• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

21.09.2023

10:26

Borimo se za građane - Mali: Stabilni smo i zato možemo da ispunimo svako obećanje

Ata images

Politika

Borimo se za građane - Mali: Stabilni smo i zato možemo da ispunimo svako obećanje

Podeli vest

Potpredsednik Vlade i ministar finansija Siniša Mali istakao je danas značaj akcije „Bolja cena“, u kojoj su snižene cene proizvoda u 36 kategorija, a što će građanima omogućiti značajne uštede, i doprineti poboljšanju njihovog životnog standarda.

- To je važno za životni standard, a kroz ovu akciju pokazujemo da se borimo za građane. Najvažnije je da se izborimo sa inflacijom za koju nismo krivi, već je uvezena sa krizom u svetu. Svakodnevno se borimo da sačuvamo, i ako je moguće, i povećamo životni standard u Srbiji - rekao je Mali gostujući na televiziji Pink.

On je rekao da u decembru očekuje jednocifrenu inflaciju, od oko osam odsto, te da je procena za narednu godinu da će ona u proseku iznositi 4,9 odsto. 

- Polako, ali sigurno, uspevamo da se izborimo sa time - poručio je Mali, i dodao da tome u prilog ide i odluka Narodne banke Srbije da limitira kamatne stope na stambene kredite što je, kako je rekao, važno građanima.

Mali je rekao da je povećanje plata i penzija kontinuirano, sve sa ciljem da se ublaže posledice svetske ekonomske krize, pa su tako već počele isplate uvećanih plata, nakon najnovijeg povećanja od 5,5 odsto prosveti, zdravstvu, medicinskim sestrama i tehničarima u zdravstvu i negovateljicama u ustanovama socijalne zaštite. 

Kako je istakao, od 1. oktobra sledi i povećanje penzija od takođe 5,5 odsto, a potom u januaru još jedno povećanje od 14,8 odsto, kao i povećanje plata celom javnom sektoru od 10 odsto. 

- Kumulativno, sva ova povećanja su daleko iznad nivoa inflacije. Zaključno sa povećanjem penzija koje sledi u januaru rast penzija iznosiće 56,1 odsto kumulativno, a kako se inflacije bude snižavala efekat povećanja plata i penzija biće veći - rekao je Mali, i istakao da će od januara prosečna penzija iznositi 390 evra, dok je pre deset godina iznosila 204 evra.

On je rekao da će, kao što je najavio predsednik Aleksandar Vučić, penzionerima krajem novembra ili početkom decembra biti isplaćena i jednokratna pomoć od 20.000 dinara. 

Mali je rekao i da Srbija uprkos krizi raste, te da beleži rast BDP-a od 0,9 u prvom, odnosno 1,7 odsto u drugom kvartalu ove godine, ali i da istovremeno drži udeo javnog duga u BDP-u pod kontrolom na 51 odsto, dok je javni dug evrozone 91-92 odsto.

- Stabilni smo i zato možemo svako obećanje da ispunimo - poručio je Mali.

On je rekao da će u decembru u Srbiji prosečna plata iznositi 840 evra, dok je pre deset godina iznosila 331 evro. 

- Uprkos krizi na pravi način se borimo da umanjimo negativne posledice - rekao je ministar finansija. 

On je istakao i da je završena prijava za pomoć roditeljima od 10.000 dinara po detetu, te da će novac biti isplaćen 25. i 26. septembra za ukupno 1.100.668 dece.

Mali je podsetio i da je država od početka pandemije pomogla građane i privredu sa tri paketa podrške, ukupno vredna više od devet milijardi evra.

Uprkos tome, istakao je, sačuvali smo makroekonomsku stabilnost i beležimo rekordan broj zaposlenih u Srbiji kojih sada ima oko 2.360.000. 

- To je rekordna zaposlenost, odnosno imamo rekordno nisku stopu nezaposlenosti od 9,6 odsto, dok je pre deset godina ona iznosila 25,9 odsto - poručio je Mali. 

Kako je rekao, jedna mala Srbija se mnogo bolje nosi sa krizom od razvijenijih zemalja i „nastavićemo da se borimo za svakog čoveka“.

Mali se zahvalio penzionerima koji razumeju politiku svega što se sprovodi, te pozvao one koji nisu do sada, da se prijave za penzionersku karticu koja će im od 1. oktobra donositi brojne popuste i pogodnosti, budući da se za ovaj program do sada prijavilo oko 600 kompanija. 

Kako je naveo, u pitanju su trgovinski lanci, marketi, apoteke, zdravstvene ustanove, pozorišta, uslužne delatnosti, ali i „Putevi Srbije“, NIS i slično, gde će sve penzioneri imati popuste pri kupovini.

- Penzioneri će imati prave konkretne koristi - rekao je potpredsednik Vlade, poručujući da je od svega najbitnije da su u Srbiji danas penzije sigurne, da novca za njih ima i da se nikada iz budžeta nije manje izdvajalo za dotiranje PIO fondu budući da je povećana naplata poreza i doprinosa zbog veće zaposlenosti. 

Kako je rekao, Srbija je nekada imala 21 inovativni lek na listi, a sada ima dodatnih 80, pri čemu je, kako je precizirao, budžet ove godine za te lekove 30 milijardi dinara, zaključio je. 

On je poručio i da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas imati veliki i važan govor pred Generalnom Skupštinom Ujedinjenih nacija gde će, kako je istakao, pokušati da na pravi način predstavi poziciju Srbije, te da mu u tom poslu treba dati podršku. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija