• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Dejana Kljajić

04.08.2023

06:38

Proteklo je 28 godina od zločinačke hrvatske akcije "Oluja": Genocid nad Srbima koji se sprovodi i dan-danas!

Shutterstock/profimedia/printscreen

Politika

Proteklo je 28 godina od zločinačke hrvatske akcije "Oluja": Genocid nad Srbima koji se sprovodi i dan-danas!

Podeli vest

Ustaše su na današnji dan 1995. proterale oko 280.000 Srba iz Krajine, a ubijeno je i nestalo više od 3.000 ljudi. Za ovaj najstrašniji zločin u modernoj istoriji Evrope niko nije odgovarao. Centralna ceremonija obeležavanja Dana sećanja na prognane i stradale danas u Prijedoru.

Rana koja je otvorena pre tačno 28 godina ustaškom zločinačkom akcijom "Oluja" još je živa. Genocid nad Srbima traje i dalje!

Za najveći zločin u modernoj istoriji Evrope, posle Drugog svetskog rata, kada je sa svojih vekovnih ognjišta proterano oko 280.000 Srba, a u samo nekoliko dana ubijeno i nestalo više od 3.000 naših sunarodnika, niko nije odgovarao!

Podsetimo, ustaški zločin nad Srbima započeo je u ranim jutarnjim časovima 4. avgusta napadom hrvatske vojske i paravojnih formacija na Republiku Srpsku Krajinu. Cilj im je bio zauzimanje srpske teritorije i proterivanje Srba koji su tamo vekovima živeli.

Strašne činjenice o "Oluji"

* U "Oluji" je učestvovalo više od 150.000 Hrvata i stranih plaćenika
* Hrvatima su se suprotstavile srpske snage od oko 31.000 vojnika
* Proterano je oko 280.000 Srba
* Više od 3.000 ubijenih i nestalih Srba
* 1.209 ubijenih i nestalih bili su civili, većina starija od 60 godina
* 795 osoba se i dalje vodi kao nestalo, mahom žene i deca
* 546 žrtava bile su žene, uglavnom starije od 60 godina
* 379 ekshumiranih posmrtnih ostataka nije identifikovano
* 165 tela ukopano je pod oznakom "nepoznato"

Zločin bez kazne

Za zločine nad Srbima, i pored brojnih dokaza, niko nikada nije odgovarao. Proustaška Hrvatska i dan-danas opstruiše povratak izbeglih Srba, a malobrojni povratnici su uglavnom stariji ljudi. I dok Srbija tuguje, Hrvatska slavi državni praznik, a ratnim zločincima deli medalje i ordenje.
U "Oluji" je učestvovalo više od 150.000 hrvatskih vojnika i policajaca, kao i trupe muslimanskog 5. korpusa i HVO iz Bosne, dok je Krajinu branilo oko 30.000 vojnika.

Tog 4. avgusta ustaše su granatirale srpska sela i gradove. Na teritoriju RSK uspeli su da prodru iz pravca Dalmacije, zahvaljujući ogromnoj prednosti u ljudstvu. Tokom popodneva 5. avgusta Hrvati su zauzeli Knin, ali nisu imali uspeha na Kordunu i Baniji, oko Petrinje i Gline, gde su imali velike gubitke. Srpska odbrana se tu održala, međutim, udarima HVO i 5. korpusa iz Bosne, s leđa, srpski branioci su bili prinuđeni na povlačenje.

Nepregledna kolona od oko 280.000 Srba na traktorima, u automobilima i u kombijima krenula je put Srbije, a hrvatska avijacija je tu tužnu kolonu, u kojoj je bilo najviše dece, žena i starih, surovo bombardovala čak i na teritoriji Bosne i Hercegovine. Ustaška agresija završena je 8. avgusta potpunim krahom Krajine i osvajanjem cele njene teritorije.

Simbol zajedništva, vere, nade i snage

Centralna ceremonija obeležavanja Dana sećanja na sve stradale i prognane Srbe u oružanoj akciji "Oluja" prvi put se održava danas u Republici Srpskoj, i to u Prijedoru.

Obeležavanju će prisustvovati predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je juče započeo dvodnevnu posetu Republici Srpskoj.

- Posetu Republici Srpskoj počeo sam obilaskom veličanstvenog manastira Osovica, u društvu predsednika Milorada Dodika i patrijarha Porfirija. Zadužbina kralja Dragutina Nemanjića i svedok naše preteške sudbine i istorije na ovim prostorima, ovaj manastir je centar okupljanja vernog naroda i očuvanja našeg identiteta kroz vekove. Kao simbol zajedništva, vere, nade i snage, ujedno je i najbolje mesto na kojem ćemo početi razgovore o veoma važnim temama za Srbiju, Srpsku i sve Srbe - napisao je predsednik Vučić na svom Instagram profilu "buducnostsrbijeav".

Vučić je juče posle podne obišao novoizgrađeni vrtić u Srpcu, a danas će se u Banjaluci sastati s predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom i srpskim članom Predsedništva BiH Željkom Cvijanović. Uslediće sastanak Saveta za saradnju Srbije i RS, kao i potpisivanje Sporazuma o izgradnji dva memorijalna centra posvećena jasenovačkim žrtvama, jednog u Gradini, drugog u Beogradu. Vučić i Dodik će položiti venac na spomen-obeležju na Petrovačkoj cesti. Posle toga Vučić će prisustvovati i centralnom obeležavanju Dana sećanja na sve stradale i proterane Srbe u akciji "Oluja" u Prijedoru.

Ubijanje preostalih srpskih civila nastavljeno je danima i nedeljama posle "Oluje". Mučki su ubijani stari ljudi koji nisu uspeli ili nisu hteli da napuste kućni prag.

Dragoslav Bokan iz Instituta za nacionalnu strategiju kaže da ratni zločini ne zastarevaju.

- Ova rana je još živa, kao i strašne jasenovačke rane i sve ostale u ustaškom genocidu nad Srbima, u genocidu koji, nažalost, još traje, samo na drugačiji način. Ubijanja, proterivanja i osuđivanja Srba, čija je krivica samo to što su Srbi i što su imali nesreću da žive u austrougarskom carstvu, a kasnije u Jugoslaviji, na mestima na kojima se u Drugom svetskom ratu nalazila Nezavisna Država Hrvatska, a kasnije Tuđmanova Hrvatska nastavljaju se i dan-danas. Od sudbine "Oluje", od toga da li će to biti osuđivano ili će biti prećutano, zavisi identitet našeg naroda i budućnost Balkana i sve ono što ide uz kažnjeni ili nekažnjeni zločin tih razmera. A danas nam je prilika da se setimo tog jezivog zločina, koji još traje i trajaće dokle god ne bude bio pravedno kažnjen - objašnjava Bokan.

Zapad ćuti

Savo Štrbac, predsednik Dokumentaciono-informacionog centra "Veritas", upozorava da tihi egzodus traje i dan-danas.

- Agresija je izvršena uprkos činjenicama da je RSK bila pod zaštitom Ujedinjenih nacija, pod nazivom sektori "Jug" i "Sever", i da su predstavnici RSK dan pre toga u Ženevi i Beogradu prihvatili predlog međunarodne zajednice o mirnom rešenju sukoba. Obećanja o zaštiti manjinskih nacionalnih prava, data od hrvatskih zvaničnika prilikom ulaska Hrvatske u EU pre deset godina, pretvorila su se u sopstvenu suprotnost. Srpska zajednica je postala još minornija, obespravljenija i napadanija. Na sve to, međunarodna zajednica ćuti, kao što je ćutala i pre 28 godina, Hrvatsku "nagrađuje" prijemom u NATO i EU, a od 1. januara ove godine i u šengensku i evro zonu - poručuje Štrbac.

Vučićević: Hrvati su 1995. završili ono što su njihovi ideološki preci započeli 1941. godine!

Glavni i odgovorni urednik Informera Dragan J. Vučićević poručio je da Hrvatska nastavlja da slavi zločinačku operaciju "Oluja" kao državni praznik, a to nije ništa drugo nego genocid i masovni zločin nad Srbima.

- Hrvatska će ponovo slaviti zločin "Oluja" zato što je ubijanje Srba, etničko čišćenje Srba, masovni zločin nad Srbima i suštinski genocid nad Srbima državni praznik današnje Republike Hrvatske. To je užasno i strašno, ali to je tako. Niko do danas nije osuđen za "'Oluju", a ona je očigledno bila zajedničko delo i zajednički zločinački poduhvat tadašnje hrvatske vlasti i pojedinih zapadnih centara moći. Nemojte da se lažemo, to svi znamo - rekao je Vučićević na TV Pink.

On je istakao da danas vlasti u Hrvatskoj lažu da su bombardovali vojne, a ne izbegličke kolone.

- Oni sada kažu "mi smo na Petrovačkoj cesti bombardovali vojnu kolonu, mislili smo da su to tenkovi". Šta ste imali da mislite? Vidi se da su to traktori, automobili, kombiji, da je to sirotinja i izbeglice, i vi to bombardujete... Hoćete da pričamo o stotinama jezivih zločina nad srpskim civilima, nad ljudima koji su ostali u svojim kućama, u svojim selima, o pobijenim starcima, silovanim ženama. To su jezive stvari i oni to slave i kažu da je to državni praznik. Oni su završili 1991-1995. ono što su njihovi ideološki preci započeli 1941-1945. godine - rekao je Vučićević.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija