• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

28.10.2022

14:09

Održana završna konferencija projekta "Opti-bajk 2"

Grad Subotica

Politika

Održana završna konferencija projekta "Opti-bajk 2"

Podeli vest

U Subotici je danas, u Velikoj većnici Gradske kuće, održana završna konferencije projekta Optimizacija saobraćaja u pograničnoj zoni izgradnjom biciklističkih staza – „Opti-bajk 2“, čiji je nosilac grad Subotica, a partner lokalna samouprava mađarskog grada Tompe, kao nastavak ranije uspešno okončanog IPA projekta podržanog u okviru trećeg konkursa Interreg IPA Programa prekogranične saradnje Mađarska–Srbija

U okviru ovog projekta je, uz podršku Evropske unije, izgrađena biciklistička staza koja povezuje naselja Hajdukovo i Bačke Vinograde, u dužini od 1.500 metara, a na području grada Tompe u dužini od  493,44 metra.  

Foto: Grad Subotica

Završnoj konferenciji prisustvovao je i gradonačelnik Subotice Stevan Bakić koji je, tom prilikom, rekao da veruje da će ovaj projekat, koji zvanično traje od 1. novembra 2021. do 31. oktobra 2022. godine, ispuniti postavljene ciljeve i doprineti da se biciklistički saobraćaj bezbedno odvija, kao i promociji zdravog načina života, zaštiti životne sredine, unapređenju biciklističkog turizma i razvoju prekogranične saradnje.  

- Projekat se, svedoci smo, sprovodio i u okolnostima kada je situacija u Evropi i svetu, zbog zaoštravanja sukoba u Ukrajini, sve teža. Iskoristio bih ovu priliku da ukažem na činjenice da su mir i stabilnost, za koje se zalaže predsednik Srbije Aleksandar Vučić, uslov svakog ekonomskog napretka i da odnosi Srbije i Mađarske nikada u istoriji nisu bili bolji-  naglasio je gradonačelnik Bakić.

Dodao je kako će intenziviranje regionalne i prekogranične saradnje i u narednom periodu biti jedan od primarnih ciljeva subotičke lokalne samouprave.

- Potpuno je izvesno da ćemo i dalje nastojati da gradovi i opštine u Mađarskoj budu naši partneri na projektima u raznim oblastima, uključujući i one koji se odnose na proširenje mreže biciklističke infrastrukture, čijom realizacijom ćemo doprineti razvoju i jačanju naših dobrosusedskih odnosa - istakao je Bakić.

Foto: Grad Subotica

On je izrazio zahvalnost svim učesnicima projekta i gostima konferencije, a posebno predstavnicima Grada Tompe.

- Nadam se da ćemo i u godinama pred nama biti posvećeni negovanju i čuvanju prijateljskih veza i unapređenju međusobne saradnje i da ćemo, u cilju dodatnog zbližavanja i poboljšanja kvaliteta života naših građana, realizovati još mnogo zajedničkih projekata - zaključio je gradonačelnik Bakić.

Predsednik Skupštine grada dr Balint Pastor je istakao kako je Subotica poznata kao grad biciklista, da je zahvaljujući ovom projektu izgrađeno 1,5 kilometara biciklističke staze između Bačkih Vinograda i Hajdukova i da je u okviru projekta „Opti-bajk 1“ izgrađeno 7,9 kilometara biciklističke staze na Kelebiji, Bačkim Vinogradima  i Hajdukovu. 

- Izgradnja biciklističkih staza ima višestruki značaj ne samo zbog tradicije i zbog toga što je Subotica poznata kao grad biciklista, nego i zbog toga što sve više ljudi i za rekreaciju, i za dolazak na posao, koristi ovaj vid saobraćaja koji je mnogo bezbedniji, a svakako je novi i veoma popularan vid turizma ne samo kod nas, već i u Evropi. Upravo zbog toga izgradnja ovih biciklističkih staza, pogotovo što vode prema  graničnim prelazima, doprinosi tom vidu turizma i u našem gradu - naglasio je Balint Pastor.

Foto: Grad Subotica

Prisutnima na završnij konferenciji obratili su se i potpredsednica Narodne skupštine Republike Srbije, predsednica Odbora za evropske integracije, Elvira Kovač, zamenik gradonačelnika Subotice, Imre Kern, programski menadžer Zajedničkog sekretarijata Interreg IPA HU-SRB, Agneš Dobrotka, gradonačelnik Tompe, Laslo Veh, i menadžer projekta „Opti-Bike” za Suboticu, Akoš Ujhelji.

Ukupna vrednost ovog projekta je oko 566.000 evra. Evropska unija je projekat podržala sa 387.775,69 evra, a donacija za Grad Suboticu iznosi 197.605,88 evra.


 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
stanko

pre 1 godinu

Postoji li još neki grad u Srbiji da se u njemu nešto dešava osim Subotice i njenog gradonačelnika Bakića. Svaki dan izveštavate o njegovim aktivnostima. Da možda on nije sledeći predsednik Srbije pa mu se blagovremeno uvlačite.

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija