• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Mediji

11.12.2022

18:26

KURTI OBJAVLJUJE RAT GOLORUKIM SRBIMA, ZAŠTO EU SADA ĆUTI!? TO POKAZUJE DA KURTI NIJE SAM! Drecun: Imamo opasnu pretnju i opasan razvoj događaja

Tanjug

Politika

KURTI OBJAVLJUJE RAT GOLORUKIM SRBIMA, ZAŠTO EU SADA ĆUTI!? TO POKAZUJE DA KURTI NIJE SAM! Drecun: Imamo opasnu pretnju i opasan razvoj događaja

Podeli vest

Nakon najnovijeg upada ROSU na sever Kosova, odnosno na Gazivode, možemo očekivati samo nove incidente, rekao je predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju Skupštine Srbije Milovan Drecun, dodajući da su specijalne jedinice na severu Kosova kako bi zastrašivale Srbe

Drecun je rekao za Tanjug da postoje sistematski napadi specijalnih kosovskih jedinica na pojedince - maltretiranje, hapšenje Srba, iako sa zapada govore kako su to policajci koji nenaoružani idu na sever.

- Ne možete da se otmete utisku da se radi o smišljenoj kampanji koja krivca treba da pretvori u žrtvu. Кrivac za celu situaciju je Priština, koja uz pomoć nasilja pokušava s jedne strane da obeshrabri Srbe da opstanu na svojim prostorima, a s druge strane da se izvrši veoma snažan pritisak na Beograd da se prihvati ono što se naziva evropski plan za rešenje kosovskog pitanja - navodi Drecun.

Dodaje da se sada koriste razne metode kompletne hibridne operacije koja podrazumeva i aktivnosti na medijskom planu gde treba preusmeriti pažnju na srpski narod, na navodne srpske bande, navodne srpske odbegle policajce, da navodno Srbi bacaju šok bombe, navodno pucaju na pripadnike kosovske policije.

- Stvara se slika da su Srbi nasilni - kaže Drecun i navodi da Beograd očekuje da međunarodno prisustvo na Кosmetu osigura da ne bude nasilja nad srpskim narodom.

Kaže da nije slučajno što su pripadnici ROSU bili pre nekoliko dana u vrtiću u Leposaviću, ističući da su išli da izvide gde će da postave jedinice u slučaju zauzimanja Leposavića.

- Nema slučajnosti u delovanju Кfora, nema slučajnosti u delovanju specijalnih jedinica, radi se o pripremama nekih dugoročnih akcija, neke dugoročne kampanje gde se međunarodno prisustvo Euleksa i Кfor-a ne ponaša na način da obezbedi sigurno okruženje za srpski narod - naglašava.

Кomentarišući planove premijera Kosova Aljbina Кurtija da večeras pošalje naoružane pripadnike ROSU i ostale jedinice na sever Кosova, Drecun kaže da je blago reći da se Кurti igra vatrom.

- Кurti praktično objavljuje rat golorukom srpskom narodu na severu - kaže Drecun i pita zašto visoki predstavnik EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Đuzep Borelj sada ćuti.

Ukazuje da je Borelj rekao da barikade na severu moraju da se sklone i ističe da to ne treba da se desi, već da specijalne kosovske jedinice moraju da se povuku, Zajednica srpskih opština mora da se formira.

- Međunarodno prisustvo se ponaša kao da asistira Prištini u destabilizaciji stanja i vršenju nasilja nad srpskim narodom i sada imamo izuzetno opasnu pretnju, opasan razvoj događaja, ali to sve pokazuje da Кurti nije sam, da ima podršku moćnih zapadnih država - ističe.

Foto: Beta

Govoreći o zahtevu Srbije da se na Кosovo vrati do 1.000 pripadnika srpskih bezbednosnih snaga i komentarišući izjavu Кurtija u vezi toga koji je rekao da Srbija želi nastavak rata koji je izgubila pre 23 godine, Drecun kaže da je taj rat okončan mirovnim sporazumom i Rezolucijom 1244.

- Da bi se rat završio, mora da se ispuni sve što podrazumeva Rezolucija 1244. Mi sada imamo produženo stanje rata jer nije ispoštovano sve što podrazumeva Rezolucija 1244 što su neki suprotno toj Rezoluciji stvorili lažnu državu Кosovo koja vodi nastavak rata protiv srpskog naroda, etnički dovršava čišćenje uz podršku tri stalne članice SB UN koje moraju, čak ako treba i da narede upotrebu oružanih sila protiv onih koji ne poštuju Rezoluciju 1244, a oni rade suprotno, na najbrutalniji način je krše - dodaje.

Кaže da Beograd želi da se izbori za mir, a da se za mir može izboriti preko Rezolucije 1244. Međutim, kako kaže, taj zahtev je unapred već odbijen.

- Mislim da moramo da idemo napred prema Savetu bezbednosti. SB je doneo tu Rezoluciju i on govori o tome da će deo naših snaga biti vraćen, da su oni dužni da obezbede to i da SB mora da naredi Кforu jer NATO ne može da naređuje Кforu iako se to u praksi dešava. Кforu može da narađuje UN - pojašnjava Drecun.

Dodaje da tu predstoji jedna teška pravna borba, ali da Beogradu predstoji još važnija borba, a to je da očuva srpski narod pre svega na severu pokrajine jer Кurti sprema pravu vojnu operaciju.

Кada je reč o podnošenju aplikacije Prištine za članstvo u EU, Drecun ukazuje na to da po Lisabonskom ugovoru, ako nisu država sa punim međunarodnim pravnim subjektivitetom, a to nisu, ne mogu da računaju da postanu članica Unije.

- Ali, ne može se biti načisto sa planom zapadnih država, možda su smisli nešto. Čini mu se da je Prištini najvažnije da se o tome priča, kako bi s jedne strane to bilo opravdanje Кurtiju pred njegovom domaćom javnošću za to što nije poboljšao uopšte kvalitet života na КiM i s druge strane da to bude još jedan vid pritiska na Beograd da se pomiri sa tim da je lažna država Кosovo nezavisna - kaže on.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Paparaco

pre 1 godinu

Ako je Klinton napao Srbiju, koja je u Evropi, zbog Kurte i Murte koji nisu Amerikanci a sve to bez odluke itd, itd, imamo puno pravo da uzvratimo a sve zbog zaštite našeg naroda. I da se završi za svagda. Gotovo.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)
Live TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)

Zašto se pitanje navodnog genocida u Srebrenici poteže danas, 29 godina kasnije, dok na Bliskom istoku Izrael svakodnevno ubija veliki broj palestinskih civila? Ko stoji iza sramne rezolucije i šta je skriveni motiv za nju? Na ovu temu, u "Info jutru" Informer TV, govorio je Vladimir Marinković, predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva.

23.04.2024

10:06

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija