• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

04.08.2023

18:35

(VIDEO) Vučićeva poruka Srbima iz Srpske: Ni ne sanjate koliko vas volimo, koliko bez vas ne možemo!

Ata Images

Politika

(VIDEO) Vučićeva poruka Srbima iz Srpske: Ni ne sanjate koliko vas volimo, koliko bez vas ne možemo!

Podeli vest

U Prijedoru je sve spremno za večerašnje centralno obilježavanje Dana sjećanja na Srbe stradale i prognane u hrvatskoj vojnoj akciji "Oluja".

Sve detalje možete pratiti iz minuta u minut na portalu Informera.

19.30 - Obraća se Vučić

 - Poslednjih dana svedoci smo licemerja velikih sila prema nama Srbima - rekao je na početku obraćanja predsednik Srbije.

- Reći će egzodus, pogrom, progon, ali niko neće reći - najveće etničko čišćenje - dodao je predsednik.

Govoreći o stradanju na Petrovačkoj cesti, predsednik je rekao:

Foto: printscreen

 

 

- Na Petrovačkoj cesti poginula deca, 28 godina razmišljam kako je moguće da greškom gađate decu i starce, greške nije bilo, hteli ste da ubijete i decu i deke i bake - kazao je predsednik Srbije.

- Naše suze neće imati roditelja sem nas samih, zato mi Srbi moramo da se držimo zajedno! - kazao je Vučić.

- Danas je RS teško, nije lako ni zbog sankcija, i zato sam večeras ovde, nikada više Srbija neće da zatvara svoje puteve za svoj narod, uvek ćemo biti uz narod RS, Srbija neće uvoditi sankcije - kazao je predsednik.

Vučićeva poruka Srbima iz Srpske: Ni ne sanjate koliko vas volimo, koliko bez vas ne možemo!

Detaljno obraćanje predsednika Srbije možete čitati u posebnoj vesti.

19.21 - Obraća se Dodik

Oluja je bio udruženi zločinacki poduhvat, zajedno sa Amerikom i hrvatskom vojskom da etnički očisti taj prostor. Zločinački poduhvat koji je bio planiran, koji nije bio refleks. Na svako nemoćno dete, ženu, starca išao je jedan vojnik. Bilo je ukupno 200.000 vojnika na 200.000 stanovnika! Amerika može da bude koliko hoće velika, ali je mala i unižena - istakao je Dodik. 

- Deveti put zajedno obeležavamo stradanje Srba u "Oluji", a u Prujedoru smo, jer je to grad stradalnik gde treba da se prisetimo svih stradalnika, nebranjenog srpskog naroda - dodao je Dodik.

Opširnije čitajte u posebnoj vesti.

19.19  - Jovana Đaković: Knin nosimo u srcu

Jovana Đaković podelila je sa okupljenima svoja sećanja na “Oluju“, koju je preživela kao osmogodišnja devojčica.

Seća se da je iz Knina iščupana sa svog igrališta i od svojih drugara, i da je nastupilo sivilo.

Novi dom je sa porodicom našla kod Kruševca, potom u Pančevu, a život ih je potom poslao u Prijedor.

- Knin nosimo u srcu i usadili smo ga u srca naše dece - rekla je Đakovićeva.

Na Bogu je da oprosti, kaže Đakovićeva, ali ona ne može da zaboravi

19.14 - Održan minut ćutanja svim stradalima

Foto: Tanjug

 

 

19.06 - Intonirane Himne Srbije i Srpske

U okviru ceremonije intonirane su himne Srbije i Republike Srpske – "Bože pravde" i "Moja Republika".

Foto: printscreen

 

 

18.56 - Obraća se patrijarh

- Sabrali smo se da se pomolimo za  našu braću i sestre kojima je Prijedor bio prva stanica spasa. Neki su ostali ovde, neki su nastavili dalje. Ipak za njih 1893 nije bilo nade za lepše i bolje sutra. Ovde smo zbog svih stradalijh i prognanih. Prinosimo naše molitve za sve stradale - rekao je Porfirije. 

 

- Niko nema eksluzivno pravo na sećanje i bol, bol nema ni naciju ni veru, bol srpske majke i srpskog čoveka je bol majke i čoveka, danas smo se sabrali da se molimo za svoje postradale, a moleći se za svoju nevino postradalu braću i sestre znamo i za bol hrvatskog i bošnjačkog naroda - dodao je Porfirije.

Foto: Tanjug

 

 

- Mir je najviša vrednost, apelujem na sve, a pre svega pozivam verske lidere da se ccuva i izgrađuje mir među ljudima i narodima - naveo je patrijarh.

Opširnije čitajte u posebnom tekstu.

18.52 - Patrijarh služi parastos

Foto: printscreen

 

Foto: printscreen

 

 

 

18.37 - Građani pristižu

Kako javlja Radiotelevizija Republike Srpske, građani se polako okupljaju u Prijedoru gde će biti održana centralna manifestacija Dana sećanja.

Foto: printscreen

 

 

18.32 - RTRS: Sve spremno

 

 

 

***

Obeležavanju dana sećanja prisustvuju Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije, predsednici Srbije i Republike Srpske Aleksandar Vučić i Milorad Dodik , premijer Srpske Radovan Višković, srpski član Predsedništva BiH Željke Cvijanović i drugi zvaničnici Srpske i Srbije.

Osim patrijarha i zvaničnika Srpske i Srbije, obeležavanju će prisustvovati i veliki broj građana.

Obeležavanje 28 godina od ovog velikog srpskog stradanja i najvećeg etničkog čišćenja u Evropi nakon Drugog svetskog rata organizuju odbori vlada Republike Srpske i Srbije za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

Pogrom Srba u "Oluji" počeo je 4. avgusta 1995. godine ofanzivom hrvatske vojske i policije,  jedinica HVO-a na području Banije, Like, Korduna i severne Dalmacije.

Prema podacima Veritasa, tokom "Oluje" proterano je više od 220.000 krajiških Srba, a na evidenciji se nalaze imena 1.869 poginulih i nestalih Srba, od kojih 1.220 civila.

Međunarodni sud pravde je u presudi iz februara 2015. godine "Oluju" okvalifikovao kao etničko čišćenje, ali ne i kao genocid, mada svetski eksperti za tu oblast tvrde da je ta operacija imala sve karakteristike genocida. 

Podsećamo, predsednici Srpske i Srbije danas su položili vence na spomen-obeležje i budući kompleks sa spomen-kapelom srpskim izbjeglicama ubijenim na Petrovačkoj cesti u selu Janjila kod Bosanskog Petrovca.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija