• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Sputnjik

27.08.2023

20:24

Održao lekciju Londonu! Porfirije: Na KiM ima dovoljno mesta za život i Srba i Albanaca, ali su KiM neodvojive od Srbije

printskrin/instagram/patrijarh_porfirije

Politika

Održao lekciju Londonu! Porfirije: Na KiM ima dovoljno mesta za život i Srba i Albanaca, ali su KiM neodvojive od Srbije

Podeli vest

U velikoj gužvi svetskih političkih događaja koji potresaju planetu, i okupacionih zapadnih inicijativa u regionu, pomalo je ispod radara prošla vest da je patrijarh Porfirije ugostio protekle nedelje novoizabranog ambasadora Velike Britanije u Beogradu Edvarda Fergusona.

Samo na prvi pogled to može da izgleda kao protokolarna informacija sa jednog kurtoaznog susreta ali u stvari, kratko saopštenje SPC posle tog srdačnog sastanka predstavlja briljantan i atipičan primer državotvorne diplomatske prakse novijeg doba.

U čemu je njegova snaga?

Najpre, u konciznom saopštenju SPC, navodi se da je patrijarh ambasadoru Fergusonu poželeo dobrodošlicu i uspeh u radu na unapređenju odnosa Srbije i Velike Britanije, kao i dva naroda u celini. Kako nalaže i red.

Potom, domaćinski, prvo se ističe da je Njegova ekselencija Ferguson govorio o stavovima svoje države u vezi sa "različitim aktuelnim pitanjima" (bez njihovog nabrajanja, a i zašto bi se oni apostrofirali kada su već svima poznati).

Trenutak istine

A onda kreće trenutak istine. Mesto u kome patrijarh Porfirije pokazuje da je duhovni stub srpskog naroda u ovom vihornom vremenu i da on u razgovorima sa velikim silama nema pravo na diplomatsko političarenje, dvostruke igre i poruke između redova.

Velikodostojnik Srpske Pravoslavne Crkve novom gostu iz Londona rekao je direktno u oči:

- Na Kosovu i Metohiji ima dovoljno mesta za život i Srba i Albanaca, ali su Kosovo i Metohija neodvojivi deo države Srbije i imaju nemerljivi duhovno-istorijski značaj za pravoslavni srpski narod.

Predstavniku zapadne sile koja je decenijski promoter nezavisnog Kosova, koja svakodnevno radi na stvaranju vojske te lažne države i žmuri na proterivanje i progon Srba, jednostavno i razložno je saopštio da su im svi ti poslovi uzaludni. I to nije sve!

Foto: R.B.

Srpski patrijarh održao lekciju Londonu

Patrijarh je podsetio gosta iz Londona na sumanute poruke predsednice Odbora za spoljnu politiku britanskog parlamenta Ališe Kerns koja je javno optužila SPC da učestvuje u švercovanju oružja iz Srbije na Kosovo.

U prevodu na jezik saopštenja SPC kaže se:

- S tim u vezi, patrijarh je ocenio da očuvanju mira ne doprinose neutemeljene izjave koje su o Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi dale određene ličnosti iz političkog života Velike Britanije.

Tako se razgovara sa Velikima

Tačno je da patrijarh nije političar i da on ne mora da izbacuje nekada i isprazne fraze, da dribla na petoparcu, hoda po žici, upravlja brodom kroz klisure i igra toplo-hladno da bi branio državne interese Srbije.

Istina je da patrijarh, da bi služio srpskom rodu, iako razgovara sa svima, nema tu obavezu da odlazi čak i na skupove čije poruke nisu uvek i obavezno u skladu sa nacionalnim interesima zemlje.

Sigurno je da patrijarhu nije u opisu posla da politički pragmatično jednima priča jedno, a drugima drugo i da svaka strana od njega čuje najpre ono što želi.

To nek rade lideri, zvaničnici i diplomate ako i kada baš moraju.

Ali, i oni bi mogli da poslušaju od poglavara Crkve kako bi ponekad trebalo da se izlazi u javnost posle razgovara sa predstavnicima velikih sila.

Bar za početak, nek kažu svojim najbližim saradnicima da precizno pročitaju saopštenje SPC sa sastanka patrijarha Porfirija i Edvarda Fergusona.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Da li je ovo dokaz da je Bajern pokraden? Potez igrača Reala žestoko će razbesneti Nemce! (FOTO/VIDEO)
Fudbal

Da li je ovo dokaz da je Bajern pokraden? Potez igrača Reala žestoko će razbesneti Nemce! (FOTO/VIDEO)

Fudbaleri Reala iz Madrida savladali su Bajern sa 2:1 (0:0) u revanš meču polufinala Lige šampiona i za pehar u ovom takmičenju će se boriti protiv Borusije Dortmund 1. juna u Londonu. Madriđani su golovima Hoselua (34) u finišu napravili fantastičan preokret, ali trijumf je ostao u senci dešavanja iz duboke sudijske nadoknade, kada je po mišljenju mnogih velikan iz Nemačke žestoko oštećen, o čemu svedoči i reakcija defanzivca domaćih Antonija Ridigera (31)!

09.05.2024

11:15

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija