• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Z.Jevtić

24.03.2023

07:30

SVEDOČANSTVO STRAVIČNIH ZLOČINA U 'ŽUTOJ KUĆI' Dragana i Gordana: Sinove tražimo 24 godine, DOK SMO ŽIVE ONI ĆE NAM NEDOSTAJATI!

Marko Đoković

Politika

SVEDOČANSTVO STRAVIČNIH ZLOČINA U 'ŽUTOJ KUĆI' Dragana i Gordana: Sinove tražimo 24 godine, DOK SMO ŽIVE ONI ĆE NAM NEDOSTAJATI!

Podeli vest

Šiptari su u 'Žutoj kući' na severu Albanije počinili stravične zločine za koje niko nikada nije odgovarao! Otimali su Srbe, čak i decu, kojima su potom vadili organe i prodavali ih na crnom tržištu!

Ovo su ispričale Dragana Majstorović i Gordana Ristić, čija su deca verovatno žrtve terorista takozvane OVK. Naše sagovornice, koje su svedočile u dokumentarno-igranom filmu 'Žuta kuća', čija je premijera bila sinoć u Palati 'Srbija', nadaju se da će se puna istina na kraju otkriti, uprkos tome što su od zločina prošle 24 godine.

Dragana Majstorović iz Kosova Polja, majka Ivana (17), koji je nestao 19. avgusta 1999. godine i koji je, prema svemu sudeći, završio u 'Žutoj kući', kaže da on do danas nije pronađen.

- Ivan je tog 19. avgusta krenuo da upiše završnu godinu gimnazije u Leskovcu. Krenuo je iz naše kuće u Kosovu Polju prema Merdarima. Tamo nije stigao... Do današnjeg dana ne znamo tačno šta se desilo, ali sve ukazuje na to da su mog sina odveli u 'Žutu kuću'. O svemu tome sam pričala u filmu, koji je izuzetno težak, evocira uspomene i predstavlja apel međunarodnoj zajednici za pomoć.

Krenuo u školu

Ivan je tog 19. avgusta krenuo da upiše završnu godinu gimnazije u Leskovcu. Tamo nikad nije stigao...
Dragana Majstorović

Potrebno je da Kfor otvori arhive i objave dokumentaciju sa mesta zločina, jer tamo sigurno ima tragova... Neophodno je da se pokrene istraga i u Albaniji, jer je i Haški tribunal utvrdio da je na severu te zemlje bilo logora.

Čak su i objavili imena nekih ljudi koji su tamo stradali! Nadam se da ćemo posle svega doći do istine. To je za nas, porodice žrtava, najvažnije, da saznamo kako su završili naši najmiliji. Bar da ih dostojno sahranimo... - ističe Majstorovićeva.

Foto: Marko Đoković

Premijera

Gordana Ristić ni posle 24 godine ne gubi nadu da će pronaći telo svog sina Davora, koji je netragom nestao 22. juna 1999. godine, baš na svoj rođendan.

- Ne odustajem! Prijavljivala sam nestanak svima, čak sam i Šiptarima davala novac za bilo kakvu informaciju od Davoru... I dalje mi je teško. Ne znam da li neko može zamisliti da mu deteta nema samo jedan dan, a kamoli 24 godine! A bio je krupan, lep, visok, da čovek poželi takvog sina... Nisam se tome nadala, sa Šiptarima smo lepo živeli - priča Gordana i dodaje da se od tog kobnog dana samo vrti ukrug:

Nestao na rođendan

Moj Davor je nestao 22. juna 1999. godine, baš na svoj rođendan
Gordana Ristić

- Predsednik Vučić me je mnogo obradovao kad je u Ohridu pričao o nestalima i da se na tome radi. Međutim, Kurti je rekao da od toga nema ništa. I onda izgubim nadu, jer to je moje dete...

Bilo je dosad raznih pretpostavki da je Davor odveden i u Prizren, ali do danas nikakvog pomaka u istrazi nije bilo.

Porodice nestalih su se udružile i rade na pronalaženju makar posmrtnih ostataka najbližih. Barem da ih sahranimo, da imamo kome na grob da odemo... Znam da život ide dalje, ali njegovo mesto ne može niko da zameni. Dok sam živa, on će meni nedostajati...




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Samosvesna građanka

pre 1 godinu

Vučić predsednika Albanije smatra svojim bratom i javno govori: ,,moj brat Rama''!

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija