• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnjik/N. J.

08.02.2023

18:12

BRUTALAN SPECIJALNI RAT PROTIV SRBIJE, SLUČAJ "SMIT" POKAZAO koliko su neki spremni da idu daleko, SAMO DA NAM OTMU KOSOVO!

Politika

BRUTALAN SPECIJALNI RAT PROTIV SRBIJE, SLUČAJ "SMIT" POKAZAO koliko su neki spremni da idu daleko, SAMO DA NAM OTMU KOSOVO!

Podeli vest

Izmišljeni Tviter lik Danijel Smit samo je jedan od možda hiljade trolova uz pomoć kojih se zagovara da Srbija mora da prihvati nezavisnost KiM kao „realnost". Kao javnost moramo biti spremni na takve stvari i da ih proveravamo, umesto da zvonimo na uzbunu. Takođe, stvari treba nazvati pravim imenom, a to je da se protiv Srbije vodi specijalni rat.

Na ovaj način teoretičar medija, reditelj i profesor beogradskog Fakulteta za medije i komunikacije Stanko Crnobrnja komentariše „slučaj Danijel Smit", incident koji je poslednjih dana na noge podigao, ne samo srpsku Tviter zajednicu, već i celu javnost.

Podsećanja radi, ispostavilo se da je novinarka jednog srpskog medija intervjuisala navodnog stručnjaka za međunarodne odnose i Zapadni Balkan, koji se na Tviteru predstavljao pod imenom Danijel Smit, da bi se na kraju ispostavilo da se radi o nepostojećoj osobi i takozvanom trolu.

U specijalnom ratu protiv Srbije trolovi samo jedan od alata

Prema Crnobrnjinim rečima, trolovanje je samo jedan od alata u specijalnim ratovima.

- Pošto su alati nastali u zapadnom svetu, oni su imali i najviše šansi da ih usavrše i da pripreme svoju ekipu. Ideološki centar svih alata koji se koriste u specijalnim ratovima je Velika Britanija a videli ste da je i ovaj „Smit" iz Velike Britanije. To treba da se zna, da sve te ideološke, konceptualne specijalne ratove osmišljavaju vrhunske britanske službe. Oni su centar osmišljavanja upotrebe alata - objašnjava Crnobrnja.

Tako se ispostavlja da je trol, kako naš sagovornik kaže, samo mali delić šire mašinerije, sistema koji se pušta u pogon kada je to potrebno.

A da je potrebno i to zbog toga da bi se srpski narod ubedio u takozvanu realnost prihvatanja nezavisnosti Kosova i Metohije govori i činjenica da je trolovanje u korist Prištine postalo i te kako masovno od polovine decembra prošle godine.

Vežbaonica za veće poduhvate

Trolovi su prvo pokušali da ubede Srbe da su varvari zato što Božić slave 7. januara, a ne 25. decembra. Potom su dokazivali da je proslava Svetog Save kao školske slave neustavan čin. Štaviše, kako je jedan tviteraš primetio, pokušali su da dokažu da Sveti Sava uopšte nije bio Srbin, pa da je „vršio genocid", zatim da je izmišljen u 19. veku, kao i da je izmišljen 1991. godine…

Kulminacija trolovanja u korist kosovske nezavisnosti bila je intervju sa „Danijelom Smitom". Tu se već nije išlo zaobilaznim putevima, već direktno u glavu, o čemu činjenica da se u tobožnjem intervjuu sugeriše da „Vučić mora da shvati da priznanje nezavisnosti Kosova nije stvar kompromisa, već priznanje realnosti".

Tehnika specijalnog rata je kao u pravom ratu, kaže Crnobrnja: prvo se bombarduje teren (ovaj put lažnim vestima) tako da bombardovana strana ne može da se kreće. Tada na scenu stupaju terenske trupe, u ovom slučaju trolovi. Nema nikakve dileme za čiji račun rade - naravno, za Prištinu, dodaje on.

- Pri tome, oni imaju organizovanu podršku, zna se ko je to. Upravo sam rekao ko je ideološki centar takve podrške. Oni tu imaju svoj teren, gde usavršavaju tehnike upotrebe tih alata. U teoriji, njima je uopšte svejedno ko je druga strana. Oni samo hoće da te alate imaju kada se budu sukobili sa svojim najvećim neprijateljem. A ovo je jedna vežbaonica - tvrdi Crnobrnja.

Simulacija javnog mnenja

Kembridžov rečnik trola definiše kao nekoga ko namerno ostavlja namerno dosadnu ili uvredljivu poruku na Internetu, kako bi nekoga uznemirio, privukao pažnju ili izazvao nevolju, kaže naučni saradnik Instituta za evropske studije Petar Milutinović.

Prema njegovom mišljenju, u budućnosti ćemo svedočiti sve većem korišćenju trolova u političke svrhe, pogotovo uz korišćenje sredstava javnog informisanja sa ciljem da se naruši poverenje i u politički proces, ali i u političke i medijske institucije.

- Vi sada imate „farme trolova" - to je institucionalizovana grupa internet trolova koja nastoji da se meša u politička mišljenja i donošenja odluka. Sve vlade širom sveta manje ili više plaćaju te „tastatura armije" za širenje propagande, za napadanje kritičara. Vrlo često ti trolovi ili botovi maltretiraju novinare sa jedinim ciljem - da naruše poverenje u politički proces i medije - kaže on.

Foto: fotomontaža

Srbija se nikad neće odreći svoje kolevke, pritisci Zaypada neće slomiti Srbe

Trolovi i botovi vrše simulakrum izražavanja javnog mnenja građana, dodaje on.

- Kao što se ispostavilo u slučaju Danijela Smita, dovoljno je da se predstavite kao „ekspert" i da vam neko iz medija poveruje, da dobijete na kredibilitetu i onda gravitirate ka medijskom polju - navodi Milutinović.

Suštinu trolovanja naš sagovornik vidi u tome da građani ne mogu da pronađu nijednu referentnu tačku ili tačku oslonca, odnosno ništa što bi moglo da posluži kao nešto sa čime možete da poredite vesti i da procenjujete jesu li one istinite ili lažne. Cilj je međusobno otuđenje građana, stvaranja atmosfere straha i nepoverenja među njima.

- Ono što smo naučili iz „slučaja Danijel Smit" jeste to da će se nastaviti dalje sa još većom upotrebom dezinformacija, laži, prevara, smicalica, sve u političke svrhe - upozorava Milutinović.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Ja

pre 1 godinu

Kosovo je "oteto" nacionalistickom politikom gde su Srbi ratovali sa svim komsijama a glumili zrtve. I mi smo Madjarima oteli Vojvodino? Hocemo im vratiti? Nego...sa ovakvom rusofilsko gubernijskom i kinesko provincijalskom politikom u uskoro idu vize i sankcije, jos veca nemastina a zatim jos masovniji odlazak ljudi iz Srbije i gle cuda svi na zapad, niko u bajne Kinu i Rusiju.

Dragi

pre 1 godinu

Kao javnost moramo biti spremni da na vreme prepoznamo one koji rade protiv interesa Srbije. Ali, nije nam dozvoljeno da na vreme oteramo u PM i Nebojšu i Zoranu i Mariju...Prvi nam je razvalio Policiju, druga je uništila Energetski sektor,...Neko ih je štitio. Američka ambasada? Moguće...

Penzioner

pre 1 godinu

Ako trol ne postoji, postoji novinarka, ona ima decu, oca, majku......

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija