• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/kosovo-online.com

28.12.2022

15:30

EU I SAD GARANTUJU - NEMA SPISKOVA ZA HAPŠENJE I PROGONA SRBA! Radimo s predsednikom Vučićem i premijerom Kurtijem na političkom rešenju napete situacije

Reuters

Politika

EU I SAD GARANTUJU - NEMA SPISKOVA ZA HAPŠENJE I PROGONA SRBA! Radimo s predsednikom Vučićem i premijerom Kurtijem na političkom rešenju napete situacije

Podeli vest

Evropska unija i Sjedinjene Američke Države zabrinute su zbog napete situacije na severu Kosova i pozivaju sve na maksimalnu uzdržanost, saopštila je pres služba EU

 

Kako se navodi, sve strane se pozivaju da hitno preduzmu mere za bezuslovnu deeskalaciju situacije i da se uzdrže od provokacija, pretnji i zastrašivanja.

"Radimo sa predsednikom Vučićem i premijerom Kurtijem na pronalaženju političkog rešenja kako bismo smirili tenzije i dogovorili put dalje u interesu stabilnosti, bezbednosti i blagostanja svih lokalnih zajednica. Pozdravljamo uveravanja rukovodstva Kosova da ne postoje spiskovi državljana kosovskih Srba koji će biti hapšeni ili procesuirani zbog mirnih protesta/barikada. Istovremeno, vladavina prava se mora poštovati, a svaki oblik nasilja je neprihvatljiv i neće se tolerisati", navodi se u zajedničkom saopštenju.

Dodaje se da će SAD podržati rad Evropske unije kroz njenu Misiju vladavine prava na Kosovu (EULEKS), a Euleks će, u skladu sa svojim mandatom, nastaviti da pažljivo prati sve istrage i naknadne postupke kako bi promovisao poštovanje ljudskih prava. 

Kako se navodi, to uključuje garancije pravičnog suđenja, kao i zaštitu i jednak tretman za pripadnike nevećinskih zajednica na Kosovu.

Takođe EU i SAD očekuju da se Beograd i Priština vrate  "negovanju okruženja pogodnog za pomirenje, regionalnu stabilnost i saradnju za dobrobit svojih građana" i ističu da sve obaveze proistekle iz dijaloga moraju u potpunosti da se sprovedu bez odlaganja.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Milan

pre 1 godinu

Pobeda Kutija ispunjeno naredjenje o povlačenju barikada! A garancija na nivou Merkelove Rusima za Ukraince! Preveslase nas po ko zna koji put!

Joko

pre 1 godinu

Oni su toliko puta slagali, da je nemoguće da ikome išta mogu garantovati. No, thank you.

Žigolo

pre 1 godinu

"EU I SAD GARANTUJU - NEMA SPISKOVA" Ko sme da veruje tim lažovima koji ni posle 10 godina nisu u stanju da sprovedu sporazum koji su potpisali?

Alex

pre 1 godinu

Kad ti oni daju garancije, budi ubeđen da će da te zajebu

lol

pre 1 godinu

pobedili tako sto je sad albanska policija na severu.. ja komedije.. ovo da neko pise za film ne bi moglo da se desi sta se nama desava..

ratko

pre 1 godinu

samo nemojte vi nacisti da nas branite pokazujete to vec 12 godina vase branjenje i vas pravni sistem ,mars od Srbije stoko nacisticka

Miro

pre 1 godinu

Ne Ulazeći da je to bila garancija i ranije kao i to da su EU i SAD izgubile svako poverenje ne vidim razlog da se barikade ne uklone jer ih je lako vratiti u svakom momentu. U slučaju da opet puste Kurtija sa lanca barikade se mogu vratiti.

Pera

pre 1 godinu

1244 i Briselski sporazum su takođe garancija na kojoj treba insistirati a sa šiptarima netreba komunicirati na ravnopravan osnovi sa njima komanduju tajna globalna jevrejska špijunske vojska masoni pre svih jevrein Tito2 Soros! Tita 2 treba identifikovati u svim njegovim i jevrejskim zlodela zajedno sa Titom 1 Brozom !

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Žoc dobio "pojačanje" za ABA titulu! Nazivali ga cirkuzantom, svi ga pljuvali, a on krenuo da rešeta! (VIDEO)
Partizan

Žoc dobio "pojačanje" za ABA titulu! Nazivali ga cirkuzantom, svi ga pljuvali, a on krenuo da rešeta! (VIDEO)

Košarkaši Partizana trijumfalno su krenuli u odbranu titule u ABA ligi, pošto su sinoć u Beogradskoj areni prilično glatko i ubedljivo savladali Igokeu sa 94:85 u prvom meču četvrtfinalne serije regionalnog takmičenja. Navijači crno-belih, osim zbog trijumfa, imaju razlog za zadovoljstvo i zbog uspona forme igrača koji je do pre nekoliko nedelja praktično bio zaboravljen i potpuno otpisan, a reč je o Amerikancu sa pasošem Hrvatske, Džejlinu Smitu (29)!

18.04.2024

10:28

Odlične vesti za Pešića! "Drim tim" Srbija putuje u Pariz!
Košarka

Odlične vesti za Pešića! "Drim tim" Srbija putuje u Pariz!

Navijači košarkaške reprezentacije Srbije sa nestrpljenjem iščekuju Olimpijske igre, koje će narednog leta biti održane u Parizu! Svi se nadamo da će selektor Svetislav Pešić moći da računa na najbolje igrače kojima Srbija raspolaže, a tu se pre svih misli naravno na Nikolu Jokića. Dok čekamo rasplet NBA plej-ofa kako bismo dobili odgovor na pitanje da li će jedan od najboljih košarkaša današnjice predvoditi ekipu u glavnom gradu Francuske, želja kod pojedinih igrača se ne dovodi u pitanje! Jedan od onih koji će se staviti na raspolaganje Pešiću jeste Aleksej Pokuševski!

18.04.2024

10:46

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija