• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Z. Jevtić

05.12.2022

07:00

Priština lobira da Vatikan prizna nezavisnost Kosova

Ap/Fotoilustracija

Politika

Priština lobira da Vatikan prizna nezavisnost Kosova

Podeli vest

Vlast u Prištini angažovala je sve svoje veze i lobiste ne bi li nagovorila Vatikan i papu Franju da priznaju nezavisnost 'Kosova', ali stručnjaci tvrde da od tog plana nema ništa!

Albanski predsednik Bajram Begaj posetio je papu Franju i od njega tražio da Vatikan prizna jednostrano proglašenu nezavisnost Prištine. Stručnjaci, sagovornici Informera, međutim, kažu da je to bukvalno nemoguća misija jer je Vatikanu izuzetno važno da održi dobre odnose sa Srpskom pravoslavnom crkvom, a i hrišćanski vernici bi priznanje 'Kosova' dočekali 'na nož'.

Jasni ciljevi

Albanski predsednik Bajram Begaj, kako prenose prištinski mediji, poručio je papi Franji da bi Vatikan priznanjem 'Kosova' pomogao dijalog Beograda i Prištine!?!

- To priznanje bi još više pomoglo naporima u dijalogu Beograda i Prištine koji danas vode Evropska unija i Sjedinjene Američke Države. Naše balkansko iskustvo nas uči da se ratne igre ne mogu igrati u regionu sa problematičnom prošlošću i sadašnjošću. Iz tog razloga nam je potreban kontinuiran dijalog, ekonomski prosperitet i pozitivna energija za naše građane - rekao je Begaj.

Ništa od tog posla

Ne verujem da će Vatikan da prizna 'Kosovo', jer papa Franja ima izričit stav da ne želi da se meša u tuđa unutrašnja pitanja, jasan je verski analitičar Predrag Đokić.

I dok se iz Vatikana niko nije zvanično oglašavao ovim povodom, Dragoslav Bokan iz Instituta za nacionalnu strategiju kaže da je veoma važno za Vatikan da ne poklekne pred albanskim pritiscima jer bi ga to mnogo koštalo.

- Za budućnost Vatikana ekstremno je važno da ne pokaže antipravoslavni stav. Sa te strane, ta vrsta 'prekršaja' koji bi Vatikan napravio priznavanjem antipravoslavnog i antihrišćanskog 'Kosova' koštala bi ga problema u otvorenom prostoru za misionarenje na Istoku, što je njegov stari i jako važan cilj. Zbog tih prioriteta, to što albanski predsednik traži njima nije u interesu. Tu je Vatikan nemilosrdan, jer se orijentiše isključivo prema sopstvenim planovima - naglašava Bokan.

Najveća svetinja

Verski analitičar Željko Injac ocenjuje da bi Vatikan, ukoliko bi priznao nezavisnost 'Kosova', sam sebi 'pucao u nogu'.

- Ako bi Vatikan priznao 'Kosovo', to ne bi pomoglo da se pronađe rešenje između Beograda i Prištine, već bi veoma zakomplikovalo situaciju u rimokatoličkom svetu. Vatikan bi tako pucao sebi u nogu. Došao bi u situaciju da ima problem sa svojim vernicima, jer bi oni to bukvalno doživeli kao izdaju hrišćanstva. Mnogi vernici su ionako nezadovoljni zbog nekih papinih liberalnih stavova i povlađivanja LGBT populaciji i njenoj ideologiji. Zato bi posle eventualnog priznanja 'Kosova' bio definitivno kraj. Kosovo i Metohija je pre svega hrišćanska svetinja, kao što su Sveta Gora, Jerusalim i druga sveta mesta. Nije to tako jednostavno kako su Albanci zamislili - zaključuje Injac.

Đenović: Nije im u interesu!

Foto: Printscreen You Tube

 

Verski analitičar Draško Đenović kaže da Vatikan sledi svoje interese i neće priznati 'Kosovo' jer želi da zaštiti vernike.
- Vatikan sve radi iz svog interesa. Naravno da Albanci pokušavaju da dobiju priznanje, jer onog trenutka kad bi Vatikan priznao 'Kosovo' možemo biti sigurni da bi bar deset do 15 država uradilo isto. Ne mislim da će Vatikan to uraditi, zato što pre svega štiti svoje vernike ovde - objašnjava Đenović.

 

 

 

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
regler

pre 1 godinu

naravno da ce priznati .. vatikan je odavno leglo zla .. problem albanskih terorista je taj sto nista nece promeniti .. Kosovo i Metohija su deo Srbije ..

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?
Fudbal

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?

Selektor Srbije Dragan Stojković nije dugo mogao da uživa u lepim vestima, jer se Aleksandar Mitrović sjajno oporavlja od povrede butnog mišića. As Sevilje Nemanja Gudelj (32) će kako prenose španski mediji 99 odsto zbog povrede propustiti Evropsko prvenstvo (do 14. juna do 14. jula).

24.04.2024

06:46

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija