• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

19.07.2023

12:24

Bolje da je ćutala! Doajen britanske diplomatije urnisao Ališu Kerns zbog Srbije

profimedia/youtube

Politika

Bolje da je ćutala! Doajen britanske diplomatije urnisao Ališu Kerns zbog Srbije

Podeli vest

Britanska poslanica i predsednica Spoljnopolitičkog komiteta Donjeg doma Parlamenta Ališa Kerns verovatno bi se ujela za jezik kada je optužila Srbiju i Srpsku pravoslavnu crkvu da švercuju oružje na Kosovo, samo da je pretpostavila ko će sve da je demantuje.

Ali za to je kasno. Napravila je veliku političku štetu svom komitetu i svojoj Konzervativnoj partiji, jer se pokazala kao nepouzdan političar, krajnje pristrasna prema vlastima u Prištini, i pod uticajem njihovih tračeva, kojima jednostavno nema mesta u britanskom parlamentu.

Prvo je demantovao Kfor, istog dana kada je optužila SPC da prenosi oružje na Kosovo. Misija pod vođstvom NATO, čiji je Britanija jedan od najuticajnijih članica, saopštila je da ne postoji nijedan dokaz za priču poslanice Kerns u Parlamentu.

Ali još ubedljivija i razornija po poslanicu Kerns, stigla je reakcija od Ser Ajvora Robertsa, doajena britanske diplomatije, ambasadora u Beogradu (1994-1997), predsednika Triniti koledža na Univerzitetu Oksford.

Jedan od najuticajnijih britanskih diplomata i ujedno najveći živi poznavalac Balkana na Zapadu, Ajvor Roberts kaže da su stavovi Ališe Kerns nedopustivo „pristrasni“ prema Prištini.

- Ona, naravno, ima pravo na svoje mišljenje. Ali druga je stvar da li njeni pristrasni stavovi, kao nekoga ko ima važnu i uticajnu poziciju, podstiču Kurtija da veruje da ima međunarodnu podršku da se odupre kompromisu. Glavni pregovarači su mi rekli da je baš to efekat njenih komentara -  naveo je Ser Ajvor Roberts u autorskom tekstu za uticajni londonski “Daily Telegraph”.

Kao vrhunski poznavalac Balkana, on smatra da se približavamo rešenju za kosovski problem, posle “četvrt veka ćorsokaka”. Ali, za izjave Ališe Kerns kaže da su uličarsko dobacivanje sa strane, i da ona spada u publiku koja “pravi galamu i stvara smetnju” da se postigne kompromis.

- Iskusne diplomate i pregovarači imaće sve činjenice i informacije koje su im potrebne da pomognu Vučiću i Kurtiju da postignu dogovor. Mišljenje i emocije sa strane biće od pomoći njihovim ciljevima isto koliko i mešanje Kremlja. Pošto serviraju za meč – a nagrada je ovde ogromna – ćutanje publike bi bilo prikladno - naveo je Ser Ajvor Roberts.

Ališa Kerns je poznata po izrazito pristrasnim stavovima u korist Prištine, i sa druge strane stalnim optužbama na račun Srbije. Koliko su te optužbe istinite, najbolje pokazuje i ovaj poslednji primer. Dobila je po prstima ne samo od vrha Srbije i predsednika Aleksandra Vučića, nego i iz vrha vojske i diplomatije svoje države.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Vidovdan je najveći srpski zavet! Njegoš je prikazao njegovo lice i naličje kroz svoja najznačajnija dela!
Live TV

Vidovdan je najveći srpski zavet! Njegoš je prikazao njegovo lice i naličje kroz svoja najznačajnija dela!

Sutra je Vidovdan i ljudi kažu da svako od nas treba da ima svoj Kosovski boj i svoj Vidovdan, odnosno da svako od nas treba da se opredeli za svoj sistem vrednosti. Po mišljenju Makrovića, Vidovdan je naša osveštana bol. Kosovo i Vidovdan nisu cela naša istorija, ali jesu središte te istorije. Na ovu temu u emisiji "Info veče" govorio je pravoslavni publicista Vladimir Dimitrijević.

27.06.2024

22:30

Čak i da Rusija okupira celu Ukrajinu, rat se neće završiti! Dve velike sile bore se za lične interese i ni jedna neće popustiti!
Live TV

Čak i da Rusija okupira celu Ukrajinu, rat se neće završiti! Dve velike sile bore se za lične interese i ni jedna neće popustiti!

Mnogi analitičari prognoziraju da će naredna polovina godine biti malo mirnija od prve. Ipak, nagoveštavaju se nova ratna žarišta u svetu. O ratovima i geopolitici u emisiji "Rat uživo" govorili su Marko Matić iz Centra za odgovorne medije i prof. dr Dragan Škobalj, ekspert za energetiku. Uživo u program, putem vajber uključenja javio se i ratni reporter i novinar Igor Damjanović, kao i novinar Dejan Jelača.

27.06.2024

19:44

Kako su prodali Miloševića Hagu? Njegov čuveni govor na Gazimestanu okupio je dva miliona Srba! (VIDEO)
Live TV

Kako su prodali Miloševića Hagu? Njegov čuveni govor na Gazimestanu okupio je dva miliona Srba! (VIDEO)

Ako se vratimo u 1989. godinu, setićemo se Miloševićevog govora na Gazimestanu. Neke rečenice izvučene su iz konteksta i tako su korišćene kao navodni dokazi protiv njega na sudu u Hagu. Takođe na Vidovdan predsednik Milošević izručen je Hagu. Da li je sve to moralo i u čemu je simbolika Vidovdana kroz celu srpsku istoriju govorili su u "Info danu" Drušan Proroković i Zoran Anđelković.

27.06.2024

18:03

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Da li se krstite kada prođete pored crkve?
Srbija

Da li se krstite kada prođete pored crkve?

Primetili ste sigurno i videli mnoge da se prolazeći pored crkve, bilo pešice, bilo nekim prevoznim sredstvom, prekrste. Možda i vi to često radite, a ne znate da li postupate ispravno ili je pak reč o sujeverju.

26.06.2024

15:17