• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

10.07.2023

13:44

Vesić poručio studentima na praksi: Iskoristite priliku koja vam se pruža

mgsi

Politika

Vesić poručio studentima na praksi: Iskoristite priliku koja vam se pruža

Podeli vest

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić prisustvovao je danas potpisivanju ugovora o realizaciji drugog ciklusa prakse za studente Univerziteta u Beogradu, a ugovore sa studentima završne godine osnovnih i master studija potpisali su direktori javnih preduzeća.

Vesić je drugoj generacija studenata na praksi u Ministarstvu poručio da je važno da im bude pružena šansa u vidu zaposlenja nakon završetka studija.

- Vi ste druga generacija studenata na praksi u našem ministarstvu i preduzećima. Prošla generacija je brojala 28 studenata, sada je ovde vas 30. U našim preduzećima ćete moći da naučite nešto što niste mogli u školi - rekao je ministar.

On je istakao de je jedan od najvećih problema našeg obrazovanja mali broj praktičnih časova tokom studija. 

- Ovo je prilika koju bi trebalo da iskoristite, pošto ćete u preduzećima imati šansu da naučite i saznate ono što niste mogli na fakultetima. Preduzeća u koja dolazite rade veoma važne projekte. Neko će otići u Železnicu Srbije, neko u Puteve Srbije, neko u Er Srbiju, ili u Koridore Srbije - poručio je Vesić.

Ministar je istakao da će oni koji dobiju priliku da rade na brzim prugama, imati jedinstvenu priliku da steknu iskustvo koje ne postoji ni u jednoj zemlji na Balkanu, dok će u Er Srbiji moći da vide kako izgleda najbrže rastuća avio kompanija u Evropi.

- Iskoristite priliku koja vam se pruža.To iskustvo će vam u narednom periodu svakako pomoći da nađete posao i stalno zaposlenje. Ako napravite dobar kontakt, i ako u vama prepoznaju nekog ko zaista može da pomogne našim preduzećima, možete da računate sa tim da ćete i ostati da radite u njima - rekao je Vesić. 

Takođe, on je zamolio studente da daju svoj maksimum, te da će, od preduzeća dobiti priliku za posao ako u njima budu videli osobe koje im nedostaju.

Ministar je istakao da će veoma brzo proširiti praksu i na druge univerzitete u Srbiji, pošto ovu šansu, kako je rekao, zaslužuju deca sa svih univerziteta.

- Svaki praktikant će primati mesečnu naknadu u visini od 14.000 dinara, koja nije velika, ali će svakako značiti za njihov budžet - istakao je Vesić.

Praksa počinje danas i trajaće do 6. oktobra, uz obezbeđenu novčanu nadoknadu za studente i neposredno određenog mentora iz reda zaposlenih.

Stručna praksa je predviđena za studente Saobraćajnog, Građevinskog, Mašinskog, Elektrotehničkog, Ekonomskog, Pravnog, Arhitektonskog, Geografskog, Rudarsko-geološkog, Tehnološko-metalurškog, Matematičkog i Fakulteta organizacionih nauka.

Foto: mgsi

 

Studenti će praksu obavljati u sledećim preduzećima: Srbija Kargo, Saobraćajnom institutu CIP, Direkciji za železnice, Institutu za puteve, Koridorima Srbije, Kontroli letenja Srbije i Crne Gore SMATSA, Putevima Srbije, Direktoratu civilnog vazduhoplovstva, Direkciji za vodne puteve i preduzeću Infrastrukture železnice Srbije.

Sa praktikantima su danas potpisali ugovore direktor Puteva Srbije Zoran Drobnjak, direktor Koridora Srbije Aleksandar Antić , generalni direktor Er Srbije Jirži Marek, direktorka Direktorata civilnog vazduhoplovstva Mirjana Čizmarov, direktor Direkcije za vodne puteve Aleksandar Pantelić, direktor Instituta za puteve ad Beograd Nenad Tomić, generalni direktor Akcionarskog društva za železnički prevoz robe Srbija Kargo Dušan Garibović, direktor sektora za ljudske resurse Kontorle letenja Srbije i Crne gore SMATSA doo Uroš Zeković, direktor CIP-a Slaven Tica i generalni direktor “Infrastrukture železnica Srbije” Nebojša Šurlan. 

U ime Ministarstva dodađaju su prisustvovali Tanja Popović, pomoćnica ministra, Dobrila Ponorac, posebni savetnik ministra i koordinator programa studentske prakse Aleksandar Lazarević.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?
Live TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?

Završena je prva debata između Bajdena i Trampa koji je pokazao sve Bajdenove negativne strane. Tramp je evidentno bio dominantan i odneo pobedu! Da li će Bajdenovi glasači promeniti mišljenje nakon prvog duela dva predsednička kandidata i koliko su realne šanse za Trampovu pobedu u specijalnoj emisiji govorili su Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globaliacije i Ilija Kajtez, pukovnik u penziji. Tokom emisije uključivao se veliki broj drugih gostiju, kao i gledaoci Informer TV koji su rekli svoje mišljenje o ovoj temi.

28.06.2024

18:41

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija