• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. DOBROMIROVIĆ

20.09.2023

07:30

Evropa izgubila živce: Kurti, prestani da izmišljaš - Moraš da osnuješ ZSO!

Ata images

Politika

Evropa izgubila živce: Kurti, prestani da izmišljaš - Moraš da osnuješ ZSO!

Podeli vest

Prištinski ekstremista Aljbin Kurti, samozvani 'kosovski premijer', prema svemu sudeći iznervirao je evropske zvaničnike svojim optužbama da izaslanik za dijalog Miroslav Lajčak i šef diplomatije EU favorizuju Beograd!

Kurtiju je iz Brisela doslovce poručeno da prestane da izmišlja i da mora ispuni obaveze, pre svega da formira Zajednicu srpskih opština!

Ovo je juče rekao Peter Stano, portparol EU, istakavši da Lajčak uživa punu podršku Brisela i da im ne pada na pamet da komentarišu Kurtijeve laži.

 

- Mi nećemo komentarisati izjave Aljbina Kurtija, pogotovu one koje sadrže optužbe koje su bez osnova. Članice EU su istakle da u potpunosti podržavaju specijalnog izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka i u potpunosti podržavaju da se pomogne Srbiji i Kosovu da dođu u stadijum da normalizuju svoje odnose. Sve članice EU daju punu podršku posrednicima i specijalnom izaslaniku i svih 27 članica eksplicitno očekuje da i Kosovo i Srbija nastave sa implementacijom preuzetih obaveza bez daljeg odlaganja - poručio je Stano.

Šiptari u šoku

Da su stranci prilično besni na Kurtija, osim izjave Stana, dokazuje i vanredni sastanak Miroslava Lajčaka sa podsekretarom u ministarstvu odbrane SAD Derekom Šoleom i specijalnim američkim izaslanikom za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom.

Foto: US State Department

 

 

- Uvek je korisno da ponovo potvrdimo da delimo isto shvatanje situacije na Zapadnom Balkanu i da smo na istoj liniji u pogledu puta napred - saopštio je Lajčak, dok je Derek Šole, koji se prethodno sastao sa 'kosovskom predsednicom' Vjosom Osmani, pozvao Prištinu da se hitno angažuje u dijalogu sa Beogradom.

'Razgovor sa Vjosom Osmani o našoj zajedničkoj posvećenosti evroatlantskoj budućnosti Kosova, potrebi za deeskalacijom tenzija i hitnom angažovanju u dijalogu koji se vodi posredstvom EU radi normalizacije odnosa sa Srbijom. To je ključ regionalne stabilnosti i EU integracija', objavio je Šole na društvenim mrežama.

Foto: Ata images

 

 

Komentarišući sve ove navode, pravnik Milan Antonijević kaže da će se ozbiljnost SAD i EU pokazati tek ako se zaoštre sankcije Prištini.

- Priština ne razume trenutak u kom se nalazi, kao ni ozbiljnost i svojih međunarodnih partnera, ali i onih koji su na prethodnim rundama dijaloga iz EU i SAD bili jasni da neće odustati od onoga što je Priština potpisala, da neće odustati od zahteva da Zajednica srpskih opština bude formirana, kako bi se bezbednost vratila na teritoriju celog KiM. To su sve jasne poruke. Moguće da ih oni u ovom trenutku ne razumeju, da taj diplomatski jezik nije dovoljno glasan i jasan, ali diplomatski jezik treba zaista ozbiljno shvatati, kao i svaku poruku. Sankcije koje mogu biti zaoštravane samo će pokazati ozbiljnost naših međunarodnih partnera, SAD i EU i svake države članice EU posebno. Mislim da je to nešto što treba tražiti - ističe Antonijević.

Foto: EPA

 

 

Samo pričate

Ričard Grenel, bivši izaslanik SAD za dijalog i savetnik Donalda Trampa, na drugoj strani ocenjuje da Amerikanci ne rade dovoljno na smirivanju Prištine, pa je Dereka Šolea upitao da li je tokom susreta sa Vjosom Osmani bilo reči o formiranju ZSO i izborima na severu KiM.

- Da li ste joj rekli da bi trebalo raspisati izbore? Šta je sa zahtevom za formiranje Zajednice srpskih opština? Vaše reči su bla-bla-bla... Ovo govorite godinu dana. To ste tražili 3. juna. Oni (Priština) vas ignorišu - zaključio je Grenel.

Priština tužaka Beograd na sve adrese

Takozvana 'kosovska ambasada' u Briselu uputila je juče 'verbalnu notu' svim stalnim predstavnicima 27 zemalja EU u kojoj iznosi zamerke i kritike na račun specijalnog izaslanika EU za dijalog Miroslava Lajčaka, tvrdeći da je pristrasan i da se razgovor pretvorio u 'dijalog Kosova i Lajčaka'! U dopisu se Lajčaku zamera da nije reagovao na 'kršenje sporazuma od strane Srbije', jer se Beograd nije suočio sa bilo kakvim posledicama za 'tako očigledno kršenje sporazuma'.
'Naša stalna briga je bila to što je Lajčak odbio da u plan uključi članove koji Srbiji nameću obaveze koje su bile presudne za pristanak Kosova na sporazum. Krajnje je nepravedno insistirati na tome da Kosovo ispuni svoj kraj pogodbe bez insistiranja na tome da Srbija ispunjava svoje, pogotovo što se predsednik Srbije više puta zaklinjao da to neće učiniti', piše u dopisu.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija