• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

04.04.2023

14:31

ZBOG ISTINE U ZATVORU! Zora Dobričanin podržala Dragana J. Vučićevića i ukazala na OZBILJAN PROBLEM PRAVOSUĐA (VIDEO)

printscreen

Politika

ZBOG ISTINE U ZATVORU! Zora Dobričanin podržala Dragana J. Vučićevića i ukazala na OZBILJAN PROBLEM PRAVOSUĐA (VIDEO)

Podeli vest

Advokatica Zora Dobričanin komentarisala je odlazak glavnog urednika Informera Dragana J. Vučićevića u zatvor i objasnila šta je najveći apsurd kada je reč o pravosuđu.

- Osnovni problem je nastao kada je dekriminalizovana kleveta, a ostavljena uvreda, jer kod klevete, ukoliko tužilac ne dokaže da ste lagali vi ne možete da budete osuđeni, za razliku od uvrede gde odgovarate čak i ako govorite istinu, ističe advokatica Zora Dobričanin Nikodinović za Informer.rs, komentarišući odlazak Dragan J. Vučićeviča u zavor zbog skandalozne presude.

Kako kaže treba da se uspostavi sistem vrednosti da za izgovorenu istinu niko ne može da krivično odgovara, niti da za izgovorenu istinu ide u zatvor.

- Problem kod krivičnog dela uvrede je taj što vi možete da odete u zatvor čak i ako ste rekli istinu za nekog i dokazali da je to istina, ako je to za njega uvredljivo. Lično, za mene nije uvredljivo ništa što sam uradila u svom životu, ako bi neko rekao istinu za nešto što sam uradila meni to ne bi bilo uvredljivo. Mislim da svaki čovek treba da pazi da se ponaša tako da ne preduzima postupke koji za njega mogu biti uvredljivi ili čijim definisanjem može da bude omalovažen ili da mu bude povređena čast i ugled - zaključuje Dobričanin.

Podsetimo, Dragan J. Vučićević osuđen je krivično zbog iznošenja istinitih tvrdnji o Jugoslavu Ćosiću, na šest meseci zatvorske kazne koju je započeo juče u Okružnom zatvoru u Beogradu. Vučićević je najavio da će odmah po ulasku u zatvor započeti štrajk glađu sve dok se ne ispune dva njegova zahteva: da se obavi revizija sudskog postupka i dekriminalizaciju uvrede!

Redakcija Informera pokrenula je onlajn peticiju sa ciljem da uvreda više ne bude krivično delo i da se više nikad u Srbiji ne ponovi da jedan novinar ode u zatvor zbog izgovorene ili napisane reči.

Peticiju možete potpisati klikom OVDE.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Ratko

pre 1 godinu

isterati te proklete djilasove sudije iz sudnica i oduzeti im licence za rad zbog korupcije ,a tebi Vucicu jos jednom kazem ti si kriv jer si znao da ce se ovo kad tadd desiti ,sa tvojim pravljenjima da neces da se mesas u sudstvo . eto sad imas ovo . repove zutog olosa moras da smenis to svako normalan radi .skidas sudije proslog rezima jer ce kad tad upotrebiti sve protiv tebe

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Kup: Zvezda pečatira sopstvenu moć, Voša ima priliku da zasija
Fudbal

Kup: Zvezda pečatira sopstvenu moć, Voša ima priliku da zasija

Crvenoj zvezdi da može da se hvali da je neprikosnovena u domaćim okvirima, a Vojvodini za popravljenje celokupnog utiska o tekućoj sezoni i sigurnu Evropu, otprilike tako bi se u jednoj rečenici moglo odgovoriti na pitanje šta kojoj ekipi znači osvajanje današnjeg Kupa Srbije u fudbalu.

21.05.2024

08:26

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija