• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Z. JEVTIĆ

18.09.2023

06:50

Na javnom servisu troše narodni novac kao pijani milijarderi! Pljačka na RTS-u - Bujke opet baca naše pare!

Printscreen, Tanjug

Politika

Na javnom servisu troše narodni novac kao pijani milijarderi! Pljačka na RTS-u - Bujke opet baca naše pare!

Podeli vest

Direktor Javnog servisa Dragan Bujošević privatnim produkcijskim kućama u novoj sezoni kvizova dao je još više novca nego ranije, iako je zbog istih malverzacija već pod istragom tužilaštva.

Ne mareći za istragu, Bujošević je sklopio novi milionski ugovor za novu sezonu kvizova i emisija sa privatnom produkcijom "Filming". Iz dokumenata u koje je istraživački portal "Pištaljka" imao uvid vidi se da je RTS za snimanje nove sezone kviza "Stigni me ako znaš" sklopio ugovor sa "Filmingom" u vrednosti od čak 722.459 evra, što je za 23.717 evra više nego prošle sezone!

Fantomska provizija

Ono što je sada novina je i da RTS po ugovoru produkcijskoj kući plaća dodatno i fantomsku proviziju, koja iznosi neverovatnih 28.868 evra. Za šta?!?

Komentarišući sve ove navode, predsednik Upravnog odbora RTS Branko Klanšček kaže da ne želi da se meša u rad istražnih organa, ali da ostaje pri stavu da dok Služba za borbu protiv organizovanog kriminala (SBPOK) ne pročešlja i rad spoljnih produkcija, a ne samo RTS, neće izaći na videlo gde su sve završili silni milioni.

PREDRAG AZDEJKOVIĆ
ČLAN UO RTS

Ne bih da utičem na rad Tužilaštva i policije, ali bih jako voleo da se to ubrza i da dođemo do nekih rezultata zato što ovo postaje agonija koja se nastavlja. Novac se nemilice razbacuje i voleo bih da znam koliko je to zakonito i da najzad stanemo na put svemu tome.

- Ne želim da se mešam u istragu, ali moje mišljenje je da epiloga ove istrage neće biti dokle god policija ne uđe u izvršne produkcije na isti način kako je ušla u RTS kako bi se videlo gde su završili milioni koje je Javni servis prebacivao tim istim izvršnim produkcijama - ističe Klanšček.

Podsećamo, Klanšček je podneo krivičnu prijavu protiv Bujoševića i drugih odgovornih u RTS. Međutim, istraga Višeg tužilaštva u Beogradu o rasipanju narodnih para u Radio-televiziji Srbije i posle sedam meseci tapka u mestu, jer još nije stigao izveštaj policije!?! Prema saznanjima portala "Pištaljka", Više javno tužilaštvo u Beogradu je 14. februara ove godine poslalo nalog policiji da ispita navode iz krivične prijave, da bi tek u julu policiji poslalo urgenciju da se ubrza.

Razbacivanje parama

Marko Matić iz Centra za odgovorne medije ocenjuje da je skandalozno što se odgovornost svih ovih meseci prebacuje sa Tužilaštva na policiju i obrnuto, a da se novac neometano i dalje razbacuje unutar Javnog servisa.

Sarapa: Dvostruki moral na delu

Novinar TV Pink Predrag Sarapa nada se da će javnost uskoro imati prilike da vidi na šta RTS troši pare građana Srbije i da su u pitanju dvostruki aršini na delu, a da Tužilaštvo ima dovoljno dokaza da formira predmet protiv nadležnih na Javnom servisu.

- Na primer, novinar u pokušaju i zlobni klovn koju glumi intelektualca Zoran Kesić pljuje RTS, koji mu plaća ženu. Stara priča o dvostrukom moralu i "alajbegovoj slami". Čini mi se da će ovo ostati samo afera za javnost i da niko neće odgovarati. Tužilaštvo ima dovoljno dokaza da formira predmet - podvlači Sarapa.

- Već po sebi je skandalozna nesposobnost i međusobno prebacivanje odgovornosti između Tužilaštva i policije dok se nenamensko trošenje novca unutar RTS nesmetano nastavlja. Ovakva praksa je neprihvatljiva i neodrživa i država će morati da pokaže da li je jača od kancera koji je formiran unutar RTS ili ne. Postojanje države u državi, u šta se pretvorio Javni servis, apsolutno je neprihvatljivo i ta praksa mora pod hitno da se okonča, a odgovorni izvedu pred lice pravde - zaključuje Matić.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija