• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. Stanković - Z. Jevtić

08.08.2023

07:00

Nema dileme, Haški tribunal je bacio dokaze! Povampirili se zlikovci iz OVK, sada umešani u trgovinu organima u Ukrajini!

Shutterstock/Printscreen

Politika

Nema dileme, Haški tribunal je bacio dokaze! Povampirili se zlikovci iz OVK, sada umešani u trgovinu organima u Ukrajini!

Podeli vest

Rusija ima podatke da trgovinom organima vladaju, ili da su u to umešani lideri nekadašnje zločinačke "oslobodilačke vojske Kosova", dok se jednom od vođa ove terorističke organizacije trenutno sudi u Hagu.

Ovo je napisala portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova u autorskom članku za "Rosijsku gazetu" i dodala da OVK i dalje funkcioniše, ali pod drugim imenom, i postoji mogućnost da je prisutna u Ukrajini kao plaćenička organizacija.

Kako ističe Zaharova, odavno je poznato da je Ukrajina postala jedan od svetskih lidera u "crnoj transplantaciji".

Foto: EPA/SERGEI ILNITSKY

 

 

- Nakon početka specijalne vojne operacije, crno tržište organa se zahuktava, a ceo proces je postao lakši nakon što je kijevski režim usvojio zakon koji maksimalno pojednostavljuje aktivnosti transplantologa u zemlji. Nije lako poverovati u to, ali kako tvrde oni koji prodaju, srce može da bude isporučeno brzo za 25.000 evra, a bubreg za 12.000 - istakla je portparolka ruskog ministarstva i dodala da vlasnici ili saradnici ove "prodavnice" mogu da budu ljudi iz OVK.

Postoje dokazi

Govoreći o tvrdnjama Marije Zaharove, general-major u penziji Vladimir Lazarević navodi da se Haški tribunal svojski trudio da se zaboravi priča koju je pokrenuo Dik Marti sa dokazima o monstruoznim zločinima, trgovini organima na KiM i u Albaniji, u šta su uključene pre svega zapadne zemlje.

- Tu nema dileme, tu su dokazi. Mi smo Tužilaštvu Haškog tribunala nudili dokaze sa fotografijama snimljenim u Albaniji na kojima je pet terorista, svako u ruci, nosilo srpsku glavu pripadnika Prištinskog korpusa koje su kidnapovali i odveli u Albaniju. Mi smo identifikovali naše žrtve i nosioce tog zločina, sa imenima, prezimenima i funkcijama koje imaju u "kosovskim bezbednosnim snagama". Haški tribunal je bacio te dokaze - kaže Lazarević i dodaje da ova priča iz Ukrajine daje zeleno svetlo da se treba vratiti toj priči.

Jovanović: Ovo što je iznela Zaharova deluje uverljivo!

Vladislav Jovanović, bivši šef diplomatije, kaže da je pitanje zašto se Marija Zaharova ranije nije izjašnjavala o toj temi, jer taj problem traje skoro 30 godina.

- Drugo, moguće je da je to potreba Rusije zbog situacije u Ukrajini. Pošto se i tamo uveliko nagađa, pa čak i tvrdi, da postoji ne samo kupovina belog roblja nego i organa ljudi. U svetskoj štampi se čak i pominje da se smrtno ranjeni ukrajinski vojnici koriste za uzimanje organa. Činjenicu o trgovini organima otkrio je zvanični predstavnik Haškog tribunala Dik Marti pre 15 godina u vezi sa zločinima na Kosovu i Metohiji, i ti dokazi su bili pažljivo uklonjeni. Ovo što je iznela Zaharova je potpunije i deluje uverljivo. U vezi je i sa sadašnjim i sa prošlim trenutkom, jer je trenutno u toku suđenje rukovodiocima OVK. To njeno istupanje je osvetljavanje tog zločina koji je Zapad pokušavao tamo da pokrije. To je jedan vid podrške koji Rusija pruža Srbiji u ovom jednom teškom trenutku, što nije zanemarljivo, naprotiv.

- Treba otvoriti taj kompletan dosije i učiniti ga dostupnim široj, i našoj i međunarodnoj, javnosti. Ova priča je zataškana. Edi Rama u svojim nastupima tvrdi da nije bilo trgovine organima?!? Ta priča da je Ukrajina godinama, i pre sukoba s Rusijom, trgovala organima sada se širi u svetskoj javnosti, a sada se govori čak i da od svojih ranjenih vojnika uzima organe. Ne od ruskih vojnika, nego od svojih teško ranjenih vojnika, i trguje sa Zapadom - napominje Lazarević.

To su dezinformacije

S druge strane, Darko Obradović iz Centra za stratešku analizu, tvrdi da je to još jedna najobičnija ruska propaganda koja ima za cilj da kompromituje odbranu Ukrajine i dovede u sumnju borbene mogućnosti i ljudski potencijal.

- Do sada su Rusi više puta slagali po pitanju trgovine organima u Ukrajini. To je globalna operacija dezinformisanja sa ciljem i sada lokalnog karaktera, gde se želi da se Srbija, odnosno srpski narod, uvuče u ceo taj ruski sukob. Rusima je očigledno jasno da se sve u Srbiji, polako ali sigurno, odvija u pravcu uzimanja ozbiljne političke, a bogami i geostrateške distance od same Rusije - kaže Obradović i dodaje da ruska diplomatija, služeći se poluistinama, pokušava da projektuje svoj uticaj u Srbiji.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Planeta

Konačno slobodan! Ovako sada izgleda Džulijan Asanž! (FOTO, VIDEO)
Planeta

Konačno slobodan! Ovako sada izgleda Džulijan Asanž! (FOTO, VIDEO)

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž izjasnio se krivim po jednoj optužbi za pribavljanje i objavljivanje vojnih tajni SAD, kao rezultat dogovora sa tužiocima američkog Sekretarijata za pravosuđe, čime je obezbedio sebi slobodu, a time je završena i duga pravna saga koja je pokrenula debate o slobodi štampe i nacionalnoj bezbednosti.

26.06.2024

11:28

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija