• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Dejana Kljajić

02.09.2023

06:45

Proustaški režim ne prestaje da divlja! Uhapsili Srpkinju jer peva o Krajini!

Shutterstock

Politika

Proustaški režim ne prestaje da divlja! Uhapsili Srpkinju jer peva o Krajini!

Podeli vest

Sud u Šibeniku osudio je na 15 dana zatvora Milenu Borjan (43), poreklom iz Plavna kod Knina, zbog toga što je na Fejsbuku objavljivala rodoljubive pesme, fotografije srušene kuće, škole i krava na ispaši "jer to vređa osećaje građana Hrvatske"!?!

Proustaški režim u Hrvatskoj ne prestaje da divlja, pa je tako u četvrtak uhapsio Srpkinju Milenu Borjan (43) iz Plavna kod Knina i osudio je na 15 dana zatvora zbog negovanja krajiškog identiteta!

Hrvatska policija uhapsila je Borjanovu u njenoj kući u selo Plavno kod Knina, u koju je došla iz Srbije. U policijskoj stanici Knin izvršeno je kriminalističko istraživanje nad osumnjičenom za prekršaj iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira.

Sedam kazni

Opštinski sud u Šibeniku osudio je Milenu na zatvor, jer je na društvenim mrežama objavljivala fotografije i muziku koji vređaju "nacionalne osećaje građana Hrvatske i veličaju nepostojeću tvorevinu", Republiku Srpsku Krajinu. Ona je, naime, na svom profilu na Fejsbuku objavljivala pesme o Krajini, fotografije srušene porodične kuće, škole, ali i krava na ispaši, a to, prema presudi suda, vređa osećaje građana Hrvatske!?!

Foto: EPA

Šibensko-kninska policijska uprava izdala je saopštenje u kom su potvrdili ove navode i istakla da je Milena Borjan počinila prekršaj.

- Sprovedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je da je osumnjičena, koja ima prebivalište na području Srbije, na društvenim mrežama, iz mržnje objavljivala sadržaje koji vređaju nacionalna osećanja građana Republike Hrvatske (fotografije i muzički sadržaj) i veličaju nepostojeću teritorijalnu tvorevinu, čime je počinila navedeni prekršaj. Ona je privedena u Prekršajno odeljenje Opštinskog suda u Šibeniku, gde joj je rešenjem određena kazna zatvora u trajanju od 15 dana - navedeno je u saopštenju.

Ovo je treće hapšenje u proteklih osam dana za isti takozvani prekršaj. Podsetimo, 23. avgusta uhapšen je krajiški pevač Rajko Lalić (63) iz grupe 'Srpska tromeđa', koji se još uvek nalazi u hrvatskom zatvoru. Lalića su osudili zbog toga što je pevao srpske rodoljubive pesme i nosio oznake RSK. Drugi krajiški pevač D. O. (44), kriv je jer je delio muzički sadržaj i fotografije u vezi sa Krajinom. On je dobio samo novčanu kaznu u iznosu od 1.000 evra.

Komentarišući ove navode, Savo Štrbac, direktor Dokumentaciono-informativnog centra 'Veritas', naglašava da je ovo sedmo procesuiranje Srba sa područja Knina, od toga pet u ovoj godini, za isti prekršaj učinjen preko društvene mreže Fejsbuk.

Foto: Foto: Miloš Rafailović

Savo Štrbac

- Svi procesuirani su i osuđeni. Petoro na bezuslovne zatvorske kazne, jedan na 16 i četvoro na 15 dana, jedan na uslovnu kaznu od 15 dana i jedan na novčanu kaznu u iznosu od 1.000 evra. Sve prekršajne prijave podnela je kninska policija, a sve presude doneo je Prekršajni sud u Šibeniku. Osuđeni se nisu ni žalili na izrečene kazne zbog toga što im u presudi piše da žalba ne odlaže izvršenje kazne, pa se plaše da bi im žalba još više produžila boravak u zatvoru i povratak u mesta boravka, koja su u pravilu izvan Hrvatske. Postavlja se pitanje po kojim kriterijumima policija i prekršajne sudije procenjuju da je neko iz mržnje postavio neki sadržaj i po kojim merilima ocenjuju da takvi sadržaji vređaju nacionalne osećaje građana Hrvatske i veličaju nepostojeću teritorijalnu tvorevinu? Tražeći odgovore na ova pitanja od prozvanih subjekata, mogli bismo ubuduće da sprečimo ovu neobičnu pojavu, verovatno jedinstvenu u svetu - naglašava Štrbac.

Moj ugao - Perko Matović , Centar za nacionalnu politiku

- Tuđmanovi naslednici koji su ustašku ideologiju preuzeli od Anta Pavelića - nakon što su trećinu pobili, trećinu proterali, sad žele preostale Srbe da asimiluju - rekao je.

Zastrašiti krajišnike

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ističe da je u pitanju najgrublje kršenje ljudskih prava krajiških Srba, odnosno prava na slobodno izražavanje svog nacionalnog, kulturnog i verskog identiteta.

Foto: Foto: Miloš Rafailović

Miodrag Linta

- Potpuno jasno i očigledno je da kazne zatvora na koje su osuđeni Milena Borjan i nešto ranije poznati krajiški pevač Rajko Lalić imaju za cilj da se krajiški Srbi zastraše i odreknu svog krajiškog identiteta. To konkretno znači da ne smeju da javno pevaju krajiške i patriotske pesme, da objavljuju fotografije sa krajiškim i patriotskim sadržajem i da ne odlaze u svoj zavičaj. Pored toga, cilj je da se spreči svečano obeležavanje seoskih slava na krajiškom prostoru i masovno učešće srpskog naroda u tim proslavama. Tražim da Srbija pošalje jasnu poruku Hrvatskoj da je apsolutno neprihvatljivo da se progone i zatvaraju krajiški Srbi samo jer su ponosni na svoje krajiško poreklo, istoriju, običaje, tradiciju i kulturu, svoje heroje i borce koji su časno branili srpski narod i jer neće da se odreknu svoje zemlje, ognjišta, vere i grobova - zaključuje Linta.

UN: Zabrinjava diskriminacija Srba u Hrvatskoj

Ujedinjene nacije zabrinute su zbog diskriminacije Srba i Roma u Hrvatskoj, posebno u oblasti zapošljavanja i obrazovanja, kao i zbog razlika u kaznama koje sudovi izriču Srbima i Hrvatima.

"Komitet je zabrinut zbog izveštaja o rasnoj diskriminaciji romske i srpske manjine, posebno u sferi zapošljavanja i obrazovanja. Primećuje da postoji značajna razlika između broja zvanično registrovanih slučajeva diskriminacije nacionalnih manjina od strane Hrvata prema hrvatskom 'Zakonu o borbi protiv diskriminacije' i znatno većeg broja takvih slučajeva od strane predstavnika etničkih ili nacionalnih manjina i onih koji nisu državljani te zemlje. Dovode u pitanje razlike u izricanju kazni Srbima i Hrvatima, osuđenim za ozbiljna krivična dela. Komitet je pozvao državu članicu da ubrza krivično gonjenje lica koja su odgovorna za teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava i da efikasno istraži i krivično goni sve takve pojedince, bez obzira na njihovo etničko poreklo", navodi se u dokumentu u kojem su izloženi zaključci Komiteta UN za ukidanje rasne diskriminacije.


 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija