• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

22.07.2023

09:55

Vesić sa Hilom: Razvoj infrastrukture važan za dalji ekonomski napredak

mgsi

Politika

Vesić sa Hilom: Razvoj infrastrukture važan za dalji ekonomski napredak

Podeli vest

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukutre Goran Vesić sastao se danas sa ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu Kristoferom Hilom, sa kojim je razgovarao o značaju razvoja infrastrukture za dodatni ekonomski razvoj Srbije i učešću američkih kompanija u tim projektima.

 Vesić i Hil su sa zadovoljstvom konstatovali da je uvođenje direktnog leta za Čikago, u maju ove godine, bio dobar poslovni potez, jer je avion na toj liniji, na svakom letu iz Čikaga popunjen.
 
Ambasador Hil je čestitao ministru na svim infrastrukturnim projektima dovršenim u poslednjih nekoliko meseci, ističući da ekonomski rast i razvoj zemlje zavise upravo od razvoja infrastrukture.
 
On je izrazio interesovanje za infrastrukturne projekte koji vode regionalnom povezivanju, između ostalih ka Bosni i Hercegovini. Ministar Vesić je upoznao ambasadora Hila sa planovima da Srbija i Bosna i Hercegovina u narednim godinama budu povezane sa dva auto-puta i dve brze saobraćajnice.
 

Vesić je ambasadoru predstavio projekat auto-puta Beograd – Sarajevo, na kojem bi radovi na deonici Kuzmin – Sremska Rača trebalo da budu okončani već krajem ove godine. Dodao je da se gradi i brza saobraćajnica Ruma – Šabac – Loznica, duga 77 kilometara, kojom će se povezati Mačva i Zapadna Srbije sa Koridorom H.
 
Takođe, preneo je Hilu da je završeno projektovanje auto-puta Požega – Kotroman, koji će biti dug 61 kilometar, najzahtevniji za gradnju, a koji će se dalje nastaviti ka Sarajevu.
 
Istakao je i da će biti obnovljena pruga Beograd – Sarajevo, za šta će Srbija i BiH zajednički pred Evropskom komisijom zatražiti sredstva, što je, konstatovao je ministar, biti prvi zajednički projekat dve zemlje posle potpisivanja Dejotnskog sporazuma.
 
Kada je reč o železničkoj mreži u Srbiji, Vesić je ukazao i da će uskoro biti raspisan i tender za brzu prugu Beograd – Niš, projekat vredan 2,7 milijardi evra, koji je EU pomogla sa najvećim grantom do sada od 610 miliona evra, dodajući da su i američke kompanije itekako dobrodošle da učestvuju.
 
Ministar je rekao i da će Srbija, kada bude završena brza pruga do Budimpešte, a zatim i do Niša, te dalje do Preševa i Skoplja, uz deonicu ka hrvatskoj granici, koja bi se nastavila ka Zagrebu, Ljubljani i Beču, odnosno Veneciji, postati pravi železnički “hab” u ovom delu Evrope.
 
Ambasador Hil je pozdravio planove o regionalnom povezivanju.
 
- To je budućnost. Nema oblasti koja toliko inspiriše kao infrastruktura - rekao je Hil.
 
Razgovoralo se o pozivu ministru Vesiću da poseti SAD kako bi tamošnjim privrednicima predstavio sve nove infrastrukturne projekte koji su u toku ili se planiraju. Konstatovano je zadovoljstvo radom američke kompanije Behtel na izgradnji Moravskog koridora kao i da će dolazak novih američkih kompanija u Srbiju doprineti boljoj saradnji i partnerstvu dve zemlje.
 
Ministar Vesić i ambasador Hil razgovarali su o postavljanju spomen ploče američkom lekaru Edvardu Rajanu koji je tokom Prvog svetskog rata spasao živote hiljada srpskih vojnika i civila. Ploča će biti posvećena i drugim američkim lekarima i medicinskim sestrama koji su umrli tokom epidemije tifusa u Srbiji 1915. godine lečeći srpske vojnike i civile. Predloženo je da se ploča otkrije 1. novembra na dan oslobođenja Beograda u Prvom svetskom ratu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

TV

Opozicija hoće da etiketira narod koji je glasao za nju kao genocidan! Srbija je postala problem od 2012. jer smo počeli da pričamo o svojim žrtvama! (VIDEO)
Live TV

Opozicija hoće da etiketira narod koji je glasao za nju kao genocidan! Srbija je postala problem od 2012. jer smo počeli da pričamo o svojim žrtvama! (VIDEO)

Radomir Lazović iz Zeleno-levog fronta najavio je da bi deo opozicije mogao da donese alternativnu deklaraciju posvećenu obeležavanju navodnog genocida u Srebrenici. Lazović je osudio održavanje sednice Skupštine Srbije 11. jula jer je, kako kaže, to dan kada se obeležava sećanje na događaje u Srebrenici, a ne trenutak za usvajanje Svesrpske deklaracije. Na ovu šokantnu najavu reagovao je gost "Info jutra" publicista Darko Zlojutro.

05.07.2024

10:31

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija