• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/ "Kosovo onlajn"

12.05.2023

13:48

IGOR SIMIĆ, POTRPREDSEDNIK SRPSKE LISTE, UPOZORAVA: Kurti nije spreman da dijalogom rešava otvorena pitanja!

printscreen

Politika

IGOR SIMIĆ, POTRPREDSEDNIK SRPSKE LISTE, UPOZORAVA: Kurti nije spreman da dijalogom rešava otvorena pitanja!

Podeli vest

Potpredsednik Srpske liste, Igor Simi,ć rekao je da je položaj srpskog naroda na severu pokrajine veoma težak i naveo da će pritisci u narednom periodu biti sve veći.

Simić je naglasio da su akcije tzv. kosovskog premijera, Aljbina Kurtija, protiv srpskog naroda svakodnevne, a da institucionalno nasilje Srbi više ne mogu da trpe.

- Srbi sa KiM se suočavaju sa snažnim pritiskom od strane kosovskih institucija, i sa druge strane, sa ćutanjem međunarodnih predstavnika. To stvara situaciju u kojoj Kurti ima punu podršku da sprovodi nasilne akcije, ali i dobija alibi. Pritisak koji se vrši i nad predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem dolazi od onih koji daju podršku Kurtiju i opoziciji u Srbiji da krene sa protestima, a sve sa ciljem da se oslabi pozicija našeg pregovaračkog tima i predsednika. Srbi na KiM nalaze se u komplikovanoj situaciji. Jedini oslonac je predsednik Vučić i naša država Srbija - rekao je Simić.

Kako je naveo, najnovija odluka Osnovnog suda kojom se albanski pripadnik Specijalne jedinice Kosovske policije koji je pucao na Milovana Jovanovića na Bistričkom mostu pušta u kućni pritvor, govori da srpska suza nema roditelja.

- To je drugi put za samo nekoliko meseci da oni pucaju u Srbe civile, a da posle par dana bivaju pušteni u kućni pritvor - dodao je Simić.

Naveo je da su izaslaniku EU za dijalog Miroslavu Lajčaku tokom jučerašnjog sastanka ukazali na situaciju u kojoj se nalaze Srbi.

- Govorili smo o tome da je ugrožena sigurnost Srba, jer Kurtijevi specijalci pucaju po našim građanima. To se nastavlja otimanjem zemlje od Srba u Leposaviću i Zubinom Potoku, a sve u cilju izgradnje nekakvih parapolicijskih baza u kojima bi bile jednonacionalne specijalne jedinice - istakao je Simić.

Prema njegovim rečima, Lajčak je dobro informisan o situaciji na severu.

- Ali nisam siguran da je Kurti spreman da dijalogom rešava otvorena pitanja, već nastoji da jednostranim potezima uz upotrebu sile ostvari svoje političke ciljeve - istakao je Simić

Najava da će Kurti sa novim gradonačelnicima upadati u opštine na severu, navodi Simić, izaziva bes i zabrinutost kod srpskog naroda.

- Mi ćemo biti uz naš narod i borićemo se svim legalnim i demokratskim sredstvima za njihova osnovna ljudska prava. Ne možemo da ćutimo i gledamo kako nam se gaze osnovna ljudska prava - kaže Simić.

Dodaje da sve to ide u prilog Kurtiju, koji probleme između Albanaca i Srba želi da reši po hrvatskom modelu.

- To smo juče i Lajčaku preneli, da Srbi to shvataju kao pretnju, da će se i na ovim prostorima sprovesti nekakvo etničko čišćenje, poput "Oluje" i "Bljeska" u Hrvatskoj - dodaje Simić.

Ističe je da na izjavu poslanika DPK Hisenija Beriše da je tzv. Kosovo spremno na rat, nijedan međunarodni predstavnik nije reagovao.

- Kada se preti Srbima nema podrške međunarodne zajednice. Jedan deo međunarodne zajednice će očigledno, šta god da Kurti radi, krivicu svaliti na Srbe -  naglasio je Simić.

On je pozvao Srbe sa Kosova i Metohije na odgovorno ponašanje, jer će, kako je naveo, pritisci biti sve veći.

Takođe, pozvao je građane da 26. maja na skupu u Beogradu pošalju poruku mira, dodajući da je samo jaka Srbija, kakvu vodi Vučić, garant opstanka srpskog naroda na KiM.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Saška

pre 11 meseci

Koliko uopšte mogu da vreme reči osvedočenog teroriste i srbomrzca?

Olja

pre 11 meseci

Da li neko uopšte veruje rečima bivšeg trgovca organima?

Orvel

pre 11 meseci

Pa ta karikatura koja izigrava premijera nepriznate države do sada ni jedno jedino obećanje nije ispunila...

Klajn

pre 11 meseci

Kad je Kurti u pitanju, Vuk dlaku menja ali ćud nikada...

valjator

pre 11 meseci

Srbija ima svoj cilj a to je da odbrani svoj nacionalni integritet I suverenitet

Caki

pre 11 meseci

Predsednik Vučić se trudi da dodje do nacina da Srbiji i Srbima na Kosmetu obezbedi mir

Cana

pre 11 meseci

Srbija I njen predsednik pokazuju spremnost da budu konstruktivni partneri i pronađu mirno rešenje.

Mira

pre 11 meseci

Kurti je pokazao da mu nije dogovor cilj vec etnicko ciscenje Kosova i Metohije. I to sve naocigled Medjunarodne zajednice.

xBox

pre 11 meseci

Predsednik Vučić je lider koji se suočava sa najtežim izazovima i napadima

Marija

pre 11 meseci

Ako Medjunarodna zajednica nece da zastiti Srbe na KiM i Kurti ima odresene ruke.

Nesa

pre 11 meseci

Medjunarodna zajednica ocito cuti na teror kurtija ba severu KIM,a kurti to cutanje iskoriscava kako bi svaki dan maltretirao srbe.

sledeća vest

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Mandarić o druženju sa Bestom, Krojfom, Reganom, Džobsom...
Fudbal

Mandarić o druženju sa Bestom, Krojfom, Reganom, Džobsom...

Upoznao sam mnogo uspešnih ljudi iz različitih oblasti, od američkih predsednika, preko biznismena, do najvećih fudbalera svih vremena i mogao bih danima da pričam o raznim dogodovštinama s njima, kaže u intervjuu za Informer jedan od najuspešnijih srpskih biznismena Milan Mandarić.

30.04.2024

09:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija