• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. Stanković - Z. Jevtić

03.08.2023

06:58

Džefri, Kosovo je Srbija, ugledaj se na Hila! Srbi sa KiM odbrusili ambasadoru SAD u Prištini: Zaustavite bezumno maltretiranje!

printscreen

Politika

Džefri, Kosovo je Srbija, ugledaj se na Hila! Srbi sa KiM odbrusili ambasadoru SAD u Prištini: Zaustavite bezumno maltretiranje!

Podeli vest

Znamo dobro, američki ambasadore, gde su granice na Kosovu i Metohiji, to su granice Srbije u skladu sa Poveljom Ujedinjenih nacija i Rezolucijom 1244, a Srpska lista je izbor i glas srpskog naroda koji brani nacionalne interese svog naroda na KiM, a ne stranih ambasada!

Ovako je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković reagovao na izjavu ambasadora SAD u Prištini Džefrija Hovenijera da se granica lažne države nalazi severno od Mitrovice, kao i da je Srpska lista opoziciona stranka na nezavisnom "Kosovu".

- Kao što sam mnogo puta rekao, znamo tačno gde je granica. To je severno od Mitrovice. Mi Srpsku listu ne smatramo srpskom političkom strankom, mi je smatramo strankom etničkih Srba na Kosovu. Moja zemlja želi da Srpska lista igra svoju političku ulogu na suverenom i nezavisnom Kosovu - poručio je Hovenijer i dodao da ne treba dovoditi u pitanje da je Kosovo nezavisna i suverena država.

Foto: printscreen

 

Granice Srbije jasne

I dok Hovenijer iznosi očekivanja SAD, srpska strana ne daje naznake da će Srbi učestvovati na izborima dok se ne ispune obaveze predviđene sporazumima i Rezolucijom UN 1244.
Komentarišući ove navode, Perko Matović iz Centra za nacionalnu politiku rekao je da je i ono malo respektabilnosti što je ostalo za SAD izgubljeno prilikom postojeće krize u južnoj pokrajini.

Ivica Dačić, šef diplomatije

Srbija nije napravila nijedan problem, ona je konstruktivna od samog početka, i to je već 10 godina od Briselskog sporazuma, odnosno 11 od kada su počeli razgovori Beograda i Prištine.

- Oni su obećali da će u svakom slučaju garantovati Zajednicu srpskih opština. Znali smo da ne možemo da promenimo njihov stav po pitanju statusa "Kosova", ali vidimo i to da oni ne žele da ono malo Srba što je ostalo ima egzistencijalnu sigurnost. Moraćemo da nađemo podršku u partnerima unutar EU koji nisu priznali "Kosovo" i u velikim silama u Savetu bezbednosti koje su na našoj strani - napominje Matović.

Potpredsednica Skupštine Srbije i šefica poslaničkog kluba SPS Snežana Paunović napominje da je izjava ambasadora SAD u najmanju ruku bezobrazna.

- Bilo bi i za njega i za SAD dragoceno da se amateri ne bave ovako važnim pitanjima kakvo je pitanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije. Gde su granice Srbije, svakako ne određuje priučeni ambasador sa mandatom od četiri godine u bilo kojoj zemlji, a kamoli u kvazitvorevini kakva je Kosovo. To ni u kom slučaju ne obavezuje ni Srpsku listu ni zvanični Beograd - podvlači potpredsednica Skupštine i dodaje:

- On bi mogao dragocene savete o tome šta znači biti diplomata da dobije od svog kolege gospodina Kristofera Hila, koji je i veći poznavalac i veći diplomata i svakako racionalnije sagledava situaciju na Zapadnom Balkanu nego što to Hovenijer radi - poručila je Paunović.

Jasna poruka SAD

Bivši diplomata Zoran Milivojević rekao je ovim povodom da je potpuno jasno, pošto Hovenijer govori u ime SAD, da je to stav i Amerike i njeno jasno markiranje pozicije da nema promene stava da SAD "Kosovo" tretira kao nezavisnu, suverenu državu.

Foto: printscreen

 

- Oni su procenili da je trenutak da jasno markiraju svoju poziciju i celu stvar oko Kosova i Metohije posmatraju kao rešavanje pitanja između Srbije i "Kosova", kao dve nezavisne države, i u tom smislu treba razumeti sve njihove mere i akcije koje će i ubuduće primenjivati - zaključio je bivši diplomata.

Važno je da se bezumno maltretiranje Srba zaustavi!

Povodom moguće humanitarne katastrofe koja se može desiti zbog niskog nivoa zaliha lekova u Kliničkom centru Kosovske Mitrovice prestolonaslednik Aleksandar II Karađorđević izrazio je zabrinutost za tamošnje pacijente, najoštrije osuđujući postupke Prištine.

- Važno je da se ovo bezumno maltretiranje zaustavi. Ugrožavanje bolesnih i nemoćnih, igranje njihovim životima i zdravljem je, malo je reći, pogrešno, to je nešto što se u savremenom svetu ne može tolerisati i mora se zaustaviti pre nego što dođe do ozbiljnih posledica - rekao je prestolonaslednik.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

TV

Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?
Live TV

Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?

Šiptarski ekstremisti predvođeni Kurtijem i Vjosom Osmani hoće da naprave novu Srebrenicu na Kosovu i Metohiji. Samo čekaju da se prizna sramna rezolucija i prihvatanje Kosova i Metohije u Savet Evrope da bi mogli da tuže Srbiju. Na ovu, ali i na druge važne teme u "Info večeri" govorili su Gavrilo Kovačević, predsednik opštine Zemun i Vladimir Kljajić, politikolog. Uživo u program putem vajber uključenja javio se pukovnik Milan Jolović koji je komentarisao moguće donošenje sramne rezolucije o Srebrenici.

30.04.2024

21:41

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat? (VIDEO)
Live TV

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat? (VIDEO)

Velika partija šaha se i dalje igra. Postavlja se pitanje čije figurice su u boljoj pozicji. O ratu u Ukrajini govorili su Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su prof. dr Stevica Deđanski iz Centra za razvoj međunarodne saradnje i Darko Obradović, Forum za strateške analize. U program se, putem vajber uključenja, uživo uključio i analitičar prof. dr Sergej Boljevič.

30.04.2024

19:25

JOŠ TV VESTI

Hronika

Davio partnerku do smrti! Jazivo nasilje u Alibunaru: Muškarcu (39) preti zatvor do 15 godina
Hronika

Davio partnerku do smrti! Jazivo nasilje u Alibunaru: Muškarcu (39) preti zatvor do 15 godina

Više javno tužilaštvo u Pančevu je danas donelo naredbu o sprovođenju istrage protiv osumnjičenog D. B. (39) iz Alibunara zbog sumnje da je neutvrđenog dana u periodu od 27. aprila do 29. aprila ove godine primenom nasilja ugrozio telesni integritet svoje vanbračne partnerke D. S. (42) iz Jabuke tako što ju je u kući u kojoj su živeli u Alibunaru, u Ulici Save Munćana, šakama stegao za vrat usled čega je nastupila smrt oštećene, saopštio je MUP.

30.04.2024

19:02

Sport

Vinisijus posle preokreta Bajerna izvukao bod Realu
Fudbal

Vinisijus posle preokreta Bajerna izvukao bod Realu

Drama na "Alijanc areni", Bajern umalo do preokreta, ali je Vinisijus Žunior doneo izjednačenje Realu! Fudbaleri Bajerna odigrali su nerešeno sa Real Madridom 2:2 (0:1) u prvom meču polufinala Lige šampiona.

30.04.2024

22:52

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija