• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Iskra

01.02.2023

20:30

ŠTA JE TO VIDIO ZORAN MILANOVIĆ? TRIJUMF RUSIJE JE I POBEDA SRBIJE, ZA HRVATE JE TO KATASTROFA! Zato je, ničim izazvan, dobio napad istine!

Politika

ŠTA JE TO VIDIO ZORAN MILANOVIĆ? TRIJUMF RUSIJE JE I POBEDA SRBIJE, ZA HRVATE JE TO KATASTROFA! Zato je, ničim izazvan, dobio napad istine!

Podeli vest

Da sam na mjestu kočopernih a totalno isprepadanih balkanskih političara, vrlo pažljivo bih oslušnuo šta ovih dana govori hrvatski predsjednik Zoran Milanović. Može biti veoma korisno.

Osim što, piše publicista Želidrag Nikčević, izaziva očekivanu medijsku dreku, njegovo upozorenje na opasnosti od eskalacije sukoba između NATO-a i Rusije otkriva i čitav niz karakteristika moderne evropske politike o kojima se obično bezočno laže ili podlo ćuti. Međutim, po svemu sudeći, dolazi vrijeme da političari koji se oslanjaju na sopstveno društvo, a ne na ozloglašene „institucije" i „međunarodnu podršku", moraju da kažu i ponešto istinito.

Za predsjednika Hrvatske, zemlje čiji se građani kao plaćenici bore protiv Rusa na teritoriji Ukrajine, stvarno stanje na frontu više je nego očigledno. Kao i stvarne razmjere ukrajinskih (to jest zapadnih) gubitaka. Čovjek prosto iz prve ruke zna o čemu govori.

Ovaj Milanovićev „incident" je možda prvi znak da se u malim raspojasanim evropskim državama konačno pojavljuje svijest o tome do čega može dovesti realni ratni sukob sa Rusijom. Ispostavlja se da, osim veselih prijema i banketa u briselskom sjedištu NATO-a i konferencija u Vašingtonu, članstvo u alijansi podrazumijeva i rizik učešća u istinskom oružanom sukobu. Uključujući i sukob sa Rusijom. I što je veoma važno: o tome govori baš predsjednik države koja je uz pomoć NATO-a ozvaničila svoje granice (likvidacijom Srpske Krajine 1995, tokom operacije Oluja). I sad nam baš on kaže: zemlje NATO-a spremne su, uz podršku SAD, da rastrgnu onoga ko je slab. Kakva je bila (i ostala) Srbija.

Milanović, dakle, jasno vidi: američka, britanska i briselska predviđanja da će Rusija brzo pokleknuti bila su, najblaže rečeno, neistinita. Štaviše, Rusija tek počinje da se bori. I Milanović se veoma uznemirio. Šta mislite, zašto?Predsjednika Hrvatske, u stvari, muči bojazan da će, ako Zapad izgubi u Ukrajini, to biti globalni strateški poraz. A to onda znači da će naizgled stabilna struktura ravnoteže-razgraničenja na Balkanu, izgrađena na ruševinama Srbije i na račun Srba, vrlo brzo početi da se urušava. A tu se onda više ne radi samo o otimanju iskonskih srpskih zemalja od Srbije. I ne samo o tome da će se postaviti pitanje o prirodi hrvatske državnosti, ogrezle u etnički nacionalizam. Glavni problem je što će na Balkanu, gdje tinja novi sukob, početi da se širi ne samo politički, već i vojno-politički vakuum. A noseći stub „arhitekture stabilnosti" na Balkanu - politička i vojna moć NATO-a - biće uzdrman. I taj vakuum će neizbježno biti popunjen. Ko će ga popuniti - kriminalne strukture, Rusija, Turska ili Kina - drugo je pitanje. A onda bi se lako moglo desiti da Hrvatska i ostali „dalekovidi slijepci" u regionu izgube svoju trenutnu super-udobnu poziciju. Drugim riječima, predsjednik Hrvatske je bacio pogled u bezdan potencijalnog velikog evropskog rata, ka kome je prvi korak načinjen agresijom NATO-a na Srbiju. I nimalo mu se nije dopalo ono što je vidio.Ukratko: mućnite malo i glavom, ljubitelji „opšte međunarodne podrške" i „trajnih evro-institucija".

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Jastreb

pre 1 godinu

Nema tu ništa čudno, oni su uvek kao i Bugari svoje zadnjice stavljali u krilo onih najjačih. Milanović je shvatio da je vreme da promeni krilo u koje će hrvati staviti svoje gole zadnjice. I to je demokratski sami birate gde i pred koga će te da se naguzite. Ono što ima Srbija, dostojanstvo i hrabrost, hrvati su to izgubili vekovnim radom i čišćenjem Bečkih štala i balege i tu povratak na dostojanstvo nije moguće.

sledeća vest

Izbori 2024

Ponovo cirkus u Skupštini Srbije, opozicija pokušala da nasrne na Stojana Radenovića, reagovalo obezbeđenje! Ekstremno nevaspitanje i nekultura! Uživo
Izbori 2024

Ponovo cirkus u Skupštini Srbije, opozicija pokušala da nasrne na Stojana Radenovića, reagovalo obezbeđenje! Ekstremno nevaspitanje i nekultura!

U Skupštini Srbije danas se nastavlja rasprava o izboru predsednika parlamenta. Poslanici Skupštine Srbije raspravljali su u ponedeljak o predlogu, koji je obrazlagao šef poslaničke grupe "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane" Milenko Jovanov, da predsednik Skupštine Srbije bude potpredsednica SNS Ana Brnabić. Taj predlog podržale su Srpska napredna stranka, Socijalistička partija Srbije, Savez vojvođanskih Mađara, Jedinstvena Srbija, Pokret ujedinjenih penzionera Srbije, dok su se protiv izjasnile Srbija protiv nasilja, Nova Demokratska stranka Srbije, Mi glas iz naroda dr Branislav Nestorović i Mi glas iz naroda.

19.03.2024

09:59

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija