• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ekipa Informera

25.07.2023

06:35

Đilasova saradnica ne odustaje od Anketnog odbora! Marinikin stav usmeren ka daljoj politizaciji tragedije u "Ribnikaru"

Ata images

Politika

Đilasova saradnica ne odustaje od Anketnog odbora! Marinikin stav usmeren ka daljoj politizaciji tragedije u "Ribnikaru"

Podeli vest

Marinika Tepić, perjanica opozicije i potpredsednica Stranke slobode i pravde Dragana Đilasa, nastavlja sa političkim lešinarenjem na tragediji koja se desila u OŠ 'Vladislav Ribnikar'!

Đilasova najbliža saradnica ne samo što ne želi da se izvini zbog sramne izjave da roditelje poginule dece 'nemaju tapiju na bol' (!?!) već nastavlja da tera po svom i ne odustaje od Anketnog odbora, uprkos jasnom zahtevu roditelja žrtava da se on ukine!?!

Da bruka i sramota budu veći, Tepićeva je juče ustvrdila da 'predsednik Aleksandar Vučić i predsednik Skupštine Vladimir Orlić nemaju ovlašćenja da ukinu rad Anketnog odbora i da za to nema pisanog razloga', potpuno ignorišući otvoreno pismo roditelja i advokata?!?

Zora Dobričanin: Skupština
može da obustavi Anketni odbor

Advokat Zora Dobričanin kaže da su advokati i roditelji uputili dopis svim institucijama za koje smatraju da su kompetentne u ovom slučaju.

- Znamo da je Skupština osnovala taj Anketni odbor i ona je nadležna da odluči o njegovoj daljoj sudbini. Parlament je odmah u petak uslišio našu molbu. Skupština je vlasna da odluči šta će da uradi s Anketnim odborom, a naša ideja je bila da u ovom trenutku ne odgovara da odbor praktično sprovodi paralelnu istragu i na taj način remeti tužilačku istragu koja je u toku i da se kontaminiraju dokazi koji su pribavljeni, čije je pribavljanje u toku ili koje planiramo da pribavimo - kaže dobričanin i Dodaje:

Kad smo pročitali da oni planiraju da zovu ostećene na ispitivanje, da ispituju svedoke koji su već ispitani u dosadašnjem toku istrage, kad smo pročitali da planiraju da analiziraju praktično svu dokumentaciju i celokupnu dokaznu građu pribavljenu u dosadašnjem toku istrage, da to sve rade pre nego sto tužilaštvo uopšte zaključi istragu i odluči da li postoji potreban stepen sumnje za podizanje optužnice, shvatili smo da je to direktno suprotno interesima istrage i da u cilju zaštite interesa oštećenih to ne sme da se dozvoli. Iz tih razloga članovi porodica i advokati porodica ovim putem apeluju na Skupštinu i sve narodne poslanike da zastanu sa bilo kakvim postupanjem i radnjama Anketnog odbora dok se ne okonča krivični postupak pred tužilaštvom i sudom, a posebno imajući u vidu veoma osetljivu fazu u kojoj se ovaj postupak sada nalazi i mogućnost da dokazi u eventualnom budućem sudskom postupku budu ugroženi - ističe Dobričaninova.

Politizacija slučaja

Marinika Tepić održala je konferenciju za štampu ispred zgrade Skupštine, na kojoj je poručila da Anketni odbor trenutno ne zaseda, ali da ne isključuje mogućnost da to telo nastavi svoj rad.

- Smatrali smo da je sednica Anketnog odbora pravo mesto da to objasnimo, da obavestimo javnost šta je odbor trebalo da radi, koga je trebalo da pozove iz institucija sistema, da uvidimo društvenu i političku odgovornost koje su dovele do tragedija i da na kraju donesemo preporuke za Skupštinu i celo društvo kako da se ovakve tragedije ne ponove, kako da se zaustavi nasilje, kako da se prestane sa zaštitom nasilnika iz samog sistema. Međutim, umesto toga, oni su tabloidima želeli da zamene Anketni odbor, a Orlić je pravnim nasiljem u petak, na osnovu obaveštenja neke grupe poslanika, odlučio da blokira rad Anketnog odbora - izjavila je Tepićeva, još jednom odbivši da se izvini za svoju skandaloznu izjavu tvrdeći da je ona 'izvučena iz konteksta'!?!

