• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: D. KLJAJIĆ

18.01.2023

07:00

ŠOKANTNO! POSLE VIŠE OD 20 GODINA ISPLIVALI KRUNSKI DOKAZI VELIKE PREVARE! GENERAL PERIŠIĆ JE NEVIN! Špijunska afera je nameštaljka

Politika

ŠOKANTNO! POSLE VIŠE OD 20 GODINA ISPLIVALI KRUNSKI DOKAZI VELIKE PREVARE! GENERAL PERIŠIĆ JE NEVIN! Špijunska afera je nameštaljka

Podeli vest

Dokazano je da general Perišić, na dan hapšenja u motelu 'Šarić', nije dao nijedan dokument američkom diplomati Džonu Nejboru. Oficiri i podoficiri koji su učestvovali u hapšenju priznaju da su bili deo nezakonite zavere i objašnjavaju kako je generalu Perišiću sve namešteno!

 

Bivši načelnik Generalštaba i potpredsednik Vlade Srbije Momčilo Perišić (78) nije kriv! Perišiću je nameštena špijunska afera, a marta 2002. godine uhapšen je na osnovu falsifikovanih i podmetnutih dokaza!
Ne, ovo ne piše u presudi. General je krajem prošle godine osuđen na četiri godine zatvora, poslat mu je i poziv da se javi na izdržavanje kazne, ali dokumentacija u koju je Informer imao uvid nesumnjivo dokazuje da Perišić nije kriv i da mu je sve namešteno!

Živi u garsonjeri, nema automobil

General Momčilo Perišić, u javnosti osramoćen kao špijun koji je strancima prodavao vojne tajne, danas živi u garsonjeri - kuću je morao da proda da bi platio troškove haškog suđenja! General danas nema ni automobil, nego na sva suđenja dolazi gradskim prevozom!?!

 

Čvrsti dokazi!

 

Vladan Vlajković, nekadašnji oficir Vojske Jugoslavije, koji je pre više od 20 godina i sam uhapšen zajedno sa Perišićem, vodio je privatnu istragu i prikupio na desetine pisanih, čvrstih materijalnih dokaza da je špijunska afera zapravo politički montiran slučaj!


Odmah da se razumemo, ne govorimo mi ovde o nečijim uverenjima ili tvrdnjama, već o materijalnim dokazima. Informer je došao u posed više konkretnih dokaza koji nepobitno pokazuju da general Perišić, na dan hapšenja u motelu 'Šarić' na Ibarskoj magistrali, nije dao nijedan dokument američkom diplomati Džonu Nejboru! Oficiri i podoficiri koji su direktno učestvovali u akciji hapšenja i izrade kriminalističko-tehničke dokumentacije (KTD) dali su pisane izjave overene kod notara, u kojima pod punom materijalnom i krivičnom odgovornošću priznaju da su - neki svesno, a neki nesvesno - bili deo zavere i objašnjavaju kako je generalu Perišiću sve namešteno!
I ne samo to, u prilog nevinosti bivšeg prvog čoveka srpske vojske govore i materijalni dokazi iz istrage: falsifikovana KTD dokumentacija, podmetnuti dokazi koji provereno nisu bili na mestu hapšenja, ali i misteriozni nestanak video-snimka sa mesta hapšenja, koji bi zapravo bio krunski dokaz nameštaljke!?!

Foto: Informer

Fotografija pronađenih predmeta u Hotelu Šarić


Za potpuno razumevanje ove priče treba znati i neke od javnosti sakrivene činjenice. General Momčilo Perišić, u javnosti osramoćen kao špijun koji je za velike pare strancima prodavao vojne tajne, danas živi u garsonjeri - kuću je morao da proda da bi platio troškove haškog suđenja (država je odbila da mu finansijski pomogne). Na suđenja po optužnici za špijunažu u Beogradu dolazio je i u vreme najgore epidemije korone, a verovali ili ne, general danas nema ni automobil, već na sva suđenja dolazi gradskim prevozom!?!


Cilj ovog teksta nije da po svaku cenu brani bilo koga, već da se dođe makar malo bliže istini i pravdi. Stariji čitaoci pamte da je Perišić za vreme rata u bivšoj Jugoslaviji bio jedan od najangažovanijih oficira na zaštiti Srba u Republici Srpskoj i Republici Srpskoj Krajini, a oštro se suprotstavljao politici Slobodana Miloševića kada god je ona išla protiv interesa našeg naroda. Informerov glavni izvor Vlajković sklon je da tvrdi, i nije jedini, da je Perišiću sve namešteno kako bi se diskreditovao kao političar sa značajnim rejtingom u narodu i urušio ugled vlade Zorana Đinđića, čiji je general bio potpredsednik.

Foto: Informer

Nejborova lična dokumenta

Ključni dokazi i argumenti

 

* Tokom hapšenja Momčila Perišića sačinjena je 'Potvrda o oduzetim stvarima'. Nejbor je ovu potvrdu potpisao na licu mesta, a u njoj se navodi da su mu oduzeta 62 predmeta. Među svim tim stvarima nije bilo nikakvog poverljivog vojnog dokumenta (u optužnici i presudi decidirano se, kao ključni, najvažniji dokaz, navodi tvrdnja da je general u motelu 'Šarić' Nejboru predao dokumentaciju koja sadrži vojne tajne!?!)


* Naknadno, nekoliko sati posle hapšenja, u kasarni na Topčideru, u prostorijama Vojne policije Nejboru je na potpis doneta nova 'Potvrda o oduzetim stvarima' u koju su dopisani i pojedini vojni dokumenti. Nejbor je tu drugu potvrdu odbio da potpiše, a gotovo svi učesnici akcije hapšenja danas u izjavama overenim kod notara tvrde da u 'Šariću' nije bilo nikakve primopredaje bilo kakvih dokumenata!?! To potvrđuju i vojni policajci u civilu koji su imali zadatak da nadziru Perišića i Nejbora pre hapšenja - svi oni kažu da nisu videli da je general bilo šta predao Amerikancu ili da je bilo šta uzeo od njega!?!
* Komandir tima za hapšenje, kapetan B. M., koji je sve vreme bio uz Perišića i Nejbora, u svojoj izjavi tvrdi da nije video nikakva vojna dokumenta, a pred njim je odmah nakon hapšenja na sto izvađen kompletan sadržaj Nejborove torbe. On takođe tvrdi da su Perišića i Nejbora uveli u maricu bez torbe i oduzetih stvari, koji su ostali u motelu 'Šarić' zajedno sa pripadnicima Uprave bezbednosti na čelu sa pukovnikom D. T.


* Uviđaj i fotografije na licu mesta radio je starešina D. S. Na KTD dokumentaciji navodi se da je pored njega uviđaj radio i starešina Đ. Z. Istina je, međutim, da je Đ. Z. za vreme hapšenja bio zadužen da vozi maricu i da uopšte nije ulazio u motel 'Šarić' - to je i on sam rekao u svom iskazu, a to potvrđuju i svi očevici. Logično je zapitati se: Zašto je na ovaj način falsifikovana KTD dokumentacija ako ništa nije nameštano?! Konačno, potpis kapetana M. M. na KTD dokumentaciji je falsifikovan i to je utvrdio grafolog veštak R. S. veštačenjem 4. novembra 2022. godine.
* Fotografije koje su bile u originalnom KTD elaboratu zamenjene su nejasnim fotografijama 'skinutim' sa video-snimka koji je izradio podoficir Mile J. tokom hapšenja i pretresa. Pomenuti video-snimak Vojska nikada nije dostavila sudu, iako je to traženo u toku postupka. Na ovom snimku jasno bi se videlo da nije bilo nikakve primopredaje vojnih tajni. Osnovano sumnjamo: Zato je snimak i nestao.


* Jedina fotografija sa lica mesta na kojoj se jasno vide sve stvari koje su povađene iz Nejborove torbe pokazuje da je štampani dokument koji je na slici obeležen strelicom, a za koji stoji da je 'poverljivi vojni dokument', napisan na engleskom jeziku!?! Kada se snimak uveliča, čita se numerička oznaka 000894, a kada se prevede vidljivi deo teksta, jasno se vidi da se radi o dokumentu koji je istorijskog karaktera, nastao u Tel Avivu i odnosi se na Holokaust 1941. godine u Poljskoj!?! Taj dokument je vraćen Nejboru i ne može biti ni govora o bilo kakvoj 'vojnoj tajni'.

Foto: Informer

Dokument koji je Nejbor odbio da potpiše
Utvrđivanje istine

 

Kako god bilo, tek na osnovu obimne dokumentacije u čijem smo posedu možemo osnovano da tvrdimo da je špijunska afera nameštena kako bi se jedan karijerni oficir diskreditovao, a sve u sklopu šireg plana za uništavanje srpske vojske. Zato javno apelujemo na stručnu javnost da još jednom pregleda sve dokaze u ovom slučaju, a nama se zaista čini da postoji i te kako dovoljno razloga za ponavljanje suđenja. Pročitajte pažljivo sve navode iz teksta u okviru i imajte na umu da za svaku tvrdnju imamo čvrste, materijalne dokaze.

Foto: TANJUG/ Sava Radovanović

Poslednja zabeležena fotografija Momčila Perišića

Perišić neće da govori i da se slika

 

General Momčilo Perišić nije hteo da govori za Informer. Kada smo ga pozvali, zahvalio nam se na interesovanju i rekao da ne može da nam da izjavu jer je sudski postupak još u toku.
Najnovija Perišićeva fotografija do koje smo došli datira od prošle godine, kada je on snimljen na izlasku iz suda. Generalovi bliski prijatelji i članovi porodice kažu da danas izgleda znatno lošije i da je presudu za 'špijunsku aferu' jako teško podneo.
- Kada je u Hagu prvostepeno osuđen na 27 godina zatvora (u žalbenom postupku je oslobođen pošto je sud utvrdio da nema nikakvih dokaza protiv njega, prim. aut.) nije uopšte psihički pao, ali ova presuda u Srbiji ga je gotovo ubila, nikako ne može da veruje da je bez ijednog dokaza osuđen za špijunažu. On sa tim naprosto ne može da se pomiri - kaže jedan od Perišićevih bliskih prijatelja

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Fujjj

pre 1 godinu

Evo suzu pusti. Najbolje da Informer pokrene jednu humanitarnu akciju ili da otvori žiro račun da pomognemo Perišiću da kupi auto i stan. Koliko ste se vi u Informeru srozali, nečuveno je ...očekujemo sad jedan tekst o pstriotizmu Stanišića.

Jastreb

pre 1 godinu

Koga vi bre lažete? Pa ako je hteo da se sretne sa amerikancem to je mogao i u Beogradu a ne da trči na nepoznato i skriveno mesto. Jel mu je i poseta američkom Nosaču aviona u Jadranu bila nameštena ili je bila skrivena i nepoznata skoro godinu dana. E glupi Srbi uvek ste bili glupavi i debili i za to vam se uvek dešava da vas gaze svi odreda jel ste to svojom oskudnom pameću i zaslužili.

Dragi

pre 1 godinu

Pouka: ovo znači da moramo čekati još 10 godina, kako bi se "otkrilo" da je Briselski sporazum najveća izdaja u istoriji Srbije, a ne nikako velika diplomatska pobeda Aleksandra Vučića, kako danas poltroni govore.

Perica

pre 1 godinu

Sada isplivali dokazi da je nevin? Pa u to ni moja pokojna baba ne bi poverovala. Jednom izdajnik uvek izdajnik! Pišite vi šta god hoćete svi mi koji smo bili svedoci tih i ratnih vremena znamo ko je bio Perišić i zašto je tako prošao. Mnogo stvari ima za šta je kriv ali o tome se nije pisalo niti će a sad zaboga odjedared nevin. Ma nije nego?

Vijagra

pre 1 godinu

Значи стигли позиви на издржавање казне па се сада повела пропаганда да би суд лакше одложио или се тражи понављање поступка. Ако живи у гарсоњери и мала му, нек му да тај трећеосуђени Влајковић, ено зида на улазу у Обреновац 500 станова. срамота у чему учетсвује Информер.

vp2033

pre 1 godinu

Izdajnik. Nikada Srbija nije imala veceg Izdajnika od njega.

Sumar

pre 1 godinu

DEMOKRATIJA pojedinci mogu da rade sta hoće jer su vlast. Sve ispitati i krivce kazniti. Uništili život jednom heroju. SRAMOTA

dule

pre 1 godinu

Da sve ovo i prihvatimo treba odgovoriti na dva pitanja. Zašto se uopšte sastajao s njim i zašto je ovaj američki obaveštajac tako brzo zbrisao iz Srbije.

Miki

pre 1 godinu

Nista cudno od vojne policije da namesta i slika nepostojece stvari u to vreme

Onaj koji zna

pre 1 godinu

Ovim tekstom ste potvrdili da ste portal "pod lažnom zastavom". Pošteni Spale (u tekstu DS) , inače poznat kao "alkos" i veliki Zoki ( u tekstu ZĐ ), sad kao nisubili tu gde su bili i nisu radili to sto jesu. Baš super ,pošteni ljudi, možda bi bilo lepo da kažu koje su benifite dobili od žutih da menjaju iskaz. Kad ste toliko uvereni u nameštaljku i krivicu nekog drugo, bilo bi dobro da pored te kriminalističko-tehničke dokumentacije i foto elaborata objavite i video snimke sastanaka Nejbora i Perišića u tajnom stanu koji je iznajmljen samo za njihove sastanke, pa da narod proceni da li je ili nije Perišić izdajnik. Možda bi bilo lepo da on sam to zatraši pa da tako dokaže svoju nevinost. Zbog tog slučaja, vojska je izgubila sudstvo, razbijena je služba bezbednosti i ugašeni KOG-ovi ( ko se razume znaće šta je to ) i ukaljan obraz svih poštenih oficira. Tajne se ne moraju predavati samo pismeno, mogu i usmeno, a pošteni preduzetnik Vlajković bi mogao reći zašto su mu kao civilu trebali zapisnici sa kolegijuma NGŠ ( Načelnika generalštaba ). Perišić nije podnosio Nejboru samo izveštaje o stanju u Vojsci nego i u Vladi Srbije i odlukama Vlade. Naravno Momo se sigurno seća i onih dolara koje je primio.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija