• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. DOBROMIROVIĆ

04.01.2023

07:00

KURTI POZIVA NEMCE U RAT PROTIV SRBA! "Premijer" lažne države ponovo pokušava da PODIGNE TENZIJE U POKRAJINI!

Reuters/Laura Hasani

Politika

KURTI POZIVA NEMCE U RAT PROTIV SRBA! "Premijer" lažne države ponovo pokušava da PODIGNE TENZIJE U POKRAJINI!

Podeli vest

Postavljanje barikada na severu pokazalo je da postoji potreba za povećanjem broja NATO trupa na Kosovu, a nemački vojnici su više nego dobrodošli, kaže Kurti

Takozvani 'premijer' lažne države 'Kosovo' Aljbin Kurti ponovo pokušava da podigne tenzije u južnoj srpskoj pokrajini, pozivajući Nemačku da uputi još svojih vojnika kako bi se obračunao sa Srbima sa severa!?

Kurti je u intervjuu za nemački 'Velt' rekao da je postavljanje barikada na severu pokrajine pokazalo 'potrebu za povećanjem broja NATO trupa na Kosovu u okviru Kfora, a da su nemački vojnici više nego dobrodošli', čime je javno zapretio novim nasiljem nad Srbima. Samozvani 'kosovski premijer', pravdajući ovaj svoj zahtev, nije propustio priliku da optuži Beograd da je u saradnji sa Rusijom pretio albanskom narodu!?!

Hoće i oružje

Osim povećanog broja NATO vojnika, Kurti je od zapadne vojne alijanse zatražio i vojnu opremu kako bi se 'odbranio od Srbije'!?!

- Značajno povećanje broja NATO vojnika i vojne opreme u našoj zemlji unapredilo bi bezbednost i mir na Kosovu i na celom Zapadnom Balkanu. Kosovo je povećalo budžet za odbranu i broj rezervnih vojnika. Povećanje broja vojnika u mirovnim snagama NATO - Kforu - podržalo bi naše napore u odbrambenom smislu - kazao je Kurti, posebno naglašavajući da su dobrodošli vojnici iz Nemačke, čije su šefica diplomatije Analena Berbok i ambasadorka Anke Konrad javno podržale šiptarsko nasilje nad Srbima!?

- Nemački vojnici su svakako dobrodošli na Kosovo. Situacija na Kosovu bila je napeta poslednjih nedelja, kada su Srbi na severu postavili barikade, blokirajući puteve koji vode do prelaza Jarinje i Brnjak. Šesnaest barikada u četiri severne opštine i ljudi sa maskama i obeležjima plaćeničkih snaga 'Vagner' i 'Noćni vukovi' u crnim uniformama, gomilanje srpskih trupa i artiljerije duž granice sa Kosovom, kontinuirane izjave srpske i ruske države stvaraju potrebu za dodatnim NATO trupama - 'obrazložio' je Kurti, potpuno prenebregavajući činjenicu da su barikade postavili samo Srbi sa severa u znak protesta zbog političkog zuluma Prištine, upada jedinica ROSU i hapšenja nedužnih Srba.

Kfor: Uklanjamo vozila na putu na severu Kosova

Foto: Informer

Misija Kfora saopštila je da sprovodi 'inženjerijske operacije' na severu Kosova i Metohije kako bi uklonila neka vozila blokirana na putu. U objavi Kfora na Tviteru navedeno je da se te operacije sprovode sa ciljem da bude vraćena sloboda kretanja.

'Misija Kfora sprovodi inženjerijske operacije na severu Kosova, kako bi uklonila neka vozila blokirana na putu i povratila slobodu kretanja u skladu sa svojim UN mandatom', piše u objavi, ali nije precizirano na koja vozila se odnosi ova operacija.

Ovaj Kurtijev zahtev, inače, dolazi u trenutku kada je Nemačka preuzela (1. januara 2023. godine) vođstvo nad Zajedničkom radnom grupom vrlo visoke odgovornosti NATO (VJTF) i stavila u pripravnost nekoliko hiljada vojnika spremnih da po potrebi budu raspoređeni gde treba u samo nekoliko dana. Kfor trenutno broji 3.800 vojnika, među kojima je oko 70 Nemaca. Nemački Bundestag prošle godine je produžio mandat svojim vojnicima u Kforu, a u odluci piše da na Kosovu može biti do 400 ljudi.

Komentarišući sve ove navode, bivši potpukovnik KOS Ljuban Karan upozorava da se Kurti definitivno ne odriče nasilja i nasilnog ostvarenja cilja, a to je nezavisno 'Kosovo'.

- Kurti koristi konfuziju u zapadnom bloku i okrenuo se najpouzdanijem mentoru, Nemačkoj. Koristi potpune laži kako bi pridobio i američku administraciju, pa pominje plaćenike na barikadama, kao da Amerikanci ne znaju šta se zaista dešava. Shvatio je da ne može ostvariti cilj i po starom maniru očekuje da mu to reše Kfor i NATO. Ovo je novo izazivanje napetosti, a možda bi moglo da rezultira time da Kurti izgubi podršku SAD i ode u političku penziju - naglašava Karan.

Foto: Printscreen TV Pink

Ljuban Karan

Ozbiljni izazovi

Diplomata Zoran Milivojević ocenjuje da Srbiju tek čekaju ozbiljni izazovi u vezi sa Kosovom i Metohijom.

- Imali smo najgoru godinu kad govorimo o politici Prištine. Bili smo prinuđeni da vodimo dvostruku borbu, i protiv eskalacije i protiv onih koji tu politiku podržavaju. Morali smo njih da uverimo da to ne može da prođe, da sve to vodi u haos i nekontrolisanu eskalaciju nasilja ne samo na Kosovu i Metohiji već i u širem regionu - naglašava Milivojević.

MIŠEL ZUBENICA, CENTAR ZA MEĐUNARODNU POLITIKU

I dalje je aktuelno pitanje Kosova zbog kulminacije krize krajem godine. To je problem koji traje godinama, ali prošle godine je bio baš krizan period za naš narod tamo i za samu našu državu. To pitanje biće jedno od najvažnijih u 2023. godini.

MILAN KRSTIĆ, DOCENT NA FPN

Dosad je bilo nekih sankcija za 'Kosovo', poput neizdavanja viza, diplomatskog bojkota Kurtija, ali to nisu dovoljne mere izolacije. Potrebno je da postoji jasna opasnost po elitu u Prištini ukoliko ne ispuni zahteve koje su sami preuzeli.

Evropska komisija: Situacija na KiM ostaje krhka

Evropska komisija smatra da ja situacija na severu Kosova i Metohije i dalje veoma krhka, izjavila je Nabila Masrali, portparolka za spoljnu politiku EU, dodajući da Brisel pozdravlja deeskalaciju i uklanjanje barikada na severu.

- Situacija je zaista krhka i mi pozivamo na uzdržavanje obe strane kako bi situacija ostala mirna i izbegavanje svih akcija koje bi imale potencijal da vrate nasilje i eskalaciju - rekla je Masralijeva.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Pera

pre 1 godinu

Logična odluka šiptara! Klaus Kinkel šef BND organizovao je obuku šiptarskih mafijaši iz Evrope zajedno sa Miloyevićem ih prebacio avionima JAT na kim od koih je pre rata formirana OVK UČK kao deo Al Kaude ISIS dakle i BND NEMCI su suorganizatori bombardovanja Anerike 11og septembra teroristi su organizovani na kim I u bosni (Sarajevo jevrejski muslimani Alije)(milošević pod komandom Tita2 Sorosa jevreina mosad) poleteli su iz Hamburga ! Ernst Buš pripadnik klana BUŠ bio je Hilerov feldnaršal a deda starijeg Buš pokušao je da organizuje atentat na predsednika Ruzvelta zato što ovaj nije hteo da stupi u savez sa Hitkerom a stariji predsednik Buš bio je u Dalasu kad je ubijen Kenedi mlađi Buš namerno je skrenuo istragu o bombardovanju Amerike da bi sakrio prave organizatore MOSAD BND MI6...!

Jastreb

pre 1 godinu

Mogli bi da dodju, NAŠI ISTORISKI KRVNICI I NEPRIJATELJI, da napaltimo dugove još od svetskih ratova a i ove iz 1999. godine. Ume Kurti da sačuva svoju guzicu i gurene ove fašiste na nišan. Samo napred.

MrKamenjarac

pre 1 godinu

....OVOM IZRODU BI TREBALO POSLATI JEDAN DRONCIC U PRISTINU DA SE MALO PROVOZA.....

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija