• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Marija Stanković

22.04.2023

21:28

PATRIOTIZAM NA DELU! Veličanstvena priredba na nebu i zemlji - vojne snage dokazale: SRBIJU IMA KO DA ČUVA I BRANI! (FOTO)

Tanjug

Politika

PATRIOTIZAM NA DELU! Veličanstvena priredba na nebu i zemlji - vojne snage dokazale: SRBIJU IMA KO DA ČUVA I BRANI! (FOTO)

Podeli vest

Oficiri, podoficiri i vojnici, zdravo - odjekuje pozdrav vrhovnog komandanta Vojske Srbije. Zavijorila se najlepša trobojka na svetu, komandosi daju otpozdrav, u istom ritmu nastavi se Marš "Narodnih heroja". Oči se stopile sa kamuflažnim šarama i iščekivanjem.

Sitnim vojnim koracima napred, crvenim tepihom. Ori se poznata melodija junaka. Počinje svečanost, vojnici postrojeni. 

- Jedinice, mirno! Na desno! - odjekuje komanda prostranom vazdušnom lukom zvanom "Pukovnik -pilot Milenko Pavlović. 

Na visini od 1.500 metara helikopter H145. Padobranski demo skok pripadnika 63. padobranske brigade sa barjacima Republike Srbije i Vojske Srbije. Pogled ka nebu - prizor sa patritoskim miomirisom. Kliče Srbija uz "Marš na Drinu".

Svi kao jedan stoje. Čini se kao da su svi isti, a svi su različiti. Nekima je možda tek proslavljena dobrodošlica u ranu mladost, neki će se s ovim događajem pozdraviti sa svojom profesijom. Ali svi gledaju voljno i s poštovanjem. Sa nebesa silaze kraljice mira, stabilnosti i hrabrosti. 

Foto: Informer/ Marija Stanković

 

- Kreni! - Svi kao jedan, po naređenju! 

- Stoj! - Svi kao jedan u milisekundi! 

Uslediše u trenutku manevri na nebu. 

Nakon izvršene vazduhoplovne podrške u pripremi desantne prostorije stvoreni su uslovi za helikopterski desant. Pažnja ponovo usmerena ka plavetnilu podnevnog prolećnog neba.

Timovi za specijalne operacije desantiraju sa tehnikama brzog spuštanja iz helikoptera MI-8 i alpinističkim užadima repeling iz helikoptera MI-17.

Pada remen, desantiranje u što kraćem roku izvšreno! Helikopteri napuštaju desantnu prostoriju, timovi stupaju na scenu. 

Sve je kao podmazano! Srbija ponovo kliče i raduje se snazi, hrabrosti, mudrosti. Piste batajničkog aerodroma, kao da su daske koje život znače, kamuflirale su se u novi teatar - Kobre preuzimaju dirigentsku palicu. Prikaz može da počne. 

Odjekuju pucnji i eksplozivi. Teroristima se stalo na put. Lišavaju se slobode i uz zvuke sirene se udaljavaju u nepoznatom pravcu. Same sebi jedinice daju komandu. Za njima ostaju prašina, dim i jeziv zadah - opasnost je bila blizu, ali je sasečena u korenu. 

Upotrebom akcionih sredstava, Kobre su ispunile zadatak i cilj! 

Sa zemlje se ponovo selimo na nebo. Zenice se ispuniše prolećnim suncem i vedrinom. Pogledi usmereni, niko ne trepće, čini se, ni ne diše. 

Usledio je nalet višenamenskih helikoptera MI-17. U daljini su tako sićušni. Tek kad priđu bliže jasno se prikaže njihov odsjaj i veličina. 

Zar je kraj? 

Defile vazduhoplovnog ešalona završava se naletom dva aviona MIG-29. U brišućem letu, brzinom od 1.000 kilometara na čas. Nestali su u magnovenju. Čini se kao da nisu ni prošli. Pa se sve čini kao da je prošao jedan, ili pak nijedan. Nismo ni sigurno. U tome i jeste njihova snaga. 

Pukovnik Glišić: Ponosan sam na svoju zemlju

Kada se spustio na zemlju, pukovnik Vlada Glišić iz komande ratnog vazduhoplovstva i PVO, za Informer je izneo svoje utiske prikaza vojne sposobnosti. 

Foto: Informer/ Marija Stanković

Pukovnik Vlada Glišić

- Moji utisci posle prikaza su fenomenalni. Veoma sam ponosan na svoju zemlju danas. Vojska se danas pokazala u najboljem izdanju. Kakva je vojska u Srbiji postala, na šta liči, toliko ulaganja, mislim da je pred nama jedan dobar period - rekao je za Glišić. 

Pod beretkama je pred nama i za nama ostalo više od 5.000 duša, koje će, ako zatreba, braniti Srbiju i telom štititi svoju otadžbinu. 

Trobojka se opet zavijorila na polećnom povetarcu, čini se kao da bi opet poletela u nebo, sa kog je maločas sišla. Među zvezdama gde joj je i mesto. Jer Srbi su nebeski narod, a ona je nebeski simbol. 

U ušima su sada odzvanjale "Bože pravde", "Marš na Drinu" i Marš "Narodnih heroja". Uši su, za razliku od očiju, sačekale kraj. Kristališu utiske i osećanja.

Sve je jasno: patriotizam, snaga, junaštvo i čojstvo dišu zajedno! Zauvek. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Anja

pre 1 godinu

PONOSNA ŠTO ŽIVIM U OVAKVOJ SRBIJI SA OVAKVIM LIDEROM, VUČIĆEM!!! DANAS JE U BATAJNICI BILO VELIČANSTVEN! VOJSKA, NAORUŽANJE, BEZBEDNOST SRBIJE JE SVE JAČA I JAČA!

Raka

pre 1 godinu

Vlada Peti Puk Valjevo. Milnko Pavlovic, heroj, Osecina Valjevo!

Bojana

pre 1 godinu

Srbiju čuva modernizovana i snažna armija, oni su naš ponos!

Ena

pre 1 godinu

Vojska Srbije izgleda zaista moćno i savremeno. Na ponos svih građana Srbije. Svaka čast Vučiću.

Rade R

pre 1 godinu

Slika koja svakog Srbina, kao i svakog poštenog i normalnog građanina Srbije, čini ponosnim i srećnim!

TV

London radi na uništavanju Srbije i pravoslavlja, a krajnji cilj je šokantan! Politika  Sarajeva, Zagreba i Podgorice diktirana je iz jednog centra! (VIDEO)
Podkast

London radi na uništavanju Srbije i pravoslavlja, a krajnji cilj je šokantan! Politika Sarajeva, Zagreba i Podgorice diktirana je iz jednog centra! (VIDEO)

"Slobodna Bosna" danima vodi kampanju protiv Srbije i predsednika Vučića. Ipak, najgori su domaći izdajnici koji podržavaju medije iz Bosne, ali i Crne Gore i Hrvatske; a svi imaju jedan cilj: da vide uništenu Srbiju. Na ovu temu u "Info danu" govorili su član GO SNS Branislav Ivković i novinar Darko Zlojutro.

27.07.2024

17:00

Pitanje koje je podelilo Srbe: Kućni ljubimci u kafićima, da ili ne? (VIDEO)
Live TV

Pitanje koje je podelilo Srbe: Kućni ljubimci u kafićima, da ili ne? (VIDEO)

Tema Vikend info jutra bila je pitanje koje je kopka gledaoce, ali i goste u studiju, a to je da li psi, generalno životinje, smeju da obitavaju u kafićima i restoranima i da li je opravdano naplaćivanje njihovog boravka u objektu. O tome su polemisali Aleksandar Gavrić iz organizacije Animal Rescue Srbija, modni fotograf Dejan Milićević, Ivan Gavrilović, pevač i veterinar Srećko Radojičić.

27.07.2024

13:17

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija