• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. Dobromirović

11.09.2023

07:00

Kurti diže tenzije pred sastanak u Briselu: Ukinite Srbima vize! Vučić: Neće moći!

Tanjug/Reuter Pool

Politika

Kurti diže tenzije pred sastanak u Briselu: Ukinite Srbima vize! Vučić: Neće moći!

Podeli vest

Aljbin Kurti poziva Zapad da sprovede 'kaznenu politiku' prema Beogradu, da našoj državi uvede vize i povuče sve investicije i tako natera Srbiju da prizna nezavisnost lažne države!?!

Prištinski ekstremista Aljbin Kurti, takozvani 'kosovski premijer', uoči sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Briselu, koji će biti održan u četvrtak, poziva zapadne zvaničnike da kaznama natera Beograd da prizna nezavisnost lažne države!

Kurti kaže da Zapad treba da sprovede 'kaznenu politiku' prema Beogradu jer je dosadašnji pristup bio 'mnogo mek'. Prema njegovim rečima, međunarodna zajednica mora da Srbiju 'natera da primeni Ohridski sporazum za normalizaciju odnosa sa Kosovom', što znači 'međusobno priznanje'!?!

Traži ultimatum

Kurti ističe da Brisel, Vašington i drugi centri moći treba da pred stave Srbiju 'jasan ultimatum' - priznajte 'Kosovo' ili ćemo vam vratiti vize i povući sve strane investicije.

- EU treba da zapreti Beogradu vraćanjem viznog režima. Oni bi bili spremni da odmah sprovedu sporazum, jer se ne bi usudili da izgube slobodno kretanje. Protiv Srbije treba preduzeti i oštre mere za strane investicije. Kada bi im se zapretilo povlačenjem investitora, Srbija bi se odmah disciplinovano ponašala. Činjenica je da EU i SAD podržavaju i pomažu Kosovo, ali je njihova greška što pokušavaju 'mirnim putem' da odvoje Srbiju od Rusije, mekom moći, a ne bičem. To ne funkcioniše - ističe Kurti za estonski 'Delfi'.

Moj ugao

PETAR PETKOVIĆ
KANCELARIJA ZA KiM
Nastavak procesa normalizacije odnosa Beograda i Prištine zavisi isključivo od Aljbina Kurtija, koji mesecima, kako svojim političkim delovanjem, tako i nasiljem i terorom na terenu blokira primenu dosadašnjih sporazuma.

 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, na drugoj strani, objavio je video-snimak o tome kako mu je izgledala protekla radna nedelja, poručujući da neće odustati od borbe za interese naše države.

- Nastavljamo svim srcem da se borimo za svoju Srbiju i njene interese. Već za četiri dana nas očekuju važni razgovori u Briselu. Mi ćemo, kao i do sada, da insistiramo na miru i dijalogu i ukažemo na to da smo nedvosmisleno uz naš narod sa KiM. Baš kao što sam rekao i najmlađim oficirima Vojske Srbije - sebe, svoj narod i zemlju možemo da sačuvamo samo snagom, hrabrošću, marljivošću, odgovornošću i ozbiljnošću. I u ovim teškim vremenima još jednom smo pokazali da država brine o svim našim građanima i razume brige i probleme sa kojima se susreću - poručio je Vučić.

Stejt department:
Kurti pali vatru!

Američki Stejt department saopštio je da 'kosovski premijer' Aljbin Kurti sprovodi 'nekoordinisane akcije u severnoj Mitrovici'.

- Svesni smo da je opštinska vlast Severne Mitrovice donela odluku da zahteva od zaposlenih u nekoliko kancelarija Vlade Srbije da napuste zgradu u kojoj su radili. Smatramo ove akcije, koje nisu koordinisane sa međunarodnom zajednicom, kao nesaglasne sa našim zahtevima da se izbegnu akcije koje bi mogle da eskaliraju tenzije ili se percipiraju kao eskalirajuće - rekao je portparol Stejt departmenta za 'Pavlović tudej'.

Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globalizacije, komentarišući Kurtijevu izjavu uoči predstojećeg sastanka u Briselu, kaže da nema velika očekivanja od tog susreta.

- Kakav sistem vrednosti Priština ima? Ona laže sve vreme! Promoviše agresiju i teror nad srpskim narodom. Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg reaguje na to, ali se na terenu ništa ne dešava. Oni ponižavaju međunarodnu zajednicu, koja saučestvuje u svemu što se dešava na KiM. Da smo samo mi u pitanju, lako bismo se dogovorili s Albancima. Mir ovde neće sačuvati ni Amerikanci, ni Rusi, ni Nemci, nego Srbi! - naglašava Miletić.

Nema kraja teroru

* četvrtak - Kurtijevi 'specijalci' upali su u zgradu u Bošnjačkoj mahali, u kojoj se nalaze četiri srpske institucije i pod lažnim izgovorom da imaju dojavu o podmetnutoj bombi pokušali su da isteraju zaposlene

* petak - u pratnji službenika 'kosovske agencije za privatizaciju' nasilno su ušli u prostor fabrike alata 'Lola Ribar' u Zubinom Potoku i više od sat vremena pretresali ovaj objekat i fabrički krug

* petak - Srbin iz Leposavića G. S. (1984), bivši pripadnik tzv. 'kosovske policije', uhapšen je naočigled svoje majke. On je sedeo u kafani, nedaleko od železničke stanice, gde je, po rečima očevidaca, svratio da popije kafu, kada se pojavio policijski automobil koji je došao po njega

'Oluja' po epizodama

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković ocenjuje da se u narednoj rundi pregovora u Briselu može očekivati razgovor o izborima na severu Kosova, kao i da će ambijent budućih izbora biti teži jer su na severu raspoređene bezbednosne snage, a Srbi su napustili administrativne institucije i policiju.

- Moguće je da u Briselu dođe do apstraktne i načelne osude nasilja, ali bez uveravanja Aljbina Kurtija da se akcije policije ROSU obustave. Potrebno je da Kurti prestane da sprovodi tihi teror, jer je to 'Oluja' u epizodama. On je navikao da dobija kredit od EU da uradi šta hoće. Povratak Srba u institucije na Kosovu moguć je samo uz kredibilne garancije da je moguća ZSO. U suprotnom, čitava priča ne vredi ništa - upozorava Stanković.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija