• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

03.10.2022

11:40

Brnabić: Svako drugo novo radno mesto je u IT sektoru

Tanjug

Politika

Brnabić: Svako drugo novo radno mesto je u IT sektoru

Podeli vest

Svako drugo radno mesto koje je otvoreno u proteklih godinu dana je u IT sektoru, izvoz ovog sektora će ovde godine premašiti dve i po milijarde evra, a suficit će iznositi više od milijardu i po evra, izjavila je danas premijerka Ana Brnabić

Na konferenciji o primeni digitalnih rešenja u tradiciononalnim industrijama, koju organizuje Centar za digitalnu transformciju Privredne komore Srbije uz podršku Vlade, Brnabić je istakla da je primena veštačke inteligencije izuzetno značajna za budućnost i konkurentnost naše ekonomije, a onda i za povećanja plata i penzija i stvaranja dodatne vrednosti.

Istakla je da će Vlada Srbije, kao što je i do sada insistirala na digitalnoj transformaciji, nastaviti da insistira na daljoj tansformaicji i tranziciji.

- Priorotet će biti primena veštacke inteligencije, radićemo sa mikro, malim i srednjim i preduzećima da tu inteligenciju iskoriste za povećanje produktivnosti - rekla je premijerka.

Navela je da naši dalji izvori rasta migu biti ili brzi rast produktivnositi ili uvoz radne snage i kako je objasnila produktivnost se može postići samo upotrebom savremenih tehnologija, ulaganjem u opremu i korišćenjem veštačke inteligencije.

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež je istakao da pitanje koje se sada postavlja više nije šta može veštačka inteligencija, već kako da se nađe najbolja veza između ljudske i veštačke inteligencije, koja bi se iskoristika u stvaranju novih proizvoda i usluga.

Prema njegovim rečima, veštačka inteligencija se malo koristi za inovacije i stvaranje novih prioizvoda i usluga i na pospešivanju toga će Privredna komora raditi u narednom periodu.

- Plan PKS je da povećamo broj kompanaija koje ćemo podržati i koje će proći kroz proces digitalne transformacije da mogu koriste veštačku inteligenciju, Cilj nam je da povezujemo tehnološku zajednicu sa tradicionalnom industrijom - zaključio je Čadež.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija