• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: I. Č.

01.06.2023

07:00

ALBANSKI EKSTREMISTA SVE LUĐI I OPASNIJI! Strašna pretnja Kurtija: Srbi, idite sa Kosova, svi koji ostanu ZAVRŠIĆE U ZATVORU

Reuters

Politika

ALBANSKI EKSTREMISTA SVE LUĐI I OPASNIJI! Strašna pretnja Kurtija: Srbi, idite sa Kosova, svi koji ostanu ZAVRŠIĆE U ZATVORU

Podeli vest

Lider ekstremističkog režima u Prištini srpske lekare, radnike opština i studente koji mirno protestuju na severu Kosova nazvao 'besnom i fašističkom ruljom'.

Vođa terorista iz Prištine Aljbin Kurti mirne demonstrante u srpskim opštinama na severu Kosmeta nazvao je juče "besnom i fašističkom ruljom" i poručio im da će ih njegovi specijalci oterati iz južne pokrajine ili će završiti u zatvoru!!!

- Dokle god se besna rulja nalazi na ulicama specijalci moraju da budu u opštinskim zgradama. Toj fašističkoj rulji nećemo ostaviti Kosovo. Rešenje je ili da rulja ode s Kosova ili da završi u zatvorima - zapretio je juče lažni kosovski premijer po dolasku u Bratislavu, gde se održava međunarodni forum o globalnoj bezbednosti.

Foto: A.G.

Kurti kriv za haos

Na Kurtijevu preteću retoriku odmah je reagovao ministar odbrane Miloš Vučević, koji je rekao da Kurtija neko treba da povuče malo za uši i kaže mu da se smiri.

- Bojim se da imamo posla s čovekom koji ne razmišlja racionalno. Nadam se da će se dozvati pameti i da neće srljati u dalje sukobe, jer bi to bilo pogubno za sve, pa i za njega - kazao je Vučević.

Upitan da prokomentariše Kurtijevu izjavu da je Beograd kriv za haos na KiM, Vučević je istakao da je verovatno on egzaltiran zbog poslednjih dešavanja na KiM jer mu je cilj da protera Srbe.

- On očigledno želi da potpuno protera Srbe sa KiM. Uspeo je da zloupotrebi Kfor i dovede do sukoba Kfora i Srba. Mi ne smemo da uđemo u taj narativ i da zamenimo teze, nije nama Kfor problem i oni ne smeju tako da postupaju, već treba da se staraju o bezbednosti. Srbi moraju biti maksimalno stabilni, koncentrisani i pribrani, da mirno i demokratski brane svoja prava. Da ne bismo opet ušli u scenario da smo mi neki nasilnici, da bi se opravdao napad na Srbe - rekao je Vučević.

Foto: printscreen

Miloš Vučević

Grafiti 'UČK' u Orahovcu

Novi grafiti "UČK" osvanuli su juče na nekoliko srpskih kuća i automobila u Orahovcu.
Svi incidenti s grafitima u Orahovcu u poslednja dva dana dogodili su se u blizini crkve koja je centar okupljanja Srba u ovom gradu, navodi se na sajtu Radija Goraždevac. Prethodno, mural u Orahovcu posvećen najboljem srpskom teniseru Novaku Đokoviću takođe je uništen.

Reagovao je i direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, koji je poručio Kurtiju da mu je bolje da opozove svoje lažne gradonačelnike i besne specijalce koji pucaju Srbima u leđa.

"Dok se od srpskih lekara, radnika opština, studenata ispred srpskih objekata Kurtiju pričinjava 'besna rulja', biće da mu je srpska zastava od 250 metara koji su Srbi nosili ulicama Zvečana pomutila razum!", napisao je Petković na Tviteru.

Reagovali su i visoki zvaničnici EU koji razmišljaju o obustavljanju vizne liberalizacije za građane nepriznate države. I francuski predsednik Emanuel Makron optužio je vlasti u Prištini da snose odgovornost za nemire na severu Kosova.

- Jasno je da su se kosovske vlasti odlučile da ne poštuju dogovor koji je postignut i proces koji je započet uz posredovanje EU, a koji je ugovoren sa mnom i nemačkim kancelarom Šolcom i koji je omogućio napredak. Jasno smo rekli kosovskim vlastima da je greška sprovoditi izbore u situaciji bojkota - rekao je Makron.

Foto: Tanjug/AP

Emanuel Makron

Mirni protesti

Uprkos brutalnim pretnjama, vređanjima i provokacijama, Srbi na KiM i juče su nastavili mirne proteste tražeći da se sa severa pokrajine povuku Kurtijevi jurišnici, a da nelegitimni albanski gradonačelnici napuste zgrade srpskih opština. Srbima koji su se okupili kod zgrade Opštine Zvečan obratio se, u ime lekara i medicinskog osoblja, bivši gradonačelnik, u nedavnim protestima povređeni Dragiša Milović, koji je pozvao građane da ne provociraju Kfor. On je zahvalio lekarima i medicinskom osoblju što danonoćno pružaju pomoć svim građanima, bez obzira na nacionalnost i veru. Posebno je zahvalio na podršci Novaku Đokoviću, na šta su građani odgovorili skandirajući "Nole, Nole".

Pripadnici Kfora i juče su obezbeđivali zgrade srpskih opština na severu pokrajine, postavljene su nove bodljikave žice, iza koje su se nalazila oklopna vozila specijalnih jedinica Kurtijevih hijena.

Žute trake na rukama Srba

Nekoliko građana Leposavića na mirnom protestu u tom mestu stavilo je na ruku žutu traku sa Davidovom zvezdom, koja je simbol stradanja Jevreja u Drugom svetskom ratu i života u getu.
Kako kažu, želeli su da na taj način ukažu na stradanje Srba na Kosovu. Oni su sedeli tik uz pojačanu bodljikavu žicu, da bi se zatim povukli u masu ljudi. Žute trake su stavljene i na bodljikavu žicu kojom su pripadnici Kfora zaštitili prostor oko zgrade opštine.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Normalac

pre 1 godinu

Naravno lažete, gadovi udbaški. Misli se na dovedene Srbe-batinaše, koji uopšte nisu sa KiM.

Aca

pre 1 godinu

Kurti mora da odgovora za teror koji vrsi nad Srbija. Ima Boga, sve ce on to platiti, polako samo. Ne moze Kurti da napada, koliko Srbi mogu da trpe i brane.

Pover

pre 1 godinu

Albanski bolesnik, odavno dolicno znamo sta mu je plan!

Tara

pre 1 godinu

Otvoreno je priznao da zeli da izvrsi etnicko ciscenje Srba ovom izjavom.

Dzanki

pre 1 godinu

Sve ludji i ekstreminiji, sa njim je tesko pregovarati. Sto je najopasnije Albanci ga slede.

Fokland

pre 1 godinu

Oni ne zele nezavisno Kosovo, oni zele etnicki ocisceno od Srba nezavisno Kosovo.

Obrados

pre 1 godinu

Dobro je sto je otvoren jer sad znamo odlicno sta su mu namere, nije samo nezavisno Kosovo nego nezavisno kosovo BEZ Srba. To je ogromna razlika.

Danko

pre 1 godinu

Sve ludji i ludji, ovo ni njegovi gospodari iz Vasingtona ne odobravaju, presao je crtu sa ovim.

Urke44

pre 1 godinu

Ponestaje mu vremena i onda postaje sve ekstremniji i ekstremniji, ovakva retorika se ne svidja ni njegovim gospodarima sa Zapada.

Milica

pre 1 godinu

Kurti bi trebalo malo da se spusti na zemlju. Kome ce on da preti i tera sa Kosova, neecemo to nikada dozvoliti!

Joka

pre 1 godinu

Ovo su provokacije i zastrasivanja, hoce da etnicki ocisti Srbe sa Kosova.

Veki

pre 1 godinu

Vama siptarima treba jebati mater zgaziti vas ko govno na ulici i izbrisati sa lica zemlje da ne postojite

Kobac

pre 1 godinu

Ovim je jasno rekao da je Kosovo Srbija. Ovakve ekstremne izjave nas samo ujedinjuju. Nema predaje, pobeda ce biti srpska!

Lizard

pre 1 godinu

Ludak, Albanci su u ogromnom problemu jer imaju psihopatu za vodju. Ima samo da slomi zube ukoliko krene na Srbe i stavi Albance samo u jos tezi polozaj.

ante gotovina

pre 1 godinu

idemo Kosovo. Puna podrska iz Hrvatske. razbijte te cetnicke bandite, stavite ih na traktore i direktno za Beograd. Gazi gazi srbe, srbe na vrbe. Mi saljemo citavu kolekciju traktora braci Albancima da zgaze srpske bandite kao 1995. IDEMO KOSOVO. JEBITE MAMICU SRBIMA.

Sanja

pre 1 godinu

Treba stati na put pretnjama Kurtija i osigurati bezbednost srpskom narodu na KiM.

Saša

pre 1 godinu

Pretnje Kurtija nisu na mestu i njegovo ponašanje više ne može i ne sme da se toleriše.

Markic

pre 1 godinu

To vam je I bio cilj Ali necete usoeti u toj nameri

Sara

pre 1 godinu

Strašne su to stvari koje licemerno radi Kurti. Treba reagovati što hitnije.

Veka

pre 1 godinu

Mislim da su ove pretnje samo sirenje panike, ne sme on to uraditi.

Raša

pre 1 godinu

Podrška srpskom narodu na KiM. Samo ujedinjeni možemo doći do cilja a to je bezbednost i mirno življenje svakog Srbina na Kim, bez ugnjetavanja.

Rada

pre 1 godinu

Kurti više ne bira ni sredstva , ni reči, otvoreno preti srpskom narodu i tera ih sa njihovih ognjišta. Nema više smisla ćutati na sve to.

Dora

pre 1 godinu

Srbi, izdržite. Ne dajte jednom Kurtiju da uspe u svojim zamislima.

Jana

pre 1 godinu

Kurtijevo ponašanje počinje da se kosi sa zdravim razumom. Više nije realno njegovo ponašanje i količina mržnje koju pokazuje.

Dragana

pre 1 godinu

Dokle god je Srba, KiM ostaje srpsko. Podrška našim ljudima koji se bore za opstanak i ostanak na svome.

Gaga

pre 1 godinu

Treba stati na rep Kurtiju. Ovo više nije tolerantno. Dokle? Treba hitno reagovati.

Pantelija

pre 1 godinu

Puna podrška svima koji se bore za svoja ognjišta i porodice na KiM.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija