• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

08.01.2023

15:30

VESIĆ U JERUSALIMU! Ministar pozvao izraelske investitore da nastave ulaganja u Srbiju

Informer

Politika

VESIĆ U JERUSALIMU! Ministar pozvao izraelske investitore da nastave ulaganja u Srbiju

Podeli vest

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić sastao se u Jerusalimu sa Nirom Barkatom, ministrom ekonomije i industrije Izraela, i tom prilikom pozvao izraelske investitore da nastave da ulažu u Republiku Srbiju

Ministar Vesić, koji boravi u privatnoj poseti Izraelu, čestitao je ministru Barkatu izbor na funkciju ministra ekonomije i industrije u novoj Vladi Izraela i poručio da ”ekonomski odnosi Srbije i Izraela imaju stabilan rast, ali da postoji još mnogo prostora za njihovo unapređenje”.

- Ministar Nir Barkat je moj dragi prijatelj, ali i veliki prijatelj Srbije. Naše poznanstvo i saradnja potiču od pre 2018. godine kada je Barkat obavljao funkciju gradonačelnika Jesrusalima. Nekako smo obojica, skoro u isto vreme, sa iskustvom iz lokalne samouprave, postali ministri koji vode važne resore u svojim državama - rekao je Vesić.

Foto: Informer

 

Ministar je izrazio zadovoljstvo zbog rasta trgovinske razmene između Srbije i Izraela. ”U 2021. godini naša trgovinska razmena iznosila je 107,7 miliona dolara, što je rast od 26,45 odsto u odnosu na 2020. Za prvih osam meseci 2022. godine srpski izvoz u Izrael porastao je za 45 odsto”, naveo je Vesić.

On je upoznao Barkata sa najznačajnijim investicijama izraelskih kompanija u Republici Srbiji, posebno u oblasti građevinske industrije. ”Srbija pruža brojne podsticaje za dolazak stranih investitora, zbog čega smo jedna od zemalja sa najvišim nivoom direktnih stranih investicija po glavi stanovnika u Evropi. U prošloj godini oborili smo rekord po privlačenju direktnih stranih investicija koje su dostigle nivo od 4,4 milijarde evra”, rekao je Vesić.

On je dodao da je 2022. godina u celoj Evropi ocenjena kao krizna, a da je Srbija, uprkos tome, ostvarila odlične ekonomske rezultate. ”To govori o ekonomskoj stabilnosti i nezaustavljivom trendu rasta srpske ekonomije”, naveo je Vesić i dodao da će Srbija nastaviti sa ulaganjima u razvoj kapitalne infrastrukture za šta su u 2023. godini opredeljena rekordna sredstva od preko 3,6 milijardi evra.

- Postoji potreba za većim brojem građevinskih kompanija od onog kojim Srbija danas raspolaže. Pozivam izraelske kompanije da u većem broju učestvuju na javnim konkursima za izgradnju građevinskih objekata i infrastrukture u Republici Srbiji - rekao je Vesić.

Ministar Vesić je istakao da ministar Barkat dolazi iz sektora inovacija i visokih tehnologija, te da je Izrael zainteresovan za čvršće povezivanje i saradnju između startap kompanija, naučnih instituta, inovacionanih parkova i fakulteta iz Republike Srbije i Izraela. ”Želimo da čvršće povežemo nauku i privredu, ali i da koristimo inovativne ideje startap kompanija kako bismo digitalizovali i modernizovali industriju u Republici Srbiji”, zaključio je Vesić.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
arhipelag

pre 1 godinu

Sto zovete tu stoku koja otima deo Srbije i daje je teroristima?

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija