• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

19.09.2023

11:12

Kurti na aparatima! Sastali se Lajčak, Šole i Eskobar: Imamo jedinstven stav o situaciji na Zapadnom Balkanu

Twitter

Politika

Kurti na aparatima! Sastali se Lajčak, Šole i Eskobar: Imamo jedinstven stav o situaciji na Zapadnom Balkanu

Podeli vest

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak sastao se u Njujorku sa podsekretarom u Ministarstvu odbrane SAD Derekom Šoleom i specijalnim izaslanikom SAD za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom.

Lajčak je naveo da su Šole i Eskobar potvrdili da dele isto shvatanje situacije na Zapadnom Balkanu.

- Večerao sam među dobrim prijateljima u Njujorku sa podsekretarom u Ministarstvu odbrane SAD Derekom Šoleom i specijalnim izaslanikom SAD za Zapadni Balkan Gabrijelom. Uvek je korisno da ponovo potvrdimo da delimo isto shvatanje situacije na Zapadnom Balkanu i da smo na istoj liniji u pogledu puta napred - napisao je Lajčak na društvenoj mreži X.

Lajčak, Šole i Eskobar prethodnih dana saopštili su nedvosmislene stavove u kom pravcu treba da idu pregovori Beograda i Prištine, što je naišlo na negodovanje lažnog premijera. Naime, Aljbin Kurti je juče poslao pismo Makronu, Šolcu i drugim svetskim lideria, žaleći se u kom pravcu idu pregovori u kojima posreduje Lajča.

Šole: Priština hitno da se angažuje u dijalogu sa Beogradom

Specijalni savetnik američkog Stejt departmenta Derek Šole zatražio je danas od Prištine da se hitno angažuje u dijalogu sa Beogradom, koji se vodi uz posredovanje EU, radi normalizacije odnosa dve strane.

Šole je na društvenoj mreži X (Tviter) naveo da je u Njujorku razgovarao sa predsednicom privremenih prištinskih institucija Vjosom Osmani o deeskalaciji napetosti na KiM i "hitnom uključivanju u dijalog koji se vodi uz posredstvo EU za normalizaciju odnosa sa Srbijom" što je, kako je naveo, ključno za regionalnu stabilnost i evrointegracije. 

"Dobar razgovor sa predsednicom Vjosom Osmani o našoj zajedničkoj posvećenost evroatlantskoj budućnosti Kosova, potrebi za deeskalacijom tenzija, i hitnom angažovanju u dijalogu koji se vodi posredstvom EU radi normalizacije odnosa sa Srbijom - što je ključ regionalne stabilnosti i EU integracija", naveo je Šole. 

Lajčak se nadao boljem ishodu pregovora

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak naveo je ranije da se nadao boljem ishodu dijaloga u Briselu i najavio strateške razgovore s evropskim i američkim partnerima o narednim koracima u vezi s napetom situacijom na severu KiM.

Lajčak je rekao da se EU nadala boljem ishodu poslednjeg sastanka u Briselu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija u okviru dijaloga na visokom nivou.

- Stanje u dijalogu, zajedno s napetom situacijom na severu Kosova biće predmet predstojećih strateških razgovora sa našim američkim i evropskim partnerima kako bismo odredili naše naredne korake - naveo je Lajčak.

Eskobar: Od Kurtija nisam dobio uverenja o posvećenosti normalizacije

Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara i specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je ranije da od premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija nije dobio uveravanja o posvećenosti normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, odnosno predstavljanju nacrta Statuta ZSO u sutrašnjoj rundi dijaloga u Briselu.

Eskobar je naveo da od Aljbina Kurtija u nedavnom telefonskom razgovoru nije dobio uveravanja da je posvećen primeni sporazuma o normalizaciji i njegovog aneksa, što je Kurti u ponedeljak objavio na društvenoj mreži Iks (Tviter).

- Kada je reč o kosovskoj strani, to znači predstavljanje nacrta Statuta Zajednice opština sa srpskom većinom. Kurti se nije obavezao da će to učiniti. U suštini onoga na šta se obavezao je da će prisustvovati sastancima u Briselu i ništa više od toga - rekao je Eskobar.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija