• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

19.10.2022

10:06

Poslanici u skupštini raspravljaju o izmenama Zakona o ministarstvima

Politika

Poslanici u skupštini raspravljaju o izmenama Zakona o ministarstvima

Podeli vest

Poslanici Skupštine Srbije nastavili su danas pre podne raspravu o Predlogu zakona o ministarstvima

 

Rasprava obelezena međusobnim optužbama vlasti i opozicije

U nastavku sednice Skupšstine Srbije, na kojoj se danas raspravlja o Predlogu izmena i dopuna Zakona o ministarstvima, poslanici vlasti i opozicije su tokom prepodneva razmenili oštre opaske i optužbe.

Spominjan je vođa kriminalnog klana Veljko Belivuk i razmenjene su optužbe ko radi za njega, a šef poslaničke grupe "Aleksandar Vučić-zajedno možeemo sve" Milenko Jovanov kazao je da je Belivuk ima svoje zastupnike u parlamentu, ali i u medijima.

Poslanik poslaničke grupe "Moramo" Nebojša Cakić, koji dolazi iz Leskovca, kazao je da aktuela vlast ništa nije uradila za razvoj juga Srbije i istakao da su "mnogo više uništili jug Srbije nego ovi koji su bili",

Odgovarajući na njegove primedbe, šef poslaničke grupe SNS Jovanov je kazao da to nije tačno i naveo da niko više nije ulagao u jug Srbije, što govori i činjenica da vladajuća stranka na jugu ima najveću podršku.

Jovanov je dodao da su sve fabrike do nedavno bile zatvorene na jugu Srbije, sve dok predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kako je rekao, nije to doveo u red.

- Sve što radi na jugu Srbije, Vučić je otvorio - rekao je Jovanov.

Replicirao mu je Cakić, koji je optužio vladajuću stranku da je, kako tvrdi, "uhapsila Belivuka, ne zato što su hteli, nego zato što su iz inostranstva došli kriptovani i dešifrovani razgovori, pa su to zbog njih uradili".

Odgovarajući na optužbe Cakića, Jovanov je kazao da želi da obavesti javnost da je dato "milion evra tih krvavih para i podeljeno za odbranu Veljka Belivuka".

- Ona ima nekoliko segmenata. Jedan je politički, jedan medijski i jedan pravni. Pravni zna se ko radi, a medisjki i politički, to danas imamo priliku da vidimo - rekao je Jovanov.

On je kazao da ne veruje da oni koji spominju Belivuka ne čine to slučajno.

- Ima vas dovoljno, ne za jednu, nego za nekoliko poslaničkih grupa i da budete šef poslaničke grupe Veljno Belivuk/koljemo po kućama. Pristajalo bi vam - rekao je Jovanov.

Odgovarajući na optužbe da je vlast morala da uhapsi Belivuka po nalogu iz inostranstva, Jovanov je kazao da su neki iz opozicije ti koji slušaju naloge iz inostranstva.

- Vi dobijate naloge iz inostanstva, Stojite mirno pred Violom fon Kramon, kao da je došao oficir garde. Stojite mirno i pitate - šta treba da uradimo danas, razumem i nije mi teško!To vam je jedino razumevanje - kazao je Jovanov.

Razmenjene su i oštre reči između poslanika Demoksratske stranke Borislava Novakovića koji je kritikovao predlog da nova vlada ima 25 resora i ocenio da je to vlada koja ne brine o potrebama građana i da se u parlamentu ne raspravlja o onome što zanima građane, a njih zanima kako će da prežive, već da se priča o tome ko je jači - Rusija ili Amerika.

On se osvrnuo i na privođenje aktivista na Šodrošu juče.

Poslanici SNS Biljana Pantić Pilja i Aleksandar Marković su mu odgovorili da on nije neko ko može da priča o prekršajima bilo čijim, jer, kako su rekli, juče nije bio na sednici, te da je poznat po tome da bude na drugom mestu dok su zasedanja.

Pilja i Marković su podsetili da je Novaković, kada usvojen Zakon o radu 2011. godine, bio u Solunu, a računalo se da je glasao za taj zakon i naglasili kako zbog toga nosi nadimak "Bora Solunac".

Ðorđe Milićević iz poslaničke grupe Socijalistička partija Srbije zamolio je posalnike da se vrate na raspravu o izmenama i dopunama Zakona o ministarstvima.

Poslanik Ujedinjenih Vladimir Obradović, govoreći o izmenama i dopunama zakona, ocenio je da je dobro da su odvojeni nauka i prosveta, te da je pogrešno, što je, kako je kazao, ministarstvo privrede toliko iscepkano.

Poslanik SNS Milimir Vujadinović je kazao da se nada da će nova srpska vlada biti izabrana 27. oktobra.

Lazović: Postavili smo pitanje o Belivuku, pa dobili naslov

Šef poslaničke grupe Zeleno-levi blok, Ne davimo Beograd, Moramo, Radomir Lazović izjavio je danas da će njihov pravni tim pokrenuti pravne procese zbog naslovne strane u Srpskom telegrafu na kojoj je on sa još nekoliko opozicionih predstavnika prikazan kao neko ko je povezan sa klanom Veljka Belivuka.

Lazović je na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije rekao da se takva naslovna strana pojavila danas u tom mediju, dan nakon što je postavio poslaničko pitanje u Skupštini Srbije o svedočenju Belivuka.

- Juče sam postavio pitanje tužiteljki i ministru policije kako će nadležni organi reagovati povodom izjave Veljka Belivuka da je učestvovao u rušenju u Savamali , odnosno da je to bio posao za drzavu - rekao je Lazović.

On tvrdi da su posle toga krenuli, kako je rekao, napadi na poslanički klub i ostale koji su se time bavili u pravcu da su “Belivukova ekipa i da rade za Belivuka”.

Lazović je rekao da predstavnici Srpske napredne stranke nisu odgovorili na konkretna pitanja i da kada nema odgovora onda, kaže, posežu za napadima. Dodao je da ne želi da zvuči kao da se žali, već, kaže ukazuje šta se dešava.

Nastavljena rasprava o izmenama Zakona o ministarstvima

Poslanici Skupštine Srbije nastavili su raspravu o izmenama Zakona o ministarstvima. Ispred predlagača, šef poslaničke grupe SNS-a Milenko Jovanov smatra da će formirana ministarstva na najbolji mogući način odgovoriti na izazove koji stoje pred državom. Najveće zamerke poslanika opozicije odnose su se na veliki broj resora i njihovu, kako smatraju, nelogičnu reorganizaciju.

Izmenama i dopunama zakona koje je usvojio parlamentarni Odbor za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu, predviđa se delimična reorganizacija postojeće strukture ministarstava i predlaže se formiranje četiri nova ministarstva. 

Šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke Milenko Jovanov izjavio je, obrazlažući Predlog zakona o ministarstvima, da je donošenje tog akta prvi korak i preduslov za formiranje Vlade Srbije koje se, kaže, očekuje naredne sedmice.

Rekao je da će buduća vlada, ukoliko dobije podršku većine poslanika, raditi u vanrednim okolnostima.

- Neke oblasti moraju da budu izdvojene i da im se posveti posebna pažnja, a neke druge moraju biti reorganizovane - naveo je Jovanov.

Kada je reč o strukturi nove Vlade Srbije, Jovanov kaže da nju diktiraju okolnosti, ocenjujući da će formirana ministarstva će na najbolji mogući način odgovoriti na izazove koji su stoje pred državom.

Poslanici iz redova opozicije najveće zamerku su imali na broj resora i njihovu, kako smatraju, nelogičnu reorganizaciju. Žale se i da su imali manje od 24 časa da se pripreme za raspravu.

Šef poslaničke grupe "Zeleno-levi klub, Ne davimo beograd, Moramo" Radomir Lazović tvrdri da će Srbija imati najglomazniju vlada u Evropi, imajući u vidu zemlje slične veličine. 

Poslanici su juče raspravljali o tom predlogu zakona u načelu 10 sati bez pauze, a svoja mišljenja o njemu su izneli šefovi svih poslaničkih grupa, tako da će se danas obratiti ostali poslanici koji su se prijavili za reč.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija