• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

27.12.2022

12:57

SRAM VAS BILO SVE ZAJEDNO, LAŽOVI! Vučić poručio zapadnim moćnicima posle sastanka s patrijarhom: SHVATILI SMO SVE IZ VAŠIH HISTERIČNIH SAOPŠTENJA, ALI NASTAVLJAMO DA SE BORIMO ZA MIR!

Printscreen/TV Pink

Politika

SRAM VAS BILO SVE ZAJEDNO, LAŽOVI! Vučić poručio zapadnim moćnicima posle sastanka s patrijarhom: SHVATILI SMO SVE IZ VAŠIH HISTERIČNIH SAOPŠTENJA, ALI NASTAVLJAMO DA SE BORIMO ZA MIR!

Podeli vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nakon sastanka sa patrijarhom Porfirijem povodom situacije na Kosovu i Metohiji i toga što su prištinske vlasti odbile da mu omoguće ulazak u južnu pokrajinu, obratili su se se naciji

Obraćanje predsednika Vučića

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se javnosti nakon sastanka sa patrijarhom Profirijem.

Hvala njegovoj svetosti na gostoprimstvu, prilici da govorimo o važnoj temi. Razgovarli smo noćas, upoznao sam patrijarha sa sveukupnom situacijom. Zabrana ulaska na KiM patrijarhu, najbolje govore o onima koji su to organizovali. To je samo delimično prištinski režim...Dovoljno je bilo da pogledate saopštenja, osude, to je jedna od najvećih sramota. Važno je da vidimo kakav je odnos onih koji odlučuju sa Zapada. Videli ste da oni u saopštenju govore o slobodi kretanja, to je važnije od zabrane poglavaru SPC da uđe na KiM. Zbog čega neko histerično zagovara uklanjanje barikada? Zato što hoće Srbe da proteraju. Tim putevima ne idu Albanci. Ono što se sada dešava, vodimo teške razgovore sa predstavnicima međunarodne zajednice. Nisu Srbi na barikadama, zato što im je tako palo na pamet. Zašto su izašli? Rekli ste da će da se formira ZSO, pa ništa. Rekli ste im da će da izađu na referendum, na izbore...Uhapsićemo Srđana Trajkovića pod optužbom za ratne zločine, a nije bio ratni zločinac dok je bio u policiji. Samo tražimo da ne hapsite Srbe koji su na barikadama. Nemojte da hapsite Srbe zato što vam se ne sviđaju. Mi radimo i razgovaramo sa međunardonim predstavnicima, Lajčakom, Eskobarom. Te histerične pretnje, Kurti će da vas napadne, curi vam vreme. Sram vas bilo sve zajedno, lažovi jedni! Nastavićemo da se borimo za mir. I noćas sam dugo razgovarao sa Srbima na KiM, i danas ću i kad god treba da odem u Rašku, da razgovaram sa našim narodom. Šta hoćete sa tim uklanjanjem barikada? Njihov cilj je izbacivanje Srba i Srbije za teritorije KiM - kazao je Vučić i zahvalio se Republici Srpskoj i Miloradu Dodiku na podršci.

Foto: Printscreen/TV Pink

Obraćanje patrijarha Porfirija

Patrijarh Porfirije obratio se javnosti o najnovijim dešavanjima na Kosovu i Metohiji posle sastanka sa predsednikom Vučićem u Patrijaršiji.

- Hvala vam što ste došli danas. - zahvalio se patrijarh i dodao:

- Tamo je situacija zaista veoma ozbiljna i tenzije su dosegle tačku iz koje mogu da se otvore u puteve koje niko od nas ne želi. Ja naravno nemam mnogo toga što bih rekao a posebno posle jučerašnjeg dana koji je za mene bio istinski tužan, ali i za naše braću u sestre na KiM, za naše monahinje i monahe koji su sa radošću isčekivali da poglavar dođe u okviru svojih programa dođe u Pećku patrijaršiju, da se sa njima pomoli Bogu za sve naše ljude kojima ni malo nije lako. Sigurna je činjenica da samo mi između sebe, svojim naporima možemo bolje razumeti jedni druge, vekovima na KiM žive zajedno Srbi i Albanci. Srbi su na KiM 15 vekova, sa Albancima žive zajedno 5 vekova. Ako postoji dobra volja može se naći put u zajednički život. U ovom trenutku, bez obzira što mi je bio zabranjen ulazak na KiM, ću ne čekajući mnogo, biti sa njima zajedno na KiM. Pećka patrijaršija je za nas ono što je Vatikan za Katoličku crkvu. Zamislite da neko bez ikakvog razloga, sa nekim komičnim objašnjenjima zabrani papi da dođe u Vatikan. Čitav svet bi ustao na noge.

 

 

- Ja sam pokušao i juče u nekim direktnim kontaktima, da takva jedna besmislena zabrana bude uklonjena. Apelujem na one za koje mislim da sigurno mogu da utiču na one koji u Prištini donose odluke, da se odluka promeni. Što se tiče situacije, u razgovoru sa predsednikom imali smo mnoga pitanja. Moramo učiniti sve da se po svaku cenu sačuva mir. Molio sam lično i predsednika i čitavu vladu da učine sve da se sačuva mir, da ne dođe do oružanih sukoba. U isto vreme, to molim i one koji imaju vlast u Prištini, ali i velike sile, važne institucije u centrima moći, da i oni daju sve od sebe da pomognu da se sačuva mir i da ljudski životi budu interes veći od svakog interesa.

Foto: Printscreen/TV Pink

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i patrijarh srpski Porfirije sastali su se danas u Patrijaršiji. Oni su razgovarali i noćas. Do sastanka dolazi nakon što su vlasti u Prištini zabranile patrijarhu ulazak na Kosovo i Metohiju.

Sastanak predsednika i patrijarha, koji je počeo u 12.00 sati, održava se dan nakon što je poglavaru Srpske pravoslavne crkve Porfiriju zabranjen ulazak na Kosovo i Metohiju i odlazak u Pećku patrijaršiju uoči Božića.

Foto: printscreen instagram

Patrijarh je naveo nakon zabrane da je krenuo u prvo i najvažnije sedište svoje crkve kako bi uoči Božića bio sa svojim narodom, ali da su vrata njegovog doma za njega bila zaključana.

- Kao patrijarh, krenuo sam u prvo i najvažnije sedište svoje crkve. Kao sveštenik, krenuo sam da budem sa svojim narodom uoči najradosnijeg praznika. Kao građanin, krenuo sam u svoju kuću, u svoj dom - naveo je patrijarh juče na svom Instagram nalogu.

Dodao je da su vrata na njegovom domu za njega zaključana, a da se on moli Bogu da otključa srca onih koji su ih zatvorili i da ljubav Božića i rođenja Spasitelja dodirne um i savest svih ljudi. Predsednik Vučić je, povodom zabrane ulaska patrijarhu Porfiriju na KiM, naglasio da se to nikad u istoriji nije dogodilo.

- I baš ih briga. Besmisleno saopštenje, nevažno… Ali će i dalje da govore samo o srpskim barikadama koje su samo znak nezadovoljstva i borbe srpskog naroda da budu svoji na svome i ništa više - naveo je predsednik na svom Instagram nalogu “buducnostsrbijeav”. Posle sastanka planirane su izjave za medije.

Predsednik Vučić i patrijarh Porfirije sastali su se i sinoć.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Tijana

pre 1 godinu

Bezobrazluku nema kraja pa da Kurti zabrani ulazak patrijarhu na KIM i da poseti crkvu, sramno zaista. Dosao je do kraja kada je mogao da udari na nesto najsvetije a to je crkva.

Dzoni

pre 1 godinu

Vec je svima jasno zašto je narod stavio barikade ali nije jasno zašto se ne utiče na Kurtija da krene mirnim putem da rešava probleme, kao Srbi, nego mu se i dalje dopušta bezobrazluk, da vrati Patrijarha i ne dozvoli mu da bude sa svojim narodom.

Dragan Kovač

pre 1 godinu

Bravo Vučicu delijo naŝa bog te Blagoslovio

Ema

pre 1 godinu

Mi želimo da sačuvamo mir, ali isto tako nećemo dozvoliti progon ni pogrom našeg naroda na KiM.

Predrag

pre 1 godinu

Bravo Predsednice svaka rec na mestu, bezobrazluku i neljudskom ponasanju nema kraja.

Maki

pre 1 godinu

Srbija najjoštrije osuđuje skandaloznu odluku o zabrani ulaska Patrijarha na KIM! Još jedan skandal u režiji Prištine!

Zoka

pre 1 godinu

Takav bezobrazluk nema ni malo srama cim je udraio na takvo sveto lice.

Nikola

pre 1 godinu

Albanci su ti koji napadaju nas teritorijalni integritet! Dok, sa druge strane, nasa zemlja se svim silama trudi da sve probleme resi mirnim putem.

Kika

pre 1 godinu

Svima treba da je jasno da Srbija ne želi ništa što joj ne pripada. Samo hoće da očuva njenu zemlju i njen narod!

Kika

pre 1 godinu

Siptari su ti koji napadaju Srbe, Srbi samo zele mirnim putem da sacuvaju mir, stabilnost i teritorijalni integritet.

Kika

pre 1 godinu

Jedini napad na teritorijalni integritet izazivaju Albanci na KiM. Srbija neće dozvoliti da teritorijalni integritet bude ugrožen.

Jana

pre 1 godinu

Naše rukovodstvo ulaže velike napore za očuvanje mira i bezbednosti na KiM. Verujemo da će odgovorna politika predsednika odneti pobedu.

Bojana

pre 1 godinu

Naše rukovodstvo ulaže velike napore za očuvanje mira i bezbednosti na KiM

Anja

pre 1 godinu

Za svaku osudu je što Patrijarhu Porfiriju nisu dozvolili da uđe na srpsku svetu zemlju

Sara

pre 1 godinu

Predsednik postuje crkvu i patrijarha, spreman je na razgovor i da pokusa da resi situaciju, ali Kurtijevo izivljavanje se i dalje se nastavlja

Marko

pre 1 godinu

Sramote i bezobrazluka nema kraja da Kurti zabrani patrijahu na KiM-u da poseti crkvu sramota obicna. Njegovom bezobrazluku je dosao do kraja da kada je mogao udariti na crkvu.Sramota

Nina

pre 1 godinu

Crkva i drzava su ujedinjeni da bi se zastitili zivoti i ognjista naroda na svetoj srpskoj zemlji.

Rada

pre 1 godinu

Srpske barikade vazne a zabrana Patrijarhu nije bitna. Ko je ovo smislio nije bas koristio mozak.

Kristijan

pre 1 godinu

Srbi na KiM samo žele mir, bezbednost i osnovna ljudska prava. Dosta terora od strane Kurtija!

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Živeo je za svoje sestre... bio je kum na svadbi nastradao na putu do kuće:  Tužna sudbina nastradalog suvozača kod Vlasotinca
Hronika

Živeo je za svoje sestre... bio je kum na svadbi nastradao na putu do kuće: Tužna sudbina nastradalog suvozača kod Vlasotinca

Nikola Ranđelović (31) iz Vlasotinca, suvozač u automobilu „reno megan“ kojim je upravljao G. K. (34), nastradao je u jezivoj saobraćajnoj nesreći koja se prekjuče dogodila u selu Gornje Zuniče, nedaleko od Knjaževca. Da priča bude još tužnija, on je nastradao nakon što se vraćao sa veselja na kome je bio kum jednom od najboljih prijatelja!

25.04.2024

12:37

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija