• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

18.10.2022

21:34

PRIŠTINA NASTAVLJA TEROR, NIŠTA OD DOGOVORENOG NE ISPUNJAVA! Selaković u Njujorku o izveštaju Antonija Gutereša! (Video)

Tanjug/AP

Politika

PRIŠTINA NASTAVLJA TEROR, NIŠTA OD DOGOVORENOG NE ISPUNJAVA! Selaković u Njujorku o izveštaju Antonija Gutereša! (Video)

Podeli vest

Sednica Saveta bezbednosti UN, na kojoj će biti predstavljen šestomesečni izveštaj generalnog sekretara UN o radu misije UN na KiM (UNMIK), počela je večeras u NJujorku.

Srbiju na sednici predstavlja ministar spoljnih poslova Nikola Selaković, a prisutan je i ambasador u SAD Marko Đurić.

Izveštaj je predstavila šefica Unmika Karolina Zijade.

Nikola Selaković zahvalio se na angažovanju Unmika na KiM naglašavajući da Srbija poštuje odluku SB UN u skladu sa Rezolucijom 12 44.

- Nažalost, ništa nije učinjeno kada je u pitanju povratak Srba na KiM kao ni mere da se oni koji žive tamo zaštite. Nikola koji je uhapšen na Gazimestanu 28. juna osuđen je na osam meseci zatvora bez ikakvih dokaza. Nije učinjeno ništa da se pronađu nestali i ubijeni. Više od 200.000 ljudi napustilo je KiM i takav odnos traje već poslednjih 20 godina. Smatram da treba da naglasim da moraju da se stvore uslovi za zajednički život u pokrajini. Priština sprovodi jednostrane poteze politikom nekakvog reciprociteta i na taj način pokazuje suštinsku nespremnost za bilo kakav kompromis. Neprihvatljivo je da se teror i geopolitičke okolnosti koriste da se poništi ono što je postignuto do sada u pregovorima. Verujem da ćemo i danas od strane Prištine čuti da su oni ispunili sve obaveze, a ne da nije tako, već i ono postignuto poništavaju. Samo dvojica Srba sa severa Kosova i Metohije podneli su zahtev za kosovske tablice. To je još jedan znak da Priština nema podršku stanovništva na KiM. Da li su sve ovo karakteristike društva koje se predstavlja kao faktor stabilnosti u regionu? Sa druge strane, srpski predsednik vodi politiku mira i u svakoj izjavi naglašava da je bolje mir nego rat. Stvorili smo inicijativu Otvoreni Balkan koji već daje konkretne rezultate. U više navrata smo pružili ruku Prištini da se uključi u ovu inicijativu, međutim, naš poziv nije prihvaćen sa razumevanjem. Kategorički odbacujemo pristup Prištine o formiranju ZSO i ovaj njihov stav pokazuje celokupni stav prema Srbima u pokrajini. Za nas je neprihvatljivo da Priština odbija da formira ZSO punih 3470 dana, ali mi nećemo odustati. Iako neki predstavnici Prištine govore da je nezavisnost Kosova svršena stvar, otkud ih onda dobar deo zemalja UN nije priznao. Zašto se onda Beograd suočava sa sve većim pritiscima, ako je nezavisnost gotova stvar. Na kraju želim da naglasim da podržavamo teritorijalni integritet svih članica UN, ali šta je sa Srbijom? Da li se ovo pravilo odnosi samo na pojedine članice UN, ili na sve? Ovo telo je pre više od dvadeset godina usvojilo Rezoluciju 12 44, ali to nije sprečilo neke države članice da priznaju državu Kosovo i time prekrše međunarodno pravo. Primetićete da sam postavio mnogo pitanja i nadam se da ćemo danas dobiti odgovor bar na neko od njih - rekao je Selaković.

U redovnom polugodišnjem izveštaju generalnog sekretara UN Antonija Gutereša o KiM, navedeno je da je eskalacija tenzija na terenu imala uticaj na napredak u normalizaciji odnosa u periodu od 16. marta do 15. septembra ove godine.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Mr

pre 1 godinu

Pa dobro seljakovicu,koliko je srba napustilo Srbiju u istom periodu,i pod cijim pritiskom?Tu pricu i te fraze slusamo vec tri decenije,tacnije od svih izgubljenih ratova na Balkanu.Sada da bi Svet "zaboravio"vase zlocine,onda je po onoj staroj "napad je najbolja odnrana". Ne moras nista da objasnjavas,jer kako vas Svet tretira vidite valjda i po pasivnosti kad ste vi u pitanju.Da bi bili postovani,onda prvo trebate da trazite oprost za sve sto ste ucinili na prostorima bivse SFRJ-e,pa tek onda da se pocne ispocetka,mada licno mislim da kasnite sa time vec 30 god. Na kraju seljakovicu.Mozda ovo i neces procitati jer nece "normalno"biti objavljeno,posto i vlasnik ovog lista je iste gore list kao i ti,ali bar jedna osoba ce procitati (mandatar)pre nego baci ovo u korpu,pa i to je nesto.

Penzioner

pre 1 godinu

Sve je to u redu sto prica, cita Selakovic na SB u Njujorku... Ali je isto tako cinjenica, da od tih 200.000 prognanih i "ugrozenih" VELIKIH Srba s Kosova, koji su istovremeno PRODALI za VELIKE EVRE svoja imanja, IMAJU U Smederevu, Beogradu, Kragujevcu....velelepne kuce, imaju po 2 i 3 stana, RADE u DRZAVNIM PREDUZECIMA i istovremeno PRIMAJU "KOSOVSKI DODATAK " od Drzave Srbije !!! Jel to POSTENO ???? Nemoj mo vise da vise da se LAZEMO i BUDEMO SLEPI kod ociju !!!!

Alex

pre 1 godinu

Očekujemo da Vučićevi zapadni partneri, naročito EU koja za Srbiju nema alternativu, preduzmu nešto povodom toga i da zaštite Srbe.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija