• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

26.07.2023

08:56

Vučić na otvaranju deonice Auto-puta mira: Govorimo da nismo nikad svojim napretkom zadovoljni, ali to nas gura napred!

Tanjug/VLADIMIR ŠPORČIĆ

Politika

Vučić na otvaranju deonice Auto-puta mira: Govorimo da nismo nikad svojim napretkom zadovoljni, ali to nas gura napred!

Podeli vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je danas otvaranju deonice Auto-puta mira (E-80) Niš-Merošina.

Posle toga sledi prezentacija turističkih organizacija Nišavskog i Topličkog okruga, a potom i obraćanje Vučića i šefa delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuela Žiofrea.

Deonica Niš-Merošina deo je auto-puta Niš - Merdare, dugog oko 77 kilometara koji bi trebalo da poveže Srbiju sa lukama na Jadranskom moru.

Predsednik Vučić je seo u autobus da se provoza novootvorenom deonicom Auta - puta. 

Foto: printscreen

 

 

- Vi kada govorite o tome 10 kilometara na jednom mestu, 10 na drugom, vi mislite da je lako. Ne, mnogo je teško. Svi žele da vide gotov auto-put, a kada tražimo kamen, ne daju kamen. Svi žele veće plate i penzije, a neće da ulažu u puteve. Milijardu i 200 će da košta, jer ćemo da gradimo pun profil. Možda će i više da košta, milijardu i 400. Mnogo će da košta. Govorimo što nismo nikad svojim napretkom zadovoljni, a to je dobro jer nas gura napred. Danas će ovom deonicoim proći prva vozila, posle 13 sati računajte - rekao je Vučić. 

- Mi mnogo više imamo da izgubimo nego Kurti, jer imamo mnogo snažniju ekonomiju - rekao je Vučić, podsećajući na situaciju na KiM - kaže Vučić i dodaje: 

- Džangrizavost je deo karaktera Srba, ali to nije loše, jer to nas gura napred. Ovaj put je perfektno urađen, ali moramo da uradimo još tri trake. Pogledajte kako je čisto, kakve su elastične ograde postavljene, perfektno urađen. Kao da ste došli u Austriju i Švajcarsku - istakao je Vučić.

- Uvek ljudi traže više. Kada želite da radite u svojim mestima dobro i kada želite boljitak i ubrzanje. Onda je potpuno normalno da nikada niste zadovoljni. Ide na bolje sve. Danas vam kilometar Auto puta ide i do 20 miliona evra. Sto miliona evra sada vredi deonica od pet kilometara puta. Sve to košta i sve je poskupelo. Ove godine ćemo da otvorimo stotinu kilometara auto puta i to će da košta milijarde evra. Pomaže Evropska unija naravno, ali to je na prvom mestu zahvaljućući finansijskoj stabilnosti Srbije - rekao je predsednik.

Foto: Tanjug

 

 -  U Srbiji nikoga ne interesuje koliko se radi i gradi, njima je samo bitno da li idu na more itd. Zamislite da sam poslušao, pod pritiscim,a sve one koji su demonstrirali ispred Beograda na vodi. Lako je protestvovati protiv tuđeg grada. Hajde nekad pohvali nekog, tuđi rad i trud. Međutim, Beograd će ostati, kao i spomenik Stefanu Nemanji. Zahvaljujem i Emanuelu Žiofreu na velikoj podršci Srbiji i našem narodu. Imaćete i brzu prugu Beogad- Niš. Uz Beograd, Niš je strukturno najjači grad u Srbiji, zatim će to biti i Čačak - naglasio je Vučić koji je zatim obišao i štandove domaćih proizvoda i suvenira gde je i degustirao proizvode srpskih domaćinstava. 

Foto: Tanjug

 

- Čestitam divnim ženama koje su ovo sve napravile. Kao što vidite ja napamet znam koliko sve ovo košta. Srećan rad vam želim. Hvala vam na gostoprimstvu mnogo - rekao je Vučić i zatim je probao vino tamjaniku. 

 

Foto: Tanjug

 

Obraćenje Emanuela Žiofrea

Poštovani predsedniče, cenjeni minsitri, poštovani grdaonačelnici i svi prisutni, izgradnja autoputa je uvek predstavljala vezu između ljudi. Auto-put predstavlja transportnu rutu i vezu ljudi iz čitavog regiona. Ovaj novi put treba da bude put mira, stabilnosti i pomirenja. Ova deonica Auto-puta je samo prvi deo segmenta. Auto put Niš - Merdare će biti kičma regionalne putne mreže. Ovaj put je deo šire slike i investicionog plana Evropske unije. Ovde u RS takođe radimo na izgradnji brze pruge Beograd - Niš. Do Grčke su ljudi došli upravo zahvaljujući deonici Koridora 10. Mi smo naravno rešeni da nastavimo saradnju sa Srbijom. Veza koju ima Srbija sa EU je već jaka. Srbija je najveći investitor i donator - istakao je Žiofre.

 

 

Obraćenje predsednika Vučića

- Vaša ekselencijo Žiofre, uvaženi predsednici opština i svi drugi, hvala vam što ste danas ovde. Mnogo je lep jug Srbije. Uvek smo, čini mi se, potcenjivali jug i istok Srbije, a ne znate šta je lepše ovde. Važno je da Toplicu ojačamo. Mnogo novca je uloženo. Bez dobrog puta investitori neće da dođu. Pomoći ćemo i oko škola, kuršumljiskih i u Blacu vrtić ćemo da izgradimo. U Blacu su uvek nekako najskromniji. Videćemo šta možemo da pomognemo, napravićmo i školu u Žitorađi. Ovaj Auto put će nas povezati i sa Srbima i sa Albancima u Prištini. On će za 20, 25 godina biti jedan od najprometnijih auto-puteva. Zato nam je i više nego potreban. Za Toplicu je izuzetno značajan ovaj Auto-put. Nama je trgovina sa Albanijom porasla za 37%. To je za nas izuzetno značajno. Zato moramo da vodimo pametnu i mudru politiku. Za Niš imamo još 4 potencijalna investitora, takođe taj broj imamo i za Prokuplje. Zamoliću Vas gospodine Žiofre da nam pomognete da uložimo još u Toplicu. Mi ćemo nastaviti da ulažemo u ovih pet okruga. Kada idete za Grčku, Bugarsku onda vidite šta je Srbija napravila. Mnogo toga se menja i sve je drugačije, ali zato moramo da radimo još više i jače. Javni dug je pod kontrolom, što je važno. Zato moramo da radimo i gradimo. Mi moramo sa tim tempom da nastavimo. Zahvaljujem se za velike pare koje ste nam dali, za podršku Srbiji, zahvaljujem se na marljivosti. Srbija neće da stane i  neka vam je srećno ovih novih pet i po kilometara Auto-puta. Živela Srbija! - zaključio je predsednik Vučić. 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Dve tragedije za nedelju dana! Da li neko namerno ubija svetke lidere? (VIDEO)
Live TV

Dve tragedije za nedelju dana! Da li neko namerno ubija svetke lidere? (VIDEO)

Još uvek nema zvaničnih informacija o tome šta se dogodilo sa iranskim predsednikom. Premijer Slovačke na svu sreću je živ, ali ono što se dogodilo je ili namerna opstrukcija ili neverovatan propust njegovog ličnog obezbeđenja. Na sve aktuelne teme u svetu u emisiji "Info dan" govorili su dr Stanislav Sretenović, istoričar i Bojan Dimitrijević, ekonomista.

21.05.2024

16:56

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Piksi u Loznici! Selektor stigao na finale Kupa! (VIDEO)
Fudbal

Piksi u Loznici! Selektor stigao na finale Kupa! (VIDEO)

Fudbaleri Crvene zvezde i Vojvodine večeras na stadionu "Lagator" u Loznici igraju finale Kupa Srbije, a meč je privukao veliku pažnju srpske fudbalske javnosti. Kako javlja naš izveštač iz Loznice, na novootvoreni stadion stigao je i selektor reprezentacije Srbije Dragan Stojković Piksi.

21.05.2024

19:54

Planeta

Tempirana bomba u srcu Evrope, sat otkucava! Brojke su neumoljive i sve su alarmantnije - može li stari kontinet preživeti?!
Sami su to tražili

Tempirana bomba u srcu Evrope, sat otkucava! Brojke su neumoljive i sve su alarmantnije - može li stari kontinet preživeti?!

Demokratija je u Evropi zamišljena kao osnovna vrednost koju podržava šira javnost širom kontinenta. Istovremeno, a talas ekstremne desnice, čiji se vrhunac očekuje tokom evropskih izbora u junu, smatra se samo prolaznom političkom pojavom. I dalje se veruje da će evropska demokratija opstati - iako zvuči utešno, to nije sasvim tačno, piše Politiko .

21.05.2024

19:30

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija