stavljeni na crne liste SAD i EU!?!

Predsednik Vučić juče nije komentarisao ovu temu. Kako nam je potvrđeno u Predsedništvu, šef države obratiće se naciji u sredu ili četvrtak i tada će objaviti važne odluke o budućoj politici Beograda.

Brnabićeva: Vučić čeka pakao u Pragu

Foto: printscreen/ TV Pink

Ana Brnabić

Premijerka Ana Brnabić kaže da je tehnički sporazum srpskog i ruskog MSP-a planski i unapred organizovano naišao na lavinu negativnih komentara sa Zapada i da su svi ti pritisci neprincipijelni i licemerni.

- Pričala sam sa predsednikom. Bio je ljut, jer su ti pritisci do krajnje mere neprincipijelni. On treba da ide 6. oktobra u Prag, gde će se održati prvi sastanak Evropske političke zajednice. Znam da su bukvalno rekli "videće (Vučić) kako će se provesti tamo". Tamo će biti odnos 40 prema jedan, a ne 27 prema jedan, koliko EU ima članica - upozorila je Brnabićeva.

Da je u toku specijalni rat protiv Srba i Srbije juče je potvrdio i portparol EU Peter Stano, koji je svoju preteću poruku Srbiji poslao iz Brisela, i to preko šiptarskin novina "Koha ditore"!?!

- Evropska unija je ozbiljno zabrinuta zbog približavanja odnosa Srbije i Rusije. Živimo u vremenima kad je Rusija pokrenula nelegalnu i nelegitimnu invaziju na suverenu zemlju, na susednu Ukrajinu... Ako u ovim okolnostima vidimo da MSP Srbije prihvata redovne konsultacije sa MSP-om zemlje koja čini zločinačku agresiju, to predstavlja vrlo jasan znak o nameri da se dalje osnaže odnosi Srbije i Rusije. A to jeste povod za ozbiljna pitanja - rekao je Stano odgovorajući na pitanje šiptarskih novinara.

Foto: Beta

Peter Stano

On je odmah zatim naglasio da je naša država pod "evropskom prismotrom"!?!

- EU je bila jasna prema partnerima, a posebno prema zemljama koje su u procesu pristupanja, poput Srbije. Odnosi sa Rusijom u trenutnim okolnostima ne mogu da budu uobičajeni i poslovni. Nemoguća je saradnja s Putinovim režimom, koji čini toliko krivičnih dela i zločina. Mi to shvatamo veoma ozbiljno i pratimo - rekao je Stano.

Licemerni, lažni argumenti

EU od nas traži da potpuno sledimo njenu politiku, a mi nismo članica EU. Na argumentaciju da delimo iste vrednosti treba odgovoriti zašto onda još pre 15 godina nismo primljeni u EU?
Ognjen Pribićević, bivši ambasador u Nemačkoj

Da je zaista reč o koordinisanom napadu na Srbiju svedoči i to da su se juče u kampanju protiv Beograda istovremeno uključili i ambasador SAD Kristofer Hil i francuski ambasador Emanuel Žofre!

- Niko ne potpisuje bilo šta sa državom koja je brutalno napala svog suseda. Teško nam je da razumemo, ali očekujemo objašnjenje - rekao je Hil, dok je Žofre istakao da EU očekuje da Srbija stane na njenu stranu:

- Srbija je potpisivanjem sporazuma o saradnji sa Rusijom poslala potpuno suprotnu poruku, bez obzira na to što je rekla da neće priznati rezultate referenduma koji Rusija sprovodi na okupiranoj teritoriji Ukrajine!

Ima li prostora?

Komentarišući sve ove navode, marketinški stručnjak Nebojša Krstić kaže da su pritisci na Srbiju užasni i svakoga dana sve strašniji.

- Nevidljive, a bolne sankcije već nam se uvode. Kako god bilo, Srbija ne treba da strada zbog tuđe agresivne politike. Treba da uvede sankcije Rusiji i time zaštiti sebe od neprincipijelne politike Zapada i agresivne politike Istoka - predlaže Krstić.

Na drugoj strani, Ognjen Pribićević, bivši ambasador u Nemačkoj, ocenjuje da su pritisci kojima je Srbija izložena očekivani, jer je naša zemlja jedina koja nije uvela sankcije Rusiji.

- Velike sile žele da nas privuku, svaka na svoju stranu. Može se očekivati da sadašnji, inače jaki pritisci, postanu još jači. Problem je u tome što EU od nas traži da potpuno sledimo njenu ukupnu politiku, a mi nismo članica EU. Na argumentaciju EU da treba da sledimo njihovu politiku jer delimo iste vrednosti treba odgovoriti pitanjem ako je to tako, zašto nismo još pre 15 godina primljeni u EU? Mislim da ipak još postoji značajan diplomatski prostor da se izborimo za što povoljniju poziciju za nas. I što je još važnije, mislim i nadam se da postoji prostor za diplomatski dogovor Rusije i Zapada oko Ukrajine - zaključuje Pribićević.

Tajkun Đilas sa saradnicima u SAD traži sankcije Rusiji!?

Lider SSP Dragan Đilas sa saradnicima je juče otputovao u SAD, gde će u Vašingtonu imati sastanke u Stejt departmentu, Nacionalnom savetu za bezbednost, Kongresu i Senatu.
Kako je saopšteno, predstavnici SSP će izneti stav o zalaganju da se spoljna politika Srbije hitno uskladi sa spoljnom politikom Evropske unije.

Aleksandar Vulin, ministar unutrađnjih poslova

Sila kojom se EU obračunava s predsednikom dokaz je da je bolje da Vučić ostane predsednik nego da Srbija nastavi da ubeđuje sebe kako će biti članica EU. Brisel zna da je potpisani dokument sa Rusijom tehnički, ali neće da Vučiću dopusti da vodi samostalnu politiku.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Jastreb

pre 1 godinu

Ne preti to EU, to američki krezubi pas lutalica laje na Srbiju.

Slovenac 1952

pre 1 godinu

Kratko i veoma jasno! Ili ste sa nama ili protiv nas! Vučiću, useri se konačno!:)

Jova

pre 1 godinu

Pa Srbiju nebi primili među nesvrstane sad, a kamoli u EU. Pa mi nemamo standarde Afričkih zemalja, a gde Evropske

Dimitrije

pre 1 godinu

Bravo, konačno je Informer pokazao za koga radi. Ovaj članak služi za prepariranje javnosti kako bi oni koje podržavate uveli sankcije Rusiji i pridružili se nacistima u EU a vi tako očigledno pripemate teren da je to na nivou teške odvratnosti. Hoće li i sad da vam urednik ide i galami po televizijama kako bi odbranio svoju izdaju Srbije? Ako je ova vlast onako lako poklekla sa onim glupim šetnjama sada će to da uradi toliko lako da će biti brži i od gazda u Briselu. A šta će biti posle?

Dragovan

pre 1 godinu

EU nikad nije bila prijatelj Srbije ! EU svojim ponasanje pre svega birokratije unistava celokupnu Evropu ! Uvazavajuci samo svoje interese ,a ne drugih predstavlja hegemoniju odnosno kolonijalizaciju !

Marko

pre 1 godinu

Privilegovani stav prema stranim investicijama u odnosu na domace vratice nam se kao bumerang.

nenad

pre 1 godinu

Kakvi su to licemeri i bednici, bez imalo morala i obraza, oni pricaju o zlocinima i nedelima. Svu tu bandu, na celu sa americkim ambasadorom i eu hostaplerima, najuriti iz Srbije.

NEBOJŠA

pre 1 godinu

Зна народ који то министри траже увођење санкција русији,а знамо ми и шта са таквима треба радити.ШУТ КАРТА.ВРЕМЕ ХЕ ДА СЕ СРБИЈА,ПОНОВО,ПРИКЉУЧИ ПОКРЕТУ НЕСВРСТАНИХ И ЗАУЗМЕ МЕСТО КОЈЕ ЈОЈ ПРИПАДА !!!

šta li sve zapadne službe znaj

pre 1 godinu

Hoće li i Danilo Vučić bežati iz Srbije kao nekad Marko Milošević?

sledeća vest

Izbori 2024

"Srbija protiv nasilja" zapravo je generator nasilja! Opoziciji se smeši još jedan poraz na izborima! (VIDEO)
Izbori 2024

"Srbija protiv nasilja" zapravo je generator nasilja! Opoziciji se smeši još jedan poraz na izborima! (VIDEO)

U toku je konstitutivna sednica Narodne Skupštine Srbje. Opozicija ponovo pokušala da ometa gospodina Rabrenovća. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je Dejan Vukelić, urednik Srpskog portala, a u studiju mu se priključila i Ana Đorđević, borac za prava Srba na KiM, Đorđe Todorov iz Centra za društvenu stabilnost i Vanja Vukić, visoki funkcioner SPS-a. Putem vajber uključenja u program se javio i glavni urednik Informera Dragan J. Vučićević.

18.03.2024

13:09

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Sve gori i gori! Nemci opleli po Holandu!
Fudbal

Sve gori i gori! Nemci opleli po Holandu!

Već izvesno vreme se fudbaler Mančester sitija Erling Holand (23) kroz medije provlači u lošem kontekstu, a uzrok je najverovatnije očigledan pad forme norveškog napadača.

18.03.2024

22:31

Planeta

Vels preuzeo crnac Geting, na čelu Škotske je Pakistanac Hamza Jusaf, a Britanije Indijac Sunak! Šta je sledeće?!
Šta reći?!

Vels preuzeo crnac Geting, na čelu Škotske je Pakistanac Hamza Jusaf, a Britanije Indijac Sunak! Šta je sledeće?!

Posle izbor Voana Getinga za sledećeg lidera Velsa, po prvi put nijednu od četiri glavne vlade Velike Britanije ne vodi belac. Premijer Riši Sunak ima indijsko nasleđe i prvi je britanski hinduistički lider. Prvi ministar Škotske Humza Jusaf - koji, kao i Geting, vodi poluautonomnu vladu - potiče iz pakistanske muslimanske porodice. Regionalnu administraciju Severne Irske zajedno vode dve žene, Mišel O'Nil i Ema Litl Pengeli.

18.03.2024

22:24

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?
Svetski karneval u Srbiji

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?

Jedan narodni običaj postao je u Svilajncu atrakcija čak i deo turističke ponude. O tradicionalnom Pokladnom maskenbalu još se tamo priča, a oni koji su na društvenim mrežama videli defile stotine ljudi i dece u živopisnim kostimima, pitaju se da li su snimici zaista iz Srbije....

18.03.2024

16:59