- Mislimo da svi imamo pravo na bol, naravno, roditeljska je najveća. Naša obaveza je bila da damo građanima odgovore kako je došlo do toga i da se više nikad ne ponovi - rekla je Tepićeva.

Poslanica SNS Bilja Pantić Pilja, inače zamenica Tepićeve u Anketnom odboru, komentarišući ove navode kaže da je, prema svemu sudeći, opozicija zajedno sa Marinikom Tepić spremna da ide direktno protiv molbe roditelja da se ukine Anketni odbor.

- Zaista ne mogu da verujem da su toliko bezdušni. Ali ako imate u vidu kako se ponašaju sve vreme od kako su se desile najveće tragedije u Srbiji, ne treba ovo da nas čudi. Jasno je šta je molba roditelja. Ipak, isto tako je jasno i da je deo opozicije spreman da ide direktno protiv molbe roditelja poginule dece zarad svoje medijske promocije - upozorava Pilja.

Nema ljudskosti

Politički analitičar Dejan S. Miletić ocenjuje da ga ništa više ne iznenađuje što se tiče Đilasove desne ruke, ali da od Tepićeve očekuje bar malo ljudskosti.

- S obzirom na to kakva su prethodna iskustva, mene ovo njeno ponašanje uopšte ne iznenađuje. Najveće žrtve tog masakra su roditelji i u tom kontekstu, odluka Skupštine da zamrzne rad Anketnog odbora vrsta je apela koja je došla od predsednika države i Skupštine, a ne nekakva naredba. U tom smislu, od Tepićeve niko ne očekuje ništa više ili manje od ljudskosti, ali to izgleda najteže dolazi do njenih ušiju i srca. Ovaj njen stav je usmeren ka daljoj politizaciji masakra, a ne nekakvim novim rezultatima ili rešenjima. Na kraju krajeva, sada je sve jasno. Zaista ne vidim u kojem bi to segmentu Anketni odbor dodatno doprineo razjašnjenjima - zaključuje Miletić.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Bojkot opozicije propao! Idu na izbore sa onima koji ne idu na izbore! (VIDEO)
Izbori 2024

Bojkot opozicije propao! Idu na izbore sa onima koji ne idu na izbore! (VIDEO)

Jučerašnji dan u Narodnoj skupštini doneo je neke veleobrte na srpskoj političkoj sceni. Deo opozicije koji tobož bojkotuje izbore 2. juna, na čelu sa Draganom Đilasom i Milošem Jovanovićem, razotkriven je od strane Zorana Lutovca i Aleksandra Jovanovića Ćute, koji su im se javno zahvalili na tome što izlaze na izbore sa njima!

11.05.2024

18:59

TV

Nastavlja se antisrpska politika Mila Đukanovića u Crnoj Gori! Sramna odluka crnogorskih vlasti o Srebrenici razbesnela većinu naroda! (VIDEO)
Live TV

Nastavlja se antisrpska politika Mila Đukanovića u Crnoj Gori! Sramna odluka crnogorskih vlasti o Srebrenici razbesnela većinu naroda! (VIDEO)

Odluka crnogorske Vlade da će na generalnoj skupštini Saveta bezbednosti glasati za donošenje Rezolucije o Srebrenici stvorilo je buru u javnosti i Srbije i Crne Gore. Na ovu temu u "Info jutru" govorili su Stefan Srbljanović iz Centra za društvenu stabilnost i advokat Predrag Savić. Uživo u program, putem vajber uključenja javio se i novinar Dražen Živković.

12.05.2024

09:02

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Jagnje na sto načina! Piroćanci znaju kako
Srbija

Jagnje na sto načina! Piroćanci znaju kako

Tradicionalna manifestacija za ljubitelje vrhunske jagnjetine sa Stare planine - "Jagnjijada" u pirotskom selu Krupac, biće održana narednog vikenda, 18. i 19. maja u dvorištu seoske škole u ovom selu.

12.05.2024

11:00