• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

03.02.2023

21:56 >> 22:02

USVOJEN IZVEŠTAJ O PREGOVARAČKOM PROCESU! Skupština izglasala, Vučić 11 sati odgovarao na pitanja

Tanjug

Politika

USVOJEN IZVEŠTAJ O PREGOVARAČKOM PROCESU! Skupština izglasala, Vučić 11 sati odgovarao na pitanja

Podeli vest

Na sednici Skupštine Srbije nastavljena je rasprava na kojoj je predstavljen Izveštaj o Kosovu i Metohiji o kom se takođe i glasalo. Sednici je prisustvovao i predsednik Aleksandar Vučić

Naredna sednica zakazana za sutra u 10 časova

21.50 Narodna Skupština prihvatila Izveštaj
21.00 Predsednik Srbije Aleksandar Vučić odgovorio poslaniku iz redova DS-a Nebojši Novakoviću:

– Poštovani građani Srbije rekao je da su moji tabloidi objavili da sam sprečio Treći svetski rat. A to je objavio Džerulazem post. – rekao je Vučić.

– Zamislite sledeći scenario: dečak je upucan i ranjen na Kosovu nakon što je nosio Badnjak – pišu.

Počinje treći svetski rat. Da li vam to zvuči izmišljeno? – pitaju u tekstu Jerusalim posta.

– Ovo uopšte nije izmišljen scenario. Pre samo nekoliko dana, na Badnje veče pravoslavne crkve, policajac na Kosovu je bez ikakvog razloga pucao je u dvojicu Srba, od kojih je jedan imao 11 godina.

U Srbiji raste pritisak javnosti da se zauzme oštar stav protiv beskrajnih albanskih provokacija, koje su počele maltretiranjem sveštenstva, a sada dovode do direktnog ugrožavanja ljudskih života.

Jerusalim post pita kako tzv. Kosovo može da opravda kontinuirano maltretiranje srpske manjine?

Daje nastavljaju: Srbija je na strateškoj lokaciji u istočnoj Evropi, kao most između istoka i zapada. UN nisu priznale deklaraciju o nezavisnosti Kosova, koju EU podržava.

Rusija, vodeći igrač u istočnoj Evropi, podržava teritorijalni integritet Srbije i protivi se priznavanju Kosova kao nezavisne države.

Svaka greška u vezi sa Kosovom može dovesti do sukoba između Zapada i Istoka, Rusije i NATO-a, Kine i SAD.

20.55 Vučić Milici Đurđević Stamenkovski: Je l se bar malo stidite?

– Želim da vas obavestim da nikada u životu familiji Klinton nisam dao dinara, pokažite mi to, ne smejte se. To ste slagali kao što ste slagali za Anu Brnabić i dvojno državljanstvo. Sram vas bilo kakve laži izgovarate ovde. Umesto da kažete o KiM poslednji trenutak ste uzeli da tu brutalnu laž izgovorite. Kako vas nije stid i sramota. Pokažite mi jedan dokaz, za jedan dinar a ne za dva miliona za bilo koga od Klintonovih. Jel se bar malo stidite?

– Zapamtite narode ovaj lažni patriota kaže kako sam dao dva miliona dolara porodici Klinton. Tražim dokaz bilo kakav da vam to pokaže, nek zove HIlari, Bila. A znate koga će za svedoka da dovede? Milovana Brkića i još jednog brata lažova.

20.25 Vučić o narušenom jedinstvu

Predsednik je podsetio da je uvek glasao jedinstveno po pitanju Kosova i Metohije i kada je bio u opoziciji.

On je optužio opoziciju da je narušila jedinstvo odlukom da ne glasa za Izveštaj.

Poštujem svakoga i svakom sam odogovrio na pristojan način. Ja sam se vama osm jedne reči obraćao veoma pristojno i civilizovano. Vi ste bili ti koji ste pravili cirkus ovde, vi ste bili ti koji su najteže uvrede iznosili – rekao je Vučić, a potom rekao da će Boška Obradovića primiti u ponedeljak i Predsedništvo:

– Pokazaću vam ono što se niko se nije setio da traži, daću vam da pročitate naš non pejper da vidite šta je Srbija odgovorila. Sad sam pisao neka druga pisma, a koliko su važna govori to što je Kurtijev šesti uslov je bio da Vučić povuče svoja pisma jer su poslata u pravo vreme i na pravo mesto.

19.53 Vučić opoziciji: Danas ne glasamo za plan nego za izveštaj o KiM

– Danas ne glasamo za plan i ne prihvatamo ništa, već samo za izveštaj u kojem piše da su malog Stefana upucali na Badnji dan i sve ostalo. Ako znate šta piše, glasajte za to. Nijednom nisam bio zadovoljan nijednom rezolucijom, ali sam glasao jer neću da dozvolim da u Prištini seire. U svakom sluaju, ne mislim ništa loše o vama, samo vas molim da razmislite o državi. Državu nema ko da brani – odgovorio je predsenik poslaniku Nove DSS i celoj opoziciji.

19.39 – Vučić: Kako sam ja to izdao ako pregovori još traju?

Predsednik je podsetio da je 11 godina slušao kako nas je Vučić izdao.

– Kako sam ja to izdao ako pregovori još traju? – pitao je Vučić apelujući da se ne nazivaju časni ljudi izdajnicima.

Prema njegovim rečima, opozicija mu ne da da kupi vreme od Međunarodne zajednice.

– Što ste pravili ono juče? Da vas slave Hrvati? Albanci? Srećan sam ja ako vi mislite da je to bilo uspešno! Mene niste pomerili sa stolice, nisam čak ni ustao, samo sam to okarakterisao kao divljačko ponašanje – kazao je predsednik Vučić.

On je napomenuo da se sada vidi kako razgovara sa njima i kako im odgovara kada ga napadaju.

– A zamislite kako razgovaram kada treba da odbranim našu zemlju, kada treba da odbranim Srbiju – istakao je Vučić.

19.26 – Vučić: Mi smo glasali za sve vaše rezolucije

– Kad ste nas pozivali 2005, 2006, 2007 da glasamo za svakojaka čuda, mi smo vas pitali zašto ste ćutali na pogrom srpskog stanovništva 2004. Čak i kada ste išli na pregovore i Havijera Solanu dočekivali na crvenom tepihu… Mi smo i tada glasali za sve vaše rezolucije. I kad vas pitam šta ne valja u ovom izveštaju – ne znate da kažete – odgovorio je Vučić poslanici DSS.

Zatim je prokomentarisao kako opozicija ne preza ni od napada na porodicu

– Čovek je rekao da je Lazar Vukićević ubijen zbog svađe sa mojim sinom. Danas to prenose mediji i ja to čitam dok nijednom ne napuštam ovu salu. To je rekao da bi mog sina ubili. I da, to je rekao Lapčević – kazao je Vučić.

19.18 – Vučić: Vi nećete glasati, jer mrzite Vučića

Predsednik je rekao da mu je drago da je neko pročitao ono što je napisano.

– Mi znamo šta su ingirencije, ali oni to neće da poštuju. I šta ćemo sad? Šta možemo, da razgovaramo. Njihova politika je politika trikova. Koristili su jedan od početka. Koristili su doveli jedinicu, podsetiću vas na slučaj voz, doveli su 17 borbenih vozila na Jarinje kada su proturili priču da je opasni voz krenuo na njih. Zamislite na vozu su oslikani manastiri i nije krenu ka njima – podsetio je Vučić.

Od veterana u politici treba da se nauči, kaže predsednik, kad god je bila bilo koja rezolucija, nije bila nijedna za koju nismo glasali (priča o periodu kada je bio član ranije partije).

– Vi kažete nećete glasati. Vi pravite glupost juče. Ne znate kakvo ste zlo juče Srbiji doneli. Ja i 51 put da kažem evo – i za teritoriju KiM u okviru Srbije, vi nećete glasati. Jer to je glas za Vučića. Super mrzite Vučića, nisam ni ja voleo vaše, pa sam svaki put glasao. To je odnos prema KiM, odnos prema Srbiji, osgovoran odnos – kazao je Vučić.

18.53 – Vučić Kamberiju: Zašto od “fašističkog naroda” tražite investicije?

Predsednik je govorio o Kamberijevoj realnosti vezanih za prošlost.

– Kamberi nikada neće pomenuti porodicu Šutaković, koji su oteti 12. juna 1999. godine. Ne interesuje ih stradanje našeg naroda, kao što i nas ne interesuje stradanje drugih. Ja nisam rekao da je Aljbin Kurti pušten, ja sam podsetio da su oni rekli da su ga pustili da bi otopili odnose sa Zapadom – podsetio je Vučić.

Kako je dodao da on samo hoće mir i traži šansu u pregovaračkom procesu.

– Od koga želi Kamberi da zaštiti svoj narod. Od genocidaša? Znate, narode, kada govori o nama u ambasadama mi smo genocidaši – naglasio je Vučić i dodao je da je “fašistički narod” izgradio puteve i prugu.

– Reviziju istorije pokušali ste da pravite i u Briselu u koji ste poslali iskusniji tim. Ja vaš narod poznajem, ne znam vaš jezik ali naučiću. Citiram vas: Šaip Kamberi je napomenuo da je Srbija fašistička država. Kada vašem mentoru kaže neko šta se desilo u Račku, dobije robiju. Vi u našoj zemlji možete da kažete šta god hoćete i niko vas neće kazniti. Srbija je demokratska zemlja i to će da istrpi. Samo, ne sanjajte snove koji su opasni. To je moja molba za vas, molim vas da je prihvatite – kazao je Vučić Kamberiju.

18.36 – Vučić: Razumemo šta sve Srbiji može da se desi

– Ponovo nismo čuli izvinjenje premijerki Brnabić zbog laži koje su iznete, a njima ne sme da se odgovori. Je l ste videli kakav sam diktator i autokrata jer sam zvao zbog deteta u Pećincima? Niste nabrojali nijednu zemlju gde ste nam to podigli ugled, sem u Prištini, a za nas to nije država, samo ste nam podigli ugled kod Albanaca koji mrze Srbe i Srbiju, nigde više, tamo ste vrlo popularni – rekao je Vučić.

– Ja sam neko ko pregovara i imam odgovornost. Pošto ste mi juče 50 puta rekli ne smeš da kaže za UN i priznanje Kosova, kako sam to odgovorio više nisu UN suština nego druge institucije. I znate ko je rešio da ne uđe tzv. Kosovo u UNESKO? Lično sam zvao Abe Šinzo i sa dva glasa više smo pobedii, lično predsednik Srbije.

– Hvala vam što ste mi omogućili da ukažem na to kakvu politiku stvarno vodite. Juče smo videli kako za kratko vreme možete da srozate Srbiju i razumemo šta sve Srbiji može da se desi ukoliko bismo je takvoj opasnosti predali.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Skupštini Srbije

18.13  Vučić: Vama se Kosovo svelo na partijske priče

– Meni se zamera bavljenje politikantstvom, a jedino čime se vi bavite je politikantstvom. Govorite o međunarodnom ugledu, pa vas pitam jeste li normalni kada o tome govorite. Možete li vi da nam pomognete tim ugledom? Samo ne znam gde? Ko je to od ozbiljnih zemalja ko razgovara sa vama? – upitao je Vučić.

Prema njegovim rečima, ne govori se o ozbiljnim problemima. 218 je organizacija u kojima je Kosovo član.

– Hvala Vam da ste sa metode Gadafi i šahta i moje porodice došli do ostavke, veliko vam hvala. A što nam o Kosovu i Metohiji očitaste bukvicu posebno vam hvala – odgovorio je predsednik Tatjani Manojlović iz DS-a.

– Vama se svelo Kosovo na partijske priče – obratio se Vučić Milici Đurđević Stamenkovski.

Obratio se svima iz poslaničke grupe Zavetnici i nabrojao članove koji su ih juče napustili, a dodao je i primedbu da se nijednom nije obratio u Skupštini da mu nisu dobacivali.

17.02  Vučić: Kada sam donosio teške odluke, nisam se krio

– Mi smo postigli sporazum koji je sačuvao mir, onda su Albanci ponovo to počeli da krše i Kurti je dobio opomenu da mora da poštuje sporazum o tabicama. Nakon toga šta ja treba da uradim? Šta bistve vi uradili? I opet pričate o problemu koji je nastao u vreme vlaše vlasti, a mi ga danas rešavamo – odogovorio je Vučić poslaniku DS.

Zahvalio se što danas nijednom nije čuo da će završiti kao Đinđić.

– Što se barikada tiče… Ljudi su hteli borbu, ali mi ne smemo u borbu jer bismo izgubili od NATO! Rekli su narodu da imaju 24 sata do napada Kurtija na barikade, oni mi preneli, odmah sam zvao da pitam tog koji plaši zašto to radi jer zna da Kurti nema sangu za nas. Mi znamo kad je ko spreman za akciju – kazao je Vučić i dodao:

– Nama kažu da nam Srbi zameraju, a u stavi nam zamerate vi ovde. Vi mi Ristiću zamerate što nisam uveo sankcije Rusiji. Ipak, posao Srbije je da donosi odluke koje su dugoročno dobro rešenje za ovaj narod. Ne rukovodim ja onim što se nekom sviđa, već me zanima interes naroda.

16.17  Vučić: Nadam se da se zna svrha formiranja ZSO

– Nikome nijedno slovo dok je govorio nisam dobacio, a dok ja govorim uvek mi dobacujete. Juče ste držali transparente izdajnik, pa nisam odgovorio – kazao je Vučić ogdovarajući na govor u Skupštini poslanice opozicije.

Kako je rekao, najviše se začudi kada ga pitaju koja je svrha a opozicija ga je zvala u Narodnu skupštinu.

16.03  Vučić: Poslanica Dveri citira Kurtija

Predsednik je replicirao poslanici Dveri rečima da je Kurtijev citat da Srpska lista iseljava Srbe sa Kosova.

– Kosovo vas je toliko zanimalo da ste se ovde juče popeli na podijum. Kako vas nije stid da obmanjujete ljude. Tako pričate i za sankcije, a ja nisam uveo sankicije – kazao je Vučić i dodao:

– To što ne verujem Evropi nije razlog da ne razgovaram, a vi to sada koristite. Ne verujem Kurtiju, ni međunarodnoj zajednici, ne verujem nikom, ali moramo da razgovaramo. Ne podcenjujte građane Srbije, uozbiljite se malo.

Vučić je rekao da ovo nije situacija ni od pre 10, ni 20 godina, a napomenuo je da je loše da se kaže da je kriva Srpska lista.

– Znate li kada ćete to da čujete u Prištini. Nikad! – rekao je predsednik Vučić.

15.46  Vučić: Prvi sam predsednik Srbije koji je pisao dopis NATO da se Vojska vrati na KiM

Predsednik je odgovorio da treba da se pregovara na osnovu Ustava Srbije pitanjem: “A s kim da pregovaramo?

– Niko tako neće da pregovara, ni Priština ni Međunarodna zajednica. To je lepo, ali nije ostvarivo – kazao je Vučić.

Kako kaže, vidi da je kriv i za to što nije oforljena ZSO i shvata da je za svašta kriv, naročito poslanicima.

– Sve ove sporazume o kojima ste govorili (varinski pečat, priznavanje diploma…) sve je iz 2011. godine iz vremena vlasti koju ste podržavali i dobijali za to milionsku apanažu – kazao je Vučić i istakako da je jako opasno kada neko misli da je baš dobro rekao njemu ili nekom drugom na funskciji, a podržava ga 2 odsto ljudi.

Predložio je da narodu Srbije treba reći šta nas zaista čeka.

– Ja sam prvi predsednik Srbije koji je tražio da se uputi dopis NATO-u da se Vojska vrati na tlo Kosova i Metohije – naglašava Vučić.

Vučić je rekao da je lepo predlagati rešenja, ali da se daju rešenja koja mogu da se provedu u delo i pozvao opoziciju da se uozbilji.

Obratio se i poslaniku Steviću nagalašavajući da zna da on poznaje situaciju naterenu na KiM.

– Mi sebe potcenjujemo i vidimo mnogo više svojih grešaka, a nije tako iako je situacija isuviše teška. Ni od koga nisam čuo da nam treba razgovor niti kompromis – kazao je Vučić dodajući da nikom ko bude razgovarao ni pregovarao od sada pa nadalje ne zavidi.

Foto: informer.rs

Izbodeni mladić iz Vitine

16:10 Vučić: Dvojica Albanaca izbola Srbina iz Vitine

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić preneo je da je 20-godišnji Boban Đuzić iz sela Mogile, na teritoriji opštine Vitina, izboden nožem u rame.

Đuzić je zadobio dve ubodne rane.

Vučić je rekao da je ovo rezultat mržnje koju režim Aljbina Kurtija i njegovi mediji promovišu protiv Srba.

 

15.23 Vučić: Sigurna vas ruka vodi u budućnost

– Čovek za sve vreme nije pomenuo KiM, ali zato Aleksandar Vučić… Valjda su svi slavni kad izgovore moje ime. Čestitam im na tome, spasili ste KiM. Valjda želite da govorim što više da narod vidi koliko ne znam ili to baš nije tako? Sigurna vas ruka vodi u budućnost, nemojte da se sekirate.

15.19 – Dobio je reč Đorđe Pavićević

Đorđe Pavićević iz zeleno-levog kluba optužio je predsednika Vučića da je, prema njegovim rečima, “dugo govorio” na jučerašnjoj sednici.

14.31 – Vučić: Amerika je 1.000 puta zaduženija od Srbije

– Smatram da je cena politike koju vodite dobra dok možete da izmerite, ako ne budemo to mogli, ja ću doći i reći da ne možemo više da izdržimo. To je diskutabilna stvar, ne zato što pripremam teren, to slušam već 7-8 meseci, već smatram da Srbija samostalno treba da donese odluke. Meni niko ne može da kaže da radim ni za Ruse, ni za Amerikance, potpuno sam opterećen probelmima koje Srbija ima i samo se time bavim i ne interesuju me drugi. Kako će se stvari odvijati? Mislim da će stvari biti još teže. Mi nismo mogli da podržimo upad u Ukrajinu, jer držimo svoje interese, međunarodne principe i mislim da su u političkom smilu napravili veliku grešku što su krenuli tenkovima, jer su se Rusi ujedinili – istakao je.

– Kakve će posledice biti? Plašim se da će posledice biti da će rat biti dugotrajniji i u tom smislu, naša će pozicija biti još teža! Amerika ima tačno 1.000 puta veće dugovanje od Srbije. Ako nešto Srbija ima, ima stabilne finansije. Nije bitno da li ću ja da izdržim, nego da li će država Srbija da izdrži. Rukovodiću se interesima naše zemlje.

Foto: printskrin

Heroj sa Košara Ivan Antić

14.18 – Ivan Antić iz SNS ima reč

Ivan Antić, heroj sa Košara, javio se za reč.

– Molim vas, predsedniče, da sačuvate mir. Ja sam bio u ratu i znam šta je sukob. Retko ćete videti ratnog veterana koji poziva na rat, pozivaju oni koji nikada nisu bili u ratu.

13.50 – Vučić: Srbiju volim najviše na svetu

Trudio sam se da slušam svakog govornika, uglavnom se na kraju svelo na utrkivanje u snazi i nivou uvreda koje će da izgovore protiv mene. Iskoristiću priliku da govorim o ozbiljnim stvarima. Čuli ste od bar nekoliko govornika zašto sam došao. Pa zato što ste me vi zvali. Je l’ mislite da za mene ima nešto lepo ovde, da sam čuo nešto lepo o sebi?

Srbiju volim najviše na svetu, mogu to da uporedim jedino sa ljubavlju prema svojoj deci, i ni sa čim drugim. Da li je nekada u istoriji bilo bolje? Ne, nije. Kada pre? Plata je bila 329 evra, danas je 740, pre samo 10 godina. Govorite uzeo sam kartu u Karlobagu za voz, nisam bio tamo nikada, a nisam mogao da uzmem kartu nigde u Srbiji jer nam niste ostavili nijednu prugu i nijedan voz pristojan. Čim počnete da odgovarate, oni napuštaju salu.

Dodao je da je saglasan da je Kosovo srce Srbije.

Vučić je potom pokazao montiranu sliku iza koje, kako je otkrio, stoji poslanik DS-a Srđan Milivojević, a na kome se nalaze predsednik Srbije i Kurti.

Ovo smo Kurti i ja, a nikada se nismo slikali ovako niti rukovali, ovo je zapravo slika Kurtija i Dendijasa, ovaj čovek koji je malopre govorio je obmanjivao javnost. Nikada se nisam ni rukovao sa njim, samo da imate u vidu s kakvim prevarantima imamo posla.

Zamislite da ovi arogantni, bahati, dođu na vlast, koliko bi ćerki ostalo bez kose, kao što su isekli ćerki Milovana Bojića. Slavili su kad je umro Milošević. Govorili su da mi dete završi kao Gadafi. Za kraj, primetili ste građani kako su svi strašno osetljivi čak i kad kažete da je nešto antidržavno, a donosili su krpe sa lažima i uvredama, pentrali se, pretili, vikali, najgore reči izgovarali i nikom ništa – kazao je Vučić.

– Došao sam u posed da znate da imam i zvanični dokument, mejl poslat od Aleksandra Jovanovića, piše tema minihidroelektrana Temska na Staroj planini, ima i broj telefona, a onda imate stotinu stranica materijala. Eto ko su ljudi koji su uspeli da nas obmanu oko litijuma i hidroelektrana.

13.12 – Skupština će raditi i posle 18 časova

Predsednik Skupštine obavestio je poslanike da će Skupština raditi i posle 18 časova kako bi se što pre razmotrio Izveštaj o pregovaračkom procesu sa Prištinom.

12.54 – Reč ima Marina Raguš iz SNS 

12.30 - Vučić odgovorio Ćuti

– Što se tiče odlaska u Rakitu, ja sam vama potvrdio na Sednici Skupštine da ću krenuti sa vama, a onda ste me pozvali kada nisam mogao. Zaista ću optići, ne samo u rakitu, nego i svako drugo mesto, kao što sam otišao u Nedeljicu – rekao je predsednik.

Istakao je i da je u Nedeljici SNS pobedio sa 109 glasova nasuprot 11.

– Imam dokaze da ste vi hteli da gradite, idejno rešenje male hidroelektrane, po zahtevu Lilić Dragiše, sve vreme ste vi slali mejlove, niste dobili biznis, pa vam smeta kad neko drugi dobije. Dok ima pare u džep, može, kad nema, onda su drugi krivi. Kad mi prebacujete nešto za litijum, ja sam za za razliku od svih u sali, tamo bi se doselilo 30.000 ljudi, možda i 50.000 doselilo u Podrinje, imali bismo tri puta veći budžet nego danas. Nema nijedne zemlje koja se toga odrekla, glup je Olaf Šolc, ali je pametan Ćuta? – podvukao je predsednik.

12.12 – Skandalozno ponašanje Ćute

Zamenik šefa poslaničke grupe Možemo-Zajedno Aleksandar Jovanović Ćuta pravio je skandalozne provokacije u skupštini, vređajući predsednika Vučića i poslanike SNS, obraćajući se uličarskim rečnikom i tonom.

On je izneo niz laži na račun predsednika i ostatka rukovodstva, a ponom je zapretio da će srušiti hidroelektranu.

12.04 – Reč je dobio Hadži Milorad Stošić iz PUPS-a 

11.58 – “Srbija ljubomorno čuva vojnu neutralnost, investiticije lek za srpsku privredu”

– Srbija nije u atlantskim integracijama, nalazi se na evropskom putu od 2000. godine. Juče sam vam potvrdio da Srbija ne želi u NATO, želi da čuva ljubomorno svoju vojnu neutralnost. Prošle godine smo imali 4 milijarde stranih direktnih investicija. Od toga smo imali veliki skok azijskih investicija, kinenskih i japanskih, ali i dalje najviše evropskih, ruske su bile oko 2,5 odsto. Državu kad vodite, morate da izračunate svi i vidite kako stvari stoje. Sa Nemačkom imamo trgovinsku razmenu 8,3 milijarde. To je lek za srpsku privredu, odatle isplaćujemo veće plate i penzije. Nemamo problem da sarađujemo. Mi smo otvoreni za to.

Vučić je dodao da nijedna evropska zemlja nema bolje odnose sa Rusijom od Srbije.

11.58 - Srbija nije u atlantskim integracijama i ne želi u NATO

– Srbija nije u atlantskim integracijama, nalazi se na evropskom putu od 2000. godine. Juče sam vam potvrdio da Srbija ne želi u NATO, želi da čuva ljubomorno svoju vojnu neutralnost. Prošle godine smo imali 4 milijarde stranih direktnih investicija. Od toga smo imali veliki skok azijskih investicija, kinenskih i japanskih, ali i dalje najviše evropskih, ruske su bile oko 2,5 odsto. Državu kad vodite, morate da izračunate svi i vidite kako stvari stoje. Sa Nemačkom imamo trgovinsku razmenu 8,3 milijarde. To je lek za srpsku privredu, odatle isplaćujemo veće plate i penzije. Nemamo problem da sarađujemo. Mi smo otvoreni za to.

Vučić je dodao da nijedna evropska zemlja nema bolje odnose sa Rusijom od Srbije.

11.39 – Vučić: Jučerašnje ponašanje je sramno, obradovali su se Kurti i njegovi mediji

– Kažete Bog neće dozvoliti potpisivanje? Nisam preveliki vernik, ali verujem u Boga, nisam s njim na ti kao Vi, to bih ostavio zemaljskom poslu. Što se skupštine tiče, loše, vrlo loše, sramno je bilo ovo juče, loše za našu zemlju, za vas užasno, za nas neprijatno. Nije to prvi put, lupali ste i provaljivali u skupštinu. Ovo nije politika. Koliko su se Kurti i njegovi mediji obradovali vašem ponašanju, Hrvati i njihovi mediji i svi su na vašoj strani.

– Plašim se da su geopolitičke okolnosti najlošije za nas u poslednjih 10-15 godina, znam ja kako to izgleda kod nas Srba, “sad će Rusi da uzvrate”, a onda vidimo da debelu cenu plaćamo mi. Bio sam jedan od retkih koji se sreo sa Lavrovom u septembru, bio sam oštro kritikovan na Zapadu. Šta je problem, šta mi zamerate tu? Zaboravili ste da se taj susret desio? Ja nisam. Je l’ mislite da treba da radimo svaki dan? Što “pomažete” državi na taj način? Šta smo uradili protiv ruskih interesa? Ne mešamo se u sukobe.

Ne služim Rusiji, služim samo Srbiji, podvukao je Vučić.

11.29 – Reč ima Milija Miletić iz koalicije Za pomirenje

Miletić je istakao da moramo da očuvamo mir i stabilnost. Nakon njega, obratio se Ivan Kostić iz Dveri.

11.15 – Obraćanje Vučića

 

 

– Neću odgovarati svakome, sačekaću da prođe 2-3-4 poslanika. Važno je da ljudi razumeju, obraćam se zbog besmislica koje sam čuo, nije pitanje uvek onoga što na papiru stoji, već i pitanje političkog momentuma, okolnosti, života oko nas i šta je to što možete da uradite. Nisam to juče dovoljno obrazložio. Nismo ni pratili kako je snažila hrvatska vojska, pa je došla 1995. godina, pa tako i na Kosovu. Juče je nažalost skupština ličila na kafanu, nadam se da ćemo imati dovoljno mudrosti da izvučemo pouke iz toga i naučimo kad je vreme, koliko da čekamo i šta možemo da uradimo.

– Da ne pregovaram 10 godina, morali bismo da priznamo nezavisno Kosovo, smisao je da to ne učinimo. Nisam za zamrznuti konflikt, to nije rešenje.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Demantovao sam juče u činjeničnom smislu, ne političkom, 24 direktne laži, istakao je predsednik.

– Da biste nekoga ucenili, morate da imate čime. Mene ne interesuje, bio sam ponosan kad sam bio pod sankcijama 1999. jer sam bio protiv onih koji su izvršili agresiju na našu zemlju. Ništa vas ne razumem, ne razumem taj odnos. Niko mi ničim ličnim nije pretio, niti ima čime. To je ona ista mantra kad poveruju u sopstvene laže. Ni ne stignete, dobro mi dođe da dođem u skupštinu da odgovorim na sve te laži. A onda ste uradili nešto mnogo opasnije, učestvovali ste u kriminalizaciji srpskog stanovništva na KiM. Kad ste preneli neki lek na KiM? Šta vas briga za činjenice… Govorite sve ono što pojedine strane službe namenski rade razarajući Srbiju, i preko medija i preko političara. Niste rekli ni reč o KiM, o Kurtiju, ni o čemu, i na ovu temu ste našli da pričate o meni.

Predsednik je istakao da to ne razume.

– Razumem da patite što niste mogli i nikad nećete moći da me pobedite. U francusko-nemačkom planu vidite kako biste mogli meni lično da naudite. Molim vas da razmislite šta je tema, o čemu razgovaramo.

– Nikad nisam pregovara o opstanku na vlasti, toliko puta sam vas pobeđivao da mi je dojadilo. Posebno sam ponosan na rezultate, nikad neću pregovarati zbog opstanka na vlasti, mene interesuje opstanak i napredak Srbije. Juče sam čuo stotine uvreda, 24 direktne laži demantovao, jednostavno vam ne vredi, morate da nađete politiku koju ćete da imate.

Siguran sam da će vam narod dati još manje poverenja nego na prethodnim izborima.

11.03 – Nastavljen rad sednice

Predsednik Skupštine Vladimir Orlić konstatovao je da je prisutno 163 poslanika.

Foto: Printscreen

Aleksandar Vučić na sednici Skupštine o KiM

11.00 – Predsednik Vučić stigao u Skupštinu Srbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je danas u Narodnu skupštine Srbije gde će biti nastavljena posebna sednica o Kosovu i Metohiji.

Sednica Skupštine počela je u 11 časova. 

Predsednik Narodne skupštine Vladimir Orlić otvorio je sednicu, nakon ćega je nastavljena rasprava od juče

Prvi dan zasedanja obeležio je incident do kojeg je došlo kada su nakon skandiranja poslanici opozicionih stranaka prekinuli obraćanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

U incidentu su učestvovali poslanici Dveri, Narodne stranke i DS-a, koji su skandiranjem ometali Vučića i govorili "izdaja", "predaja", "ostavka" a zatim su krenuli ka predsedniku.

Na to su ustali poslanici SNS-a i došlo je do koškanja između poslanika SNS-a i obezbeđenja.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Mile

pre 1 godinu

Podrška Vučiću da se izbori za prava srba na Kosovu i Metohiji.

Maxim

pre 1 godinu

Nadam se da danas nece biti razloga da se sramotimo pred celim svetom,narod moli opozociju da pokusaju bar jedan dan biti normalni.

Nikolina

pre 1 godinu

Valjalo bi da se danas opozicija fokusira na teme o kojima se raspravlja, a ne na transparente, dobacivanje i fizičko nasilje!

Nena

pre 1 godinu

Nadam se da će danas dan da prodje bez incidenata.

Dane

pre 1 godinu

Danas se nastavlja bitna raspravu o Izveštaju o KiM i verujem da će se opozicija ponašati kako i dolikuje.

Olja

pre 1 godinu

Opozicija je navikla na ulicu i na uličarsko podašanje, očigledno.

Glasinac

pre 1 godinu

Olja: Pa oni su 2000. godine došli na vlast na ulici, upotrebom bagera i paljenjem Narodne skupštine, pa misle da to ponovo urade. Međutim od toga nema ništa. Danas se vlast u Srbiji osvaja na izborima.

Banćo

pre 1 godinu

Olja: I danas na sednici Narodne skupštine opozicija se ponaša uličarski.

Nena

pre 1 godinu

Vučić je uvek tu za dijalog ,za mirno rešenje svega ,jos amo opozicija to da shvati.

Tijana

pre 1 godinu

Hajde da pokazemo danas da mozemo da budemo normalni i civilizovani ljudi kojima je bitno KIM i za to se borimo, a ne da opzicija pravi haos i steti Srbiji.

Nina

pre 1 godinu

Srećno na današnjoj sednici predsedniče, narod je uz Vas! Podrška za politiku koju Vučić vodi i za mir za koji se svakodnevno bori.

raki

pre 1 godinu

Nadamo se da nam na današnjem zasedanju opozicija neće priredjivati skandale koji su bruka za čitavu Srbiju.

Gaga

pre 1 godinu

Nadam se iole normalnijoj atmosferi, jer onakvo ponašanje opozicije ajde što šteti njima nego i Srbiji

Lidija

pre 1 godinu

Predsednik će prisustvovati sednici Skupštine o Kosovu , odgovorno kao i uvek !

Sandra

pre 1 godinu

Nadam se da ćemo na današnjoj sednici čuti neki predlog ili pan, da nećemo biti opet osuđeni da gledamo divljanje opozicije.

Bojana

pre 1 godinu

Vucic se uvek odaziva svakom pozivu Skupstine i otvoreno o svemu razgovara. Nikada nikog nije odbio i nista ne krije.

Branko N

pre 1 godinu

Bojana: Predsednik Vučić je uvek spreman da na svako pitanje Narodnih poslanika odgovori i on to i danas čini.

raki

pre 1 godinu

Na današnjem zasedanju se ponovo raspravlja o pitanju KiM. Nadamo se da će opozicija danas izneti neku ideju i da im neće jedini cilj biti da smene Vučića i dodju na vlast.

Gorana

pre 1 godinu

Vucic radi sve sto je dobro za Srbiju, u to smo se i uverili, i ucestvuje na svim sastancima.

Peric Mladen

pre 1 godinu

Predsednik će izložiti situaciju vezanu za KiM

Mitar O

pre 1 godinu

Peric Mladen: Predsednik Vučić je svima pa i toj našoj bednoj opoziciji da do znanja da će Srbija uvek biti uz svoj narodn na KiM i da ga neće nikada ostaviti na cedilu.

Mira

pre 1 godinu

Red bi bio da današnja rasprava bude konstruktivna, da izostanu ispadi koje je opozicija juče pravila.

Marko

pre 1 godinu

Predsednik Vucic je odgovoran politicar i vodja.Prisustvo sednici skupstine je u ovom trenutku veoma vazno.

Olja

pre 1 godinu

Podrška predsedniku, ovaj cirkus od opozicije je svarno sramota za Srbiju.

Maja

pre 1 godinu

Pitam se da li ce opozicija i danas izvoditi cirkus kao i juce. Svaka cast Vucicu sve je rekao opoziciji onako kako jeste sve argumentovano i sa dokazima. Izdali su dvehiljaditih KiM a sada optuzuju Vucica, dno dna su.

Radulovic

pre 1 godinu

Vucic je predvodnik i vodja koji je veoma posvecen svojoj drzavi i narodu Srbije.

Rade

pre 1 godinu

Predsednik daje sve od sebe da se pitanje KiM reši sto pre

Zoki

pre 1 godinu

Juče smo ostali uskraćeni za mnoge informacije, zbog incidenta koji je izazvala opozicija. Nadam se da ćemo danas uspeti da saslušamo Vučića!

Kaća

pre 1 godinu

Volela bih da današnja sednica prodje bez incidenata.

Nikola

pre 1 godinu

Vucic se uvek odazio pozivu za prisustvo sednicama Skupstine. Veliko postovanje.

Nenad

pre 1 godinu

Čovek koji se lavovski bori za KiM naravno da će prisustvovati sednici Skupštine.

oki

pre 1 godinu

Da vlast u srbiji nije presla u ruke vucica ovi sto su bili pre njega bi odavno dali kosovo. jedino ga vucic jos uvek cuva.

Sneza

pre 1 godinu

Nadamo se da ce danas predsednik uspet sve lepo da objasni!

Mira

pre 1 godinu

Očekujem da na današnjoj sednici ponašanje opozicije bude civilizovano i kulturno. Da u svet ne idu slike cirkusa i parade, već odgovornog i kulturnog ponašanja.

Dok holidey

pre 1 godinu

Velika podrška za predsednika Vućića.

Patriota

pre 1 godinu

Juce je opozicija na sednici dokazali da su lazne patriote i koliko vole svoju zemlju. Njima nista nije sveto osim svog dzepa.

daca

pre 1 godinu

Верујем да ће данашња седница имати искључиво радни карактер а представљање недоличног понашања опозиције

Mile

pre 1 godinu

Ne smemo dozvoliti da nam se smeje region zbog ponašanja opozicije. Pametno danas.

ivana

pre 1 godinu

Опозиција би данас могла да покаже то што јуче није, понашање какво доликује онима који седе у Скупштини

Mile

pre 1 godinu

ko bi morao da prizna Kosmet taj je zavrsio karijeru i njegova kompletna familija

ivana

pre 1 godinu

Замрзавање решења неповољна опција, треба тежити да се преговори што пре успоставе

ObradMSlovac

pre 1 godinu

Predsednik Vučić je uvek bio za Srbiju i srpski narod. Da se dosada nije borio, Srbija bi već davno morala priznati KiM nezavianim.

KOSTA

pre 1 godinu

Председнику пуна подршка јер политика коју он води доноси резултате

Sonja

pre 1 godinu

Predsednik Vucic se neumorno bori za opstanak naseg naroda na KiM i za interes Srbije za razilkunod opozicije nas narod nikada zanimao nije.

MAJA

pre 1 godinu

Опозиција мора да схвати да до год је председник на челу државе и има иза себе пуну подршку грађана предаје КиМ неће бити

Olja

pre 1 godinu

Borba se nastavlja, treba izdržati sve opstrukcije i vandalizam opozicije.

Mišla

pre 1 godinu

Nema odustajanja, borba se nastavlja, njihovo jućerašnje vandalsko ponašanje je njima na savesti. U kakvom trenutku, narod na KiM gleda u skupštinu i očekuje pomoć, rešenje, a oni nasrću, prete, lažu i demagogišu. Nema predaje.

Joca

pre 1 godinu

Nadamo se da će danas opozicija pokušati da bude vaspitana, ali s obzirom na to šta je juče priredila ne verujemo.

Lazar

pre 1 godinu

Pametniji nego juče, nadam se da to jutros krasi i opoziciju. Prevaziđimo lična neslaganja i apetite, danas je dan kad Srbija očekuje da je parlament jedinstven.

Tanja

pre 1 godinu

Vučiću je jedini cilj da sačuva i zaštiti Srbiju

Ksenija

pre 1 godinu

Hrvacki i Kurtijevi mediji su presrećni zbog jučerašnjeg haosa u skupštini koji su izazvali opozicioni poslanici.Nadamo se da danas neće imati to zadovoljstvo da gledaju reprizu.

Tanja

pre 1 godinu

Na jučerašnjoj sednici skupštine opozicija je pokazala da nema ni minimum politički korektnog odnosa i osećaja odgovornosti prema svojoj državi i narodu.

Goran

pre 1 godinu

Nadam se da će se opozicija danas ponašati pristojnije i izneti neku konkretnu ideju za rešavanje pitanja KiM

Goran

pre 1 godinu

Nadam se da će današnji dan sednice skupštine biti uspešniji i bez manje incidenata nego juce

Goran

pre 1 godinu

Opozicija bi danas trebalo više da učestvuje u radu sednice a ne da se bavi napadima i transparentima.

Sanja

pre 1 godinu

Kurti i svi srpski neprijatelji likuju nad scenama koje su juče iz Beograda otišle u svet.

Radojka

pre 1 godinu

Svi srpski mrzitelji i neprijatelji se raduju našem nejedinstvu, jer nas ono destabilizuje i umanjuje našu pregovaračku snagu.

Milanko V

pre 1 godinu

Srbija nije u prilici da se opredeljuje ni na jednu stranu i zbog toga će i dalje da bude vojno neutralna.

Drina

pre 1 godinu

Kada je u pitanju NATO, saradnja svakako, članstvo nikako.

Anja

pre 1 godinu

Ono sto se desilo juce je njihova najveca sramota

Mitar O

pre 1 godinu

Nena: Kako je krenulo i danas od opzicije slušamo razne gluposti jer oni jedino i znaju da mlate gluposti.

Ivana

pre 1 godinu

Samo polako i bez tenzija. Smireno. Za svaku uvredu i nabedjenje za neko nedelo, vi imate argumentovan stav. Pravu reč. Biće teško ali izborićete se Vučiću, izborićemo se!

Milanko V

pre 1 godinu

Goran: Zna narod ko Srbiju gradi i izgrađuju i tome daju svoje poverenje.

Acaa

pre 1 godinu

Vučic uvek zeli mirnim putem sve da resi ali opozicija nikako to da shvati!

Savo V

pre 1 godinu

Ta naša bedna opozicija mora da zna da se Srbija neće nikada odreći ni jednog dela svoje teritiruje i da će uvek zaštiti naš narod koji živi na KiM.

Branko N

pre 1 godinu

Da se pita ova naša bedna opozicija, Srbija bi davnih dana priznala nezavisnost lažne države Kosovo i još pride bi uveli sankcije Rusiji. Na njihovu veliku žalost oni se tu ništa ne pitaju.

DR

pre 1 godinu

JA Dragan Vukadinovć od 2000.godine molim BOGA za smrt za NATO !!!

Uki

pre 1 godinu

Dobro je... Danas je malo bolja situacija od strane opozicije.

Ivan

pre 1 godinu

Jos kad bi zvalavi pokazao papir u kojem pise da je Cuta hteo da gradi hidroelektranu ali nema ga jer nije ni trazio. Okruzio se žbirovima i likovima sa dna kace iz svih drugih stranaka, sve ono podmitljivo sto bi za polozaj prodali i rodjene.

Lena

pre 1 godinu

Podrska za politiku koju vodi predsednik Vucic i za mir za koji se svakodnevno bori. Pokazao je da je dostojanstven, kulturan covek koji ne zeli skandale i nerede.

sandra

pre 1 godinu

nadamo se da ce se opozicija danas barem malo osvrnuti na politicka pitanja i da nece ponavljati greske kao juce.

Jelena

pre 1 godinu

Надамо се да ће се посланици опозиције данас посветити теми због које Вучић присуствује седници скупштине, јер су јуче протраћили дан у изигравању кловнова и прављењу циркуса. На крају је само као победник изашао Вучић јер је достојанствено и аргументовано одговарао на све њихове прозивке. А поједини опозиционари су и напустили скупштину јер их је болела истина коју им је Вучић саопштио у лице.

Nele

pre 1 godinu

Moram sačuvati Srbiju od lažnih patriota. Opozicija da se fokusira na tačku rasprave.

deda milunovo kupilo

pre 1 godinu

Jesu li vam bezvredna srpska deca i srpski narod, kad toliko branite Rošavog i ostale kriminalce iz Vučićevog kartela?

Dragi

pre 1 godinu

Kakav cirkus...Vučić predao Kosovo šiptarima, ostavio Srbe na milost i nemilost šiptarima, a Informer...Vučić, Vučić, Vučić...

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija