• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/kosovo-online.com

06.11.2022

10:24

PORTPAROL EU UMIVA KURTIJA HLADNOM VODOM: Priština odmah da odloži odluku o registarskim tablicama i obustavi kaznene mere za Srbe!

Beta

Politika

PORTPAROL EU UMIVA KURTIJA HLADNOM VODOM: Priština odmah da odloži odluku o registarskim tablicama i obustavi kaznene mere za Srbe!

Podeli vest

Portparol Evropske unije Peter Stano pozvao je vlasti u Prištini da odmah odlože primenu odluke o registarskim tablicama i da obustave kaznene akcije za građane Srbije koji imaju automobile sa srpskim registarskim oznakama, prenosi Albanijan post

 

- EU ponovo traži od kosovskih vlasti da bez odlaganja poštuju svoje obaveze. To znači momentalno produženje procesa preregistracije vozila i obustavu bilo kakve kaznene akcije protiv vlasnika registarskih oznaka KM - naglasio je Stano. 

Stano je naglasio da je odgovornost strana da garantuju mir i stabilnost.

- Svaka akcija, poput paljenja automobila, ili zastrašujuća retorika koja bi mogla da dovede do tenzija, neprihvatljiva je i izazvaće odgovarajuću reakciju međunarodne zajednice - naveo je Stano u odgovoru za Albanijan post. 

Povlačenje srpskih predstavnika iz kosovskih institucija za portparola EU nije rešenje za aktuelne sporove, ali "ima potencijal za eskalaciju tenzija na terenu".

Takođe, Stano je pozvao Srbiju i Srpsku listu da poštuju svoje obaveze i vrate se u kosovske institucije kako bi ispunile zadatke koje su preuzeli, uključujući policiju, pravosuđe i lokalne uprave.

Stano je podsetio i na obaveze koje kosovske institucije imaju da sprovode sporazum o formiranju Zajednice opština sa srpskom većinom.

- Skupština Kosova je ratifikovala Briselski sporazum i Ustavni sud Kosova je odlučio da se uspostavi Asocijacija/Zajednica. Stoga je njeno uspostavljanje zakonska obaveza za Kosovo. Kontinuirano nesprovođenje ove obaveze krši princip vladavine prava i šteti ugledu i kredibilitetu Kosova - kaže Stano. 

Kako je naveo, nedavana dešavanja u odnosima između Kosova i Srbije dovode u opasnost godine napornog rada i dostignuća u okviru dijaloga Beograda i Prištine uz posredovanje EU i ometaju bezbednosnu situaciju u regionu i šire. 

Stano je garantovao da je svaka akcija koja bi dovela do konfrontacije, u bliskoj koordinaciji sa mirovnom misijom NATO na Kosovu (Kfor) i Кosovskom policijom, misija EU za vladavinu prava (Euleks) spremna da obezbedi stabilnost na teren.

- EU je spremna da nastavi da olakšava pregovore, ali obe strane moraju pokazati spremnost da konstruktivno traže rešenja i poštuju svoje obaveze preuzete u dijalogu - zaključio je Stano.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija