• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

03.05.2023

13:28

VLADA DONELA ODLUKU O TRODNEVNOJ ŽALOSTI ZBOG MASAKRA U ŠKOLI U BEOGRADU: Nezapamćena tragedija, iskreno saučešće roditeljima!

printscreen

Politika

VLADA DONELA ODLUKU O TRODNEVNOJ ŽALOSTI ZBOG MASAKRA U ŠKOLI U BEOGRADU: Nezapamćena tragedija, iskreno saučešće roditeljima!

Podeli vest

Vanredna konferencija za novinare u Vladi Srbije počela je u 13.15 povodom tragedije koja se desila u OŠ Vladislav Ribrnikar.

1.47 - Pitanja novinara

O vršnjačkom nasilju

– Što se tiče navodnog vršnjačkog nasilja koje je izvršeno nad vinovnikom ovog događaja, sistem nije zakazao ni tada, radi se o rasekotini na usni koja se dogodila u školi glume, privatnoj, i po toj osnovu se ne može izvesti zaključak da je bilo potrebno dalje postupanje – kazao je Ružić.

O „zapadnom modelu“ koji je pomenuo Ružić

– Ne daj bože da prihvatimo taj model, svaki model ima pozitivne i negativne strane, uđite sami na internet i pogledajte poslednjih 6 meseci koliko je bilo sličnih događaja u društvima koji su promoteri tih negativnih vrednosti. Hvala bogu da se nije dogodilo ranije, važno je da kao sistem, država, napravimo krupan zaokret i sagledamo u kakvim društvima postoje ovakve tragedije, a u kakvim ne i biće jasno kako treba rešavati ovaj problem – istakao je ministar.

O kvalifikaciji krivičnog dela

– Nismo u mogućnosti da kvalifikujemo ovo delo, ali je svakako teško delo protiv sigurnosti, radi se o detetu koje je po izjavi direktora i nastavnika uzorni đak, nije imao uočene mentalne probleme koje bi ukazivali na ovako zlo – rekao je Milić.

Uhapšen otac počinioca

Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić saopštio je da je otac dečaka ubice uhapšen.

– Ono što do sada imamo od prikupljenih saznanja, otac izvršioca teškog dela je uhapšen, oba pištolja koja su nađena su imale legalne dozvole, on ima više komada oružja, tvrdi da su bila zaključana u sefu. Prema nezvaničnim saznanjima, išao je sa ocem u streljane. Da li dete od 12-13 godina treba time da se bavi? Prema ocu, roditeljima će biti podnete mere.

Foto: printscreen

1.42 - Obraćanje načelnika Milića

Načelnik beogradske policije Veselin Milić je rekao da je u 8.40 zamenica direktorke pozvala dežurnu službu da prijavi pucnjavu, dok je sam izvršilac zvao 8.42 priznavši šta je uradio.

– Upućene su patrole. Tom prilikom je stradalo osam pripadnika škole, sedam devojčica i jedan dečak, kao i radnik obezbeđenja. Još šest učenika je povređeno, četitri dečaka i dve devojčice, kao i nastavnica. Ovo je u srpskom drušvu nezapamćeno. Odmah na licu mesta lišen je slobode, pronađeno je oružje kojim je izvršeno krivično delo.

- Ovo je planirano mesec dana - naveo je Milić.

Motiv još nije utvrđen, istakao je on.

– Pištolj koji je nađen je uzeo iz stana od svoga oca, ostavio u torbu, pripremio i poneo 4 molotovljeva koktela. Pucao je u radnika obezbeđenja, a potom se okrenuo ka deci, pucao ka njima i lišio ih života. Ušao je u učionicu, pucao ka učiteljici. Nakon toga poziva policiju. Ovo je bio spisak dece koju je planirao da likvidira. Sam je radio plan ulaza u školu i kako je sam rekao, odredio je prioritetne mete. Skica izgleda kao iz neke igrice – kazao je Milić i pokazao skicu.

- Ovim putem u ime MUP i svoje lično izražavam iskreno saučešće porodicama smrtno stradale dece i radnika obezbeđenja.

Foto: printscreen

13.37 - Obraćanje ministarke Grujičić

Nakon Branka Ružića, prisutnima se obratila ministarka zdravlja Danica Grujičić.

– Danas smo imali veoma sadržajan emocijama nabijen razgovor sa predsednikom Republike Aleksandrom Vučićem, sa predsednicom Vlade Anom Brnabić, koliko ćemo danas kao Vlada, a siguran sam da će i predsednik, izaći sa još jasnijom slikom. Apel je da dozvolimo porodicama preminulih da svoje najmilije isprate na miru i da svi oni koji u ovome vide, a ja ću to nazvati, neka mi niko ne zameri, političko lešinarenje, trebalo bi da se pogledaju u ogledalo.

Ministarka Grujičić objasnila je u kakvom se stanju nalaze povređeni đaci.

– Nastavnica koja je imala povredu ruke i karlice, i ona je u životnoj opasnosti. Izražavam u svoje lično i u ime Vlade iskreno saučešće roditeljima koji su svoju decu izgubili. Sa 40 godina radnog staža u zdravstvu, ’90 godina kojih smo se nagledali strašnih scena, ovo je moje najgore iskustvo kao lekara i kao čoveka.

Ona se zahvalila kolegama iz Hitne pomoći.

Foto: printscreen

13.29 - Obraćanje Branka Ružića

Na vanrednoj konferenciji pristunima se prvo obratio ministar prosvete Branko Ružić.

- Izražavam najdublje žaljenje povodom najveće tragedije koja je zadesila srbiju u novijoj istoriji. Tragedija u osnovnoj školi, osmoro dece je izgubilo život kao i pripadnik obezbešenja škola, dok su povrešeni učenici i nastavnici hospitalizovani. Decu roditeljima niko ne može da vrati. Događaj se odigrao oko 8 i 40 minuta. Prsten obezbeđenja koji je normiran i postoji u školama je postojao i jutros. Pripadnik obezbeđenja je bio prisutan i izgubio je život na dužnostio. Zahvalan sam našim zdravstvenim radnicima i molimo boga da pomogne svima koji su povređeni i kojima se ukazuje zdravstvena pomoć - rekao je ministar i dodao:

- Šestoro dece je hospitalizovano i jedna nastavnica. Zahvalan sam svima koji su pokušali da spreče ovu tragediju.

- Nezamislivo je kada vidite te scene kako je bilo toj deci koja su doživeli taj strah, strah nastavnika koji su pokušali da spreče ono što je za njih najsvetije, a to su deca.

- Vlada je donela odluku o trodnevnoj žalosti od petka 5. maja do nedelje 7. maja.

- Nastava će danas u popodnevnoj smeni neće biti održana. Od sutra će nastava otpočinjata sa minutom ćutanja.

- Srbija je takođe nažalost i deo onog sveta, u kojem se ovakve stvari sve češće dogašaju. Evidentan je utica zapadnih vrednosti i svima nama je jasno da je potreban krupan preokret kako ova tragedija ne bi prerasla u sistemski model ponašanja.

Foto: printscreen

Na konferenciji se obraćaju ministar prosvete Branko Ružić, ministarka zdravlja Danica Grujićić i predstavnik MUP.

Jutros u 8.30 u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru, učenik sedmog razreda Kosta K. (14) ubio je osmoro dece i čuvara škole.

Učenik sedmog razreda pomenute škole u Beogradu došao je s pištoljem i pucao na drugare. Prvo je ubio čuvara, zatim nastavio svoj krvavi pir...


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Mićo Zeljkovic

pre 1 godinu

Društvo nam je otišlo u tri lepe... Roditelji su postali najveći neprijatelj svoje dece.. Država nam ne može decu vaspitati... Prva ste im dodelili i to bez obaveza...učitelji u problemu jer tako žele roditelji...Vraćajte hierahiju...učiteljima odresene ruke...jer većina nas roditelja kuci ne vaspita svoju decu... Ovaj događaj je istina našeg vaspitanja...duboko žaljenje i saučešće porodicama...

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Makedonija je izabrala! Šiljanovska Davkova je predsednica, VMRO-DMPNE nanao istorijski poraz Pendarovskom i SDSM
Rezultati nisu konačni ali...

Makedonija je izabrala! Šiljanovska Davkova je predsednica, VMRO-DMPNE nanao istorijski poraz Pendarovskom i SDSM

Prema prvim rezultatima do sada prebrojanih glasova sa biračkih mesta kada je reč o predsedničkiom izborima u Severnoj Makedoniji, prednost kandidata VMRO-DPNE Gordane Šiljanovske Davkove u odnosu na Stevu Pendarovskog iz Socijaldemokratskog saveza (SDSM) je ogromna. Šiljanovska Davkova je dobila na 90 odsto obrađenih mesta podršku 481.217 glasača, a Pendarovski 216.902 birača!

08.05.2024

21:16

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija