• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs, Kosovo online

18.04.2023

14:14

Dok Kurti “čestita” Vaskrs, njegovi ekstremisti pale srpske crkve! Oglasila se kancelarija za KiM

Kancelarija za KiM

Politika

Dok Kurti “čestita” Vaskrs, njegovi ekstremisti pale srpske crkve! Oglasila se kancelarija za KiM

Podeli vest

Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je da je na crkvu Svetog Pantelejmona u Prizrenu noćas bačena eksplozivna naprava, ocenivši da paljenje srpskih svetinja na drugi dan najvećeg hrišćanskog praznika pokazuje pravi odnos vlasti u Prištini prema Srbima i njihovim hramovima.

Kako se navodi u saopštenju, ekstremisti su eksplozivnom napravom pokušali da zapale ulazna vrata svetinje, a samo pukom srećom u blizini se našao prolaznik koji je brzom reakcijom uspeo da ugasi požar koji je zahvatio spoljašnji zid crkve i oštetio ulazna vrata.

"Dok Aljbin Kurti Srbima 'čestita' Vaskrs, njegovi ekstremisti na drugi dan najvećeg srpskog praznika pale naše svetinje. To pokazuje pravi odnos vlasti u Prištini prema Srbima i njihovim hramovima. Ovaj slučaj jasno ukazuje da albanskim estremistima nije bilo dovoljno što su u godinama za nama oskrnavili, ne samo crkvu Svetog Pantelejmona, nego sve pravoslavne svetinje u Prizrenu tokom Martovskog pogroma, pa bi po istom modelu da ponovo ruše i pale spomenike srpske kulturne baštine na KiM i proteraju preostali srpski živalj sa ovih prostora", naglašava se u saopštenju. 

Ukazuje se na to da su sve ektstremniji primeri ugrožavanja života Srba na Kosovu, njihove imovine kao i imovine SPC, koji su praćeni zapaljivim izjavama prištinskih političara, u kojima ispoljavaju jasnu netrpljivost prema svemu srpskom.

"Politikom neosuđivanja, nehapšenja i neprocesuiranja počinioca takvih zlodela, oni samo daju vetar u leđa huliganima da još agresivnije i jače udare na Srbe", navode iz Kancelarije.

Dodatno brine činjenica, navodi se u saopštenju, da oči međunarodne zajednice ne vide stepen ugroženosti srpskog naroda na Kosovu.

"Šta više, strane diplomate u Prištini ovaj prostor predstavljaju kao nekakvu oazu mira i verske tolerancije, dok ih realno stanje na terenu gotovo svakodnevno demantuje. Nedopustivo je da se u 21. veku u srcu Evrope dešavaju ovako opasni incidenti, zato nećemo prestati nikada da apelujemo da se podigne nivo bezbednosti i zaštite verski spomenici SPC koji su zapis trajanja srpskog naroda na prostoru KiM", ističe se u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
golden sabre 2023

pre 1 godinu

Moralni degenerici iz SRS-SPS-JUL koalicije (Vučić, Dačić i Volina) su 1999. godine dozvolili da nam okupiraju Kosovo, i sad okupatori hoće da imaju legalnu marionetsku državu.

Ja

pre 1 godinu

Jesu se oglasili i kada su Srbi u Bijeljini urinirali po dzamiji ili to nije bitno? Ps nije bomba vec benzin. Samo ratnohuskacke lazi.

Ena

pre 1 godinu

Dok albanci na KiM svakodnevno sprovode terorističke akte, Evropa ih nagrađuje ukidanjem vize. Bože, da li vidiš ovo.

Radmila

pre 1 godinu

Sve one koji pale i skrnave božije hramove snaći će sudbina onog koji je lomio krst na pravoslavnoj crkvi za vreme martovskog pogroma. Oni i njihovi potomci nikada mira u životu imati neće, i nemali da Bog da. Snaći će ih zasluženo u ovom ili onom životu.

Nale79

pre 1 godinu

Dok se Kurti bahati nad našim narodom Evropa i svet ćute bruka i sramomta najveće zlo od ljudi koji su pokazali da nisu za nikakav dogovor.

Ana

pre 1 godinu

Koliko zla Kutri cestita Vaskrs Srbima.Pozadina cestitke paljenje srpskih hramova na drugi dan nsjveceg Srpskog praznika Vaskrsa.

Milos

pre 1 godinu

Sve je to po Kurtijevom naredjenju,s jedne strane licemerno čestita Uskrs a sa druge pali!

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17