• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

17.10.2022

12:09 >> 12:33

VUČIĆ NA PROSLAVI DANA BIA: Aktivnost službe u Srbiji je danas najvažnija - BEZ NAŠE KRIVICE SMO UVUČENI U ZAČARANI KRUG! (UŽIVO)

printscreen

Politika

VUČIĆ NA PROSLAVI DANA BIA: Aktivnost službe u Srbiji je danas najvažnija - BEZ NAŠE KRIVICE SMO UVUČENI U ZAČARANI KRUG! (UŽIVO)

Podeli vest

Bezbednosno - informativna agencija (BIA) obeležava danas 123 godine od osnivanja Odeljenja za poverljive policijske poslove, i 20 godina od osnivanja Agencije kakva je danas, a svečanosti u zgradi BIA-e prisustvuje i predsednik Srbije Aleksandar Vučić

12.28 - Prisutnima se obratio predsednik Srbije Aleksandar Vučić

Predsednik je podsetio na reči Baraka Obame, koji je rekao da se ne možemo oslanjati samo na vojsku da bi branili našu bezbednost, već je potrebna i jaka civilna agencija.

- Danas živimo u vremenu u kom je aktivnost naše službe najvažnija, posebno zbog spoljnog faktora. Beograd je poslednjih nedelja poput Kazablanke. Kada imamo goste iz Rusije, otkrivamo one iz zapadnih službi koji ih prate. Kada imamo goste sa Zapada onda one druge koji ih prate u stopu. To govori koliko su zainteresovani ne samo jedni za druge, nego za ovo parče zemlje koje bismo da sačuvamo za sledeća pokoljenja - rekao je predsednik.

On dodaje da smo bez naše krivice uvučeni u začarani krug iz kog nema izlaza.

- Kada govorite o planu Šolc-Makron, svi govore o njemu, a niko ga nije video. Svi već imaju mišljenje i javno su izneli svoj stav. I onda znate koliko je teško da radite. Niko pojma nema šta piše u tome, ali dovoljno da se izjasne. To sam rekao da bismo videli kako i naši partneri sa svih meridijana istupaju. Ako mislite da je dovoljno da Srbija kaže sutra uvodimo sankcije Rusiji, ne, tapšali bi nas po ramenu pet ili šest dana. Danas im to služi da nas kao malj udaraju po svim forumima, pa će nama da rade ono za št a optužuju Rusiju - kazao je predsednik Vučić.

Predsednik kaže da nam se upućuje poruka da moramo da se odreknemo Kosova i Metohije, kako bismo dobili mali poklon.

- Ako odbijete, onda ste u problemu. Da se razumemo. Ne preti niko meni kao Aleksandru Vučiću, oni prete, neskriveno, celoj našoj zemlji i njenom opstanku. Samo hoću da to svi znate, i prvi put to kažem ovako otvoreno. Ništa nije dovoljno. Kažu problem su izbeglice. Nema problema ukinućemo bezvizni režim. Rešićemo te probleme, ali to neće biti dovoljno, neće biti ni vest. Da uvedemo sankcije zato što njima smeta da postoji jedna zemlja koja štrči i želi da ima pravo na slobodno mišljenje, i nikoga nije ugrozila niti kročila na tuđe tle. Nikoga nismo napali, ali smo bili surovo kažnjeni, gore nego Irak i Avganistan. Jer njima nisu odvajali Basru i Kandahar - rekao je on.

Foto: printscreen

Vučić kaže da ako postoji još jedna zemlja u problemu, onda je i njima lakše, i rekao je da neće da govori o licemerju Zapada.

- Kažu ako si za sankcije, onda je to u najboljem interesu Srbije. A niko ne razmišlja o interesima Srbije, niti se pitaju šta nam je nad glavom. Već bi jedni da se dodvore zapadnim ambasadama, a drugi imaju junački stav, ako može po tuđoj grbači. Tu ćete primetiti one koji su bili na vlasti, a nisu smeli ni da se nakašlju pred stranim državnicima. To sam rekao zato što me more velike brige, i mislim da u poslednjih 20 godina nismo bili u ovako teškoj situaciji, a da apsolutno nikome ništa nismo uradili - kazao je predsednik.

On kaže da su došla teška vremena, i da u tim, vunenim vremenima, uloga službe je velika i značajna.

- To su ljudi za koje se računa ne da rade za Ruse ili Amerikance, već za ljude koji će bez obzira na pritiske i težinu posla uvek biti uz svoju Srbiju. Ja znam da to nije lako, ali ja od tog zahteva za BIA neću odustati, jel to je deo državne građevine. Imate fantastične zgrade, dobra kola, vrlo dobre plate. Ali državna građevina, uzeo sam tu sintagmu iz vašeg filma, ona podrazumeva ljude okrenute državi, svojoj, ne tuđoj. I zato vas molim da volite, štitite i čuvate Srbiju. Svima nagrađenima čestitam praznik, živela Srbije - zaključio je predsednik svoje obraćanje.

Foto: printscreen

12:20 – Obraćanje direktora BIA Bratislava Gašića

Bratislav Gašić, direktor BIA, rekao je da agencija ima kontinuitet od tri veka, koji su obeležile velike krize.

- Istorija, zajedno sa kulturom i jezikom tvore nacionalni identitet jednog naroda. Mada ocena uloge službe na ovim prostorima pripada istoričarima, BIA ne odustaje od tradicije i kvaliteta. Agencija stalno potvrđuje svoju relevantnost i stručnost - rekao je Gašić.

On kaže da se tektonski potresi u svetu odražavaju i na Balkan, i da je porasla opasnost od secesionizma, terorizma i organizovanog kriminala.

- Sve su izraženije i hibridne pretnje, poput hiperprodukcije lažnih vesti čiji je cilj destabilizacija. Posebno, u cilju ispunjavanja svoje informativne funkcije, agencija je načinila poseban napor kako bi obradila relevantne podatke i obaveštenja kako bi donosioci odluka mudro vodili državu - rekao je Gašić.

Direktor BIA je rekao da je agencija opremljena po najsavremenijim standardima, i dodao da je materijalni položaj pripadnika značajno poboljšan.

- Za sve to želim da se zahvalim predsedniku Aleksandru Vučiću i Vladi Srbije na konstantnoj podršci - zaključio je Bratislav Gašić.

Foto: printscreen

Vučić je po dolasku položio venac na Memorijalni zid na kojem su ispisana imena nastradalih pripadnika BIA-e, kao i saradnika Agencije.

Domaćin svečanosti koja je počela izvođenjem himne "Bože pravde", je direktor BIA Bratislav Gašić, a prisustvuje joj 500 pripadnika te agencije.

Svečanosti prisustvuju i predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović, ministar finansija Siniša Mali, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović.

Tokom svečanosti, predsedniku će biti uručen poklon povodom jubileja BIA - knjiga u kojoj su navedeni svi rukovodioci bezbednosnih službi u Srbiji od osnivanja 1899. godine.

Bezbednosno - informativna agencija Republike Srbije ustanovljena je 2002. godine, a njeno formiranje prepoznato je kao organizaciono i institucionalno rešenje koje u datom trenutku najbolje zadovoljava bezbednosne potrebe društva, uzimajući u obzir izražene pretnje bezbednosti i raspoložive kadrovske i materijalne resurse.

Naime, nakon političkih promena u Srbiji i konstituisanja nove Vlade, krajem februara 2001. godine, pored personalnih dolazi i do organizacionih promena u strukturi Resora državne bezbednosti.

Novim Pravilnikom izvršene su određene izmene i dopune dotadašnje organizacije i sistematizacije radnih mesta i formirane nove organizacione celine.

Nova organizacija, uz manje izmene, zadržana je do sredine 2002. godine i donošenja Zakona o Bezbednosno-informativnoj agenciji.

BIA je ustanovljena te godine kao rezultat novih društveno -političkih okolnosti, promenjene prirode bezbednosnih izazova, rizika i pretnji i novih standarda u organizovanju obavljanja bezbednosno-obaveštajnih poslova.

"Preteča" BIA-e - Odeljenje za poverljive policijske poslove osnovano je 1899. godine zakonom usvojenim na zasedanju Narodne skupštine u Nišu koje se završilo 17. oktobra u okviru Ministarstva unutrašnjih dela.

Zadatak tog odeljenja bio je da se stara za održavanje unutrašnjeg državnog poretka i opšte bezbednosti države, a delokrug rada obuhvatao je obaveštajne i kontraobaveštajne poslove, suzbijanje antidržavne propagande i hajdučije, suprotstavljanje terorizmu, korupciji...

Za prvog načelnika imenovan je Jovan S. Milovanović, osnivač srpske stenografije, bivši predsednik Trgovačkog suda i član Apelacionog suda u penziji.

Odeljenje za poverljive policijske poslove organizovano je po ugledu na tajne policije Francuske i Austro-Ugarske, a ukazom kralja Aleksandra Obrenovića, poslovi tog Odeljenja 1900. godine prešli su u nadležnost Policijskog odeljenja pri Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Uvažavajući značaj prvog zakonskog uređivanja civilnih bezbednosno-obaveštajnih poslova u Srbiji, Bezbednosno-informativna agencija obeležava 17. oktobar kao svoj dan.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Ana

pre 1 godinu

Sve drzavne institucije moraju biti odgovorne i medjusobno povezane kako bi u zemlji sve funkcionisalo ispravno. Bia je institucija koja je veoma vazna Srbiji i Vucic ima jako dobre odnose sa bezbedonosnom informativnom agencijom

Irena

pre 1 godinu

Srecan im rodjendan, i neka nastave da rade jos predanije za drzavu.

Maja

pre 1 godinu

Cestitamo rodjendan nasim cuvarima predsednika i drzave.

Una

pre 1 godinu

Neka im je sa srecom rodjendan, i da cuvaju nasu drzavu i Vucica.

Steva

pre 1 godinu

Uvek u prvim redovima za ocuvanje naseg mira i odbrani drzave. Cestitamo.

Slavica

pre 1 godinu

Cestitam BIA rodjendan, i puno srece u daljem radu i odvaznosti.

deda

pre 1 godinu

Vučić je ponovo otvoreno objasnio da nije problem nejgova pozicija već d ali će SRbija bitri sluga interesima velikih

Tanasije

pre 1 godinu

Jaka služba je veoma bitna za bezbednost jedne države, jer je štiti na svim poljima. Srećan rodjendan i puno uspeha u daljem radu.

Patak

pre 1 godinu

Vucicevo prisustvo ovom dogadjaju je svakako dalo na tezini ovom jubileju.Cestitke iskrene BIA

Pavlovic

pre 1 godinu

Puno srece,i neka nastave jos bolje sa radom.

sasa

pre 1 godinu

BIA je veoma značajna za Srbiju i sve čestitke za dosadašnji rad.

Ivana

pre 1 godinu

Želim srećan jubilej, i da nam Srbija i dalje bude sigurno mesto za život i budućnost.

stevo

pre 1 godinu

Samo da i dalje radi punim kapacitetom za bezbednost Srbije.Cestitke na jubileju i puno uspeha i srece BIA u daljem radu

stefan

pre 1 godinu

Srecno,jer to su ljudi koji su u prvim redovima ocuvanja nase bezbednosti.I cestitke iskrene na jubileju

Darko

pre 1 godinu

Samo neka svoj posao rade u interesu svoje države i imaće još toliko rodjendana.

Minja

pre 1 godinu

Srećan rodjendan najjačoj državnoj agenciji i još bolji da budu.

Sandra

pre 1 godinu

Velika je podrška predsednikovo prisustvo ovakvoj proslavi.

Sara

pre 1 godinu

Agencija kojoj zemlja i narod veruje! Postovanje!

Zoran

pre 1 godinu

Svaka čast na ovolikom trajanju, još uspešniji da budu.

Marko

pre 1 godinu

Snaga i znacaj srpske diplomatije je sve veci, zahvaljujuci ugledu predsednika Vucica u svetu

Mirko

pre 1 godinu

Zahvaljujuci dobroj reorganizaciji i uspesnom vodjstvu u proteklih nekoliko godina BIA je postala prava institucija koja se brine o bezbednosti gradjana i drzave

Mirko

pre 1 godinu

Cestitke Bezbednosno informativnoj agenciji i svim njenim clanovima, puno srece u daljem radu junaci

Mirko

pre 1 godinu

BIA stoje hrabro i prkosno na braniku odbrane nase otadzbine i zasluzeno dobijaju pohvale kakve zasluzuju

Mirko

pre 1 godinu

Cast nam je da mozemo da se pohvalimo ovako spremnim i hrabrim pripadnicima snaga bezbednosti

Zoran

pre 1 godinu

Zbog sve vecih izazova, kako ne svetskom nivou, tako i unutar same drzave, BIA mora da bude veoma jaka i spremna da se nosi sa svim tim.

Stole

pre 1 godinu

Bezbednost građana i države im je na prvom mestu

kiki

pre 1 godinu

Bezbednost Srbije i predsednika je najvaznija, i BIA to radi odgovorno.

Milovan

pre 1 godinu

Sa mnogo izazova se susreću i hvala Bogu odlično funkcionišu , srećan praznik

kiki

pre 1 godinu

Ko to može bolje da sačuva bezbednost Srbije i svih njenih gradjana,nego ljudi koji rade u BIA.

kiki

pre 1 godinu

Sve cestitke pripadnicima BIE koji obavljaju odgovoran posao.

kiki

pre 1 godinu

Odlično obavljaju svoju dužnost već dvadeset godina, bez greške, poštujući uvek načela i principe rada.

Boško

pre 1 godinu

Žalosno je kada trpiš posledice zbog drugih, ali šta da se radi, važno je da smo mi pred sobom čisti, a "veliki" neka rešavaju svoje probleme. Mi da gledamo sebe, naše službe da nas čuvaju kao i do sada i obezbede mir i preduprede eventualne diverzije i to je što mi možemo sami da uradimo.

Sanja

pre 1 godinu

Institucija koja tiho štiti našu državu, pa ne dolazi uvek do izražaja njen znacaj. Ipak on je neosporan.

Ana

pre 1 godinu

BIA se pokazala kao pouzdan čuvar našeg predsednika i naše države.

Sima

pre 1 godinu

Toliko godina čuvaju našu državu i garantuju za bezbednost.

Vucko

pre 1 godinu

Pripadnici BIA vredno i pozrtvovano rade da bi Srbija bila bezbedna zemlja

Zare

pre 1 godinu

Drago mi je da predsednik Vucic prisustvuje rodjendanu BIA

Maja

pre 1 godinu

Sve cestitke na velikom jubileju uz veliku zahvalnost za garantovanje bezbednosti naše države.

Marko

pre 1 godinu

Srecan im rodjendan i da nastave ovako i dalje da rade da bi nam zemlja bila bezbedna

Stjepan

pre 1 godinu

Kljuc za bezbednost jedne zemlje je odlicna informativna agencija.Jos mnogo godina vredno da rade

Anica

pre 1 godinu

Predan rad za rezultat ima garanciju bezbednosti Srbije i svih njenih gradjana. Zahvalni smo na tome našoj bezbednosno informativnoj agenciji.

Vlajko

pre 1 godinu

Bia radi odlicno svoj posao ! Cestitam im njihov dan !

Marko

pre 1 godinu

Sa svih strana su udarili na naseg predsednika i na nasu zemlju samo zbog toga sto ne zelimo da se mesamo u tudje sukobe jer nam je dosta i ratova i sankcija.

Joxa

pre 1 godinu

Potpuno je u pravu predsednik Vučić što se tiče Rusije ali i Evropske Unije.

Goksi

pre 1 godinu

Slažem se sa Vučićem da Srbija ne treba da uvede sankcije Rusiji i bio je u pravu za sve.

Daki91

pre 1 godinu

Vučića i Srbija nisu licemeri kao neki koj su uveli sankcije Rusiji a kupuju ruski gas i energente.

Mario

pre 1 godinu

Svaka čast na profesionalnom radu i zalaganju i na dobrim rezultatima BIA i samo neka tako nastave.

Zeljko

pre 1 godinu

Dobar rad Vučića, ove vlade i dobar rad BIA, tako da Bratislav Gašić treba da ostane na čelu BIA.

Andja

pre 1 godinu

Srecna dvadesetogodisnjica, puno uspeha u daljem radu.

Andja

pre 1 godinu

BIA je veoma vazan sraf u zastiti i odbrani Srbije od domacih i stranih izdajnika i placenika.

Dada

pre 1 godinu

Srećan jubilej bezbednosno-informativnoj agenciji

Didi

pre 1 godinu

Bratislav Gašić i bezbednosno-informativna agencija su stub bezbednosti države

Milenka

pre 1 godinu

Čestitamo rođendan BII sa željom da i dalje budu predani svom poslu.

Tara

pre 1 godinu

Srbija treba biti spokojna jer ima Agenciju koja odlično posluje u ovim teškim vremenima.

Hana

pre 1 godinu

Sve čestitke na jubileju, još puno uspešnih godina rada!

Toma

pre 1 godinu

Dvadeset uspešnih godina, neka nastave i dalje još bolje.

Milutin

pre 1 godinu

Lepo je znati da Srbija ima jednu takvu službu koja radi isključivo u korist svoje države.Puno uspeha!

Maca

pre 1 godinu

Želimo vam još puno godina uspešnog poslovanja u službi naše zemlje.

Ratko

pre 1 godinu

Pripadnici BIA-e zaslužuju svaku pohvalu. Još puno godina uspešnog rada.

Dušan

pre 1 godinu

Službenici BIA-e će nastaviti revnosno da obavljaju svoju dužnost. Štitiće našu državu i građane od potencijalnih neprijatelja.

Miloš

pre 1 godinu

Bezbedonosni sektor je u ovo digitalno doba prepun izazova i zbog toga je veoma bitno da Srbija ima jaku službu koja će štititi državu od svih oblika terorizma.

Dragan

pre 1 godinu

Cestitke Bezbednosno informativnoj agenciji i svim njenim clanovima, puno srece u daljem radu junaci.

Dejan

pre 1 godinu

Obavestajna služba Bia je itekako značajna. Pritisci i podvale stižu sa zapada,jedino oni mogu da upozore ako dođe do ugrožavanja bezbednosti građana Srbije.

Željko

pre 1 godinu

Uloga BIA u ovim teškim vremenima kada Srbija trpi ogromne pritiske sa svih strana, jeste da zaštiti zemlju i građane.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)
Live TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)

Šefovi Službe bezbednosti, Glavne obaveštajne uprave Ukrajine i predsednik Volodimir Zelenski biće eliminisani raketnim udarima, avionima ili specijalnim snagama Oružanih snaga Rusije. Prema navodima, doneta je odluka da se eliminiše jedan broj vojno-političkih lidera Ukrajine visokopreciznim, bespilotnim sredstvima ili dejstvima specijalnih snaga ruske vojske. Da li je ovakava scenario moguć i šta bi on doneo svetu, u "Info jutru" govorio je reditelj Ljubiša Ristić.

28.03.2024

13:31

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Šta čeka "orlove" do juna? Tadić juri trofeje, Gudelj traži formu, a Mitar dominira!
Fudbal

Šta čeka "orlove" do juna? Tadić juri trofeje, Gudelj traži formu, a Mitar dominira!

Fudbalska reprezentacija Srbije odigrala je dve prijateljske utakmice u martu, sa polovičnim uspehom. Poraz od Rusije (4:0) još jednom je pokazao brojne nedostatke u igri "orlova", dok trijumf nad Kiprom (1:0) nikoga nije ubedio da su puleni Dragana Stojkovića kadri za velika dela i uspeh na predstojećem Evropskom prvenstvu. Pre toga, ostalo je da se završi klupska sezona u šampionatima širom Evrope i sveta gde nastupaju naši igrači.

28.03.2024

16:03

Planeta

Tajvan priznao, američke "zelene beretke" su na tri milje od Kine! Vojska SAD nije kročila na ostrvo od 1979!
Ključa u jugoistočnoj Aziji

Tajvan priznao, američke "zelene beretke" su na tri milje od Kine! Vojska SAD nije kročila na ostrvo od 1979!

Tajvan je zvanično potvrdio stalno prisustvo trupa iz Sjedinjenih Država na ostrvima pod kontrolom Tajpeja u blizini obale kontinentalne Kine. Peking smatra da ostrvo svojom teritorijom, uprkos žestokom protivljenju lokalnih stanovnika. Tenzije oko statusa Tajvana su naglo porasle poslednjih godina. Tajpej je očigledno na vojne manevre Kine odgovorio tako što je na "svoje kopno" pozvao američku vojsku!

28.03.2024

17:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija