• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

20.10.2022

12:20

PRITISAK SVE JAČI - PRVA FAZA SPORAZUMA MORA BITI GOTOVA DO 24. FEBRUARA? Ako Beograd i Priština prihvate stiže "finansijski paket", u suprotnom "teška batina"!

Beta

Politika

PRITISAK SVE JAČI - PRVA FAZA SPORAZUMA MORA BITI GOTOVA DO 24. FEBRUARA? Ako Beograd i Priština prihvate stiže "finansijski paket", u suprotnom "teška batina"!

Podeli vest

Dogovor Beograda i Prištine odigravaće se u fazama, a prvi bi morao bi da bude postignut najkasnije do 24. februara sledeće godine. Srbija, u ovoj fazi, ne bi menjala svoj Ustav, a do ovog roka Kosovo bi moralo da krene sa formiranjem Zajednice srpskih opština bez promene Ustava. Ako se postigne dogovor, predviđeni su finansijski paketi, u suprotnom, sledi "teška batina" za stranu koja je ometala, piše Albanijan post

 

Ovo je scenario koji su SAD i Evropska unije spremile a koji utire put do konkretnog sporazuma. To prenosi "Albanijan post", pozivajući se na međunarodne izvore, uz objašnjenje da datum nije slučajno izabran - tad je godišnjica početka agresije Rusije na Ukrajinu.

- Hitnost dogovora je vezana za situaciju u Ukrajini. Čak i ako dve strane odbiju da postanu kooperativni partneri, međunarodna zajednica ima treći način da postigne u drugačijem obliku ono što trenutno traži kroz "šatl diplomatiju“ - prenosi Albanian post.

Najvažnija je tačka 3

Česte posete izaslanika EU za dijalog Miroslava Lajčaka i specijalnog izaslanika SAD Gabrijela Eskobara i drugih međunarodnih zvaničnika Prištini i Beogradu upravo su u službi ovakvog raspleta.

Jedna od najvažnijih tačaka, kako navodi Albanian post, u scenariju za prvu faze, ili u onome što se predstavlja kao "put sporazuma Beograda i Prištine“, jeste tačka tri. Prema ovoj tački, "budući da međusobno priznanje nije deo ove faze, to znači da u ovoj fazi od Srbije neće biti zahtevana promena Ustava".

- Ako se ne promeni Ustav Srbije, u kojoj je Kosovo i dalje deo ove zemlje, to isto neće zahtevati ni od Prištine za formiranje ZSO. Pošto Beograd ne želi da menja ustav, onda niko nema pravo da traži od Prištine da promeni svoj ustav, da ZSO prilagodi kao novi nivo vlasti. U ovom trenutku ZSO treba da predstavlja najbolju moguću praksu i da bude garancija za srpsku zajednicu, ali to je sve - navodi Albanian post.

Foto: Beta

Deo dogovora je već predstavljen Prištini, a prema njemu ZSO "neće biti nevladina organizacija, ali će i dalje biti smeštena u postojeće okvire ustava i zakona takozvanog Kosova“.

Ovo je potpuno drugačije, sad smo ozbiljni

- O tome kakav će to biti model, neke od verzija je Eskobar već predstavio u sredu, predsednici Vjosi Osmaniju i premijeru Aljbinu Kurtiju. Ukoliko strane odbiju da se dogovore o daljem scenariju i odbiju da započnu konkretno putovanje ka poslednjoj fazi konačnog pomirenja, međunarodni su predvideli i alternativni scenario, gde bi proces preuzeli u potpunosti u svoje ruke. U Prištini i Beogradu im je već rečeno da im je jasno da se "ovaj napor razlikuje od dosadašnje dinamike dijaloga“ - prenosi Albanian post.

Međunarodne sile imaju, kako dalje navode spreman način kako da ubrzaju postizanje pomirenja - tako što će udaljiti lidere i pregovaračke timove iz njihove zone komfora i okupiti sve strane na jednom mestu, kako bi se u roku od nekoliko dana postigao dogovor.

Šta bi trebalo da se postigne bar do 24. februara?

Dejtonski sporazum (1995) je postignut upravo tako, kada i pored činjenice da su osnovni elementi pomirenja predloženi godinama unazad, sa idejom da se spreči izbijanje rata, ovako nešto nije dogodilo i pregovori su propali.

Albanian post dalje prenosi da je i Prištini i Beogradu već rečeno da im je jasno da se "ovaj faza razlikuje od dosadašnje dinamike dijaloga“.

Foto: Beta

Lajčak i Eskobar jasno su stavili do znanja premijeru Kurtiju i predsedniku Vučiću, da bi "temu Kosova i Srbije trebalo zatvoriti pre godinu dana od početka rata u Ukrajini". Razlog za hitnost je to što "na godinu dana od rata u Ukrajini, zemlje saveznice planiraju da pokažu jedinstvo, spremnost i moć u podršci Ukrajini" . Ovo će označiti prelazak na drugi nivo podrške Ukrajini - prenosi Albanian post.

Cilj - ne brzo rešenje već pomirenje

Prema njihovim tvrdnjama, međunarodna zajednica više ne traži "brzo rešenje“, već "proces pomirenja“, koji se razlikuje od dinamike sadašnjeg dijaloga i zahteva postizanje pomirenja u nekoliko faza.

- Stranke će imati mnogo koristi, na srednji i dugi rok ako postanu deo ovog novog međunarodnog plana, ali je predviđena i "teška batina", za svakoga ko nije konstruktivan u ovoj fazi. Dakle, "izbor je za Kosovo i Srbiju" da odluči kojim putem će biti napred - navodi Albanian post.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Jumo

pre 1 godinu

Konačno rešenje mora da obuhvati i Republiku Srpsku. Znaju to i ovi "priučeni" pregovarači sa zapada. Nema tih para za koje bi neki predsednik stavio svoj potpis da Kosovo ili neki deo Kosova više ne bude u sastavu Srbije. Srbiji se mora ponuditi nešto konkretno ili nema ništa od rešenja u kome će učestvovati i srpska strana.

Mile

pre 1 godinu

lici na izdaju ,ne znam koja budala bi ovo prihvatila

dragan

pre 1 godinu

Udjem ti u kucu, pokradem sve sto mogu, prebijem ti i pobijem deo ukucana, uselim koga ja hocu u tu istu kucu i posle ti dodjem i kazem "Ako se ne zblizis sa novim ukucanima i prepises kucu na njh sledi teska batina". Mislim da ne treba da pregovaramo sa kriminalcima po cenu istrebljenja. Ponos, cast i svoju istoriju i tradiciju ne smemo prodati ili izgubiti, jer cemo i sami nestati onda.

srboholik

pre 1 godinu

ZSO plus Republika Srpska u sastavu Srbije kao Pokrajina(zasebna) u kojoj bi bio i Sandzak odnosno Raska za Bih i ostatak Kosova da nesme da se prisajedinjuje drugim zemljama i da su vojno neutralne! Na tako nesto bi sutra pristao.

Fikus

pre 1 godinu

Poruka je više nego jasna, sprema se repriza Rambujea gde će Vučića (isto kao i Miloševića) staviti pred nemoguć izbor i onda obelodaniti ono što odavno planiraju i žele, nametanje drastičnih sankcija Srbiji. Zato njima treba i na tome histerično insistiraju da se Srbija konfrontira sa Rusijom i izgubi njenu podršku. Na taj način onemogući da Rusija u UN štiti interes Srbije. Ne traba biti veliki diplomata i mnogo pametan da se to shvati ...

RAZGOVARALI SMO O SVIM AKTUELNIM DEŠAVANJIMA! Završen sastanak Vučića i Eskobara
Politika

RAZGOVARALI SMO O SVIM AKTUELNIM DEŠAVANJIMA! Završen sastanak Vučića i Eskobara

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa zamenikom pomoćnika američkog državnog sekretara i specijalnim izaslanikom Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom sa kojim je razgovarao o aktuelnim dešavanjima u okviru procesa normalizacije odnosa sa Prištinom, mogućnostima za nastavak dijaloga i pronalaženje održivih rešenja

20.10.2022

10:56

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima! (VIDEO)
Live TV

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima! (VIDEO)

Pred beogradske izbore članovi opozicije pokušavaju da izmanipulišu građane Beograda. Malo, malo dižu paniku netačnim informacijama: tvrde da će pešački prelazi nestati sa mesta na kojima su neophodni, spinuju da je država dozvolila građenje stambenog objekta na mestu dečijeg parka, dižu paniku gde je nema. Sa druge strane, kada zađete među građane i kada popričate sa njima uglavnom komentarišu da Beograd nikada lepše nije izgledao. Gost "Info jutra" bio je glavni gradski urbanista Marko Stojčić sa kojim smo razgovarali o EXPU koji će se održati u Beogradu 2027. godine, ali i drugim važnim temama vezanim za naš glavni grad.

28.03.2024

10:35

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država! (VIDEO)
Live TV

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država! (VIDEO)

Predsenik Srbije Aleksandar Vučić kaže da su vitalni nacionalni interesi naše zemlje ugroženi. "U ovom trenutku, nije lako da kažem kakve smo vesti dobili u poslednjih 48 sati. Direktno nam ugrožavaju vitalne nacionalne interese i Srbije i Srpske. Narednih dana upoznaću narod Srbije sa svim izazovima koji su pred nama. Biće teško, najteže do sad. Borićemo se. Pobediće Srbija", napisao je Vučić na svom Instagram profilu. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar Tomislav Lovreković.

28.03.2024

10:11

Potpukovnik protivvazduhoplovne odbrane o obaranju "nevidljivog": Prva dva pokušaja bila su neuspešna, ali nismo gubili nadu! (VIDEO)
Live TV

Potpukovnik protivvazduhoplovne odbrane o obaranju "nevidljivog": Prva dva pokušaja bila su neuspešna, ali nismo gubili nadu! (VIDEO)

Na današnji dan pre 25 godine, četvrte noći NATO agresije na našu zemlju, Vojska Jugoslavije oborila je američki bombarder F-117A. Do tada se smatralo da ovaj tip aviona, koji je zbog smanjenog radarskog odraza zvan „nevidljivi”, nije moguće locirati na nebu. Ipak, to je uspelo Trećem raketnom divizionu 250. raketne brigade Vojske Jugoslavije, 27. marta 1999. u 20.42 časa. Dva projektila tipa „neva” ispaljena su iz atara Šimanovaca, a jedan je pogodio F-117A, koji se posle bombardovanja podzemnog komandnog centra u brdu Straževica u Beogradu zaputio ka vazdušnom prostoru Mađarske. Letelica u plamenu sunovratila se na njive u ataru sremskog sela Buđanovci. Pilot se katapultirao i prizemljio pomoću padobrana. Ostaci oborenog F-117A „noćni soko”, što je pun naziv aviona, danas se čuvaju u Muzeju vazduhoplovstva, kao trofej kojim nijedna vojska na svetu ne može da se podiči. O ovom poduhvatu Vojske Jugoslavije za Informer TV govorio je Đorđe Aničić, potpukovnik protivvazdušne odbrane, u emisiji "Info jutro".

27.03.2024

10:15

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija