• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

14.03.2023

20:39

Ako Priština kaže ne želimo ZSO, a Beograd da ne želi prijem Kosova u UN, onda nema dogovora, a to ne bi valjalo! Lajčak: Kosovsko pitanje mora jednom da se reši!

Reuters

Politika

Ako Priština kaže ne želimo ZSO, a Beograd da ne želi prijem Kosova u UN, onda nema dogovora, a to ne bi valjalo! Lajčak: Kosovsko pitanje mora jednom da se reši!

Podeli vest

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je da Zajednica srpskih opština (ZSO) na KiM mora biti formirana i da bez toga nema dogovora.

Lajčak je u intervjuu za RTS istakao da sve što je ranije dogovoreno mora biti i ispunjeno, i da ZSO mora biti izgrađena po modelu koji je dogovoren 2013. i 2015. godine. 
- Sve što je bilo dogovoreno mora da se ispuni, deset godina nije ispunjeno ovoga puta hoće, jer nećemo imati dogovor bez zajednice i bez garancije da će ovog puta biti uspostavljena - rekao je Lajčak.


Na pitanje da li je predviđeno da ZSO ima izvršna ovlašćenja i šta znači kada se kaže da ne žele drugu Republiku Srpsku na KiM, Lajčak je rekao da ZSO još ne postoji, a to šta će ona imati treba da se dogovori Beograd sa Prištinom u okviru dijaloga, ali na osnovu toga što je dogovoreno 2013. i 2015. godine.

- Treba niz detalja da se dogovori, treba statut da se predloži i da se obe strane dogovore oko statuta - rekao je Lajčak.


Na pitanje pomoću kojih modela će privoleti Prištinu da pristane na formiranje ZSO, Lajčak je rekao da je u februaru Evropski savet doneo svoje zaključke u kojima postoje tri člana i da jedan od njih govori o tome da ZSO mora da se uspostavi.
- SAD govore jasno i izričito da ZSO mora da bude uspostavljena. U našem sporazumu član sedam takođe govori o tome. Znači, ZSO mora da bude uspostavljena i biće uspostavljena - naveo je on.

Foto: Tanjug

Sastanak u Briselu na kojem su bili Aleksandar Vučić, Žozep Borelj, Miroslav Lajčak i Aljbin Kurti


Dodao je da EU po ovom pitanju nikada nije bila toliko ujedinjena, i da su predlog podržale i Velika Britanija i SAD i to, kako kaže, mora svako da poštuje.
Lajčak je rekao da ako se pogleda predlog EU, on govori o normalizaciji, a ne o nekoj kapitulaciji.
Dodaje i da je svestan da su građani ovde izgubili poverenje što se tiče budućeg članstva u EU.
- Evropski predlog govori o normalizaciji odnosa, a ne o kapitulaciji. Ja verujem da je naš predlog fer i da je koristan za Srbiju i za region. Ja sam tu, ne da menjamo istoriju, nego da menjamo budućnost. Znam koliko je za mene i moju zemlju značila evropska perspektiva, i znam koliko će doneti dobrih stvari Srbiji - napomenuo je Lajčak, koji je, između ostalog, bio i na funkciji šefa slovačke diplomatije.


Na pitanje da li, kada se govori o evropskom predlogu, da li jedna strana može da prihvati neke tačke iz tog predloga, a da neku drugu ne prihvati, Lajčak ističe da je predlog prihvaćen u celini, ali je potrebno da se dogovori o implementaciji.
- Naš cilj je da se dogovorimo o punoj implementaciji predloga... ako Priština kaže ne želimo ZSO, a Beograd da ne želi prijem Kosova u UN, onda ne bismo imali dogovor - kaže Lajčak.


On je naglasio da je ZSO postala ključno pitanje i da je postalo svima jasno da ako nema Zajednice, nema dogovora i nema normalizacije. 
- Ali ja ne verujem da to može da se desi - rekao je specijalni izaslanik EU za dijalog.


Naglasio je da u Evropi postoje modeli samouprave manjinskih naroda, i kako je rekao "toga niko ne bi trebalo da se plaši".
Lajčak je naglasio da je EU predložila 15 modela ''kao inspiraciju'' za formiranje ZSO, ''a ne kao alternativu''.
On je naveo da nije cilj da neko pobedi ili izgubi, već da se nađe ''vin-vin situacija'' i ''da se otvore evropska vrata''.

Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

Miroslav Lajčak i predsednik Srbije Aleksandar Vučić


Lajčak napominje da sastanak u Ohridu, na kome je planirano da se predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastane sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem 18. marta u okviru dijaloga Beograda i Prištine, ima za cilj postizanje dogovora oko ispunjavanja sporazuma na osnovu evroposkog predloga koji ima podršku svih članica EU kakve se, kako je naglasio, on ne seća u prošlosti.
- Predsednik mora da ide u Ohrid jer je u interesu Srbije da on tamo bude i da nastavimo naše razgovore. Cilj moje misije u Prištini i u Beogradu da ja približim pozicije i jedne i druge strane i da pripremimo neki predlog koji bi trebalo da služi kao osnova za razgovore u Ohridu - rekao je Lajčak.
- Već tri godine radim ovaj posao i tri godine čujem u Srbiji da dajem podršku Kosovu, a na Kosovu da dajem podršku Srbiji. Što pokazuje da sam neutralan i moja misija i moja ličnost je takva da želim da pomognem i da rešim problem, a ne da pomažem nekom protiv nekoga - rekao je Lajčak, odgovarajući na pitanje da li je "velika petorka“ donela ultimatum u Beograd.


Ističe da EU ne koristi reč ultimatum, ali da je razgovarano o tome kakve su alternative.
Na pitanje da li je za njega Kosovo nezavisno, Lajčak odgovara da se više od 20 godina bavi ovim područjem i vidi koliko ljudi žele da postanu deo EU, ali kako kaže, vidi i da prošlost koči napredak prema budućnosti.
- Nudim svoje iskustvo da rešim problem, ali ne da neko pobedi, a neko izgubi, već da otvorimo evropska vrata. To je filozofija mog delovanja - rekao je Lajčak.


Na pitanje da li normalizacija odnosa znači i priznanje, Lajčak naglašava da o tome treba da se dogovore Beograd i Priština i dodaje da kosovsko pitanje jednom mora da se reši.
- Jednog dana ovaj problem mora da se završi. Treba da tražimo rešenje i ja smatram da je potrebno da nađemo jedno prihvatljivo rešenje. Da nas prošlost ne koči na putu budućnosti. Tražimo jedno prihvatljivo rešenje, i da građani Srbije shvate da njihova budućnost u EU nije pitanje decenija - rekao je Lajčak i dodao da je želja svih članica EU normalizacija, kako područje Zapadnog Balkana ne bi postalo područje destabilizacije. 

Foto: AP/Photo

Republika Srpska nastala je u Dejtonu


Govoreći o statusu Republike Srpske, Lajčak je naveo da je njeno formiranje odlučeno u Dejtonu i da je tada glavni cilj bio da se zaustavi rat.
- To treba da se poštuje. Uspelo se u tome, ali mi danas nismo u ratu. Ne treba da tražimo ratnja rešenja, nego funkcionalna rešenja. BiH nije uzor funkcionalnosti države. Danas tražimo rešenja koja će ubrzati evropski put ovog regiona. To je glavna razlika. Zato ne treba da tražimo inspiraciju od ratnih modela - rekao je Lajčak.


Lajčak je rekao da je došao kako bi pomogao u fer procesu i ponudio svoje znanje iz regiona i znanje iz EU da Srbiji i čitav region napreduju na evropskom putu.
- Ja verujem u evropski put, evropska rešenja. A to da je moj način delovanje je fer o tome će istorija da sudi - zaključio je Lajčak.


Dodaje da su razgovori koje vode on i šef diplomatije EU Žozep Borelj sa Vučićem i Kurtijem, na engleskom jeziku, otvoreni, ponekad emotivni, ali da ispunjavaju standarde jednog ozbiljnog razgovora.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Andrijana

pre 1 godinu

Ne moze niko da zahteva nista od Srbije kad niko ne postuje Medjunarodno pravo sem nas.

Veljko

pre 1 godinu

Kao građanin ću biti svim srcem uz Vučića u Ohridu.

Perica

pre 1 godinu

Ma ti si opasna mutivoda! Rezolucija 1244 kaže da je KiM deo Srbije i tačka a ti najbolje da se obesiš!

Kristina

pre 1 godinu

Srbija nikada neće priznati nezavisnost tzv. Kosova. Oni moraju da formiraju ZSO jer su potpisali Briselski sporazum.

Nemanja

pre 1 godinu

Naravno da nema dogovora, neće Srbija pristajati na ultimatume Zapada.

acika

pre 1 godinu

Kurti moze da lupeta I blebece sta hoce, Vucic nikada nece priznati tkz Kosovo u UN.

Petar

pre 1 godinu

Došao Lajčak da nam prodaje muda za bubrege, bolje idi tamo odakle si došao, nemoj da nas nerviraš.

Mila

pre 1 godinu

Nema sumnje da će Kurti opet pokušati da izbegne formiranje ZSO, ali tako neće moći doveka.

Luka

pre 1 godinu

Nadamo se kompromisu i dobrom rezltatu za Srbiju i KiM.

Kaća

pre 1 godinu

Ako Kurti misli da će da izbegne formiranje ZSO, grdno se prevario. To je osnov za dalji tok pregovora.

Pera

pre 1 godinu

Pa Kosovo i ne bi bilo problem da ga niste vi priznali iz evropske unije.

misterijanemoguca

pre 1 godinu

S obzirom da znamo da će tako biti šta ćemo onda,da li to tako treba da se Vule narednih 10 godina. Jel moguće da nap narod nema prava na zaštitu od albanskog terora??

Zoki

pre 1 godinu

Šiptari su ti koji su napravili problem oni su proglasili nezavisnost Kosova a Srbija je bila svoja na svom.

Filip

pre 1 godinu

Dogovor se nikada neće postići ako Kurti bude samo držao svoju stranu i izbegavao formiranje ZSO, a to nije rešenje.

Iv

pre 1 godinu

Zapad to se odnosi i na EU i na SAD moraju da osiguraju ispunjenje obaveza iz vc potpisanih sporazuma, jer drugacje se dijalog ne moze voditi ni odrzati.

Dragan

pre 1 godinu

Prosto je gazda evropska unija i Amerika nisu podržali secesiju Kosova mi sad ne bi imali ove probleme koje imamo Kosovo i Metohija su jednostavno deo Srbije.

Lule

pre 1 godinu

Vučić nikada neće priznati lažnu državu Kosovo, koliko god to Kurti priželjkivao.

misterijanemoguca

pre 1 godinu

Kako možemo da dozvolimo da albanci traže ulazak u EU ,pa KiM je srpsko pripada Srbiji konje taj što odlučuje o sudbini naših ljudi?? A SZO je potpisan jel moguće da se neće poštovati Briselski sporazum jer treba u avažiti albanski zahtev?

Iv

pre 1 godinu

Kosovsko pitanje je lako resivo. Kosovo je srpsko, i ako ima pravde NATO treba da posalje zvanicno izvinjenje Srbiji i zla tvorevina kojom "vlada" Kurti mora da se vrati kako treba i mora, kao juzna Srpska pokrajina Kosovo i Metohija.

Teodora

pre 1 godinu

Kosovo i Metohija je Srbija i nikada nece biti nezavisna drzava!

misterijanemoguca

pre 1 godinu

Naš zahtev se ne može ispoštovati jer je zahtev Albanaca bitniji? Sramota.

Tara

pre 1 godinu

Tako je, dok Kurti ne ispoštuje ono što je potpisao u ugovoru oko formiranja ZSO, nema potrebe da razgovaramo. Mi smo naše ispoštovali sada je red da oni isto urade.

Nesa

pre 1 godinu

Ipak je predsednik Vučić uspeo da izvuče ono što je u ovom trentku najbitnije, a to je formiranje ZSO.

Marina

pre 1 godinu

Da se zapad nije umešao do ovoga nebi ni došlo.Pustite više Vučića da radi svoj posao,njemu savetnici od strane drugih država nisu potrebni.

misterijanemoguca

pre 1 godinu

U pitanju j sudbina jednog naroda,a nekima je bitnija odluka za Albance koji imaju podršku zapada a mi sitni iz Srbije nebitni smo.

Pavle

pre 1 godinu

Kosovsko pitanje treba da se resi ali ne onako kako vi to planirate.

Jelica

pre 1 godinu

Krajnje je vreme da se osnuju ZSO.Nema predaje,ne pristajemo na ucene Kurtija.

Njanja

pre 1 godinu

Srbija će se uvek boriti za Kosovo i Metohiju

Lola

pre 1 godinu

Tzv. Kosovo nema šta da traži u UN i to je jasna crvena linija koja je postavljena.

misterijanemoguca

pre 1 godinu

Naš zahtev se mora poštovati jer je u pitanju sudbina naroda. A svi su zaboravili da je KiM Autonomna pokrajina koja je deo Srbije,ne može albanci tek tako da nas cepaju i postavljaju uslove.

tito

pre 1 godinu

Mora jednom da se resi, ali ne na stetu Srbije i naroda.

Vasa

pre 1 godinu

Pitanje KiM mora da se resi i resice se kada Kurti formira ZSO.

Milica

pre 1 godinu

Verujem da ce Vucic svojim diplomatskim sposobnostima pomoci da Srbija izvuce sto vise iz ovoh sastanaka

Tibor

pre 1 godinu

Kuri se previše pravi lud, ali svi dobro znaju da ako ne formira ZSO, nema daljih pregovora. Svaki ugovor koji je potpisan mora i da se ispoštuje.

Stevo

pre 1 godinu

Lajčak je rekao da je u februaru Evropski savet doneo svoje zaključke u kojima postoje tri člana i da jedan od njih govori o tome da ZSO mora da se uspostavi.

Strahinja

pre 1 godinu

NIko ne zeli zamrznute odnose, Srbije zeli kompromisno resenje.

Milica

pre 1 godinu

ZSO mora biti formirana,to je ovaveza Pristine

Bilja

pre 1 godinu

Bez Zajednice srpskih opština nema daljeg pomaka u pregovorima, a Kosovo svakako nece u UN to Vučić dozvoliti neće.

Ana

pre 1 godinu

Neće biti dogovora dok oni ne shvate da politika duplih standarda boli Srbiju.

Pele

pre 1 godinu

Naravno da treba da se reši već jednom, ali ne i na ovakav način. Kurti se ponaša kao da je svemoćan, ali vala moraće na kraju da formira ZSO.

veselin

pre 1 godinu

Kurti vrsi opstrukciju svih dogora i pregovora.

Marina

pre 1 godinu

Priština mora da prihvati formiranje ZSO, inače od dogovora ništa.

Olja

pre 1 godinu

ZSO je minimum koji mi tražimo za nastavak dijaloga.

Ivana

pre 1 godinu

MI zelimo samo ono sto je potpisano do sad da se ispuni.

Andrejka92

pre 1 godinu

Srbija nece odustati od ZSO, ali takodje necemo prihvatiti to sto Kurti zeli!

Koka

pre 1 godinu

Lajcak mora da shvati da jr problem u albanskoj strani! Takodje,Srbija ne moze da radi protiv Ustava u kom jasno pise i jasno se zna kako ce Vucic dalje postupati

kalinanina

pre 1 godinu

Kompromisno resenje za koje se Vucic zalaze je najispravnije.

Andrejka92

pre 1 godinu

Srbija i Predsednik Vucic su uvek bili za dijalog, ali Kurti je taj koji ne zeli da razgovara!

Gaga

pre 1 godinu

Ne razumem kako drzava koja nije priznata moze j UN?! Neka mi neki objasni?!

Darko

pre 1 godinu

Srbija se drži svakog plana i dogovora koji ma, problem je u Prištini koja svaku situaciju vidi kao šansu da sukobi eskaliraju

Marko

pre 1 godinu

Srbija se zalaze za mir i pronalaze kompromisnog resenja za obe strane.

Prika

pre 1 godinu

Naravno da ne zelimo Kosovo u UN! To bi znacilo da im na neki nacin dajemo legitimitet i priznajemo Kosovo kao drzavu. Kosovo je srce Srbije!

Iva

pre 1 godinu

Za Srbiju ne postoji mogućnost priznanja i to je nešto na šta nikad nećemo pristati.

Cvetke

pre 1 godinu

U vašem sporazumu tačku 7 treba da stavite pod tačku 1. Formiranje ZSO, pa sve ostalo će biti lakše.

Miljana

pre 1 godinu

Zna se sta su prioriteti Srbije. I da bez ZSO-a nema nista od bilo kakvih dogovora. Predsednik je po tom pitanju bio sasvim jasan!

Bojana

pre 1 godinu

Mora da se reši ali Srbija ne odustaje od avojih stavova!

Anka

pre 1 godinu

Dogovor kuću gradi, a ispunjenje obećanja je jača i veliča!

Danka

pre 1 godinu

Kosovo nije priznatio ne samo od Srbije,nego od mnogo zemalja,nije priznato cak ni od svih clanica Saveta bezbednosti. Pa mi nije jasno kako moze da bude clan UN?!

Kalina

pre 1 godinu

Srbija je sve ispostovala i cime se obavezala po sporazumima.

Borko

pre 1 godinu

Priština svaku priliku koristi kako ne bi ispoštovala dogovore, kako bi iskoristila priliku da sukobi eskaliraju

Kaja

pre 1 godinu

Jasno je da se dogovor mora poštovati, samo se nadam da nismo jedina strana koja je voljna da uvažava normalne predloge i poštuje postignute dogovore.

Gorica

pre 1 godinu

Sve bi bilo ok, da Kurti ekstremista ispostuje vac potpisane sporazume od ranije.

Brane

pre 1 godinu

Onda računaj da sigurno nema dogovora i slobodno vratite temu u UN.

Aleksa

pre 1 godinu

Bilo koga da pitate, rekli bi da je normalizacija odnosa ono čemu svi težimo i nadamo se.

Miljana

pre 1 godinu

Nebulozno je i pomisliti na prijem.Kosova u UN. Mi odlicno znamo sta to znaci. A i ZSO ce morati da se oforme, ako misle na neke dalje dogovore. Nije vise Srbija neodlucna i slaba drzava.

Ana

pre 1 godinu

Ono što je dogovoreno mora da se ispoštuje, na osnivanje ZSO Priština ne sme da stavlja u pitanje!

Nikola

pre 1 godinu

Priština koristi svaku kako ne bi ispoštovala dogovore i razgovore koji se vode u mešunarodnim institucijama

aksenticka

pre 1 godinu

Zapadni mocnici bi trebalo na Kurtija da izvrse pritisak kako bi se nastavili razgovori i mogucnost pronalazenja kompromisnog resenja.

Ivan

pre 1 godinu

Jasno je da nećemo popustiti u nameri da na normalan, civilizovan način rešimo pitanje KiM-a.

Stefan

pre 1 godinu

Srbija na čelu sa Predsednikom Aleksandrom Vučićem neće odustati od svojih zahteva za formiranje Zso. Pitanje KiM-a je veoma bitno za Srbiju!

Mila

pre 1 godinu

Zajednica srpskih opština na KiM mora biti formirana inace bez toga nema dogovora.

Sneki

pre 1 godinu

Lajčak je ozbiljan političar, a i sam navodi da se KiM bavi 20 godina. Zato je Vučić jedan jedini i ključan kako bi pregovorili išli u interes Srbije. Svako drugi umesto Vučića bi bio neozbiljan.

Jovana

pre 1 godinu

Ne sumnjamo da će predsednik Vučić imati znanja i hrabrosti da iz svega izađe kao pobednik.

Sehemimi1

pre 1 godinu

Lajcak nam nudi svoje iskustvo da se napokon reši problem, ali ne da neko pobedi, ili da neko izgubi, već da se otvore evropska vrata i da idemo dalje u EU buducnost.

Vuka

pre 1 godinu

Filozofija otvaranja evropskih vrata je dobra, ali je poenta najzad shvatiti da ne može samo srpska strana da zdravorazumski deluje po pitanju normalizacije odnosa, već mora i druga strana da se dozove pameti!

Nikola

pre 1 godinu

Kao i uvek problem je u Prištini koja ne poštuje nijedan dogovor koji se vodi u međunarodnim institucijama

Maki

pre 1 godinu

Najvažnije je da se što pre formira ZSO. To je uslov za dalje pregovore!

Stefan

pre 1 godinu

Srpski interesi nisu na prodaju. Mada da se pitaju Jeremić i Djilas, KiM bi bio odavno prodat. Predsednik Aleksandar Vučić štiti prava Srba na Kim!

Tijana

pre 1 godinu

Kurti je nacionalista, terorista i ekstremista koji bi po svaku cenu da svoje sulude ideje sprovede na stetu srpskog naroda.

Biljana

pre 1 godinu

Svi znamo da Kosovsko pitanje mora biti rešeno ali gospoda sa zapada moraće da pritegnu Aljbina Kurtija da otpočne primenu već potpisanog sporazuma o ZSO.

Miloš

pre 1 godinu

Vučić je jasan povodom ovoga sporazuma, neće ništa potpisati što će biti štetno narodu i Srbiji!

Lena

pre 1 godinu

Svi se slažemo da mora pitanje Kosova da se reši, ali sigurno ne preko naše grbače i protiv naših stavova.

Nikola

pre 1 godinu

Srbiji je Briselskim sporazamom garantovan ZSO, Priština koristi svaku priliku da sukobi eskaliraju i da se izazovu sukobi u južnoj srpskoj pokrajini

Borko

pre 1 godinu

Srbiji je Briselskim sporazamom garantovan ZSO, Priština koristi svaku priliku da sukobi eskaliraju i da se izazovu sukobi u južnoj srpskoj pokrajini

Natasa

pre 1 godinu

Formiranje ZSO je garant bezbednosti za nas narod na KiM. Bez toga nista.

Srdjan

pre 1 godinu

Pristina mora formirati ZSO ili ce biti suocena sa sankcijama.

Milanko V

pre 1 godinu

Lajčak treba da zna da o formiranju ZSO nema nikakvog razgovora, jer je to dogovoreno i potpisano. A da li će Srbija dozvoliti da tzv. Kosovo uđe u UN, o tome tek treba da se razgovara.

Lena

pre 1 godinu

Pitanje KiM se mora jednom resiti. Formiranje ZSO je veoma bitno i korisno i predsednik Vucic ce se boriti za to, da srpski narod na KiM ne mora da misli i strahuje.

Mitar O

pre 1 godinu

ZSO i prijem Kosova u UN ne treba mešati. Prvo je dogovoreno i to treba da se isvrši, a o drugom tek treba da se razgovara.

mali stanoje

pre 1 godinu

O čemu ti pričaš,Albanci su potpisali nesto a Beograd nije,kako to stavljas u istu ravan?

Marinko R

pre 1 godinu

Ako SAD govore da se ZSO mora da formira, zašto se onda to ne izvrši, jer bez toga nema nikakvih pregovora.

Dragana

pre 1 godinu

ZSO ce konacno biti formrana! I red je bio da neko nauci onog Kurtija kako se postuju obaveze!

Miljana

pre 1 godinu

Za Srbiju je valjan samo onaj predlog u kome postoji osnivanje ZSO-a. Da nam se garantuju normalni pregovori. Kao i garancija postovanja dogovora i onoga sto se potpise. Videli smo mi kako se to zloupotrebljava. Predsednik je svoje stavove izneo. Sa nase strane, sve se zna.

Sanja

pre 1 godinu

Beograd jeste za dogovor ali je Vucic jasno stavio svima do znanja koje su nase crvene linije!

marko

pre 1 godinu

Ako se neispostuje presednika Vucica da se formira ZSO da se zstiti narod na KiM ,nece se nikakav dogovor sklopiti.

Mirka

pre 1 godinu

Lajčak dobro zna da je sporazum o formiranju ZSO potpisan pre 10 godina i da još uvek nije ispunjen dok je Srbija sve dogovoreno ispoštovala.

Alek

pre 1 godinu

Stavovi Srbije po pitanju KiM su i više nego jasni. Najpre formiranje ZSO, pa nastavak dijaloga.

Jova

pre 1 godinu

Jedini dogovor mozemo da postignemo ako oni osnuju ZSO

Lazar

pre 1 godinu

Niko nas ne moze naterati da uradimo nesto sto ne zelimo. Mi zelimo da sacuvamo mir i stabilnost i Vucic ce to i uraditi.

Saladin

pre 1 godinu

Lajcak to mora sa Kurtom da vidi, on je taj koji koci pregovore.

Dunja

pre 1 godinu

Krajnje je vreme da se dogovor ispuni, naravno prvo formiranje ZSO. Bez toga nemamo šta da pričamo.

Sanja

pre 1 godinu

Kurti cita ovaj clanak i place! Hahahahahahahaha

Iva

pre 1 godinu

KiM nikad ne bi bilo problem da šiptari nisu vršili teror nad Srbima.

Dragana

pre 1 godinu

ZSO ce biti formirana sa ili bez Kurtija, to je jedino sigurno u ovom momentu.

Lola

pre 1 godinu

Srbija se zalaže za rešenje i kompromis koji ce da obezbedi mir, ali zahteva ispunjenje prethodno postignutih sporazuma.

Stojkovic

pre 1 godinu

Zna se da je Kurti taj koji ovde pravi probleme. ZSO je medjunarodnim pravom zagarantovan uslov, a on misli da stoji iznad zakona.

Dana

pre 1 godinu

Srbiju nema niko pravo da ucenjuje ,KiM je sastavni deo Srbije .

Miloš K

pre 1 godinu

Lajčak bi nam trebao da objasni kako to da njegova država ne priznaje nezavisnost tzv. Kosovo, a on traži od Srbije da prizna lažnu državu Kosovo.

Sanja

pre 1 godinu

Hvala Lajcaku na tome sto ima zelju da resi za nas najbolnije pitanje koje traje bas dugo. Verujemo da ce stavri biti resene u nasu korist.

Ana

pre 1 godinu

Zivo me zanima sta je onda resenje pitanja Balkana? Prvo su zavadili, pokusali da srede-bezuspesno, a zatim pokupili pinkle i ostavili nas da se glozemo!

Jelena

pre 1 godinu

Najvise me raduje cinjenica da ce se formirati ZSO. Nas narod na Kosmetu je vec dovoljno propatio i ovo bi mu doslo kao melem na ranu.

Cana

pre 1 godinu

Činjenica je da se kosovsko pitanje mora rešiti, ali Srbija neće pristati ni na šta sto nije u okviru nacionalnih interesa.

Petar

pre 1 godinu

Srbija je postavila granice preko kojih ne ide, a istovremeno ispostovala sve obaveze iz potpisanih sporazuma, tako da evropska zajednica treba da bude bar malo pravedna i natera Pristinu da ispuni svoj deo obaveza

Hrana

pre 1 godinu

Lajčak je priznao da je došao u Beograd kako bi vršio pritisak na Vučića da dozvoli KiM da bude član UN što bi značilo da priznajemo njenu nezavisnost jer članice UN mogu biti samo države a ne njihovi delovi tj. pokrajine.

Lazar

pre 1 godinu

Srbija zeli da se razvija, da jaca, da zadrzi mir i stabilnost! To je ono sto je najbitnije u ovom momentu.

Dragana

pre 1 godinu

Vucic je naglasio dokle je Srbija spremna da ide i verujem da ce to neko umeti da ceni i da postuje!

Stojadin

pre 1 godinu

Ako se Kurti urazumi u dogledno vreme i pristane na ono sto nam je obecano, nece biti frke.

Jana

pre 1 godinu

Vučić nastavlja svoj evropski put I uvek je spreman za saradnju sa Kurtijem, a sve zarad interesa gradjana.

Nena

pre 1 godinu

Naravno da mora da se formira ZSO! Kosovo je deo Srbije, uvek je bilo, sada je i uvek ce i biti! PODRSKA DIJALOGU!

Saša

pre 1 godinu

Ovaj i dalje tera po svom. Ne znam gde misli da stigne tako.

Danijela81

pre 1 godinu

Zna se da Vucic ovde nema nista sa eventualnim kocenjem pregovora. Bukvalno je dao Kurtiju i Evropi svedski sto sporazuma od kojih mogu da biraju.

Aco

pre 1 godinu

Kurti je više puta decidirano rekao da ne želi da formira ZSO onako kako je dogovoreno Briselskim sporazumom.

lila

pre 1 godinu

Moralo je pitanje KiM odavno da se reši, još onog dana kada je briselski sporazum potpisan, pre deset godina ali Kurti je sve ove godine radio šta je hteo

Veljko M

pre 1 godinu

Nije mi jasno zašto Lajčak uslovljava formiranje ZSO sa dozvolom Srbije da tzv. Kosovo bude primljeno u UN. Pa on dobro zna da ono što je dogovoreno pre deset godina treba da se samo izvrši, a ne ponovo pregovarati.

Stefan0078

pre 1 godinu

Bila bi steta da sav ovoliki trud i cimanje propadnu zbog beskompromisnosti jednog samozvanog autokratskog premijera koji vodi laznu drzavu.

Mixa

pre 1 godinu

Status KiM je rešen, ono je po našem ustavu deo teritorije Republike Srbije, kao i po Međunarodnom pravu deo Srbije pod medunarodnom upravom.

Daliborka

pre 1 godinu

Kako bi se dostigla normalizacija, ZSO ce morati da se formira svidelo se to Kurtiju ili ne.

Alexa

pre 1 godinu

Verovatno gospodine Lajčak mislite da se reši na štetu Srba. E, malo morgen.

Pera Peric

pre 1 godinu

Predsedniki Vucic zeli najbolje resenje za Srbe i ZSO je veoma vazna

Petar

pre 1 godinu

ZSO je imperativ u nastavku pregovaračkog procesa.

Mileta

pre 1 godinu

Bez formiranja ZSO nece biti ni dogovora. To je nas zahtev ako zelite dogovor

Slavko

pre 1 godinu

Znaci da nas ocekuje jos mnogo ubedjivanja i posla da bi se formirala ZSO

Mia

pre 1 godinu

Deset godina je zaista dug period i mislim da su mogli odavno da formiraju ZSO, ili bar da pokrenu formiranje i dogovor

Zeljko

pre 1 godinu

Formiranje ZSO je od suštinskog značaja za srpski narod na KiM i zato nema nastavka dijaloga dok Priština ne ispuni ovu svoju obavezu.

Sanja

pre 1 godinu

Beograd nikad neće pristati da se tzv Kosovo priključi UN jer bi to značilo da je tzv Kosovo nezavisna država na šta Srbija nikad neće pristati

Ana

pre 1 godinu

Briselski sporazum mora da se postuje, Vucic nikada nece odustati od formiranja ZSO.

Mile

pre 1 godinu

Zao je nešto što je predvidjene svim sporazumima i poveljama i zato mora da se formira

Pavle

pre 1 godinu

Ne znam kakva bi to bila vin vin situacija i sta bi to bilo za nas, tj sta se tacno ocekuje od nase strane

Angelina

pre 1 godinu

Lako je resiti kosovsko pitanje povucite se sa nase zemlje inostavite nas na miru.

Suzana

pre 1 godinu

Puna podrska da se ovo pitanje vec jednom resi. Podrska predsedniku Vucic, verujemo u njegovu politiku.

Sanja

pre 1 godinu

Čak je i Lajčak potvrdio da je formiranje ZSO nešto što mora biti ispunjeno

Filip

pre 1 godinu

Dobro se Zapad setio da pritisne Prištinu u vezi sa formiranjem ZSO. Ne znam šta su čekali do sada.

Una

pre 1 godinu

Do sada uvek je Ptistina ta koja je pravila probleme,fizicki napadala Srbe pokusavajuci da izazovu sukob a vi iz Eu uvek pozivate na smirivanje tenzija obe strane.

Dana

pre 1 godinu

Evropski put je za nas jedini put , ali ne znam koliko he prihvatljiv za nas ulazak tzv Kosova u UN

Nikola

pre 1 godinu

Da niste pustili pristinu da radi sta hoce ptegovori ne bi dosli u corsokak.

Nela 01

pre 1 godinu

ZSO je nešto što je najbitnije u ovom trenutku za srpski narod na Kosovu i Metohiji i moramo istrajati da se to i sprovede.

Maja

pre 1 godinu

Srbija je uvek za razgovore, za mir i stabilnost

Maksim

pre 1 godinu

Pitanje kosova može da se reši samo u našu korist. Ono je uvek bilo srpsko i treba tako da ostane. Na drugo ne treba pristajati.

Tanja

pre 1 godinu

Pitanje KiM ce se zaista morati jednom resiti, ali mislim da ova vlast nikada nece priznati nezavisnost KiM, a za dalje ne znamo...

Danka

pre 1 godinu

Ako Pristina ne zeli da formira ZSO onda ni Vucic nece pristati na dogovor

Jovo

pre 1 godinu

Mislimo da su nasi zahtevi za moguci dogovor jasni

Ana

pre 1 godinu

Pitanje formiranja ZSO bice uskoro reseno ali uz postovanje Briselskog sporazuma.

Cecilija

pre 1 godinu

Vučić neće odustati os firmiranja ZSO Noti će prihvati ulazak u UN lažne države.

Saška

pre 1 godinu

Najzad je razum i realnost izašla iz Lajcakovog izlaganja

Sale

pre 1 godinu

Deset godina je i previše tolerisanja Kurtiju, doslo je vreme da i on ispuni zahteve koje je potpisao

Sandra

pre 1 godinu

Da li vi mislite da Beograd želi prijem lažne države u UN? Čemu uopšte služe međunarodne organizacije, ako ne poštuju teritorijalni integritet država? Ili ipak ne poštuju samo Srbije?!

Strahinja

pre 1 godinu

Šiptari nikada nisu slusali nikoga pa neće ni sada. Njihov cilj je da proteraju srbe sa Kosova. Velika je muka za Vučića da u nesaradljivim dijalozima postiže bilo kakav uspeh.

Ljuba

pre 1 godinu

Pitanje Kosova ce se resiti kada formiraju ZSO. Narod je uz vucica i nada se dobrom stavu i dogovoru

Maja

pre 1 godinu

Najzad su mnogi uvideli da je Kurti taj koji opstruiše normalizaciju odnosa Beograda i Prištine

Milan

pre 1 godinu

ZSO mora biti uspostavljena a što se tiče UN, to već malo teže.

Zeljko

pre 1 godinu

Situacija je napeta sa obe strane ali nadamo se da ce Vucic izaci kao pobednik

Maki

pre 1 godinu

Beograd je spreman na razgovor ali pre svega mora da se ispuni formiranje ZSO

Hana

pre 1 godinu

Tezak put je pred nama nadamo se uspesnim pregovorima

Milica

pre 1 godinu

Bez ZSO nema dalje razgovora, a KiM u UN nikad.

Ana

pre 1 godinu

Formiranje ZSO je prioritet u rešavanju problema na KiM. Potrebno je otpočeti što pre sa tim.

Maki

pre 1 godinu

ZSO je veoma važan za dalji razgovor Beograda i Prištine .

Sandra 60

pre 1 godinu

Dosta je srpska strana pravila ustupaka Kurtiju i Prištini sada je red da i on formira ZSO jer srpska strana više ne želi da prelazi crvene linije.

Nada

pre 1 godinu

Srbija ima sada prednost u ovim pregovorima koju mora iskoristiti!

Una

pre 1 godinu

Kurti ako misli da pregovara mora formirati ZSO jer Srbija neće odustati.

Mara

pre 1 godinu

Problem na KiM može se rešiti isključivo uz pomoć sa strane i formiranjem ZSO, nikako drugačije.

Miki

pre 1 godinu

Mozda Lajček želi da se reši ali Srbija neće prihvatiti nezavisnost. Sa tako može da se st ari gledaju

Leposava

pre 1 godinu

Stavovi Vučića su jasni, formiranje ZSO i ne preznavanje tkzv jedinstvenog KiM.

Zoki

pre 1 godinu

Obe strane su tu izričite.Sve je to borba, ali vreme je da Priština prihvati ZSO. A to može "zapad" pogurati

Uroš

pre 1 godinu

Treba insistirati na formiranju ZSO jer je to legitimni način pobede na KiM.

Neda

pre 1 godinu

Gospodine Lajčak nama je to jasno, a zašto vi ne nađete način da se sprovedu već potpisani dogovori, pa onda da pređemo na nove?

Tanja

pre 1 godinu

Ovo pitanje se provlaci dugi niz godina nadamo se pozitivnom ishodu.

Ana

pre 1 godinu

Kako god, Srbija nece dozvoliti Pristini ulazak u NATO, NIKADA!!!!! A i da Kurti dozvoli ZSO i to je s njegove strane tesko, ali nikad se ne zna.

Jana

pre 1 godinu

Beograd neće želeti prijem Kosmeta u UN, nikako i to nije legitimno.

Viki

pre 1 godinu

Prijem KiM u UN ne treba da se desi, a formiranje ZSO treba da bude prioritet Srbije.

Overa

pre 1 godinu

ZSO je jedini isopravan način da se KiM oslobodi od nasilja i da Srbi steknu svoja prvava koja im pripadaju.

MOMČILO

pre 1 godinu

Vučić neće potpisati nezavisnost niti dozvoliti prijem lažne države u UN.

Mila

pre 1 godinu

ZSO najpre treba formirati, a onda sve ostalo. To je jedini ipsravan put za naše građane.

Milan

pre 1 godinu

Kurti ce morati da ispostuje svoj deo dogovora da bi se pregovori nastavili.

Samo ZSO

pre 1 godinu

ZSO je prioritet za naše građane, a KiM u UN ne treba dozvoliti, nikako.

dja

pre 1 godinu

Svi su se slozili sa time da ZSO treba biti formiran prema Briselskom sporazumu i da trenutne pristinske vlasti moraju ispostovati potpisan sporazum.

Mara

pre 1 godinu

Prljava kampanja lazi, nece gospodu iz opozicije dovesti ni do 5% cenzusa, strasno je i jadno kakvim manipulacijama se oni vode da sruse Vucica!

Milica

pre 1 godinu

Treba, treba da se reši problem KiM, samo bi Lajčak to trebalo da kaže Prištini jer se zna ko koči dijalog. Priština prvo da ispuni ono što je potpisala, pa tek onda da se ide dalje.

ratko

pre 1 godinu

vi ste eu stoka i sve to sto siptarcine rade je vas Amin ,zato nemojte misliti da smo mi veverice sa drveta stoko Nacistickaali uskoro vam dolazi kraj .... i svako ko izda Srbiju sleduje mu kazna kakvu zasluzuje ,a zna se koja je kazna ...... kada se bude u Srbiji pravnog sistema ceo zuti olos ce u zatvor na dozivotne robije i svi koji budu izdali kao oni

Jeki

pre 1 godinu

Rešavanje pitanja Kosova kroz dijalog, mirnim putem je prioritet, ali od svojih stavova ne odustajemo.

Jeki

pre 1 godinu

Normalizacija odnosa makon implementacije ZSO. kroz dijalog, korak po korak.

Jeki

pre 1 godinu

Beograd i Priština će normaliziovati odnose, mirno, kroz dijalog, nakon formiranja ZSO na Kosovu.

Nele

pre 1 godinu

Pored toliko predloga , samo je pitanje medjuljudske saradnje da svi budu zadovoljni, a samim tim imaćemo i bolju sigurnost i budućnost. Srbija svoj interes neće prepustiti.

David

pre 1 godinu

Pitanje KIM treba da se reši, ali do rešenja će se doći samo ako je i Srbija zadovoljna. Znamo šta hoćemo i šta nećemo. Nećemo tzv Kosovo u UN. To je naš stav. Nemaju većinu onih koji su priznali tzv Kosovo na svojoj strani. Bez toga i da hoće, ne mogu u UN.

Jeki

pre 1 godinu

Predsdenik Vučić od svojih stavova neća odustati, Kosovo je srce Srbije.

Mile

pre 1 godinu

Gospodine Lajčak, da Vama neko otme vilu, imanje, skupoceni automobil, daleko bilo- decu, i još da taj "otmičar", ima veliku podršku "mafije"?! Dali bi se Vi sa njim "dogovarali"! Naravno da Ne! Nemoj te onda to ni Vi, Srbiji raditi! Amerika,Australija, Nemačka, Austrija, i ..., imaju veoma veliki broj Srba koji tamo jako dugo žive, i moraju da poštuju zakone tih zemalja, da govore njihovim jezikom, i na pamet im ne pada da gde su najbrojniji, prisvajaju-otimaju delove istih! To što Vi sada u "ime EU" radite, je podlo, bezobrazno i ravno je zločinu!

David

pre 1 godinu

Ako Kurti ne želi ZSO, pregovori su završeni. To je stav Vučiće, rekao im je. ZSO nije deo novog dogovaranja, ZSO je deo Briselskog sporazuma i samo čeka implemetaciju. O ostalom se nakon implementacije razgovara.

Goran

pre 1 godinu

Sve zavisi od Prištine koja ne poštuje dogovore.

RADA

pre 1 godinu

EU mora da pritisne Prištinu koja ne želi da implementira ZSO a to je uslov rešenja kosovskog pitanja.

Rajka

pre 1 godinu

Kosovsko pitanje će biti rešeno kad Zapad reši da pritisne Prištinu da implementira ZSO.

Ana

pre 1 godinu

Neka nadju nacin da urazume Kurtija nije problem u Srbiji.

Ana

pre 1 godinu

Da problem mora da se resi samo da nadju nacina da urazume Kurtija.

Ana

pre 1 godinu

Srbija sve ove godine upozorava da problem mora da se resi samo neka neko uvede u razum Kurtija koji je izvor svih problema.

Ana

pre 1 godinu

Svi problemi upravo poticu od Kurtija i njegovih sumanutih ideja ,nisu problemi u Srbiji. Podrska Vucicu.

Janja

pre 1 godinu

Ne mogu nametati Srbiji uslove koji su za nju apsolutno neprihvatljivi i očekivati da ih prihvati, to nije dogovor nego ucena, a Srbija ucene neće dozvoliti.

Dragan

pre 1 godinu

Odlično, formiraćemo Zajednicu Albanskih Opština u Srbiji na KIM po jednom od tih 15 modela.Ima li neko da to kaže tom plaćenom evropskom službeniku čija zemlja izričito kaže da je KIM sastavni deo Srbije.

Ena

pre 1 godinu

Ako prihvatimo ulazak KiM u UN, znači da priznajemo nezavisnost, a to neće moći.

Boban Kostić

pre 1 godinu

Na predstojećem sastanku u Ohridu će se videti ko je za normalizaciju odnosa, a ko samo svaki put laže. I ko je licemeran.

Zika

pre 1 godinu

Pristinske vlasti moraju jedanput poceti da postuju medjunarodne sporazume i deklaracije.

Danko

pre 1 godinu

Albanska strana ne poštuje nikakve dogovore i deset godina drži narod na KiM kao taoca svoje nepromišljenosti i bahatosti.

Alhemičar

pre 1 godinu

Kosovo može da se ređi vrlo brzo kada bi u Prištini bilo razumnih političara koji bi trebalo da shvate da ne može jedna strana da izgubi sve , a druga strana da dobije sve . To je nemoguće .

Ur Nino sar Serbule

pre 1 godinu

Bitno je da Lajčaku ne valja to što tkz Kosovo ne može u UN-e. A to što već 3650 dana ne poštuju Briselski sporazum i ne formiraju ZSO-a, to izgleda ne tangira puno Lajčaka.

Mima

pre 1 godinu

Lajcak bi trebao malo da pritisne Kurtija,vec predugo odlaze formiranje ZSO

Sonja

pre 1 godinu

Nadamo se pozitivnim ishodima na sastanku u Obridu! Sigurni smo da ce Vucic maksimalno da se zalozi za interese nase drzave!

Sasa

pre 1 godinu

Vucic je mudar politicar. Uveran sam da nece nista potpisati sto bi ugrozilo srbski narod

era

pre 1 godinu

Naš predsednik je izneo stav cele nacije! Za nas je dijalog jedino sredstvo za rešavanje konflikta!

era

pre 1 godinu

Srbija na ucene ne pristaje, uvek smo spremni da se nadje kompromis kako bi se situacija na KIM jednom već rešila.

era

pre 1 godinu

Prevelik je pritisak na Srbiju po pitanju KIM, ali mi nastojimo da branimo naše interese i očuvamo mir i stabilnost

Simeon

pre 1 godinu

Pa gospodo recite već jednom da Kurti nema ni reč ni obraz i da ne primenjuje ono što su davno potpisali ! Plašim se vaše ujdurme da opet okrivite Srpsku stranu za sve ?

Dušan

pre 1 godinu

Jeste Lajčak iskusan, to je tačno, ali da je neutralan, u pogledu odnosa prema Planu, sigurno nije. 3 nedelje je EU imala vremena da privoli Prištinu da implementira ZSO. To se nije desilo.

era

pre 1 godinu

Srbija je odavno spremna na muran dijalog i komprimis!

Ivan

pre 1 godinu

Mora da se nadje neko rešenje koje će da zadovolji obe strane ovako nema govora o dogovoru

Žarko

pre 1 godinu

Dijlog je od ključnog značaja za pitanje Kosova sa ljudima iz Prištine ne može da se priča

Persida

pre 1 godinu

I EU i SAD se slažu da mora biti uspostavljene ZSO a to je već veliki napredak. Kurti baš da se bori sam protiv svih? Teško!

Mile

pre 1 godinu

Vise od pola drzava ne zeli prijem Kosova u UN, mi prvi, pa redom mnogi koji postuju medjunarodno pravo.

Darko

pre 1 godinu

Nadam se da će do bar nekakvog rešenja doći i da će se stvari malo pomeriti napred. Ali, crvene linije Beograda moraju da se poštuju. Ni priznanje ni ulazak tzv Kosova u UN niije moguće dobiti od Srbije.

Pavle

pre 1 godinu

Nisu u novom sporazumu u istoj ravni ZSO i na primer saglasnost za ulazak u UN za tzv Kosovo. ZSO je stara obaveza, prihvaćena Briselskim sporazumom. To nije ovim dogovorom postignuto. O njoj se ne pregovara , ona mora da se primeni.

Alex

pre 1 godinu

Problem može da se reši samo vraćanjem Kosova pod okrilje Srbije. Sve ostalo je produbljivanje problema. Srbi nikada neće prihvatiti nezavisnost lažne države, a političari to mogu da urade, ali na svoju veliku štetu. Političari su prolazna roba, a Srbija je večna

Tanja

pre 1 godinu

Dobra vest je ta što Lajčak pokazuje interesovanje za formiranje ZSO. Druga stvar je sada naterati Kurtija da ispunu svoj dogovor. Ali nema predaje, Vučić se bori do "poslednje kapi krvi"!

Milica

pre 1 godinu

Tacno,to pitanje mora biti reseno ali ne po cenu toga da priznamo Kosovo.

Dusan

pre 1 godinu

Formiranje ZSO je predvidjeno Briselskim sporazumom. Ulazak Kosova u UN nije. Cini mi se da to nije isto.

Andjela

pre 1 godinu

Prvo ispuniti ono sto je predvidjeno Briselskim sporazumom pa cemo za dalje videti.

Mici

pre 1 godinu

Kosovsko pitanje mora da se resi ali ne tako sto ce traziti da Srbija prizna Kosovo! Stav Srbije je jasan!

Jana

pre 1 godinu

Necemo misliti ruzno, nego se nadamo nekom dogovoru.

Mika

pre 1 godinu

Dogovor je uvek kucu gradio, verujemo da ce biti dogovora i u ovom slucaju.

Jana

pre 1 godinu

Dobra saradnja, moze znaciti i dobre pregovore i neke dogovore.

Ana

pre 1 godinu

Formirati ZSO što pre, radi normalizacije odnosa Beograda i Prištine.

Veljko

pre 1 godinu

Srbija je povukla crvenu liniju ispod koje ne ide, na Pristini je da konacno pokaze zrelost i ukljuci se u razgovore.

Pavle

pre 1 godinu

Provo formiranje ZSO a posle da se sedne za sto i da se nastave pregovori jer Kurti mora da počne da postuje potpisane sporazume.

Jovan

pre 1 godinu

Kosovo i Metohija su sastavni deo Republike Srbije.

Dušan

pre 1 godinu

Jasno je da Brisel ne prestaje da pritiska Beograd. Saglasnost za ulazak u UN tzv Kosova je sada na redu da se pritiska, možda i ucenjuje Vučić. To je jedna od crvenih linija, istaknuta davno. mogla bi da bude uzrok nepotpisivanja sporazuma ili kako ga zovu, plana, na kraju.

Ognjen

pre 1 godinu

Dogovor mora pasti, Kurti mora popustiti po pitanju ZSO i svi ce biti srecni

aca

pre 1 godinu

Kurti mora da prihvati pre svega osnivanje ZSO kako bi pregovori mogli da teku dalje.

Simo

pre 1 godinu

Ovo pitanje mora jedno za svagda da se resi. Srbi na KiM su jako ugroseni zbog Kurtija koji non stop izaziva neke nemire.

Jaca

pre 1 godinu

Ne verujem da će Kurti da ispuni obećanje i ako bude fiktivno prihvatio formiranje ZSO.

Djordje

pre 1 godinu

Nije sija nego vrat. Samo prepakovali isto ono od 1999. Zasto nije odgovorio na pitanje o nezavisnom Kosmetu? Ne treba verovati Danajcima ni kada darove nose.

Fico

pre 1 godinu

Pristina mora pristati na ZSO, velike sile moraju da reaguju

Maja

pre 1 godinu

Još jedan veoma neugodan i iscrpljujući sastanak je pred predsednikom Vučićem, obzirom da Kurti nije spreman da razgovara, a kamoli da implementira ZSO.

Ana

pre 1 godinu

Predsednik zna najbolje st je dobro za svoj narod ocekujemo najbolji ishod

Petar

pre 1 godinu

Mora se izvrsiti pritisak na Pristinu i Kirtija kako bi se oformila ZSO

Ksenija

pre 1 godinu

Noramalizacija odnosa je nešto čega su svi građani željni, a zahvaljujući Vučiću sve ide u pravcu mira i stabilnosti.

Darija

pre 1 godinu

Malo ko bi uspeo da izdrži ovakve pritiske i licemerne sastanke sa Kurtijevom delegacijom, ali to je jedan od razloga što predsednik Vučić ima ogromnu podršku građana Srbije.

Sana

pre 1 godinu

Važni satanci nam slede. Krajnje vreme je da se nađe rešenje po pitanju Kosova i Metohije. Mislim da sve ide u prsvom smeru.

Mici

pre 1 godinu

Kosovo nije drzava vec uzurpirani deo teritorije Srbije. Ne moze biti primljena u UN

Radule

pre 1 godinu

Pitanje KiM jednom mora da se reši to je tačno al samo pod kojim uslovima i kojim žrtvama, mi znamo naš put a sada je na šiptarima da kažu prihvataju ili ne!

Aurora

pre 1 godinu

Lajcak ke dobro rekao da se pitanje KiM mora rešiti pa kad tad. Vučić I zelida razgovara i da reši to sa Kurtijem.

Lazar

pre 1 godinu

Veći kočničar dogovoru sada je Kurti i Lajčaku bi bilo bolje da se time pozabavi. Priče o podjednakeoj odgovornosti u ovom ciklusu pregovaranja. ne stoji. osnov za dalje razgovore je da Kurti implementira ZSO.

Nina

pre 1 godinu

Vučić ne prestaje da se bori za KIM.Negov stav je jasan, ZSO mora biti formirana , ali EU mora da bude odličnija kada je reč o prištinskoj strani.

kaja

pre 1 godinu

Cilj je da se ZSO formira, godinama se priča ista priča unazad, ali mi u Srbiji ne vidimo pomaka. EU mora da bude odlučnija i da više pritegne Kurtija.

Jovan

pre 1 godinu

Kako Lajcak kaze jednom ce doci i mora doći do sporazuma i da se formira ZSO, a za to je predsednik spreman u svakom trenutku da reši sa Kurtijem.

Sanja

pre 1 godinu

ZSO se mora formirati,poštovati sve što je potpisano!

Snezana

pre 1 godinu

Ako je vec zakazan razgovor za 18 mart ja se nadam i verujem da ce doci do pomaka i dogovora između Vucica I Kurtija popitanju ZSO.

Snezana

pre 1 godinu

Priština mora jednom već reči da želi prijem Kosova u UN II da se završi tema osnivanja ZSO jer je to najbolje za sve nas.

Ana

pre 1 godinu

Vučić je uporan i doci ce do rešenja sigurno. Ostvariće se plan formiranja ZSO.

Ana

pre 1 godinu

Treba da se nadje rešenje da se vrata evrope otvore.

Sanja111

pre 1 godinu

Mora da se poštuje sporazim koji je potpisan pre deset godina!

Kaja

pre 1 godinu

ZSO je neophodno formirati. Bez formiranja nema pregovora. Vučić neće potpisati nezavisnost tzv Kosova.

Kaja

pre 1 godinu

Naravno da mora doći do uspostavljanja ZSO. Pa ne mogu Albanci da rade šta im je volja i da očekuju da Vučić neće insistirati da se ZSO formira kao što je i bio dogovor.

Nevena

pre 1 godinu

Nadamo se svim snagama da ce pitanje Kosova biti reseno u korist Srbije

Kaja

pre 1 godinu

Vučić neće potpisati nezavisnost tzv Kosova. Nema šanse da će da pristane na to, ni sad ni nikad.

Mila

pre 1 godinu

Pitanje Kosova se mora resiti na civilizovan nacin, samo Pristina zateze.

Cedomir

pre 1 godinu

ZSO mora da se formira, to je preduslov za nastavak pregovora. Kad se formira onda mora da se sedne i da se nastave pregovori zbog bezbednosti naših građana na KiM i zbog normalizacije odnosa. Naravno bez priznavanja nezavisnosti lažne države Kosovo.

sale

pre 1 godinu

Srbija je danas dovoljno jaka i stabilna da niko ne moze da joj namece neka resenja.

Ceca

pre 1 godinu

Srbija se uz Vucica cvrsto bori za svoja prava i interese.

Lina

pre 1 godinu

Borbza za nas narod na KIM se nastavlja sto je zaista vazno.

Svetlana

pre 1 godinu

Ma koliko vrsili pritiske na nas mi necemo odustati od borbe za nas.

Joka

pre 1 godinu

Narod je uz Vucica u borbi za Kosovo i Metohiju.

ana

pre 1 godinu

Da bi dosli do dugotrajnog resenja moramo razgovarati.

Vojo

pre 1 godinu

Srbija ce odgovornom politikom odgovoriti Pristini.

mila

pre 1 godinu

Kurti se bavi ucenjivačkom politikom, dobro podučen od Zapada

Goran

pre 1 godinu

Srbija ce prihvatiti samo normalno resenje koje nece krsiti Ustav.

Mima

pre 1 godinu

Srbija je jasna po pitanju svog stava. Zna se koja je granica

Mila

pre 1 godinu

Srbija je spremna na dijalog. Ali pre toga mora da se ispuni obecano

Ceca

pre 1 godinu

Crvene linije se ne prelaze. Morala je da se postavi granica

Milica

pre 1 godinu

Srbija postupa u skladu sa zakonima j sporazumima. Pravo i pravda je na nasoj strani

Mile

pre 1 godinu

Nadam se da ce razhovori procu bezbolno za Srbiju.

Sonja

pre 1 godinu

Priština i Aljbin Kurti izbegavaju formiranje ZSO i narušavaju dijalog .

Nikola

pre 1 godinu

Uslov da KIM bude deo UN ne dolazi u obzir, tu dogovora nema.

Jana

pre 1 godinu

Ma sta Eskobar rekao, ne moze UN i kraj. Taj film nece Kurti gledati.

Milos

pre 1 godinu

Do dogovora nece doci, jer njihov predlog nije fer.

Lana

pre 1 godinu

Dogovor je samo ukoliko je na stetu Srbije, pa to nije normalno. KIM kao drzava ne postoji.

Mija

pre 1 godinu

Pristina nece ZSO, mi necemo UN, da li imate jos neki logicniji predlog a da Srbija nije ostecena.

Milos

pre 1 godinu

Pristina ne moze da donosi samo odluke koje njima odgovaraju, to Kurtiju nece proci.

Marija

pre 1 godinu

Pitanje KIM treba da se resi cim pre, ali ne na nasu stetu,

Lana

pre 1 godinu

Prevazisli su sve mere, nece KIM biti u UN jer nije nezavisna drzava.

Toma

pre 1 godinu

Da se KIM vodi kao nezavisna drzava, i da mi KIM predamo, to nece da prodje nikom.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija